Kanada legyőzte Svédországot

 

Szlovákia egy végtelenül izgalmas mérkőzésen büntetőkkel maradt alul Oroszországgal szemben az oroszországi ifjúsági világbajnokságon.

Nem sok tétje volt a kedd délutáni mérkőzésnek az oroszországi ifjúsági világbajnokság B csoportjában. Finnország már megnyerte a csoportját, a csehek a negyedik helyüknél sem előrébb, sem hátrébb nem végezhettek már, eredménytől függetlenül. Az első harmad nem is hozott gólt, csak kiállításokat, ám a védekező speciális egységek remekül tették a dolgukat. A középső harmadra azután egy egészen más Finnország korcsolyázott ki, 71 másodperc alatt kettőt rámoltak be a cseheknek. Ráadásul ezt követően sem álltak le, 19:4-re nyerték a kapura lövéseket ebben az egy harmadban, a dominancia pedig a második szünetig két újabb gólban öltött testet. 4-0 után sok kérdőjel nem maradt az utolsó húsz percre, a csehek két gólra feljöttek, de a finnek győzelme nem igazán volt veszélyben, megérdemelten nyertek 4-2-re. Tomi Niemala tanítványai így hibátlan mérleggel kerültek az egyenes kieséses szakaszba, ahol – ha kijön nekik a lépés – sorozatban negyedik döntőjükre készülhetnek.

A negyeddöntőben az a Fehéroroszország lesz az ellenfelük, akik számára sok volt a Svájc felett aratott történelmi diadal után nem egészen 24 órával az USA elleni feladat. A döntő ezen a meccsen is a középső harmad volt, amikor ötször kapitulált a fehérorosz védelem. A vége 8-0 lett. Az USA ezzel megszerezte a csoport harmadik helyét, 2013-ban végeztek utoljára önmagukhoz képest ilyen rosszul, igaz, akkor végül a döntőig meg sem álltak. Az első négy meccsen bekapott 14 gól ki is jelöli azt a játékelemet, amiben a legtöbbet kell javulni, az előző négy világbajnokságon az egész torna ideje alatt kaptak ennyit vagy még ennél is kevesebbet.

2018 IIHF Ice Hockey U18 World Championship
Fotó: Steve Kingsman/HHOF-IIHF Images

Az esti meccsek jóval izgalmasabban alakultak, mint a délutániak. Az A csoportban Svédország Kanadával játszott a csoportelsőségért és a hibátlan mérleg megőrzéséért. A két csapat összesen 14 alkalommal találkozott egymással az ifjúsági világbajnokságok történetében, a mérlegük 7-7 volt keddig, tehát roppant kiegyenlített rivalizálásról van szó. Kiválóan illeszkedett ebbe az idei csoportmeccs is, mert bár a svédek kezdtek jobban és az első harmadban megszerezték a vezetést, a juharlevelesek azonban kiegyenlítettek, majd a 49. percben a vezetést is átvették. A svédek azonban tudtak újítani, két perccel a vége előtt emberelőnybe kerültek, ki is kérték az idejüket, majd a létszámfölényt Adam Boqvist értékesítette. A fiatal hátvédet az első tíz közé várják az idei drafton, Kanada ellen lőtt két gólja után talán inkább az első ötbe vagy háromba. A hosszabbításban azonban Kanada került emberelőnybe, ők is időt kértek, és ha nehezebben is, de végül 20 másodperccel az előny letelte előtt belőtték a mindent eldöntő gólt, 3-2-re nyert Kanada.

A másik csoportban Szlovákia meccselt Oroszországgal, a tét a csoport második helye volt. Északi szomszédunk, akikkel kétszer is megmérkőzött és mindkétszer csak 3-1 arányban maradt alul válogatottunk, álomszerűen kezdett. De annyira, hogy 29 perc elteltével már 4-1 állt az eredményjelzőn. Az oroszok ezt követően a hokitörténelem egyik leghatékonyabb időkérését tartották, ugyanis öt perccel később már egyenlő volt az állás. A szlovákok a rövidzárlat után talpra tudtak állni, a 48. percben bevertek egy előnyt és visszavették a vezetést. Az oroszokban is maradt azonban még tartalék és ismét egyenlítettek. A hosszabbítás nem hozott gólt, a büntetőket pedig a szbornaja játékosai lőtték jobban, így végül 6-5-re nyertek.

A csoportkörnek ezzel a találkozóval lett vége. Kisebb meglepetésre a legponterősebb játékos a szlovák Maxim Cajkovic lett. A Brnóból Malmőbe került csatár négy meccs alatt négy gólt és hét asszisztot szerzett, biztosan hallunk még róla. Annál is inkább, mivel a vb-n még csak most kezdődik a torna java, csütörtöktől az egyenes kiesés szakasz veszi kezdetét. Az alsóházban Svájc Franciaországgal szemben harcolhatja ki a bennmaradást. A negyeddöntőkben a finnek a fehéroroszokkal, a svédek a szlovákokkal, a házigazda oroszok az amerikaiakkal, Kanada Csehországgal játszik.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 22., vasárnap
VB 15:20 GBRLAT 3-4VÉGE
VB 15:20 KAZGER 4-5VÉGE
VB 19:20 SUIFRA 5-2VÉGE
VB 19:20 SWENOR 7-1VÉGE
  • SPORT 1
május 23., hétfő
VB 15:20 KAZITA 5-2VÉGE
VB 15:20 USACZE 0-1VÉGE
  • SPORT 2
VB 19:20 AUTGBR 5-3VÉGE
VB 19:20 CANDEN 2-3VÉGE
  • SPORT 2
május 24., kedd
VB 11:20 GERSUI 3-4 BVÉGE
VB 11:20 SWELAT 1-0VÉGE
VB 15:20 SVKDEN 7-1VÉGE
VB 15:20 USANOR 4-2VÉGE
VB 19:20 CANFRA 7-1VÉGE
VB 19:20 FINCZE 3-0VÉGE
  • SPORT 1
május 26., csütörtök
VB 15:20 GERCZE 1-4VÉGE
  • SPORT 2
VB 15:20 SWECAN 3-4 HVÉGE
  • SPORT 1
VB 19:20 FINSVK 4-2VÉGE
  • SPORT 2
VB 19:20 SUIUSA 0-3VÉGE
  • SPORT 2 (21:45)
május 28., szombat
VB 13:20 FINUSA 
  • SPORT 2
VB 17:20 CANCZE 
  • SPORT 2
május 29., vasárnap
VB 14:20 bronzm.
  • SPORT 2
VB 19:20 döntő
  • SPORT 2
Partnerünk
Archívum