Az év mérkőzése következik Fehérváron

   

Három ponttal rájátszásba juthat a Fehérvár. A Bolzano nyomás alatt játszik, mindenképpen pontot kell szereznie az életben maradáshoz.

Eljött az igazság pillanata, péntek este a Fehérvár és a Bolzano csap össze az EBEL középszakaszának 9. fordulójában az ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnokban, és aki nyer, az nagy valószínűséggel a rájátszás tagja lesz. A Fehérvár esetében ezt teljes bizonyossággal ki lehet jelenteni. Egy hárompontos győzelem esetén ugyanis behozhatatlan előnyre tehetnének szert Háriék a tabella második helyén, és három év után ismét tagjai lehetnének a playoff mezőnyének. Ezt az alsóházból indulva eddig egyetlen alkalommal, a 2013/14-es idényben sikerült kivívnia a csapatnak, tehát épp itt az ideje, hogy ismét sikerüljön. Nem könnyű a feladat, de idén is sikerült már egyszer, novemberben 1-0-ra nyert a Volán a dél-tiroliak ellen. A Bolzano gyakorlatilag csak hárompontos győzelemmel lehetne elégedett, minden más esetben a Fehérvár maradna jobb helyzetben.

További biztatást jelenthet, hogy a középszakasz odavágóján idegenben a Fehérvár nyert, és ez egyben hatalmas előnyt is jelent a csapat számára. Ha a Bolzano túlórában nyerne, akkor a szabályok szerint a középszakasz egymás elleni eredményei alapján a Fehérvár állna jobban, hiszen 4 fehérvári ponttal szemben csak 2 bolzanói állna. Így az utolsó fordulóban egy hárompontos siker a már kiesett Graz ellen is fehérvári playoffot jelentene. A hárompontos bolzanói győzelem esetén is maradna egy halvány esély az esetleges pontegyenlőség esetére is, hiszen a Bolzanónak legalább két góllal kellene nyernie, hogy ebben az esetben az övé legyen az elsőbbség. Viszont az utolsó meccsen az ekkor már biztos kieső Znojmo ellen játszanának, így a Volán sorsa az égiek kezében lenne. Erre a szcenárióra azonban gondolni sem akarunk, legyen csak meg az a hőn áhított Volán-győzelem, amelyet a szinte biztosan telt háznyi közönség is megpróbál majd beleszuggerálni a felekbe.

Ami a pillanatnyi formákat illeti, a jól rajtoló Fehérvár a vereségek után ismét magára talált, hármas győzelmi szériában van. A Bolzano viszont rosszul kezdett, viszont a legutóbbi hat meccséből ötöt megnyert, igaz, múlt vasárnap a Dornbirn vendégeként 4-1-re kapott ki. Nem lenne érdemes előreengedni az olaszokat péntek este, mert az utolsó fordulóban hazai jégen a Znojmóval játszanak, akik eddig küszködtek idegenben a középszakaszban. A győzelemhez viszont ismét nagyon összeszedett és fegyelmezett játékra lesz szükség, mivel a Bolzano szinte minden mutatóban jobb, mint a Fehérvár, így az emberelőnyökben, emberhátrányokban is. Szerencsére ezúttal rajtuk a nyomás, a győzelem kényszere nagy úr, nem óvatoskodhatnak, ez pedig remélhetőleg lehetőségeket fog teremteni a mieink számára is.

AVS-HCB_20171216-16_-900

fotó: Fehérvár Av19, Soós Attila

A krimi az előzmények alapján szinte biztos, a két csapat legutóbbi négy mérkőzésének mindegyike egygólos különbséggel ért véget, és a Fehérvár legutóbbi hat hazai mérkőzésén is egyetlen gól döntött. Hogy igazi slágermérkőzéssé lépett elő ez a csata, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az M4Sport mellett a Sky Sport és az olasz video33.it is közvetíti a találkozót.

“Minden mérkőzés fontos – mondta Hannu Jarvenpaa vezetőedző a csapathonlapnak adott nyilatkozatában. – Ezúttal is ugyanúgy fogunk küzdeni, mint legutóbb a Dornbirn, vagy két hónapja a Salzburg ellen. Ha túl sokat gondolunk a következő meccsre, az az agyunkra megy. Egyszerűen kell ezt felfogni, ki kell menni és játszani egy jó hazai meccset. A legjobb tudásunkat fogjuk nyújtani a Bolzano ellen. Nincs semmi olyan különleges dolog, amit ki lehetne emelni ezzel a meccsel kapcsolatban. Túl vagyunk már ötven meccsen a szezonban, mindkét csapat nagyon jól ismeri a másikat.”

“Az első pillanattól fogva készen kell állnunk a csatára – fogalmazott Alexander Egger, a Bolzano csatára. – Mindenki 100%-ot fog nyújtani. Ez a meccs a mindenről vagy a semmiről szól.”

 

Fehérvár–Bolzano 1-3

   

A fehérváriak hazai jégen elbukták a dél-tiroliak elleni rangadót, így az utolsó fordulóban nem lesz a saját kezükben a sorsuk.

Fergeteges hangulatban, telt ház előtt kezdődött a szezon legfontosabb összecsapása. A vendégek élesen kezdtek, DeSousa lekorcsolyázta védőjét, lövését Carruth védte, majd Clark próbálkozását blokkolták a bekkek. A bolzanóiak megszállták a semleges harmadot, szinte lehetetlen volt átjátszani a pálya közepét, a szerzett korongokból pedig azonnal célba vették a fehérvári kaput. Jó öt perc telt el, amikor Antilla révén megvolt az első Volán-lövés. Ez azonban nem hozott tartós változást, továbbra is az elképesztő sebességgel korcsolyázó olaszok uralták a meccset. A 8. percben a vezetést is megszerezték: Halmo húzott középre, majd a léc alá bombázott (0-1). Két perccel később Clark növelhette volna a vendégelőnyt, Carruth védett óriásit. Az ellentámadásnál Stipsicz megpattanó lövése kerülte el centiméterekkel a kaput. Kicsit visszább húzódtak Eggerék, várták a kínálkozó alkalmat, a gyors kontráikban továbbra is bízhattak. A Volán próbált változtatni, de néhány jó cserén kívül lassú és körülményes volt a támadójáték. A hajrában DeSousához került a pakk, aki egy csel után egyedül vezethette Carruthra a játékszert, a hazaiak legjobbjának köszönhetően maradt az egygólos különbség. A magyar csapatnak komolyabb helyzete sem volt, a vendégek 10-zel többet lőttek kapura, komoly változtatásokra volt szükség a szünetben.

Sokkal agresszívebb Fehérvár jött ki a középső harmadra. Hárié volt az első lövés, Kóger erőszakossága pedig emberelőnyt ért, az elsőt a mérkőzésen. Meland és Palin révén távolról kísérletezett a Volán, ezek elhaltak a blokkokban. Manavian már több sikerrel járt, kék vonalas lövése után LoVecchio kotorta be a kipattanót (1-1). A 25. percben, a hazai kapu előtt kirobbant a feszültség a játékosokból, a játékvezetők akadályozták meg a komolyabb bunyót. A remek hazai kezdés és az egyenlítés után megint a Bolzanónak lett sürgősebb, helyzet viszont Erdély előtt adódott, ezt Tuokkola fogta. Carruth sem maradt adósa kapustársának, Latendresse kiállítása alatt parádézott a ketrec előtt, pár másodperc leforgása alatt három bravúrt is bemutatott. A komoly iramot hozó első harminc perc után sem pihentek meg a csapatok. Antilla közelijénél és Music fonákjánál is közel járt a gólhoz a Volán. Kár volt a kimaradt helyzetekért, mert második emberelőnyüket kihasználták az olaszok: a 35. percben Petan ismét előnyhöz juttatta övéit, miután bevágott egy kipattanót (1-2). A hátralévő időben nem sikerült egyenlíteni, sőt, két perccel a vége előtt egy saját harmadban eladott korongra lecsaptak a vendégek, Smith pedig másodszorra bekotorta a korongot (1-3). Sokkal több volt ebben a harmadban, mégis tovább nőtt a hátrány. Heroikus utolsó húsz percre volt szükség a rájátszás-álmok életben tartásához.

A várt forgatókönyv szerint folytatódott a találkozó. Támadott a Fehérvár, védekeztek az olaszok és próbáltak kontrákkal veszélyeztetni. Erdély agilitása ért emberelőnyt, Tuokkola messze elhagyta kapuját, elvesztette a korongot, de nem sikerült kihasználni az üres kaput. LoVecchio csúszott el kulcspillanatban, kettő az egyben jöhetett a Bolzano, Carruth bravúrja tartotta életben a reményeket. Daráltak tovább Kógerék, sokat korcsolyáztak, de kevés volt a kapuralövés és még kevesebb a helyzet. Carruth újabb szólót fogott, így indult az utolsó tíz perc. Ahogy fogyott az idő, úgy lettek egyre pontatlanabbak a hazai passzok, idegesebbek a játékosok. Magabiztosan őrizte előnyét a dél-tiroli alakulat, minden lövést blokkoltak Eggerék. Két és fél perccel a vége előtt Gartner kapott két perces büntetést. Carruth lekorcsolyázott, 6 a 4 ellen támadtak Háriék, mindhiába, az eredmény már nem változott. A meccs nagy részében jobban játszó és kevesebbet hibázó olaszok megnyerték a mérkőzést és nagy lépést tettek a rájátszás felé. A Fehérvárnak egyetlen esélye maradt, rendes játékidőben győznie kell Grazban, és bízni abban, hogy a Znojmo szintén három pontot szerez Bolzanóban.

avshcb-20180302

Fotó: Soós Attila (Fehérvár AV19)

EBEL, 3420 néző. Játékvezetők: Nikolic, Smetana, Seewald, Kontschieder.
Carruth: 93,5% (Rajna)
K
Tuokkola: 92,9% (Smith J.)
Meland, Uotila, Erdély, Hári, Kóger
1
Tomassoni, Gartner, Monardo, Oleksuk, Halmo
Manavian, Stipsicz, Gilbert, Latendresse, LoVecchio
2
Marchetti S., Egger, Schweitzer, Bernard, Frigo
Palin, Szirányi, Antilla, Music, Luttinen
3
Clark, Carlisle, Smith A., Angelidis, Micelli
Kocsis, Szaller, Sárpátki, Reisz, Szabó K.
4
Marchetti M., Glira, Petan, DeSousa, Sointu
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 07:35 HCB Halmo Monardo Clark
1-1 23:54 FHA PP LoVecchio Manavian Palin
1-2 34:22 HCB PP Petan Halmo Micelli
1-3 38:24 HCB Smith A. Sointu
14 Kapura lövések száma 46
4 Kiállításpercek 6

A Fehérvár–Bolzano góljai

   

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum