Meglepetést okozna a Sportklub

   

A Csíkszereda nem feltartott kézzel megy a DVTK Jegesmedvék elleni elődöntőbe.

Öt éve, 2013-ban játszott utoljára a rájátszásban a Csíkszereda, amely úgy tűnik, emlékezetessé szeretné tenni a visszatérését. Az első lépést ebbe az irányba már meg is tette a kék-fehér klub, hiszen az alsóházból érkezve kisöpörte a Dunaújvárost az elődöntőbe jutásért folytatott csatából. A pénteken kezdődő elődöntőben azonban egészen biztosan sokkal nehezebb feladat vár majd rájuk, ugyanis a háromszoros címvédő, az alapszakaszt utcahosszal nyerő és egész idényben rendkívül meggyőzően szereplő DVTK Jegesmedvék vár majd rájuk. Nem mellesleg a Jegesmedvék is söpréssel érkeztek az elődöntőbe. A Fehérvári Titánok ellen jutottak tovább nagyon egyértelműen, 24 gólt ütve és csak 5-öt kapva. Bár azt alighanem a miskolciak is elmondhatják magukról, hogy az elődöntőben sokkal nehezebb feladatuk lesz.

A Jegesmedvék az év eddigi akadályait egy apróbb megingástól eltekintve magabiztosan vették. Óriási fölénnyel nyerték az alapszakaszt, elsősorban annak köszönhetően, hogy a legjobb négyen kívül végzett csapatokkal szemben mindössze egyetlen pontot veszítettek. Közben mellesleg begyűjtöttek egy Magyar Kupa-aranyérmet, egy Visegrád Kupa-ezüstöt, két győzelmet a Kontinentális Kupa harmadik körében. Brutálisan erős keretet épített fel a klub a nyáron, az első három sorban remek légiósok és válogatott, vagy ahhoz közeli játékosok szerepelnek csak, így a korábban Debrecenben az első két sorban játszó Berta Ákosnak csak a negyedik sorban jutott hely.

A középszakaszra – a Magyar Kupa és a Visegrád Kupa döntője mellett – talán picit kisebb figyelem irányulhatott, így fordulhatott elő, hogy a MAC hajszállal megelőzte a miskolciakat, aminek akkor lehet jelentősége, ha ez a két csapat jut a fináléba, hiszen ekkor a MAC-nál lenne a pályaelőny. Itt még nem tartunk, előbb a Csíkszereda jön, amelyhez a Titánok legyőzése csak bemelegítés volt. Ehhez képest azért egy meccs kivételével kellően komolyan vette a feladatot a címvédő. A biztos továbbjutáshoz a legtöbb pontot Pavuk és Tóth Adrián tette hozzá, előbbi 5+4-gyel, utóbbi 4+5-tel zárta ezt a négy meccset. A pályára lépett 20 játékosból 13-an szereztek pontot. Volt egy fontos hiányzója is a csapatnak, Vas János a negyeddöntő egyik mérkőzésén sem szerepelt betegség miatt, de az elődöntőben már számíthatnak rá.

misscc

A Szereda egészen biztosan mindent meg is fog próbálni annak érdekében, hogy megnehezítse a miskolciak dolgát. Ebben az sem fogja túlzottan zavarni a csíkiakat, hogy az alapszakaszban mindegyik mérkőzést a miskolciak nyerték. Miskolcon kétszer is három, Csíkszeredában pedig mindkétszer két góllal bizonyultak jobbnak ellenfelüknél. Nyilvánvaló, hogy a székelyeknek nagyon jó teljesítményre lesz szükségük, hogy komoly küzdelemre késztessék a Miskolcot. Hogy érzékeltessük, mennyire, elég csak megnézni, mikor volt a Szereda utolsó sikerélménye a Jegesmedvék ellen. Miskolcon 2014 januárjában, a Vákárban pedig 2015 decemberében. Azóta hazai jégen négy, idegenben 10 vereség jött.

Hogy ez már egy másik Csíkszereda, mint amelyet az alap- és középszakaszban láttunk, azt viszont a Dunaújváros kisöprése mutatja. A négy meccsből igazából egy olyan sem volt, ahol a DAB-nak komolyabb esélye lett volna a győzelemre. Mind a négy alkalommal háromgólos szeredai siker született, az alapszakasz harmadik legeredményesebb támadószekciója mindössze 5 gólra volt képes. Jobbára az történt a jégen, amit a Sportklub akart, a lejátszott 12 harmadból 11-et megnyertek. Ez nem a véletlen műve, emögött magabiztosság, felkészültség, fizikai és mentális kondíció is kell legyen. Ennek megteremtésében oroszlánrészt vállalnak a csapat légiósai. A nem mindennapi rutinnal rendelkező Szcsasztlivij, Taratuhin, Belov, Fabus vagy Valchar a hátán viszi a csapatot. A Dunaújváros ellen tarthatatlanok voltak, a csapat pontjainak a túlnyomó többségét ők illetve az ugyancsak légiós Brnák szerezték. De a hazai játékosok szerepe sem lebecsülendő, elmondható, hogy mindenki szívét-lelkét tette ki a jégre a kék-fehér mezben a negyeddöntőben. A Szereda az elődöntőbe jutást követően is meccsben maradt, gyorsan lejátszott két román bajnoki elődöntőt, ami viszont vezéráldozattal is járt. A DAB ellen 3 pontot gyűjtő és +5-ös mutatót összehozó Rokaly Szilárd, aki ezzel a legeredményesebb hazai játékos volt a párharcban, megsérült, rá egyelőre nem számíthat Leo Gudás. Ha a Sportklub döntőbe szeretne jutni, akkor több, mint négy év elteltével újra nyernie kell Miskolcon. Semmi kétségünk nincs afelől, hogy ezt meg is fogják próbálni megtenni.

“Maga a tény, hogy a Csíkszereda jutott az elődöntőbe nem okozott meglepetést, de hogy a DAB egyetlen találkozót sem nyert meg, az már inkább meglepetésként ért – nyilatkozta a csapathonlapnak Mikael Tisell, a DVTK Jegesmedvék vezetőedzője. – Tudjuk, hogy a csíkszeredaiaknak milyen jó csapatuk van, jól ismerjük őket a bajnokság korábbi szakaszából. Hiába rendelkeznek több légióssal, közülük csak hatan játszhatnak, ezért azt gondolom, hasonlóan állnak majd fel ellenünk, mint korábban.”

“Volt időnk készülni, annak ellenére, hogy még két román bajnoki elődöntő meccset letudtunk a közelmúltban -mondta el a Csíkszereda előzetesében Hozó Levente, a Sportklub másodedzője. – A csapat egyben van, jó hangulatban várjuk az elődöntőt és azzal a feltett szándékkal utazunk, hogy meccset-meccseket nyerjünk. Tisztában vagyunk azzal, hogy a DVTK egy nagyon jó csapat és csak akkor lehetünk sikeresek ellenük, ha fegyelmezetten, hiba mentesen játszunk ellenük. Ha nem ezt tesszük akkor a Miskolc van annyira jó csapat, hogy könyörtelenül kihasználja a megingásainkat. Ugyanazt a vonalon szeretnénk maradni, mint amit a Dunaújváros ellen mutattunk a negyeddöntőben.”

DVTK Jegesmedvék–SC Csíkszereda 6-5

   

Nem a védelmek dicséretéről szól az Erste Liga péntek esti elődöntője. A Sportklub négygólos hátrányból is egyenlíteni tudott, ám a meccset végül a Jegesmedvék nyerték.

Az Erste Liga elődöntőjének másik ágán is megkezdődtek a küzdelmek, ennek keretében érkezett pénteken este Miskolcra a Sportklub. Nagy lendülettel kezdtek a csapatok, először Onodinak kellett nagyot védeni, majd a csíkiak hagytak ki egy üres kapus helyzetet. A 4. percben megszerezte a vezetést a hazai csapat: a vendégek a saját harmadukban adták el a korongot, Magosi a kapus elé korcsolyázott és kötényben lőtt a hálóba (1-0). A következő egy percben a Jegesmedvék két nagy lehetőséget puskáztak el, majd egyenlített a Sportklub: Szcsasztlivij kapta a korongot a kapu mögül, és kapásból vágta azt a hálóba (1-1). Ám alig telt el hét másodperc, amikor ismét vezetett a címvédő: egy eladott korongot Ritó a védő lába mellől lőtt a hosszú felső sarokba (2-1). A gyors gólváltás után folytatódott a nagy iramú, változatos játék, helyzetekkel mindkét
oldalon. Az első emberelőnyt a miskolciak kapták a 9. percben, de nem tudtak vele élni. A Csíkszereda a 13. percben próbálgathatta először a speciális játékát, ám ez is eredménytelenül telt el. Mindkét csapat továbbra is keményen beleállt a meccsbe, minden egyes korongért nagy küzdelem folyt, ám ekkor viszonylag kevés helyzetet láthattunk. Pontosan egy perc volt hátra, amikor egy gyors kontra végén Galanisz érkezett üresen a ketrec elé, Miskolczitól kapta a korongot, és egy testcsel után tette el azt Onodi mellett a kapuba (3-1).

A második harmad áthúzódó vendégfórral kezdődött, ám ebben is a miskolciak lőttek gólt: Galanisz léphetett ki szólóban, és magabiztosan pókhálózta le a hosszú felső sarkot (4-1). A 24. percben emberelőnyben növelte előnyét a Miskolc: Magosi indult el a saját térfeléről, két védőn is áthámozta magát, majd ismét bebőrözte Onodit , akinek ez volt a péntek esti utolsó ténykedése a jégen, helyette ugyanis Ruczuj érkezett a kapuba (5-1). Két perccel később Joe adta el a korongot a kapuja előtt, Fodor köszönte a lehetőséget és fonákkal emelt a keresztvas alá (2-5). A 28. percben ismét közelebb zárkózott az erdélyi csapat: Taratuhin maradt egyedül a támadó harmad közepén és nagy bombát eresztett meg a hosszú felsőbe (5-3). A 33. percben a miskolciak emberelőnyben hihetetlen tűzijátékot rendeztek a vendégkapu előtt, de egyik lehetőségből sem tudták áttuszkolni a pakkot a gólvonalon, csak a kapuvasat rongálták meg. Két perc múlva ismét a csaknem teljesen megtelt vendégszektor ugrott talpra: Valcharra senki nem figyelt a kaputól egy méterre, és az oldalról belőtt korongot zavartalanul passzolhatta a hálóba (5-4).

A harmadik játékrészben folytatódott a nyílt sisakos, izgalmas játék, láthatóan mindkét csapat a támadópotenciáljában bízott. A 46. percben a miskolciak veszni hagytak egy emberelőnyt. A 49. percben a csíkiak jobban gazdálkodtak a fórjukkal, kevesebb, mint fél perc alatt váltották azt gólra: egy kék vonalas lövés a hátsó palánkról pattant vissza a kapu elé, és azt Bíró Tamás emelte fonákkal a hálóba (5-5). Ötven perc után tehát egy új meccs kezdődött. Az 54. percben újabb miskolci előny következett, de Ruczuj védett mindent. Két perccel a vége előtt egy kapu előtti kavarodás után Rantanen korcsolyájáról került a kapuba a korong, a gólt a játékvezetők hosszas videózás után adták meg (6-5). A harmad vége előtt 40 másodperccel emberelőnybe kerültek a vendégek, Leo Gudas időt kért, és levitte kapusát, így kettős fórban játszhattak, ám nem tudtak betalálni.

Az egyik csapat négy győzelméig tartó párharcban a DVTK Jegesmedvék 1-0-ra vezet.

Mikael Tisell (vezetőedző, DVTK Jegesmedvék): ”Nagyon hullámzó mérkőzés volt, 5-1 után már azt hittük zsebben van. Olyan szintű játékosok ellen, mint amilyenek a Csíkszeredában vannak, ez megengedhetetlen. Nem volt meg a kellő figyelem és koncentráció, ez egy nagyon jó lecke volt számunkra. Ez egy hétmeccses sorozat, sokat számíthat, hogy nekünk négy jó sorunk van.”

Leo Gudas (vezetőedző, SC Csíkszereda): ”Hiába teljesítettünk jól a meccs nagy részében, úgy tűnik időnként nemcsak 5 játékos ellen kell játszanunk. Amit mondanék, azt nem engedhetem meg magamnak. Az első harmadban nagyon jó volt a Miskolc, mi pedig komoly hibákkal hoztuk őket helyzetbe, és ezeket ki is használták. Utána viszont összekaptuk a védekezésünket, így jöttek a lehetőségek, amelyekkel élni tudtunk. Szombaton egy új meccs jön.”

misscc-2017-2

Fotó: DVTK Jegesmedvék

Erste Liga, Miskolci Jégcsarnok, 1255 néző. Játékvezetők: Babic, Babic, Muzsik, Váczi.
Adorján: 83,9% (Kiss)
K
Onodi: 75,0% (Ruczuj: 95,7%)
Rusk, Leppanen, Galanisz, Miskolczi, Magosi
1
Papp, Belov, Fodor, Valchar, Taratuhin
Rantanen, Láda, Pavuk, Sakaris, Kulmala
2
Brnák, Farkas, Szcsasztlivij, Fabus, Bíró
Joe, Vojtkó, Hajós, Vas, Tóth A.
3
Flinta, Gecse, Antal N., Antal Zs., Molnár
Albert, Ritó, Berta, Tóth G.
4
Györfy, Salló, Sándor, Egyed, Rokaly N.
Tisell Mikael, Farkas Tamás
E
Gudas Leo, Hozó Levente
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 03:53 MIS Magosi Galanisz
1-1 05:36 SCC Szcsasztlivij Fabus Bíró
2-1 05:43 MIS Ritó
3-1 19:00 MIS Galanisz Miskolczi Leppanen
4-1 20:32 MIS SH Galanisz Magosi
5-1 23:01 MIS PP Magosi Joe
5-2 24:57 SCC Fodor
5-3 27:41 SCC Taratuhin Valchar Fodor
5-4 34:03 SCC Valchar Papp
5-5 48:24 SCC PP Bíró Szcsasztlivij Brnák
6-5 57:55 MIS Rantanen
43 Kapura lövések száma 31
10 Kiállításpercek 10

A Jegesmedvék–Sportklub galériája

   

A Jegesmedvék–Sportklub góljai

 

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum