Sedinék belőtték az utolsó góljukat Vancouverben

 

Miközben az NHL-es szakírók egyre-másra írták róluk a búcsúméltatásokat, ők még egyszer elkápráztatták a világot.

A Vancouver Canucks csatárduójának visszavonulásáról már írtunk, itt az ideje, hogy a legnagyobb szakírók írásaiból is szemezgessünk. Kicsit messzebbről indítjuk a történetet, hiszen a Canucks törzsszurkolóin kívül kevesen tudják, miként szerezhette meg a draftrendszerben ugyanaz a csapat egy topjátékosként nyilvántartott ikerpár mindkét tagját. Nos, az akkoriban 43. évében járó Brian Burke első évét töltötte a Canucksnál általános igazgatóként, bár korábban alacsonyabb szinten 5 évet már dolgozott a szervezetben. Így aztán különös tétje volt számára az első draftnak. A cél világos volt: olyan játékost kellett szerezni, aki hosszú időre meghatározó tagja lehet a klubnak. A Vancouver zuhanórepülésben volt, 1994-ben döntőbe jutott, rá egy évre a konferencia-elődöntőben, újabb egy év elteltével az első körben elvérzett, 1997-től kezdődően pedig be sem jutottak a rájátszásba.

Így érkezünk el az 1998/99-es szezonhoz. A Sedin testvérek eleve célkeresztben voltak, ám Burke decemberben elbizonytalanodott. Akkor Winnipegben rendezték a junior-világbajnokságot, és az általános igazgató a saját szemével láthatta, ahogy a svédek szenvednek. Daniel ugyan harmadik lett a kanadai táblázaton, Henrik pedig ötödik (hat meccsen szerzett 10, illetve 9 ponttal), de pontjaik többségét alacsonyabban kvalifikált csapatok ellen érték el. Kanada az elődöntőben valósággal átgázolt rajtuk, 6-1-re verte őket, majd a bronzmeccsen Szlovákiától is kikaptak.

A Canucks svédországi megfigyelője, Thomas Gradin azonban meggyőzte Burke-öt, hogy adjon még egy esélyt, várja meg a májusi felnőtt-világbajnokságot. Burke hallgatott tanácsadójára, és elment Norvégiába, ahonnan meghatározó élményekkel tért haza: ?Akkor láthattam először azokat a fantasztikus dolgokat, amikre csak ők képesek, úgy jöttem vissza Norvégiából, hogy azt mondtam magamnak: kellenek nekem. Nem voltak már kétségeim.?

sedins1

Ez korántsem volt egyszerű feladat, hiszen a Canucks eredetileg csak az 1/3-as picket birtokolta. Először tehát eladták Brian McCabe-et, egy kőkemény bekket, és a következő évi draft első körös választási jogát a Chicagónak, cserébe az 1999-es draft 1/4 pozíciójáért. Ezt követően a Tampát kellett volna meggyőzni arról, hogy adják oda az 1/1-es választási jogot a negyedikért cserébe. Akik azonban nagyon nem akarták az üzletet, és az utolsó napig sem sikerült meggyőzni őket. Burke később elmesélte, hogy a draft előtti éjszakán azzal a tudattal tért nyugovóra, hogy eladta egyik legjobb hátvédjét és a következő évi első körös draftjogot egy negyedik választásért. Ez könnyen a karrierjébe kerülhetett volna, hiszen az 1999-es draft nem bővelkedett tehetségekben a többi évjárathoz képest. Ha a Sedin testvérek nélkül tér haza, azzal védhetetlen helyzetbe hozta volna magát. Ám a Tampa mégis meggondolta magát, és a draft napján belement, hogy a negyedik pozícióért, valamint két harmadik körös pickért eladja a Canucksnak az 1/1-es választás jogát. Ezzel még nem volt vége a manővereknek, hiszen egyszerre akarták a bostoni Fleet Center, a mai TD Garden színpadára szólítani a testvérpárt. Megállapodtak hát az Atlanta Trashersszel, hogy odaadják nekik az első választás jogát a másodikért cserébe, ha az Atlanta megígéri, hogy első helyen Patrik Stefant viszi el. A cseh center később hét szezont húzott le az NHL-ben, és egyszer sem került 40 pont fölé.

Így kerültek tehát az örnsköldsviki ikertestvérek Kanada nyugati partjára. Arról a bizonyos winnipegi junior-vb-ről a tapasztalt sportriporter, Bob McKenzie egy a héten megjelent írásában megjegyzi, hogy Sedinék egyik legkeményebb élménye lehetett. Kanada ugyanis fizikailag is elintézte a svédeket, Sedinék sortársát például úgy palánkra kenték, hogy hordágyon kellett levinni őt a jégről. McKenzie épp a két kispad között állt, mindent hallott. És semmit sem felejtett: ?Édes jó istenem. Még ma is rémálmaim vannak tőle. Ahogy a mozdulatlanul fekvő svéd játékost levitték a jégről, a kanadai kispad az ikrek felé fordult, és a verbális abúzusok olyan kakofóniáját zúdította rájuk, amit elhinni nem, csak elképzelni lehet. Halálos fenyegetések. Lenyakazás. Felnégyelés. Mindezt a legváltozatosabb savazások és gyalázkodások garmadájával szabadon fűszerezve. Nem volt határ. Mindnek az volt a lényege: a következők ti lesztek. Emlékszem, ahogy ránéztem az elkerekedett szemmel néző 18 éves ikerpárra, akik az NHL-es draftévükben jártak, és azon tanakodtam, vajon ebben a pillanatban mire gondolhatnak. Félnek? Megijedtek? Meghökkenten állnak egy általuk éppen most felfedezett új állatfaj előtt??

(A Vancouver Canucks Sedin testvérek tiszteletére készített búcsúvideója az Arizona Coyotes elleni utolsó hazai meccs előtt)

McKenzie leírja, hogy az effajta szóváltások végigkísérték karrierjüket, sportemberi nagyságukat azonban mi sem jelzi jobban, mint hogy mindig egyféleképpen válaszoltak: gólokkal. Ugyanerre jutott Elliotte Friedman szerdai rovatában: korábban ha az ellenfél sztárjátékosát valaki bántotta, akkor érkezett a verőember, és véget vetett ennek. Sedinék azonban már javarészt olyan korban játszottak, amikor ? a verőemberek fokozatos eltűnésével ? a csapat húzóembereinek maguknak kellett rendezniük a verbális és fizikai számlákat, hiszen nincs olyan játékvezető, aki minden szabálytalanságot észrevesz, különösen nem a playoffban. A Sedin ikreket néha éri olyan vád, hogy nem elég kemények. Friedman szerint a keménység nem csak a büntetéspercekben mérhető. Keménység kell ahhoz is, hogy valaki állja azokat a pofonokat, amiket a meccsek és párharcok során kap.

És keménység kell ahhoz is, hogy valaki egy franchise arca legyen, és nyilvánosság elé álljon éppen akkor, amikor éppen élete legnagyobb csalódásán van túl. Sedinéknek kijutott a pofonokból, és a sikerek mellett a kudarcokból is. Kívülről nem nagyon lehet elképzelni a 2011-es Stanley Kupa döntőjének hetedik meccse utáni hangulatot a Vancouver öltözőjében. Már 2-0-ra és 3-2-re is vezettek, a végén mégis a Boston örülhetett, Vancouverben pedig zavargások törtek ki. Az anaheimi csatár, Steve Thomas 2003-ban élte át ugyanezt, ő így jellemezte ezeket az órákat: ?Életem legrosszabb nem halállal kapcsolatos élménye volt.? A döntő elveszített hetedik meccse után a Sedin testvérek álltak a legtovább a média elé, rendületlenül válaszoltak a sorra érkező kérdésekre.

sedins3

De keménység kell ahhoz is, hogy valaki 19 éven keresztül ezt az életformát élje. És nem csak a fizikai felkészülésre kell gondolni, vagy a csaknem egész éven át tartó diétára. Sokkal inkább a családra, amelyet az év túlnyomó részében nélkülözniük kell a játékosoknak. A Sedin testvérek búcsúlevele arra utal, hogy a verbális és fizikai megpróbáltatásokat talán még bírták volna, ám a legnehezebb terhet ez jelentette a számukra: ?18 éve vagyunk a Vancouver Canucks család tagja, ami életünk legszebb része volt, de itt az ideje, hogy a családra és az életre koncentráljunk. Eljött az ideje, hogy esténként otthon legyünk és házimunkát végezzünk. Eljött az ideje, hogy minden születésnapon ott legyünk, minden hétvégén ott álljunk a hidegben a jégpályán, a focimeccsen vagy a lovasiskolában. Eljött az ideje, hogy minden este otthon vacsorázzunk.?

Abban minden kommentár megegyezik, hogy a Sedin testvérek a jégen ugyanakkora urak voltak, mint azon kívül. 2009-ben kötöttek ötéves, 30,5 millió dolláros szerződést a Canucksszal. A Vancouver korábbi általános igazgató-helyettese, Laurence Gilman emlékei szerint a tárgyalások vagy egy évig elhúzódtak, és a végén Sedinék engedtek a piaci árukból, hogy Vancouverben maradhassanak. Minderről Gilman így emlékezett: ?Pár napra rá az ikrek és feleségeik bejelentették, hogy másfél millió dollárt adományoznak a gyermekkórháznak. Ezt soha nem említették nekünk. Más tárgyalásokon a játékosok gyakran szóba hozzák, ha megadod ezt, én megadom azt. De esetükben erről szó sem volt. Ők ezt előre eldöntötték, történjék bármi.?

Iker mivoltuk végigkísérte pályájukat. Együtt kezdték Örnsköldsvikben, a svéd jégkorong szívcsakrájában. Együtt draftolták őket, együtt játszottak egész pályafutásuk során. Persze többnyire senki nem tudta, melyikük kicsoda, ez állandó tréfa tárgya volt. Egy alkalommal Dave Nonis egykori általános igazgató lement a meccs után az öltözőbe és meglátta Marc Crawford vezetőedzőt, amint fülig ért a szája. Amikor megkérdezte, min vigyorog, az edző lelkendezve mesélte: ?Daniel arcán felszakadt a bőr egy magas bot után. Most pár hétig meg tudom majd különböztetni őket.?

J. P. Barry, a játékosok ügynöke elmondta, hogy a döntés már két hónappal ezelőtt megszületett. A játékosok nem is tartották teljesen titokban, úgy egy hónapja elkezdtek búcsúzkodni a legnagyobb ellenfelektől. Dan Hamhuis például, aki a 2001-es draft első körének 12. helyén kelt el, már két hete tudta, a Canucks akkor játszott utoljára Dallasban. Mindent elmond a hokis közösség összetartásáról és az ikrek iránti tisztelet mértékéről, hogy a hír ennek ellenére nem szivárgott ki.

(A nézők és a Las Vegas Golden Knights játékosai köszöntik a Sedin testvéreket április 3-án, a visszavonulásról szóló döntés nyilvánosságra hozatalának másnapján)

Henrik Sedin 1329 meccset húzott le az NHL alapszakaszában, 240 gólt lőtt, és adott 830 passzt. Ehhez jön még 105 meccs és 78 pont a rájátszásban. Daniel Sedin 1305 meccsen lépett pályára, szerzett közel 400 gólt és adott hozzávetőlegesen 650 gólpasszt. Ezek legtöbbünk számára felfoghatatlan számok, hiszen ennyit magyar jégkorongozó még a magyar bajnokságban sem játszott soha. Utolsó hazai meccsüket csütörtökön vívták, a meccs előtt a klub és a szurkolók nem mindennapi búcsúztatásban részesítették őket. Sedinék úgy reagáltak, ahogy szoktak: a hosszabbítás harmadik percében Henrik passzából Daniel lőtt győztes gólt.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum