A DVTK és a MAC közeledik az Extraligához

   

Még nem biztos, hogy oda is érnek a következő szezonra. A szakmai bizottság ülésén az MJSZ elnöke számolt be a dolgok állásáról.

Hokis berkekben hosszú ideje beszédtéma, hogy két magyar klub is a szlovák élvonalban szeretne szerepelni a 2018/19-es idénytől. Első körben a DVTK Jegesmedvék ismételt bejelentkezéséről lehetett hallani ? ezt Egri István klubvezér a nyilvánosság előtt sem titkolta ?, majd érkeztek hírek a MAC Budapest csatlakozási szándékáról is. A későbbiekben az is kiderült, hogy az idén sorozatban harmadszor Erste Liga-döntős páros nyomában az UTE is kipróbálná magát északi szomszédunk bajnokságában. Mindezekről azért nem számoltunk be eddig, mert régi alapelvünk továbbra is érvényes: az eseményekről, fejleményekről lehetőleg akkor adunk hírt, amikor már megtörténtek.

Ha így nézzük, mégis előreszaladunk most valamelyest, hiszen még semmi sem dőlt el az ügyben. Biztosnak annyi látszik, hogy a Tipsport Extraliga három klubot semmiképpen sem fogadna be, így az UTE-t már elutasította. Kettőt valószínűleg szívesen látnának, ám végleges döntés velük kapcsolatban sem született, sem a DVTK, sem a MAC nem kapott konkrét szerződésajánlatot.

Ami miatt írunk a történetről, az, hogy a Magyar Jégkorong Szövetség szakmai bizottságának csütörtöki ülésén Such György ismertette az aktuális helyzetet. Az MJSZ-elnök által elmondottakból információink szerint egyebek közt kiderült: ebben a pillanatban még nem áll rendelkezésre az összeg, amelyet a Tipsport Extraliga csatlakozási díjként elvárna a jelentkezőktől. (Úgy tudni, a szlovákok azt akarják, hogy a két csapat legalább három szezonra kötelezze el magát, és ennek biztosítékául idényenként jelentős összeget fizessenek a liga kasszájába. Ezt elviekben a kluboknak kellene felhajtaniuk, ám a szponzorok keresésében a szövetség segítséget nyújt.)

Az egyértelművé vált a szakmai bizottságban, hogy az MJSZ elnöke támogatja a DVTK és a MAC Extraliga-szereplését. Ezt a nemzeti válogatott érdekeivel magyarázta Such György, mondván, az előrelépéshez, az A csoportos szinthez a lehető legtöbb magyar jégkorongozónak kompetitív és kiegyenlített ligában kell játszania, ahol tartósan magas terhelést kaphatnak. Az Erste Ligával szemben ezt az EBEL és az Extraliga tudná biztosítani szerinte. Az MJSZ elnöke továbbá úgy tudja, az Extraliga az EBEL-lel ellentétben nyitott valamifajta szorosabb, fejleszthető integrációra, folyamatos együttgondolkodásra, együttműködésre is.

Such Lintner MACMIS

Fotó: Mudra László

Felmerül, hogy mindennek nem lenne sok értelme akkor, ha a külföldre távozó csapatokban nagyrészt légiósok játszanának. Ezért szóba kerülhet, hogy ésszerű önkéntes korlátot szabjanak a külföldiek számát illetően ? ami viszont nem csupán a DVTK-ra és a MAC-ra, hanem akkor már az EBEL-es Fehérvárra is vonatkozhatna.

A szlovákok elvi támogatásáról szóló tudomás birtokában tehát az a kérdés, hogy sikerül-e előteremteni záros határidőn belül azt a pénzt, ami egyrészt lehetővé teszi az Extraliga-indulást a DVTK és a MAC számára, illetve elegendőek lesznek-e a forrásaik ahhoz, hogy megfelelő költségvetéssel magasabb szinten is versenyképes kereteket állítsanak össze. Az MJSZ végső döntése a csapatok ?elengedéséről? ? a folyamatok ilyen irányú alakulása esetén ? nyáron születhet majd meg.

További fontos elem a sztoriban, hogy a jelenleg is érvényes szabályok értelmében mindkét klubnak kellene csapatot indítania az Erste Ligában is. Részben ezzel összefüggésben a magyar bázisú bajnokság majdani összetételével kapcsolatban is felmerülnek dilemmák. Úgy tűnik, szívesen visszatérne a Debrecen, bejelentette csatlakozási szándékát a gyergyószentmiklósi Progym, és a Vasas indulása is napirenden van még.

Cimkék: , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum