Olaszország ellen három jó harmad kell

   

Vas Jánosék a lengyeleket legyőző, az elmúlt évben még A csoportos válogatott ellen javíthatnak a Kazahsztán elleni, szerzett gól nélküli vereség után.

“Lehet, hogy nincsenek olyan tehetségeink, mint más országoknak, de a döntő pillanatoknál mégis mindig ott vagyunk.” Ezekkel a szavakkal jelölte ki az olaszok céljait Armin Helfer, a zöld-fehér-piros válogatott csapatkapitánya a budapesti világbajnokság előtt. Ő aztán igazán tudja, miről beszél. 2000-ben, a szentpétervári világbajnokságon játszotta első hivatalos vb-mérkőzését, és azóta csak egyetlen egy világbajnokságról hiányzott. Megfordult kilenc elit vb-n és egy olimpián, 37 évesen még mindig remek formában van, amint ezt a lengyeleknek lőtt vasárnap esti hatalmas gólja is mutatja. Valóban, az olasz csapat az ellenfelek szurkolói számára rendkívül idegesítően mindig ott van a végelszámolásnál, még ha éppen nem is jut fel.

Korábban honosított játékosok tömkelege játszott náluk, de amióta a Made in Italy koncepció érvényesül – jelenleg csak négy nem olasz születésű játékos van a keretben –, azóta is rendszeresen versenyben vannak a feljutásért. Ráadásul a róluk kialakult képre rácáfolva, a saját anyagból gyúrt csapat is tele van minőségi bajnokságokban helytállni képes játékosokkal. Ketten jöttek a finn, ketten a német, ketten a svájci élvonalból, ráadásul ott mind húzóemberek. És akkor még a DEL-2-ben, EBEL-ben, svájci másodosztályban játszókról nem is beszéltünk. Clayton Beddoes szövetségi kapitány dolgát nem könnyítette meg, hogy a legjobb  olasz csapatok nem otthon játszanak, az Alpesi Liga és az EBEL döntőjében összesen három klubjuk volt érdekelt, és a döntők ezekben a ligákban majdnem a budapesti világbajnokság kezdetéig húzódtak. Alig-alig is kerültek be onnan játékosok a budapesti keretbe, az EBEL-győztes Bolzanóból pldául senki sem, Markus Gander ugyanis sérülése miatt már januárban kikerült a rókák keretéből.

HUNITA vb 2015

Fotó: Mudra László (MJSZ)

A potenciál tehát ott van bennük, és ezt a nyitónap történései meg is erősítették. Bár a lengyelek kezdték jobban az olaszok elleni meccset, a taljánok később fordítottak és megérdemelt győzelmet aratva három ponttal indították a tornát.

Nem úgy a mieink. Kazahsztán ellen negyven percig határozottan öröm volt nézni a magyar válogatott játékát. Több helyzetünk volt, aktívabbak voltunk, az történt a jégen, amit mi szerettünk volna. A harmadik harmad elejét viszont alaposan elrontottuk, már az első percekben is döcögött a korong a magyar ütőkön, majd jött a négy perc alatt kapott három gól és a kiállításcunami, ami az energiát és a támadások lehetőségét is elvette csapatunktól. A harmad második felében sikerült ismét magunkra találnunk, de késő volt. Ráadásul a jó támadójáték nem párosult hatékonysággal, a több helyzet ellenére sem sikerült gólt szerezni, az NHL-t is megjárt Karlsson kapus mindent védett. A játék összképéről mindent elmond, hogy a kazahok legjobbjának stábjuk a honosított svéd kapust jelölte.

Összességében két jó harmadot produkált a magyar csapat a vb nyitónapján, de ezen a szinten ez nem elég. Az olasz válogatott nagyjából ugyanazt tudja, mint a kazahok, a két felkészülési meccsükön egyszer az olaszok, egyszer a kazahok nyertek. Ráadásul ahogy Helfer mondta, a döntő pillanatokban mindig ott vannak. Láttuk, hogy a két jó harmad ezen a szinten nem elég, az olaszok ellen is három jó 20 percre lesz szükség. A jó hír, hogy azt is láttuk, képesek lennénk erre.

A magyar válogatott kerete a budapesti divízió 1/A-s világbajnokságra:

# Név Klub
Kapusok (3)
Duschek Dávid (vésztartalék) Dunaújvárosi Acélbikák
31 Rajna Miklós Fehérvár AV19
30 Vay Ádám Rapid City Rush (ECHL)
Hátvédek (7)
7 Garát Zsombor MAC Budapest
3 Gőz Balázs Norfolk Admirals (ECHL)
4 Pozsgai Tamás MAC Budapest
12 Stipsicz Bence Fehérvár AV19
6 Szirányi Bence Fehérvár AV19
5 Varga Arnold UTE
2 Kevin Wehrs Innsbruck (EBEL)
Csatárok (13)
9 Benk András UTE
17 Chris Bodo MAC Budapest
26 Erdély Csanád Fehérvár AV19
8 Galló Vilmos Timra (SWE-2.)
22 Hári János Fehérvár AV19
16 Kóger Dániel Fehérvár AV19
26 Magosi Bálint DVTK Jegesmedvék
10 Nagy Gergő Quad City Mallards (ECHL)
13 Nagy Krisztián MAC Budapest
15 Andrew Sarauer Villacher SV (EBEL)
14 Sebők Balázs KalPa (FIN)
20 Sofron István Villacher SV (EBEL)
21 Vas János DVTK Jegesmedvék

A magyar válogatott felkészülési programja:

2018. április 4., szerda, 18:30: Magyarország–Ausztria 4-3 (Székesfehérvár)
2018. április 5., csütörtök, 19:15: Ausztria–Magyarország 1-3 (Bécs, Albert Schultz Halle)
2018. április 11., szerda, 19:00: Szlovénia–Magyarország (Bled) 2-3 h.
2018. április 13., péntek, 19:00: Magyarország–Japán (Miskolc) 3-2 h.
2018. április 18., szerda, 17:30: Magyarország–Ukrajna (Káposztásmegyer) 5-4 b.

A 2018-as budapesti divízió 1/A-s világbajnokság mérkőzései:

2018. április 22., vasárnap, 12:30: Nagy-Britannia–Szlovénia 3-1
2018. április 22., vasárnap, 16:00: Magyarország–Kazahsztán 0-3 
2018. április 22., vasárnap, 19:30: Lengyelország–Olaszország 1-3

2018. április 23., hétfő, 16:00: Szlovénia–Lengyelország (Sport 1)
2018. április 23., hétfő, 19:30: Magyarország–Olaszország (Sport 1)

2018. április 24., kedd, 16:00: Kazahsztán–Nagy-Britannia (Sport 1)

2018. április 25., szerda, 12:30: Olaszország–Kazahsztán (Sport 1)
2018. április 25., szerda, 16:00: Nagy-Britannia–Lengyelország (Sport 1)
2018. április 25., szerda, 19:30: Magyarország–Szlovénia (Sport 1)

2018. április 26., csütörtök, 19:00: Magyarország–Lengyelország (Sport 1)

2018. április 27., péntek, 16:00: Kazahsztán–Szlovénia (Sport 1)
2018. április 27., péntek, 19:30: Olaszország–Nagy-Britannia (Sport 1)

2018. április 28., szombat, 12:30: Kazahsztán–Lengyelország
2018. április 28., szombat, 16:00: Szlovénia–Olaszország
2018. április 28., szombat, 19:30: Magyarország–Nagy-Britannia (Sport 1)

Magyarország–Olaszország 3-2

   

A magyar válogatott egy rémálomszerű első harmad után a másodikban magára talált, a harmadik játékrészben pedig mesterien játszva megnyerte az olaszok elleni mérkőzést.

Jarmo Tolvanen az előző mérkőzéshez kicsit változtatott a sorokon: Galló és Bodó helyet cserélt, előbbi Sarauer és Sofron mellett kapott helyet, utóbbi Hári és Sebők sortársa lett. Az olasz csapat bővült, a vasárnap pihenő Diego Kostner az első sorba került.

A meccs ígéretes akciókkal indult, előbb az olaszok, aztán mi veszélyeztettük az ellenfél kapuját, már az első percben. Az elején Olaszország veszélyeztetett többet, a 4. percben csak egy tilos felszabadítással tudtuk ideiglenesen csökkenteni a nyomást. Ellenfelünk főleg éles szögből próbálkozott kapura lövésekkel, de Vay tette a dolgát, 5 perc után már 7 védésnél tartott. A 8. hárítás már nem jött össze, Simon Kostner palánk mellőli lövése közben felborítottuk Traversát, akiről esés közben beesett a korong (0-1). A második lövésünk a 8. percben jött el, amikor Sebők passzát Varga bombázta kapura a kék vonalról, a próbálkozást Bernard lepkés kesztyűvel védte. Fél perccel később Gallóék megnyomtak egy cserét: előbb Sofron passza után lőhetett közelről Sarauer, aztán pedig Sofron próbálkozását védte mamuttal az olasz kapus. A harmad közepétől kiegyenlítettebbé vált a játék, valamint keménnyé is, a játékvezetők nem fújtak a sípjuba. A 13. percben Hofer kapuvasat lőtt. Négy perccel a játékrész vége előtt Pozsgait látták szabálytalannak a játékvezetők, az első hátrányunk idő előtt véget ért, ugyanis Hochkoflert kétperces büntetéssel sújtották, miután nem állt oda időben a bulihoz.

Válogatottunkra a kiegészülésünk után 80 másodpercnyi emberelőny várt, nem jutottunk el kapura lövésig. A harmad végén volt egy jó cserénk, Sofron lőhetett közelről, a korong Bernard ölében landolt. A középső játékrész remekül indult: előbb Galló lövését még tudta védeni az olasz kapus, svédországi légiósunk megszerezte a kipattanót, megkerülte a kaput, Sofronnak passzolt, aki a palánk mellől Sarauernek centerezett, 15-ösünk pedig nem hibázott, megszerezte első vb-gólunkat (1-1). A következő pár csere csapongó hokit hozott, egyik csapat sem tudott felállni a másik harmadában, oda-vissza korcsolyáztak a válogatottak. A 25. percben egy eladott korong után beszorultunk, majd egy lesgyanús helyzet alatt megállt mindenki. A sípszó hiányából az olaszok eszméltek gyorsabban, Wehrs kapott egy kemény ütközést, hátvédünk pedig törlesztett, így bottal lökésért távozott 2 percre. Az emberhátrányt Vay vezetésével kibekkeltük. A meccs közepén előbb Nagy Gergő lőtt közelről fölé, aztán ugyanezt tette Wehrs is, valamint Vay több védést is bemutatott lábbal. A 31. percben bejutott a magyar kapuba a korong, az egyik játékvezető gólt mutatott, míg a másik akadályozást. Utóbbi akarata érvényesült, a magyar játékost meglökő Hofer kiküldték akadályozásért. Az előnyben nagyot bakiztunk, a saját harmadunkban eladtuk a korongot, Olaszország ezt Larkin révén egy emberhátrányos góllal büntette (1-2). A bekapott találat után felálltunk 5 a 4 ellen, egy szép korongjáratás végén Vas János hasonló gólt szerzett közelről, mint Sarauer (2-2). A 33. percben Vas János lövése kevéssel kerülte el az olasz kaput. A harmad végén az olaszok játszottak élesebben, nálunk elszaporodtak a rossz passzok. A 38. percben volt egy kiváló cserénk: Erdély remek indítást kapott, szólója Bernard mamutja alatt ragadt, ezt követően pedig többször is próbáltuk betuszkolni a korongot, hiába. A shiftünk dicstelen véget ért, Sebőköt kiküldték a játékvezetők egy igencsak véleményes magas botért.

A harmadik harmad 21 másodpercnyi, áthúzódó olasz emberelőnnyel indult, mely során nem tudtak felállni a vendégek. Akárcsak a második, az ezt követő húsz perc is magyar góllal indult: Wehrs passza után Sebők takarásból lőtt, Bernard reagálni sem tudott (3-2). Kéte perccel később Erdély kapott jó korongot, fonákkal lőtt, de nem talált kaput, majd nem sokkal később Sofron és Sarauer játéka kecsegtetett szép akcióval, de az elhalt. Az olaszok 1-2 percre beszorítottak minket, melynek végén Kóger és Nagy K. szépen kihozták a korongot és felépítettek egy akciót. A játékrész felénél Vas Jánost eltüntették a palánk mellett, ugyanis Hochkofler gáncsolta. Az előny első felében felálltunk 5 a 4 ellen, viszont aztán már ölték a játékot az olaszok. Az 52. percben Gőz okos lövésénél kellett bravúrral védenie Bernardnak. Ebben az időszakban megbecsültük a korongot, ha elvesztettük, kisegítették egymást a játékosok. A múló percek nekünk dolgoztak, minden egyes félpályán átvitt koronggal közelebb kerültük a győzelemhez. Bő 2 perccel a vége előtt Nagy K. adott jó passzt a kapu előtt álló Magosinak, de már túl közel volt a kapuhoz, így nem tudta ráhúzni. Bernard 1 perccel a vége előtt lekorcsolyázott, valamint azt ezt követő első játékmegszakításnál Beddoes időt kért. A buli után azonnal felszabadítottunk, majd amikor visszajöttek a vendégek, önfeláldozóan blokkoltunk.

Magyarország 3-2-re győzött, ezzel megszerezte első sikerét a budapesti világbajnokságon.

hunita-2018vb-ml

Fotó: Mudra László (MJSZ)

Karaktert mutató győzelem volt

   

Óriásit javult meccs közben a magyar válogatott játéka, értékeltek egybehangzóan a szövetségi kapitányok.

Clayton Beddoes, szövetségi kapitány, Olaszország: “Először is ki szeretném emelni, hogy milyen nagyszerű hangulat volt az arénában. Minden csapatnak óriási élmény ilyen közönség előtt játszani, de az a csapat, amelyet a szurkolók támogatnak, különleges energiákat tud nyerni ebből. Ez történt ezúttal is. Az első harmadban sok helyzetünk volt, több gólt lőhettünk volna, de csak egyet sikerült. Aztán a magyarok fokozatosan erőre kaptak és a közönség támogatásával is élve megfordították a mérkőzést.”

Jarmo Tolvanen, szövetségi kapitány, Magyarország: “Természetesen volt változtatás a játékunkban a kazah meccsez képest, mert Olaszország nem ugyanazt játssza, mint a kazahok. Olaszország nagyon erős volt, az első harmadban csak egy csapat volt a pályán, Vay Ádám tartott bennünket meccsben, nemcsak akkor, de akkor különösen. A másodikban néha már sikerült azt játszani, amit szerettünk volna, a harmadikban korán megszereztük a vezetést és utána játszottuk a legokosabb játékot. Óriási gondjaink voltak az elején, bele kellett nyúlni a csapatba meccs közben is, ez az edző feladata. Olyanokat kellett pályára küldeni, akikkel stabilizálni tudjuk a védekezésünket, majd akikkel sikerülhet gólt szerezni, a végén pedig egy kicsit már az előnyünk védelmére kellett gondolnunk. Ez egy igazi karaktert mutató győzelem volt.  Nagyon jó csapat ellen játszottunk, ezért különösen boldog vagyok.”

VB, 2018. ápr. 23., hétfő.
Bernard: 86,4% (de Filippo Roia)
K
Vay: 94,9% (Rajna)
Zanatta, Larkin, Gander, Insam, Kostner D.
1
Stipsicz, Pozsgai, Hári, Sebők, Bodó
Trivellato, McMonagle, Scandella, Hochkofler, Andergassen
2
Varga, Wehrs, Galló, Sarauer, Sofron
Hofer, Helfer, Deluca, Felicetti, Lambacher
3
Garát, Gőz, Magosi, Vas, Nagy G.
Pavlu, Sullivan, Traversa, Kostner S., Goi
4
Szirányi, Benk, Erdély, Nagy K., Kóger
Clayton Beddoes
E
Jarmo Tolvanen
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 04:52 ITA Traversa Kostner S. Zanatta
1-1 21:17 HUN Sarauer Sofron Galló
2-1 31:37 ITA SH Larkin Kostner S. Deluca
2-2 32:32 HUN PP Vas Sebők Galló
2-3 41:06 HUN Sebők Wehrs
39 Kapura lövések száma 22
6 Kiállításpercek 6

A magyar–olasz képekben

 

A Magyarország–Olaszország góljai

   

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum