Első győzelméért hajt a Csíkszereda

   

Ha nem akar szorult helyzetbe kerülni az elődöntőben, akkor győznie kell a Sportklubnak a Jegesmedvék ellen a harmadik mérkőzésen.

Azt már tudjuk, hogy az egyik ágon a MAC Budapest söpréssel jutott az Erste Liga döntőjébe, így már csak az a kérdés, hogy ki lesz az ellenfelük a fővárosiaknak. A DVTK Jegesmedvék és a Csíkszereda csatájában egyelőre a miskolciak állnak jobban, az első kettő, hazai jégen játszott mérkőzésüket megnyerték, és kedd este harmadszor is nyernének a Vákár Lajos jégcsarnokban, akkor egyetlen lépésnyire kerülnének ők is a döntőtől. A Sportklub célja természetesen az, hogy ebben már az első hazai meccsükön megakadályozzák őket. Annál is inkább, mert hárommeccses hátrányban az életért játszani nem könnyű feladat, ezt hétfő este éppen a Brassó bizonyította, amelyik nem bírta elviselni a terhet és a sorozat legsimább meccsén esett ki. Szóval, ha a Csíkszereda akar valamit még ettől a sorozattól, akkor alighanem kulcsfontosságú meccs elé néz.

Nem lehet más a szeredaiak célja a harmadik elődöntő meccsen, mint legyőzni a háromszoros címvédő Jegesmedvéket. Egy korábbi beharangozónkban már utaltunk rá, hogy ez egyáltalán nem könnyű feladat még az oroszlánbarlangként számon tartott Vákárban sem. A Sportklubnak ez legutóbb 2015. december 22-én sikerült, akkor Kirils Tambijevs vezetésével 3-2-re nyert a Sportklub. Azóta viszont négyszer egymás után nyert a Miskolc. A csíkiaknak reményt adhat, hogy az elődöntő eddigi két mérkőzésén rég látott közelségbe kerültek ellenfelükhöz képest. Az első mérkőzésen egyetlen góllal kaptak ki úgy, hogy négygólos hátrányból álltak fel és egyenlítettek, a második meccsen pedig csak az utolsó harmadban sikerült kétgólos előnyre szert tennie és behúznia a győzelmet a címvédőnek. A potenciál tehát benne van a csapatban arra, hogy meglepetést okozzon, hogy képes lesz-e arra, hogy ezt ki is hozza magából az persze kérdés. Ebben viszont nem segíthet a többieknek Papp Szabolcs, aki Magosi Bálint egymeccses eltiltást érő megmozdulása nyomán vált harcképtelenné.

SCC-MIS_20171208-900

fotó: Pál Zoltán, Cskszeredai Sportklub

A kérdés megválaszolásában a Jegesmedvéknek komoly szavuk lesz. A miskolciak nagyon impresszív szezont futnak, amelynek alapja a nagyon feszes védekezés és jó kapusteljesítmény, illetve az erre építkező támadójáték. A Jegesmedvék a szezon eddigi részében a messze legkevesebb gólt kapták az egész mezőnyben, tehát nagyon nehéz nekik gólt ütni. A Csíkszereda kvalitásait is minősíti, hogy a MAC után másodikként képes volt 5 gólt ütni Miskolcon. Másnapra azonban már helyreállt a világ rendje, “csak” 2-ig jutott a Szereda. A légiós védők mellett Láda, Vojtkó és Rusk is a legjobbak közé tartozik ezen a poszton, mögöttük pedig a szezon egyik legjobb kapusa, Adorján Attila biztosítja az utolsó védvonalat. A védők előtt pedig olyan csatárok játszanak, akik amellett, hogy rendkívül ponterősek, remek védőmunkát nyújtanak. Vas János vagy Magosi Bálint korábban rendszeresen kapott helyet energiasorokban, amelyek feladata az ellenfél támadásainak megakadályozása volt. Ezt a feladatukat Miskolcon is szinte hiba nélkül ellátják, ami pluszt hoztak, az az, hogy megmutatták, ezek mellett képesek nagyon ponterősen is játszani. Nagyon egységes csapatmunka van tehát a kevés kapott és a sok lőtt gól mögött, az sem nagyon látszik meg a csapaton, hogy Ryan Ruikka január közepe óta nem tud rendelkezésre állni. Rajta kívül is lesz hiányzója a Miskolcnak kedden este, hiszen Magosi Bálint most tölti le a Papp Szabolcs elleni szabálytalanságáért kapott eltiltását. Ugyanakkor szerencséje a csapatnak, hogy Tóth Adrián viszont megúszta eltiltás nélkül, hogy megszúrta Szcsasztlivijt.

“Nagyon nehéz két meccs elé nézünk, hiszen a Miskolc egy kiváló csapat – fogalmazott Leo Gudas vezetőedző a Csíkszereda előzetesében. – Az első meccsen nagyon közel voltunk ahhoz, hogy akár meg is nyerjük azt, míg a másodikban is megvoltak a lehetőségeink. Ezúttal is azzal a szándékkal állunk fel a jégre, hogy megnyerjük a meccset. Abból kell kiinduljunk, hogy mindkét meccsen jó játékot mutattunk, így sok változást nem tervezek eszközölni a csapaton. A saját hokinkat kell játsszuk és annak is a legjobbját.”

SC Csíkszereda–DVTK Jegesmedvék 3-0

   

A Csíkszereda több mint két év után verte meg hazai pályán a bajnokot, így immár biztos, hogy az elődöntő ezen ágán nem lesz söprés.

Kedden este Csíkszeredában folytatódott az Erste Liga második elődöntője. A hazaiak alaposan ráijesztettek a bajnokra, hiszen rögtön az elején Bíró Tamás maradt egyedül Adorjánnal szemben, de lövését védte a kapus. A következő percekben inkább mezőnyjáték folyt, a csapatok láthatóan jól megszervezték a védekezésüket, és kerülték a kockázatos megoldásokat. A 6. percben Kulmala közeli lövése, majd nem sokkal később Galanisz fonák emelése adott munkát Ruczujnak. Négy perccel később egy buli után Valchar nem lőtt, hanem a kapuvasnál ólálkodó Fodornak passzolt, ám az ő próbálkozását hatástalanította Adorján. A 11. percben Vas kapta szabadon a korongot a kapu előterében, de lövését Ruczuj kitolta. Fokozatosan gyorsult a játék, ennek ellenére kevés veszélyes lövés ment kapura, annál több volt a jó blokk és közbeszúrás, így végül gól és kiállítás nélkül telt el az első húsz perc.

A második harmadban alaposan belehúzott a Csíkszereda, a korábbinál sokkal agresszívabb támadójátékot vezettek elő. Ennek köszönhetően Vas Jánosék sora csaknem két percre bent is ragadt a jégen, csak ezután tudtak cserélni. A 26. percben Szcsasztlivij kék vonalas bombájába Bíró szúrt bele a kapu előtt, de pár centit tévedett. Egy perccel később egy gyors miskolci kontra végén Ritó lövését védte Ruczuj, majd másodpercek alatt további két kísérletet hárított. A 29. percben góllá érett a hazai nyomás: Fodor lövését Adorján mamuttal védte, de a kipattanóra egyedül érkezett Taratuhin, és közelről nem hibázott (1-0). A mérkőzés első kiállítására a 35. percig kellett várni, akkor Vas lökte keményen palánkra Antal Zsombort, aki a jégen is maradt egy ideig, de végül folytatni tudta a játékot. Az előnyben Bíró hagyott ki egy ajtó-ablak helyzetet, vagy ha másik oldalról nézzük, Adorján védett bravúrosan. A 37. percben Tóth Adrián kapott korong a kapu mögül, de lövését védte a csíki hálóőr. Szűk két perccel a harmad vége előtt növelte előnyét a Sportklub. Antal Zsombor küzdött meg a korongért a kapu mögött, védője nem tudta azt elvenni tőle. A csatár észrevette a ketrec elé érkező Taratuhint, remek ütemben passzolt neki, és az orosz légiós kapásból lőtt a hálóba (2-0).

A harmadik játékrész áthúzódó miskolci előnnyel indult, de csak helyzetig jutottak a vendégek. A Miskolc egyre nagyobb fölényben játszott, ám ugyanakkor sokat hibáztak is a vendégjátékosok, így a csíkiak könnyen tudtak közbeszúrni, vagy lefülelni egy-egy rossz passzt. A 49. percben Rusk ült ki a büntetőpadra, de a kék-fehérek nem tudtak veszélyes helyzetet kialakítani. Az utolsó tíz percben a Jegesmedvék ráborították a pályát a Sportklubra, futószalagon alakították ki a helyzeteiket, de Ruczuj fantasztikusan védett. Két perccel a vége előtt Antal Zsombor kente a palánkra Joe-t, a kiállítás elmaradt, hiába reklamált hevesen Mikael Tisell. A lefújásig már csak 1:15 volt hátra, amikor emberelőnybe kerültek a miskolciak, akik időkérés után kapus nélkül álltak fel 6 a 4 ellen. Hiába voltak azonban nagy lehetőségeik, végül a Sportklub lenullázta a háromszoros bajnokot, sőt három másodperccel a végső dudaszó előtt Valchar betalált az üres miskolci kapuba. Így biztossá vált, hogy a csíkiek nyertek egy autóbuszos túrát szombaton Miskolcra.

Az egyik csapat négy győzelméig tartó párharcban a DVTK Jegesmedvék 2-1- re vezet.

EL_SCC-MIS_20170908

Fotó: SC Csíkszereda

Minden egyes játékosunkat dicséret illeti

   

A Sportklub vezetőedzője külön kiemelte a kapusát a keddi meccsen nyújtott hibátlan teljesítményéért.

Leo Gudas (vezetőedző, Csíkszeredai Sportklub): ”Nagyon jól játszottunk, különösen igaz ez a védekezésünkre. Jobb volt, mint az első két miskolci meccsen, amely első találkozóján is közel voltunk a sikerhez. Minden egyes játékosunkat dicséret illeti, különösen a kapusunkat, hiszen Ruczuj Gellért volt szerintem a meccs embere. Viszont továbbra is fontos, hogy lehetőleg minél kevesebb lehetőséget adjunk a Miskolcnak a gólszerzésre, miként tettük azt kedden.”

Mikael Tisell (vezetőedző, DVTK Jegesmedvék): ”Volt egy pár tiszta gólszerzési lehetőségük, amelyekből sikerült betalálniuk, ellenben velünk. Egy nagyon szoros meccs volt, amelyen egyik csapat előtt sem adódott annyi nagy gólszerzési lehetőség, mint általában. Megpróbálunk szerdán keményebben beleállni a meccsbe, mint tettük azt kedden.”

Erste Liga, Vákár Lajos Műjégpálya, 2018. márc. 13., kedd.
Ruczuj: 100% (Onodi)
K
Adorján: 90,9% (Kiss)
Belov, Farkas, Fodor, Valchar, Taratuhin
1
Rusk, Leppanen, Galanisz, Miskolczi, Sakaris
Brnák, Salló, Szcsasztlivij, Fabus, Bíró
2
Rantanen, Láda, Pavuk, Vas, Berta
Flinta, Gecse, Antal N., Antal Zs., Molnár
3
Joe, Vojtkó, Hajós, Ritó, Tóth A.
Györfy, Sándor, Egyed, Rokaly N.
4
Bernáth, Albert, Köllő, Tóth G.
Gudas Leo, Hozó Levente
E
Tisell Mikael, Parikka Eemeli Olli
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 28:15 SCC Taratuhin Fodor Gecse
2-0 38:14 SCC Taratuhin Antal Zs.
3-0 59:57 SCC EN Valchar
23 Kapura lövések száma 32
4 Kiállításpercek 4

A Sportklub–Jegesmedvék összefoglalója

 

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum