Győzni mennek a Tüskecsarnokba a miskolciak

   

Péntek este hét órakor elindul az Erste Liga 2017/18-as idényének döntője. Ahogy az elmúlt két évben, úgy ezúttal is a MAC Budapest és a DVTK Jegesmedvék vívják a finálét, lehet, hogy hosszú ideig utoljára. Az előző két alkalommal szemben azonban a különbség az, hogy ezúttal – a középszakaszban nyújtott jobb teljesítményének köszönhetően – a MAC Budapestnél van a pályaelőny, a végső győzelemhez tehát ezúttal a miskolciaknak mindenképpen győzniük kell legalább egyszer a Tüskecsarnokban is.

Ez azonban egyáltalán nem lesz könnyű feladat. Ebben a szezonban a miskolciaknak nem igazán ment eddig a Tüskecsarnokban, az alapszakaszban egy büntetőkkel megszerzett győzelem és egy hosszabbításos vereség volt a mérleg, a Magyar Kupa selejtezőt és a középszakaszbeli meccset viszont rendes játékidőben a MAC nyerte, tehát a Tüskecsarnokban elosztott 12 pontból 9 maradt a MAC-nál és csak 3 került Miskolcra. Egy évvel ezelőtt összesen ötször játszott a két csapat a Tüskében. Az alapszakasz két meccsét a MAC nyerte, a Magyar Kupa selejtezőt a Miskolc, a Liga döntőjében egy-egy hazai és vendéggyőzelem született. Még egy évvel korábban vitathatatlan miskolci fölény alakult ki, az alapszakasz mindhárom és a döntő mindkét budapesti nyerték a Jegesmedvék. A tendencia tehát világos, évről évre egyre több borsot tör  MAC a miskolciak orra alá, de hogy az idei eddigi jobb hazai szereplés elegendő alapot adhat-e a számukra ahhoz, hogy a végén ők emeljék a magasba a vándordíjat, az kérdéses. A Jegesmedvék egészen biztosan nem akarják sokáig húzni-halasztani a győzelemhez szükséges minimálisan egy budapesti győzelem megszerzését, már az első mérkőzésen túl akarnak lenni rajta.

Hasonló stílusú csapatok csapnak majd össze a döntőben. A MAC Budapest és a DVTK Jegesmedvék is nagy iramú, gyors játékot játszik, kevés levegőt enged az ellenfélnek, szívesen használják a játékosok a testi erejüket is a küzdelem során. Óriási energiákat vetnek be a győzelem érdekében, lerövidítik az ellenfelek számára rendelkezésre álló időt. Így aztán látványos, küzdelmes, forró hangulatú döntőre van kilátás.

A MAC szekerét ebben a rájátszásban eddig leginkább Somogyi, Brown, Klempa, Orban és Dudas húzza. Öten együtt 23 gólnál és 60 pontnál tartanak a rájátszásban, de mellettük például Bodo is becsülettel kivette a részét a termelésből. A Ferencváros ellen időnként még döcögött ugyan a szekér, de a Brassó ellen összességében már magabiztos produkciót nyújtott a társaság, nehéz is lenne másnak minősíteni Mihály Árpádék kisöprését. A szezon során voltak érthetetlen eredményei a csapatnak, ám ahogy haladt előre a szezon, úgy váltak ezek egyre ritkábbá. Úgy tűnik, az alapszakasz leckéit megtanulták a játékosok, levonták a megfelelő következtetéseket és változtattak, amin szükséges volt változtatni. Az elődöntőben már az a magabiztos MAC  lépett jégre, amelyre a keret névsora alapján előzetesen számítani lehetett.

Az igazi erőpróba most érkezik el a fővárosiak számára. A mezőny másik kiemelkedően erős klubja, a DVTK Jegesmedvék az egész idényben bizonyította, hogy valóban nagyon komoly célok elérésére alkalmas keretet hoztak össze. Óriási fölénnyel nyerték az alapszakaszt, még ha ezt leginkább annak köszönhetik is, hogy az alsóházi csapatok ellen csak győztek. Remekül helytálltak a Kontinentális Kupában, csak büntetőkkel vesztettek a Visegrád Kupa döntőjében, megnyerték a Magyar Kupát. Tulajdonképpen mindössze egyetlen olyan meccsük volt, amely nem sikerült igazán jól, a MAC elleni hazai a középszakasz utolsó fordulójában, amelyen eldőlt, hogy nem a miskolciak nyerik ezt a hatmeccses fordulót. Ennek köszönhető, hogy most a MAC-nak van pályaelőnye a döntőben. A Jegesmedvéknél is vannak olyan játékosok, akiknek remekül ment eddig a playoffban. A Magosi, Galanisz, Pavuk trió mellett Tóth Adrián is 10 pont fölé jutott az eddigi 9 mérkőzésen.

És természetesen mindkét csapatban vannak még rejtett tartalékok is. A MAC-ban Nagy Krisztián, a miskolciaknál Vas János sérülés, illetve betegség miatt kihagyta az egyenes kieséses szakasz egy részét, és amikor játszottak, akkor sem róluk szólt a mérkőzés. Viszont most itt az alkalom arra, hogy előlépjenek, és ők is hozzátegyék a magukét a csapat teljesítményéhez. A két csapat az elmúlt évek szokása szerint kiemelkedett a mezőnyből, a Miskolc azt is bizonyította, hogy közel van a szlovák elitliga szintjéhez. Az előző két évben bár nagyon komoly csatában, de a Miskolc viszonylag simán nyerte a ligát, egyszer 4, egyszer 5 mérkőzésből megszerezve a szükséges 4 győzelmet. Nem lennénk meglepve, ha ezúttal egy olyan döntő kezdődne, amelyben ennél több mérkőzés kell a végső győzelemhez.

MAC-MIS_20180129

fotó: MAC Budapest facebook

“Már hétszer játszottunk a MAC ellen ebben az idényben a bajnokságban és a Magyar Kupában, jól ismeri egymást a két csapat – nyilatkozta Mikael Tisell, a DVTK Jegesmedvék vezetőedzője a csapat honlapján. – Az alap- és a középszakasz első és a második helyezettje csap össze, ezért szoros párharcra számítok. Sokszor találkoztunk a MAC csapatával ebben az idényben, de a korábbi alkalmakkor korántsem volt ennyire fontos a végeredmény, mint az Erste Liga döntőjében. Ezért el is felejthetjük, hogy eddig mi történt, mert valami teljesen új következik mindkét csapat számára. Természetesen számít, hogyan alakul az első két mérkőzés, de sokkal inkább arra kell gondolnunk, hogy összesen négy mérkőzést kell nyerni a bajnoki címhez. Jó lenne egy vagy két mérkőzésen győzni most hétvégén Budapesten, de nem ezen múlik minden. Ugyanakkor arról is biztosíthatok mindenkit, hogy győzni utazunk a Tüskecsarnokba.”

“Teljesen kipihenve és felkészülten ugorhatunk neki a pénteki mérkőzésnek – idézi Vas Jánost, a miskolciak csatárát a csapathonlap. – Az első mérkőzésre koncentrálunk, a sikerhez vezető úton tett első lépés lehet a budapesti győzelem. Jól esett a kétnapos pihenő, de jó volt a három nap edzés is, ahol főleg az emberelőnyös játékot gyakoroltuk, aminek eredményét remélhetően a pályán meg is tudunk mutatni. Az egész csapat nevében mondhatom, hogy felkészülve, nagy energiával várjuk, hogy bedobják a korongot a Tüskecsarnokban. Ha bajnokok akarunk lenni, akkor idegenben is győznünk kell legalább egy mérkőzésen. Csak saját magunkra kell koncentrálnunk akár itthon, akár idegenben ugyanazt az agresszív játékot kel játszani, elsősorban jól védekezve, mert a támadójátékunk az egész szezonban jól működött, sok gólt szereztünk. Ha fejben végig ott vagyunk, akkor itthon és idegenben is be tudjuk húzni a győzelmeket.”

MAC–DVTK Jegesmedvék 4-2

   

A budapestiek az első harmad végi hajrájuknak köszönhetően hazai jégen behúzták az Erste Liga-döntő első mérkőzését.

A ligadöntők történetében immár harmadszor feszül egymásnak a Jegesmedvék és a MAC. Az első mérkőzés elején visszafogottan kezdtek a csapatok. A tét nagysága érződött a játékon, hiszen sok hiba csúszott a passzokba, a korongkezelésbe mindkét oldalon. Az első kiállításra a 6. percig kellett várni, amikor egy veszélyes hazai helyzetnél Rusk szándékosan lökte el a kapuját. A fórt végül elég simán kihúzta a Miskolc. Teljes létszámban folytatódott a kicsit óvatos játék, ráadásul a csapatok nagyon jól megszervezték a védekezésüket, így kevés helyzet alakult ki a két kapu előtt. A 11. percben Vas adott középre és az egyik védő korcsolyájáról a korong csaknem a hazai kapuba pattant. Az idő előre haladtával egyre veszélyesebbek lettek a támadások, amelyekből ekkor a vendégeknek volt több. A Jegesmedvék első emberelőnye a 16. percben jött el, volt több nagy lehetőségük, de Bálizs mindent védett. Másfél perccel a vége előtt Brown oldalról, lehetetlen szögből kapura húzta a korongot, az Klempa elé került, az ő lövését viszont hatalmas bravúrral védte Adorján. Fél perccel később azonban már ő is tehetetlen volt. A buli után a kék vonalon helyezkedő Garáthoz került a korong, lövése után pörgött, pattogott a pakk, és így vágódott a miskolci kapuba (1-0). Nem sokkal később Somogyi távoli lövése a felső vasról pattant a mezőnybe. Másodpercekkel később ismét a hazai szurkolók ugorhattak talpra: Nagy Krisztián az alapvonal mögött csapott bele a korongba, amely Adorján lábáról vágódott a gólvonal mögé (2-0).

A második harmadot nagyobb lendülettel kezdték a csapatok, ami nemsokára egy páros kiállításhoz vezetett, így két percig 4 a 4 ellen játszhattak a felek igen intenzíven, de eredmény nélkül. A 26. percben növelte előnyét a MAC. Mansson korcsolyázta körbe a támadó harmadot, nem tudták elvenni tőle a korongot, a kék vonal közeléből lőtt, és a pakk a kapu előtt tornyosuló embertömeg rései között süvített a hálóba (3-0). A  Jegesmedvéket egy kicsit megzavarta a gól, kellett pár perc, amíg ismét felpörögtek. A játékrész derekán több cserét is megnyomtak a miskolciak, ki is alakították a helyzeteiket, de Bálizs hatalmas védésekkel tartotta csapatát. A 32. percben egy lövés kijött a hazai hálóőrről, Leppanen az üres kapura bombázott, de Bálizs hihetetlen mozdulattal visszért és hárított. Ezt követően a MAC percei következtek, ám Adorjánon ekkor nem találtak fogást. A 35. percben szépítettek a Jegesmedvék: Pavuk centerezését az egyedül maradt Kulmala lőtte közelről a kapuba (3-1). Megélénkült a meccs, a Miskolc megérezte a vérszagot: támadásaikban több lett a veszély, de Bálizs magabiztosan tartotta a frontot a gólvonal előtt. Keményedett a játék, több lett a paprikás párharc, a kisebb-nagyobb kakaskodás, egyre inkább döntő lett a döntő.

A harmadik játékrészben a vendégek neki estek a MAC-nak, a 42. percben egy gyors miskolci kontra végén Bálizsnak másodperceken belül két óriási védést is be kellett mutatnia. Egy perc múlva egy gólra jöttek fel a Jegesmedvék: Galanisz fűzte át a védőjét, majd fonákkal bebőrözte Bálizst (3-2). Ezúttal a MAC-nak volt szüksége egy kis időre a gól után, mire ismét veszélyeztetni tudták Adorján kapuját. A harmad derekán a Jegesmedvék kerültek fölénybe, Bálizsnak ekkor folyamatosan akadt munkája. A MAC hosszú percek után tudott kijönni a szorításból, és az 52. percben Somogyi közelről meglőtte második kapuvasát. Két perccel később Garát és Vas akaszkodott össze, így újabb 4 a 4 elleni játék jöhetett, emlékezetes momentum nélkül. Bő két perccel a vége előtt Joe került óriási helyzetbe, de fél méterről az üres kapu mellé lőtt. Már csak 1.46 volt hátra, amikor Mikael Tisell időt kért, és levitte kapusát. Több nagy Bálizs védés után kisebb bunyó alakult ki a hazai kapu előtt, amelynek végén újabb páros büntetés jött. A buli után megléphetett a MAC, de Brown a kapuvasat lőtte telibe. A meccs tíz másodperc múlva dőlt el, Klempa az üres kapuba helyezett (4-2).

Az Erste Liga döntőjének négy nyert mérkőzésig tartó állása 1-0 a MAC javára.

macmis_180129_2038_DCS

Fotó: Dömötör Csaba (MAC Budapest)

Majoross Gergely (vezetőedző, MAC Budapest): ”Nem voltunk olyan koncentráltak, mint kellett volna, a játékfelfogásunkban akadtak elemek, amelyeken javítanunk kell. Különösen a harmadik harmadik első tíz percében nem találtuk a játékunkat, ám utána megleltük az utat a helyes irányba. Most az a legfontosabb feladatunk, hogy a játékunkat még hatékonyabbá tegyük az ellenfélhez képest. Pénteken a mi nevünk mellé került egy vonás, de szombaton egy új mérkőzés kezdődik.”

Mikael Tisell (vezetőedző, DVTK Jegesmedvék): “Balszerencsés perccel zárult az első harmad, ami döntőnek bizonyult. Akkor úgy pattant a korong, ahogy a MAC-nak volt jó, és ezt ki is használták. Utána erősen bele álltunk a meccsbe, közel voltunk az egyenlítéshez, de végül ez nem sikerült. Nincs miért bánkódnunk, szombaton visszajövünk és nyerni fogunk.”

Erste Liga, Tüskecsarnok, 1800 néző. Játékvezetők: Babic, Babic, Soltész, Kis-király.
Bálizs: 93,9% (#2465)
K
Adorján: 88,5% (Kiss)
#4914, Dudas, Klempa, Brown, Dansereau
1
Rusk, Leppanen, Galanisz, Miskolczi, Magosi
#3879, Garát, #693, Terbócs, #5133
2
Rantanen, Láda, Pavuk, Sakaris, Kulmala
Macaulay, Pozsgai, Orban, #4048, Bodó
3
Joe, Vojtkó, Hajós, Vas, Tóth A.
Majoross, Vokla, Nagy, #3579, #2474
4
Albert, Köllő, Ritó, Berta, Tóth G.
Majoross Gergely, Kontsas Jukka
E
Tisell Mikael, Parikka Eemeli Olli
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 18:57 MÚB Garát #41 #9
2-0 19:33 MÚB Nagy Orban
3-0 25:16 MÚB Terbócs #41 Garát
3-1 34:06 MIS Kulmala Pavuk Rantanen
3-2 42:17 MIS Galanisz Magosi
4-2 59:29 MÚB EN Klempa
27 Kapura lövések száma 33
10 Kiállításpercek 8

Az Erste Liga-döntő 1. mérkőzésének góljai

 

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR INFO
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum