A világ legboldogabb embere

 

Az Alekszandr Ovecskin vezette Washington Capitals megszerezte a Stanley Kupát. Rögös úton jutottak el idáig. Számba vesszük a siker mérföldköveit.

Alekszandr Ovecskin megszerezte a címet, amire a legjobban vágyott ? az olimpiai aranyérem mellett ?: végre felkerült a neve a Stanley Kupára. Nem kis böjt volt ez, a rájátszásokkal együtt 1124 meccset játszott az NHL-ben. Lőtt 668 gólt, 571-szer szolgálta ki társait. Ezzel máris 19. a góllövők örökranglistáján, pedig még csak 32 éves, minden további szezonnal 4-5 helyet léphet előre. Meccsenként 0,6 gólra képes, ez a hatodik legjobb a liga történetében. Generációja egyik legnagyobb játékosa, de… De péntek hajnalig mindig volt egy de az őt méltató sorok között. Ám a Capitals győzelme ezt mindörökre eltörölte.

Pedig idén nem nagyon fogadott rájuk senki. A szakvezetés tavaly tett fel mindent a győzelemre, majd a csalódást keltő második körös kiesés után olyan sztároktól váltak meg, mint Kevin Shattenkirk, Justin Williams és Daniel Winnik. Apropó, kiesés: a fővárosiak legendás ellenfele, a Pittsburgh Penguins intézte el őket hétmeccses szériában. A jelen generáció két legnagyobb alakja, Sidney Crosby és Ovecskin számtalanszor feszült egymásnak, és eddig mindig a Pens nyert. Crosbynak három bajnoki gyűrűje van, Ovecskinnek nem volt egy sem. 2016-ban is a második körben találkoztak, 4-2-vel búcsúztak. 2009-ben szintén összekerültek, akkor is hét meccs kellett a döntéshez, a Pittsburgh nyert. A döntőt leszámítva talán ez a párharc volt az NHL történetének legjobban várt rangadója. Az idei évig úgy tűnt, a Washington és Ovecskin bukása a Pittsburgh és Crosby bajnoki címének legbiztosabb záloga.

De most, amikor a legkevésbé számítottak rá, minden megváltozott. Pedig már az első kör sem volt fáklyásmenet. A Columbus kezdésnek mindkét washingtoni meccset megnyerte. A harmadikon a kiesés szélére kerülhettek volna, de Lars Eller a második hosszabbítás 9. percében lőtt góllal életben tartotta a reményeket. A negyedik meccset 4-1-re nyerték, majd bár hazai pályán ismét meggyűlt a bajuk Panarinékkal, a hosszabbítást hozták, ezúttal a második sor centere, Nicklas Backström volt eredményes a kritikus pillanatban. A harmadik győzelem után jött a negyedik, és következhetett a nagy mumus Pittsburgh Penguins, ismét a második körben, mint már annyiszor. Crosbyék rögtön elvették a Washington pályaelőnyét, de legalább a második hazai meccs meglett. Fej-fej mellett haladtak, ők jutottak el előbb a harmadik győzelemig, majd a negyediket is megszerezték. A franchise 44 éves történetében másodszor jutottak túl a Pittsburghön. A konferencia döntőjében a bombaformában lévő Tampa Bay Lightninggal kerültek szembe. A két idegenbeli győzelmet követően csalódást keltő hazai vereségek következtek, majd az ötödik meccset is bukták. Két meccslabdájuk volt Stamkoséknak, de a Capitalst ez sem törte meg. Braden Holtby lehúzta a rolót, az utolsó két meccsen gólt sem kapott, viszont hetet lőttek társai.

ovecskin1

A menetelés közben kiderült ez-az a csapatról. Például, hogy semmiben sem hasonlít az előző évekéhez. Ovecskin végre igazi vezér volt, Jevgenyij Kuznyecov felküzdötte magát a legnagyobb játékosok közé, Backström és Oshie páratlan párost alkottak, a dán Lars Eller csodákat tett a harmadik sorban, Devante Smith-Pelly ugyanannyi gólt lőtt a rájátszásban, mint az alapszakaszban. Annyira együtt voltak, mint soha korábban. Nem ismertek elveszett helyzetet, állást, a legnehezebb pillanatokban is a helyén volt a szívük, és az utolsó, legnehezebb lépést is páratlan hatékonysággal tették meg, mindhárom ellenfelüket azonnal kivégezték, az első adandó alkalommal behúzták a negyedik meccseket.

Ovecskin szerepét mindebben aligha lehet túldimenzionálni. Miatta szurkolt a fél világ a Washingtonnak. Azért, hogy kerüljön a helyére ez az alapvető igazságtalanság, miszerint a világ egyik legjobb játékosa még a közelébe sem került a kupának soha.

124 millió dolláros szerződése ellenére az élete sosem volt egyszerű: 10 évesen a Dinamo Moszkva fiatal titánjaként készült egy meccsre, miközben Szergej bátyja egy autóbaleset után kialakult vérrög következtében elhunyt. ?Ott álltam a kispadon, zokogtam. De jött a cserém, és szólt az edzőm, hogy oké, akkor gyerünk játszani. Én meg mentem játszani, de közben ugyanúgy zokogtam.? Azóta sem felejti el megemlíteni, mennyit köszönhet a testvérének, aki végig buzdította, hogy foglalkozzon a jégkoronggal.

Az NHL-ben hamar szupersztárrá vált. Első évében 52 gólt lőtt, 106 pontot ért el. Luc Robitaille azt mondta róla, hogy ő a legjobb, akit valaha látott. Érdemes megemlíteni, hogy a francia?kanadai legenda a Los Angelesben egy csapatban játszott Wayne Gretzkyvel. A Crosbyval való nagy versenyfutásnak az év újonca címért sima vége lett, Ovi 124 szavazatot kapott, Crosby 4-et. Csapatszinten azonban Crosby százszor sikeresebb volt, mindent megnyert, többnyire többször: olimpiai aranyéremből kettő van neki, Stanley Kupa-győzelemből három. Amikor 2015-ben már csak a világbajnoki aranyérem hiányzott a Triple Gold Club-béli tagságához, Kanada tükörsimán nyert Prágában, 17-1 volt a gólarányuk az egyenes kieséses szakaszban, a döntőben 6-1-re verték meg az oroszokat. Ovecskinnek három vb-arany jutott, miközben úgy tűnt, amint csatlakozik az orosz válogatotthoz, annak azonnal szétesik a játéka.

A Capitals korábban háromszor nyerte meg az alapszakaszt Ovecskinnel, hogy aztán az első vagy második körben essenek ki a rájátszásból. Most áttört egy gát: vezére tudott lenni a csapatnak, a legfontosabb pillanatokban lépett elő és lőtt gólt.

ovecskin_2004

Barry Trotzról, a vezetőedzőről sem szabad megfeledkezni, kitüntetett szerepe volt mindabban, hogy a világ legjobb játékosából kihozza, ami benne van, mellé pedig a világ legjobb csapatát építse fel. Talán szerepet játszott ebben az is, hogy Trotz egyik fia, Tyson Oroszországban él, Vlagyimir városában tanít angol nyelvet. A 2016/17-es szezon, amikor minden elérhető sztárt leigazoltak mellé, volt Ovecskin legrosszabb idénye: ?mindössze? 33 gólt szerzett. Még az is felmerült, hogy elcserélik. Trotz ötéves szerződésének negyedik szezonjában járt, úgy vágott neki az utolsónak, hogy fel sem merült, hosszabbítanának vele. Ovecskin közben megházasodott, élete új szakaszba lépett, nyoma sem volt annak a féktelen orosz fiatalságnak, ami a húszas éveire volt jellemző, amikor egyszer élő adásban adta meg a telefonszámát azzal, hogy menyasszonyt keres. Trotz tehát 2017 nyarán meglátogatta a fiát Oroszországban, és ha már ott járt, felkereste csapatkapitányát is, elbeszélgetett vele arról, milyen az élet 32 évesen, a 10 évvel korábbival összehasonlítva: ?Arról beszélgettem vele, hogy változásra van szüksége. Én mint edző és mint olyasvalaki, aki egy ideje már ebben a ligában dolgozik, azt láttam, ahogy idősödik az ember, már nem teheti meg ugyanazokat a dolgokat. 32 évesen nem csinálhatsz úgy, mintha 22 lennél. Ilyen az élet. Fel kell nőni.?

Trotz azt kérte játékosától, hogy hallgasson a kritikára, és próbáljon meg felelni rájuk, felnőve azokhoz az elvárásokhoz, amelyekkel 13 évvel korábban a draft első körének első helyén kelt el. ?Sokan kételkedtek, hogy megvan-e még benne mindaz, ami ehhez kell ? mondta Trotz. ? De a legnagyobb játékosok ilyenek. A tavalyi év végén egy csomó minden jelent meg a lapokban, a Twitteren, mindenhol. Ezek nagyon bántóak voltak, és ő nagyon a szívére vette. Majd annyit mondott: meg fogom mutatni neked, hogy még mindig nagyszerű játékos vagyok.?

Ezek nem pusztán szavak voltak. 49 gólt lőtt az alapszakaszban, hetedik gólkirályi címét szerezve. A Columbus elleni hatodik meccsen, a legfontosabbon, két gólt szerzett. A Pittsburgh elleni négy győzelemből háromszor pontot jegyzett a győztes találatnál. A Tampa elleni hetedik meccsen ő kezdte a gólgyártást. A döntő ezekhez képest sima ügy volt. Az első meccset ugyan elbukták, de többet nem hibáztak, és ismét az első adandó alkalommal lezárták a párharcot. Amikor Gary Bettman átadta neki a kupát, kitört belőle minden. Azok a pillanatok mindent elmondanak arról, mennyire kivételesen rögös út vezetett ehhez a győzelemhez. A hoki istenei igazságot szolgáltattak egyik legkedvesebb gyermeküknek. Nincs most nála boldogabb ember a világon.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR INFO
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum