Folytatódik a döntő a Tüskecsarnokban

   

Az Erste Liga 2017/18-as döntőjének egyik központi kérdése lesz, hogy sikerül-e nyernie a DVTK Jegesmedvéknek a Tüskecsarnokban. Ha igen, akkor lehet címvédés, ha nem, akkor biztosan új bajnoka lesz a ligának. A szezonban eddig 5 próbálkozásból egy Jegesmedve-győzelem született a MAC otthonában, de ahogy Mikael Tisell fogalmazott a mérkőzés utáni nyilatkozatában, szombaton visszamennek és nyerni fognak. Ehhez persze a MAC Budapestnek is lesz egy-két szava, a DVTK címvédőként a MAC pedig bajnokként szeretne búcsúzni az Erste Ligától.

Pénteken nagy iramú, helyenként színvonalas mérkőzéssel, jó hangulattal indított a két csapat a döntőben. A kezdeti percek után a Jegesmedvék voltak valamivel jobbak, de az első harmad utolsó pillanataiban a MAC szerzett két, szerencsésnek mondható gólt, amelyet a második harmad elején még eggyel meg is toldott. Ez aztán megfogta egy kicsit a címvédőt, de a 43. percre ennek ellenére sikerült egy gólra visszazárkóznia, és nagy erőkkel küzdött az egyenlítésért. Ebben a periódusban Bálizs sok bravúrt kellett bemutasson. Az egyenlítés viszont nem sikerült, az idő pedig vészesen telt. A mérkőzés utolsó 10 percében is becsülettel hajtottak a vendégek, de érezni lehetett, hogy a MAC, amely ekkorra újra összekapta magát, ismét uralja az eseményeket. A Jegesmedvék keveset korcsolyáztak ekkor, nem tudtak eléggé agresszívak lenni, hogy megzavarják a MAC-ot, kevés korongot szereztek, nem tudtak olyan nyomást gyakorolni a hazaiakra, hogy abban benne legyen a gól. A kapuslehozatal sem jött be, Orban a saját harmadából még mellé lőtt, Brown felső vasat lőtt üres kapura, de harmadszorra Klempa már nem hibázott.

MAC-MIS_20180323-900

fotó: Mudra László

A két csapat újfent bebizonyította, hogy a döntőre nagyon közel kerültek egymáshoz. Hét egymás elleni csatán vannak túl az idényben, meglepetést valószínűleg nem nagyon tudnak már egymásnak okozni. Mindketten képesek a másikat a saját pályáján is legyőzni. A kulcs a győzelmekhez az lehet, hogy melyikük lesz képes az adott napon kevesebbet hibázni, melyikükben van több energia ahhoz, hogy a másikra kényszerítse az akaratát. Ahogy pénteken is, úgy a sorozat további meccsein is apróságokon múlik majd minden, nézőponttól függően egy-egy szerencsésen vagy éppen szerencsétlenül megpattanó korongon, egy-egy jól vagy rosszul sikerült ütközésen, azon, hogy ki éri el előbb a korongot egy adott szituációban. A csaták nem fognak elmúlni áldozatok nélkül sem, ahogy péntek este például Miskolczinak kellett elhagynia a pályát idő előtt. Ilyenkor kell legyenek a cserepadon olyanok, akik képesek átvenni a stafétabotot kieső társuktól.

Szombat este 8 órától meglátjuk, vajon a miskolciak mit tanultak a pénteki 60 percből, és hogy a MAC mennyivel tudja a játékát még hatékonyabbá tenni. Az előny és a pályaelőny a MAC-nál van, de mindenki tudja, hogy ebben a párharcban egyetlen pillanatra sem lehet hátradőlni.

MAC–DVTK Jegesmedvék 5-2

   

Nagy iramú, rendkívül izgalmas meccset hozott a döntő második mérkőzése, amelyet a MAC kétgólos hátrányból fordítva, három emberhátrányos gólt ütve nyert meg, így megőrizték pályaelőnyüket.

Az Erste Liga döntőjének második mérkőzésén a péntekihez képest a MAC-ból Macaulay agyrázkódás, a Jegesmedvéktől pedig az őt szabálytalanul leütköző Magosi eltiltás miatt hiányzott. A csapatok nagyobb lendülettel kezdtek, mint egy nappal korábban, egy perc elteltével a MAC már vezethetett egy 2 az 1 elleni támadást, de Orban végül lőni sem tudott. A következő percekben inkább a mezőnyjáték dominált, a kapuk alig forogtak veszélyben. A 7. percben gyors egymás után két nagy lövést is védenie kellett Adorjánnak, nem sokkal később pedig Klempa közeli löketét nyomta ki. A harmad közepén a vendéglátók támadtak többet, a miskolciak inkább a gyors kontráikban bízhattak. A 12. percben Tóth Adrián lőhetett felügyelet nélkül, de Bálizs bravúrral hárított. A 16. percben Dansereau szerzett korongot a félpályánál, lövését védte Adorján. Az első emberelőnyt fél perc múlva a Jegesmedvék kapták, amit ki is használtak. A miskolciak kipasszolták a fővárosi védelmet, Galanisz oldalról lőhetett, és a pakk még átfért a csaknem visszaérő Bálizs hóna alatt (0-1). Szűk két perccel a vége előtt ismét előnybe kerültek a vendégek, ám a legnagyobb helyzetet a kékek hagyták ki: Brown szerzett korongot, egyedül lépett ki, a kontrát kísérő Klempához passzolt, ám fonák kísérletét fogta Adorján.

A második harmad elején eredmény nélkül telt el az áthúzódó miskolci előny. Nem sokkal később kapták a következőt a vendégek, de azzal sem tudtak élni. Két perc múlva növelte előnyét a címvédő: Tóth Adrián a támadó kék vonalon szerzett korongot, levitte azt a kapuig, visszapasszolt Galanisznak, aki estében lőtt a kapuba (0-2). A vendégek ekkor nyomás alá tudták helyezni a házigazdát, több helyzetük is akadt, a 28. percben például Vas emelt kapura közelről, de pár centit tévedett. A 29. percben Rusk egymás után kétszer is szabálytalankodott így 2+2 percre ülhetett ki a büntetőpadra. Az első előnyt gyorsan gólra váltotta a MAC: Mansson centerezett a palánk mellől, Somogyi érkezett őrizetlenül a kapu elé és kapásból vágta a korongot a hálóba (1-2). Egymást követték a kiállítások, és ebből a hazaiak jöttek ki jobban, hiszen emberhátrányban egyenlítettek. A 32. percben Nagy Krisztián sprintelt egy kivágott korongért, óriási küzdelemben megszerezte azt a védőtől, és Somogyihoz tudott passzolni. A csatár első lövése kijött Adorjánról, az ismétlése viszont már a hálóban landolt (2-2). A MAC elkapta a fonalat, és egy perc múlva már vezettek: Brown lövése lecsorgott Adorjánról, Klempa pedig egy lépésről nem hibázott (3-2). Egyértelműen felpörgött a meccs, sorra alakultak ki a helyzetek mindkét kapu előtt, a 38. percben Bodo bombája a felső vasról vágódott ki, a lefújás előtt viszont Bálizsnak adódott több munkája.

A harmadik játékrész MAC helyzetekkel kezdődött, majd Kulmala közeli kísérlete halt el Bálizs kesztyűjében. Nagy iramú, hullámzó játék alakult ki, a 44. percben Nagy Krisztián a felső vasat rongálta meg. A MAC nagyon fegyelmezetten védekezett, így a miskolciak nem találtak rajtuk fogást, sőt a hazaiak sokszor elől tudták tartani a korongot hosszabb ideig is. Az 50. percben Orban újabb kapuvasat lőtt, de utána a lendületben lévő ütője Láda arcába csapódott, így újabb miskolci emberelőny következett, a vérző sérülés miatt négy percig. A MAC azonban újabb gólt lőtt emberhátrányban: Brown vihette egyedül a korongot Adorjánra, és két testcsel után fonákkal mattolta is a kapust (4-2). Az előny további részében voltak lehetőségei a miskolci csapatnak, de Bálizs remekül védett. Az 51. percben – még ebben az előnyben – Mikael Tisell időt kért, és lehozta a kapusát, hogy kettős fórban játszhassanak több mint egy percig. Ez is rosszul sült el, mert 7 másodperccel az előny vége előtt, miskolci korongvesztés után Mansson a saját harmadából betalált az üres kapuba (5-2). Az utolsó percekben még próbálkoztak a Jegesmedvék, de nem tudtak faragni a hátrányból. A meccs feszültsége három másodperccel a lefújás előtt jött ki a játékosokból egy tömegbunyó képében, ami a dudaszó után is folytatódott, de végül nagy balhé már nem történt.

Az Erste Liga döntőjének négy nyert mérkőzésig tartó állása 2-0 a MAC javára.

Fotó: Mudra László - MAC

Fotó: Mudra László (MAC)

Majoross Gergely (vezetőedző, MAC Budapest): ”Nagyon jól játszottunk, néhány elemet változtattunk péntekhez képest, amelyeket beváltak. A speciális egységeink jól működtek, de összességében sem hagytunk sok lehetőséget a Miskolcnak. A következő mérkőzés biztosan más lesz, most már arra készülünk.”

Mikael Tisell (vezetőedző, DVTK Jegesmedvék): ”Úgy gondolom, hogy irányítottuk a mérkőzést addig, amíg megkaptuk az első emberhátrányos gólt. Az felszabadította a MAC játékosait, és egy perc alatt kaptunk újabb gólt. Ezután már nem tudtunk visszajönni, sőt újabb gólokat kaptunk emberelőnyben, és elúszott a meccs.”

Erste Liga, Tüskecsarnok, 2018. márc. 24., szombat.
Bálizs: 94,4% (#2465)
K
Adorján: 85,2% (Kiss)
#4914, Dudas, Klempa, Brown, Dansereau
1
Rusk, Leppanen, Galanisz, Miskolczi, Vas
Pozsgai, #3879, #693, Terbócs, #5133
2
Rantanen, Láda, Pavuk, Sakaris, Kulmala
Garát, Vokla, Orban, Nagy, Bodó
3
Joe, Vojtkó, Hajós, Ritó, Tóth A.
#4048, #3579, #2474
4
Albert, Köllő, Berta, Tóth G.
Majoross Gergely, Kontsas Jukka
E
Tisell Mikael, Parikka Eemeli Olli
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 16:39 MIS PP Galanisz Vas Hajós
0-2 25:31 MIS Galanisz Tóth A.
1-2 29:35 MÚB PP #9 #41 Brown
2-2 32:16 MÚB SH #9 Nagy #3
3-2 33:21 MÚB Klempa Brown Dansereau
4-2 50:35 MÚB SH Brown Klempa
5-2 53:18 MÚB SH #41
28 Kapura lövések száma 36
32 Kiállításpercek 26

A MAC–Jegesmedvék galériája

   

A MAC–Jegesmedvék összefoglalója

   

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum