Kemény ellenfél vár a MAC-ra

   

Szerda este a MAC és a Brassó csatájával kezdetét veszi az Erste Liga elődöntője.

Mindkét csapat hatmeccses csatában jutott be a legjobb négy közé, kicsit rácáfolva a papírformára. A MAC esetében ez annyit jelent, hogy a várakozásokkal szemben két mérkőzést is elbukott a Ferencvárossal szemben, míg a Brassó az alsóházi ágról érkezve, az UTE pályaelőnyét elvéve jutott tovább. Ebbe a sorozatba a budapestieknél becsúszott például egy értelmezhetetlen és érthetetlen 8-5-ös vereség is Pesterzsébeten, ahol például az amúgy válogatott kerettag Bálizs Bence a csapattársaknak és saját magának köszönhetően alig jutott 70% fölé a védési hatékonyságban, meg a továbbjutásról döntő 7-1 is, ahol viszont 6 perc alatt minden esetlegesen nyitottnak vélt kérdést elrendezett a csapat. Meglehetősen szélsőséges tehát mindaz, amit Majoross Gergely csapata produkált a Ferencváros ellen. A Brassó jóval egyenletesebb teljesítményt nyújtott a negyeddöntő során. Tulajdonképpen mindegyik mérkőzésen nagyon szoros csatát vívott az Újpesttel, a hatból három mérkőzés is túlórában dőlt el, ezek között ott volt a liga történek leghosszabb meccse is. A Brassónál nem voltak kilengések, sem igazán vízilabdára emlékeztető eredmények.

Mindkét csapatban 21-21 játékos lépett jégre eddig a rájátszásban. Sok értelme nincs összehasonlítani a negyeddöntőkben látott egyéni teljesítményeket, hiszen egészen más karakterű volt a két párharc. Azért a MAC oldalán kiemelhető Pozsgai +9-es mutatója, hiszen ő azon az ominózus 8-5-ös meccsen is +4-gyel zárt. A MAC negyeddöntőbeli 26 gólján 14 játékos osztozik, a legtöbbet Bodo szerezte, akit Dudas, Dansereau és Somogyi követ. A pontkirály is Bodo, nyomában Klempa, majd Brown, Dansereau, Orban, Mansson, Dudas és Somogyi. A Brassóban egyértelműen az aranysisakos Braden Walls viszi a prímet, csapata első körben szerzett 21 góljából egymaga 6-ot vállalt magára. Bár összesen 12-en vannak a gólszerzők listáján, a többiek maximum 2 gólig jutottak. Igaz, pontszerzője eggyel több van a Brassónak, mint ellenfelének. A brassóiakat megnyugtathatja, hogy mindkét kapus egyenletesen megbízható teljesítménnyel rukkolt elő az UTE elleni sorozatban, a MAC-nál azért a Ferencváros elleni egyik-másik produkció okozhat némi fejvakarást.

A két csapat eddigi összes idei mérkőzését a MAC nyerte, de figyelmeztető lehet, hogy ezek közül hármat is csak 1 góllal. Ugyanakkor az alapszakaszban látott Brassóra ez a mostani már csak nyomaiban emlékeztet. Az edzőváltást követően szárnyalni kezdtek Mihály Árpádék, nyugodtan kijelenthető, hogy megbízhatóan jó teljesítményt nyújtanak az elmúlt két hónapban. Ezzel ellentétben a MAC még a negyeddöntőben is ingadozó produkciót mutatott. Ezen mindenképpen változtatniuk kell, mert a Brassó nagyot javult az alapszakasz óta, megérezte a vérszagot és minden hibát könyörtelenül kihasznál. Kulcskérdés lehet a fegyelem, amelyben mindkét csapat kihívásokkal küzdött korábban. A játékoskereteket nézve papíron a MAC esélyesebb, de szerencsére nem papíron játsszák a meccseket, így komoly izgalmak várhatnak a nézőkre.

MAC-BRA_20180109

fotó: MAC Budapest

“Az előző sorozatban szükségünk volt néhány mérkőzésre hogy lerázzuk a válogatott szünet okozta rozsdát – mondta Majoross Gergely, a MAC vezetőedzője. – miután ez megtörtént, nagyjából jól tudtunk játszani és sokkal felszabadultabban, nagyobb energiával küzdöttünk. Bízom abban, hogy ezt tovább tudjuk vinni az elődöntőre is. Minden jel erre mutat, kiváló hangulatban, nagyon nagy intenzitással töltöttünk két edzést. Ez az, amit át szeretnénk menteni a szerdai meccsre is.”

“A megnyert negyeddöntő után rövid pihenőt adtunk a játékosoknak – mondta blogunknak Strenk Hunor, a Brassó másodedzője. – Kellett a játékosok ez a kis pihenő, főleg mentálisan. Az utóbbi időszakban rengeteg mérkőzést játszottunk. A MAC egy remek együttes, kiváló játékosok alkotják a csapatot. Ők a párharc esélyesei de azt gondolom, hogy mi is megérdemelten vagyunk a legjobb négy között. El kell hinnünk, hogy képesek vagyunk legyőzni őket. Megküzdöttünk az elődöntős helyünkért, nem akarunk feltett kézzel kiállni a párharcra. Jelenleg csak az első összecsapásra fókuszálunk. A csapat jó állapotban van, és ezt a jégen is szeretnénk megmutatni. Azt várjuk, hogy a MAC ellen jóval fizikálisabb lesz a játék, mint amilyen az volt a negyeddöntőben. Erre már az első pillanattól készen kell állnunk.”

MAC–Brassó 4-0

   

A budapestiek egy kivédekezett kettős emberhátrány után erőre kaptak és megnyerték az elődöntő első mérkőzését.

Az Erste Liga-elődöntő első felvonásának nyitó harmada a Brassó szája íze szerint zajlott. A kék-sárgák a játékelemekben picivel jobbak voltak, mint a MAC, többek között jobb játékot mutattak emberelőnyben, a palánk mellett, valamint a kapu előtt, de nem tudták gólra váltani a fölényüket, mert Bálizs Bence kiválóan védett. Ugyanúgy kezdődött a második játékrész is, ahogyan az első, ám a Brassó játéka statikussá vált a közel 2 perces emberelőnyük során, valamint jól állt bele a mac a 3 az 5 elleni helyzetbe. A kiegészülés után nyomtak a budapestiek, ritmust váltottak, 5-6 percen át komoly gondokat okoztak a vendégeknek. A 35. percben Jevgenyij Jemeljajenko büntetését 5 másodperc alatt váltotta gólra a MAC: az elhozott buli után Jared Brown talált be Patrik Polc kapujába.

Somogyi Balázs a harmadik húsz perc elején eldöntötte a meccset: előbb palánk mellől, fordulásból lőtte el a térdelő Polc fölött a hosszúba a korongot, majd egy emberelőnyt használt ki általa a MAC villámgyorsan, az első góljukhoz hasonlóan 5 másodperc alatt. Az 55. percben Brance Orban is betalált, a végjátékban pedig szépíthetett volna a Brassó, de a beleérős góljukat magas bot miatt érvénytelenítették.

A MAC 4-0-ra győzött, csütörtökön 20 órától újra összeméri az elejét a két csapat a Tüskecsarnokban.

MAC vs Brasov

Fotó: Dömötör Csaba (MAC)

Egészen hokimeccs formája volt ennek

   

Edzői nyilatkozatok a MAC–Brassó párharc első felvonásáról.

Majoross Gergely, vezetőedző, MAC Budapest: “Egészen hokimeccs formája volt ennek a mérkőzésnek. Kevésbé alakultak ki ad hoc szituációk, sokkal inkább hasonlított egy olyan meccsre, ahol mindkét csapat próbál játszani és próbálja erőltetni azt, amit ő szeretne kihozni ebből a játékból a koronggal. Ennek megfelelően voltak helyzetek mindkét oldalon. Az elején jól sikerült megoldani, hogy kívül tudtuk őket tartani, így még ha volt is náluk korong, akkor sem túl veszélyes helyeken, viszont nekünk nem sikerült elég helyzetet kialakítani, ami nagyjából azt jelenti, hogy ugyanannyi helyzetünk volt, mint az ellenfelünknek. A második harmad második felére sikerült ebben érdemi változást elérni, ennek a gyümölcse lett az első gólunk. Itt már sokkal többet mozogtunk, sokkal többet támogattuk egymást és sokkal több korongot juttattunk a kapura. A győzelmünk véleményem szerint megérdemelt, a speciális egységeink pedig kiválóan működtek.”

Strenk Hunor, másodedző, Brassó: “Jól kezdtük a mérkőzést, sok helyzetünk volt, több is, mint a MAC-nak. Sajnos ezeket viszont nem tudtuk gólra váltani, az utolsó döntéseink, vagy azok megvalósítása nem sikerültek jól. Fordulópontot jelentett, hogy a 2. harmad elején kihagytunk egy majdnem kétperces kettős emberelőnyt, majd amikor a MAC a harmad közepén előnyhöz jutott, pillanatok alatt gólt lőtt belőle. A harmadik harmad elején kaptunk egy szerencsétlen gólt, és ez megfogta a csapatot, a MAC pedig megérezte a vérszagot. Nagyon gyorsan kihasznált még egy előnyt, aztán a vége felé egy negyedik gólt is szerzett, mi pedig ekkor már nem voltunk elég eltökéltek. Kár ezért a mérkőzésért, mert az első harmadban, de talán inkább a meccs első felében mi voltunk a jobbak, amit viszont nem tudtunk kihasználni. Erre a játékra viszont lehet építeni. Most kipihenjük magunkat, aztán megnézzük a tanulságokat és csütörtökön este szeretnénk abban a szellemben folytatni a párharcot, ahogy ennek a meccsnek az elején játszottunk.”

Erste Liga, Tüskecsarnok, 620 néző. Játékvezetők: Babic, Babic, Kis-király, Váczi.
Bálizs: 100% (#2465)
K
Polc: 90,0% (Tőke)
#4914, Dudas, Klempa, Brown, Dansereau
1
Filip, Jemeljanyenko, Walls, Mihály Á., Gliga
Macaulay, Pozsgai, #693, Orban, Bodó
2
Sirokovs, Nagy I., Saluga, Tranca, Knyazev
#3879, Garát, #4048, Terbócs, #5133
3
Mihály E., Bíró O., MacMillan, Molnár, Zsók
#4629, Vokla, #3579, Majoross, #2474
4
Bors, Péter, Bíró G., Bíró M., Zabludovszkij
Majoross Gergely, Kontsas Jukka
E
Pénzes Július, Strenk Hunor
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 34:27 MÚB PP Brown #9 Dudas
2-0 40:24 MÚB #9 Orban
3-0 41:05 MÚB PP #9 Macaulay Dudas
4-0 54:39 MÚB Orban #9 Bodó
40 Kapura lövések száma 46
10 Kiállításpercek 8

A MAC–Brassó videó-összefoglalója

 

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum