Aki kikap, már nem hibázhat többet

   

ét győzelemig tartó párharccá vált az UTE és a Brassó negyeddöntője.

Már szerdán megérkezett a Brassó Budapestre, hogy kipihenhesse az utazás fáradalmait a csütörtök esti Erste Liga negyeddöntő mérkőzésre. Négy meccs után 2-2-re áll az Újpest elleni párharc, legfeljebb három meccs van hátra a párharcból, aki most kikap, az többet már nem hibázhat. Ennek megfelelően igazi playoff mérkőzésre lehet számítani az UTE és a Brassó között. Eddig a Brassó nyerte könnyebben a meccseit, mindkétszer a rendes játékidőben, egy gólnál nagyobb különbséggel győzték le a lilákat. Az újpestiek mindkét győzelme hosszabbításban esett. De mindez mit sem számít, a lényeg, hogy kinek a neve mellett mennyi strigula van.

Ha a Brassó tovább akar jutni, akkor mindenképpen nyernie kell még egy meccset Újpesten. Elsőre sikerült is ez nekik, és második nekifutásra is közel álltak ehhez, dacára annak, hogy mindkét meccsen az UTE kezdett jobban, ráadásul a második mérkőzésen 10 perc kivételével végig újpesti fölényt láthattunk. Az Újpest lépésről lépésre hagyja el a középszakaszbeli nyomasztó formáját, és ha játékosai a játékkal foglalkoznak, nem pedig a körülményekkel, akkor mentálisan is meglehetősen erősnek tűnnek, amint azt a két, hosszabbításban szerzett győzelmük is mutatja. Ahogy haladnak előre a felek a párharcban, úgy lesz egyre nagyobb szükség erre a mentális erőre, hiszen eljöhet az a pillanat, amikor győzelmi kényszerben kell játszani, hibázási lehetőség nélkül.

Érdekes, hogy a Brassóban két olyan játékos is a húzóemberek között van ebben a szériában, akik az alapszakaszban kevéssé hívták fel magukra a figyelmet. A rájátszás házi kanadai tabelláját az a Bíró Ottó vezeti 1+4 ponttal, aki az alapszakasz 34 mérkőzésén mindössze 2 pontig jutott. Igaz, hogy ennek ellenére is -1-es a plusz/mínusz mutatója. Hogy az arany fejvédős Walls ott van a legeredményesebbek között, az nem meglepetés, a harmadik helyen azonban ismét egy olyan játékos áll, aki nem sok vizet zavart az alapszakaszban. Zsók Levente eddig 4 meccsen 4 asszisztnál jár, miközben az alap- és középszakaszban 35 mérkőzésen 2+6-ig jutott. Az UTE oldalán inkább néhány olyan játékos tűnik fel elsőre, akikben van potenciál a javuláshoz. Martin Frolik a playoff előtt 25 mérkőzésen 10+16-ot hozott össze, a negyeddöntőben viszont eddig egyetlen árva gól a termése, míg Hegyi Ádám -5-ös, Varga Arnold -4-es mutatónál tart. Van tehát javulási potenciál a liláknál, és Szilassy Zoltán egyik legfontosabb feladata alighanem az lesz, hogy kihozza ezt a csapatból.

UTE-BRA_20180222_TSH0504-900

fotó: TSH fotó

“A hazaérkezést követően a keddi napot regenerálódással töltöttük – mondta blogunknak Szilassy Zoltán, az UTE vezetőedzője. – Szerdán már edzettünk és elemeztünk. Egyrészt igyekszünk a saját játékunkban megtalálni azokat a pontokat, amelyekben javulni tudunk, másrészt természetesen az ellenfélen is igyekszünk fogást találni. A legfontosabb célunk az volt, hogy úgy jöjjünk haza Brassóból, hogy visszavesszük a pályaelőnyünket, ezt megvalósítottuk, aminek természetesen örülünk. Ugyanakkor a negyedik mérkőzés miatt kicsit bosszúsak is vagyunk, hiszen nem kezdtünk rosszul, és ha nem kezdünk el olyan dolgokkal foglalkozni, amikre semmilyen befolyásunk nincs, akkor jóval fókuszáltabban tudtunk volna játszani. Fogható meccsen szenvedtünk vereséget. De ez már a múlt, a tanulságait le kell vonni, és előre kell tekinteni, szigorúan csak a következő mérkőzésre, amelyen mi fogadjuk hazai jégen a Brassót. Két győzelem kell mind a két csapatnak, három meccsük van arra, hogy megszerezzék. Természetesen mi akarunk lenni azok, akik a végén örülhetnek. Már a párharc előtt is azzal számoltunk, hogy a két erdélyi csapat valamelyikét kapjuk, és hogy nagyon nehéz sorozatnak nézünk elébe, amely akár 7 meccsig is eltarthat. Fontos, hogy jól osszuk be az energiáinkat, csak a saját dolgunkkal foglalkozzunk, minden mást zárjunk ki. Győzni akarunk az ötödik meccsen, hogy előnnyel utazhassunk Brassóba és ne kelljen falhoz szorítva játszanunk ott.”

“Szerencsére mindenki egészséges a legutóbbi meccsen játszók közül – mondta Strenk Hunor, a Brassó másodedzője. – Szerda óta vagyunk Budapesten, készülünk az ötödik összecsapásra. Azt várjuk, hogy az UTE szokásához híven megpróbál erősen kezdeni, erre fel kell készülnünk. Kemény, igazi playoff mérkőzésre számítok, ahol – ahogy eddig is – döntő szerep fog jutni a kapusoknak. Tudjuk, hogy a továbbjutásunkhoz mindenképpen kell még nyernünk Újpesten. Ez egyszer már sikerült ebben a sorozatban, most megpróbáljuk újra.”

UTE–Brassó 3-4

   

Az UTE nyakára került a kés, Brassóban győznie kell, hogy egy hetedik meccsen kiharcolhassa az elődöntőbe jutást. Ezúttal a hosszabbítás a Brassónak kedvezett.

Kisebb változtatást hajtott végre az UTE a legtóbbi, brassói meccshez képest. Nemes Benjámin helyett Szalma Zsolt került a csapatba, így Szilassy Zoltán kicsit változtatott a sorokon is. A Brassó változatlan összeállításban vette fel a harcot a lilákkal, tehát ismét Tőke állt a kapuban.

Gyors ide-oda mezőnyjátékkel kezdődött a mérkőzés, enyhe újpesti fölény mellett, de egyik kapu sem forgott egy darabig komoly veszélyben. Az első nagyobb helyzet a 6. percben volt, ekkor Turbucz passzolt vissza középre, a kapussal szemben álló Benk csak Tőkebe tudta lőni a korongot. Ezt követően egyre határozottabb UTE-fölény alakult ki, amely hazai helyzetekben is megmutatkozott. A legnagyobb a 10. percben történt, amikor Sikorcin passzolt vissza középre, Kovács Csaba lőtte Tőkébe a korongot. Maradt az UTE a brassói kapu előtt, ám a 11. percben Sági kapott durva játékért kisbüntetést egy támadóharmadban elkövetett megmozdulásáért. A Brassó élt a lehetőséggel, 7 másodperc alatt kihasználta az előnyt. A bulit elhozták, a Wallsnak hátratett korongot az arany fejvédős csatár nagyon jól találta el, lövése a felső vasat is érintve csapódott a hálóba. Egy perc múlva Hegyi idnult el a saját kapujától, majd a brassói bedobókör tetejénél lövésre szánta el magát. A korong a bal oldali vasat és a keresztvasat is csípte, úgy vágódott vissza a mezőnybe. A játékvezetők videón visszanézték a helyzetet, végül maradt az 1-0. A 15. percben érett góllá az újpesti nyomás, egy gyors lerohanás végén Kiss D. passzolt Benkhez, akinek a lövése Tőkéről pont Kovács Csaba elé pattant. A rutinos csatárnak nem volt nehéz dolga, Tőke még nem ért vissza a kapuba, így az üres kapuba lőhetett. A Brassó elsősorban újpesti hibákból tudott veszélyeztetni. Ilyen volt 3 perccel a szünet előtt, amikor egy elrontott buli után Tranca lódulhatott meg egyedül, de Sikorcin a lövés pillanatában beérte, és a csatár ütőjéről a korong felvágódot, a lövés elkerülte a kaput. Fél perccel a szünet előtt megszerezhette volna a vezetést az UTE, előbb Frolik lőtt Tőkébe, majd a kipattanót Sikorcin húzta a félig üres kapu mellé. Így maradt a szünetre a döntetlen.

UTE-BRA_20180301_TSH2377-900

fotó: TSH photo

A második harmadra jóval agresszívabb Brassó jött ki, mint amilyet az első 20 percben láthattunk. A vendégek letámadása szemmel láthatólag nem ízlett az újpestieknek. kellett is vagy 3 perc, mire az UTE fel tudta venni a tempót a vendégekkel. Akkor viszont nagyon látványosan tették mindezt. Egy a támadóharmadban megszerzett korongot Kiss Dánielnek tettek vissza, aki a kék vonalról óriási lövést eresztett meg, amibe Benk tette bele az ütőjét. A korong így védhetetlenül vágódott a hálóba. Ennek ellenére tovább küszködött az UTE a brassói letámadással, és mivel két kiállítást is összeszedtek a lilák – előbb szabálytalan cseréért, majd Frolik szabálytalanságáért – maradt a brassói lendület., bár mindkét kiállítást sikerült kivédekezni. A 11. percben aztán a saját fegyverével mattolta ismét a Brassót az UTE. Sikerült korongot szerezni a brassói zónában, a visszatámadás pedig Frolik, Ropret és Caladi kihagyhatatlan ziccerig játszotta ki a helyzetet. Nem is hagyták ki, kétgólos vezetésre tett szert az UTE. Ezt követően a játék fizikai jellege domborodott ki néhány percre, ebből a lilák jöttek ki jobban, megkapták első emberelőnyüket, de nem sikerült ezzel élni. A 16. percben aztán góllá érett a brassói letámadó taktika. Az UTE könnyelmű volt a saját zónájában, ezúttal a Brassó tudott korongot szerezni, Mihály Ede passzát Bíró Mátyás váltotta gólra. A 18. percben egy újpesti tűzijátékot láthattunk a brassói kapu előtt, de nem lett belőle gól, ahogy egy perccel később egy 4 a 2 ellen vezetett hazai támadásból sem. Ekkor Sikorcin passzolt vissza, de Caladi lövését Tőke óriási bravúrral védte. A harmad zárásaként még Gligát engedték el a hazai védők, de Sila nagy védéssel javította társai hibáját. Így egygólos újpesti előnnyel vonultak pihenni a csapatok.

A harmadik harmad első perceiben óvatos mezőnyjátékra váltottak a csapatok. Igyekeztek biztonságos védekezésből támadásokat vezetni, bár az iram nem nagyon csökkent. A 8. perc hozott ebben változást, amikor kisebb matek alakult ki a jégen, és hosszas tanakodás után ebből brassói emberelőny lett. Nehezen alakított ki helyzetet a Brassó, de 50 másodperc elteltével lefülelték az újpestiek egy gyenge próbálkozását arra, hogy a korongot kilőjék a harmadból, Knyazev pedig a lábak között megtalálta az utat Sila kapujához. Egyenlített a Brassó. A 13. percben egy Bíró Gergő-kapuvas után eshetett le nagy kő a hazai szurkolók szívéről, a 16. percben pedig Kovács Csaba lőtt nagyot, a Tőkéről kipattanó korongot pedig csak a kapusba sikerült lőni. Két perccel a harmad vége előtt a kitörő Dósát Zsók csak szabálytalanul tudta megállítani, ám az ennek eredményeként kapott emberelőnnyel nem tudott mit kezdeni az Újpest. Döntetlen lett tehát ismét 60 perc után, a sorozatban harmadszor következhetett a hosszabbítás.

Amelynek első 5 perce egyértelműen az Újpesté volt. A Brassó beszorult a saját harmadába, Tőke azonban jól tartotta a csapatát, Huba vagy Varga nagy lövésénél is nagyokat fogott. Amikor meg ő tehetetlen volt, akkor a lilák hagyták ki a nagy helyzeteket, mint a 4. percben egy Ropret-Benk kombináció során. Aztán az első valamirevaló brassói lövésből megbünhődött az UTE a kihagyott lehetségekért. A helyzet előzménye ismét csak egy a védőharmadból túl lazán kitenni szándékozott korong volt, amelyet a brassóiak a kék vonal előtt begyűjtöttek, a pakk Sirokovshoz került, aki nagy lövéssel vette be az újpesti kaput. A Brassó megy tehát haza előnnyel, az UTE többet nem hibázhat, de ennél sokkal koncentráltabb játékra lesz szüksége, ha újra nyerni szeretne Brassóban.

Nem tudtuk feltenni az i-re a pontot

   

Sokáig az Újpestnek állt a negyeddöntő ötödik meccse, végül mégis a Brassó örülhetett. Edzői nyilatkozatok.

Szilassy Zoltán, vezetőedző, UTE: “Úgy látszik, a nehezebb utat akartuk választani. Az első két harmadban jól játszottunk, talán a legjobban ebben a sorozatban. Kétgólos vezetésre tettünk szert, voltak még egyéb nagy helyzeteink, kapuvasaink is, de nem tudtuk az i-re feltenni a pontot. Aztán a Brassó talált egy gólt és visszajött a meccsbe. A második szünetben arról beszéltünk, hogy nem szabad defenzívvé válnunk, ennek ellenére túlságosan is biztonsági játékot kezdtünk játszani, amit a Brassó ellen nem lehet. Jó csapatuk van, most is megérezték a lehetőséget, és megbüntettek bennünket a passzivitásunkért, meg a buta kiállításainkért. A hosszabbítás előtt is arról beszéltünk, amit minden nap külön megbeszélünk, minden szünetben is, és ami mindig kint lóg az öltöző falán, hogy nem szabad felesleges kiállításokat csinálni, ki kell ütni korongot a harmadból, felelősséggel kell védekezni. Voltak nagy helyzeteink, de elég volt egy nem elég határozott megmozdulás, amiből jött a tökéletes lövés, és ezzel ők nyertek. Egyetlen feladatunk van, Brassóban nyernünk kell, ha továbbb akarunk menni. Képesnek tartom erre a csapatot, mindent megfogunk tenni a hetedik meccsért.”

Strenk Hunor, másodedző, Corona Brassó: “Nem kezdtünk rosszul, az első harmad közepén egy jól eltalált lövésből vezetést is tudtunk szerezni. Aztán a gólunk után és különösen a második harmadban nagyon jól játszott az UTE, megfordította a meccset, és akár újabb gólokat is lőhetett volna. De szerencsére nem tette mi pedig találtunk egy szerencsés gólt, és ezzel visszajöttünk a meccsbe. A harmadik harmadban nagyon sokat dolgoztunk az egyenlítésért, és ennek megérdemelten meg is lett az eredménye. A hosszabbítás mindig szerencse kérdése is, nekik is volt helyzetük, de ők nem lőtték be, mi viszont igen, és összességében úgy érzem, megérdemelten nyertünk. Braden Walls, a legjobb játékosunk ma sokat kapott az ellenféltől, de profi játékos, aki hozzászokott már ehhez erősebb bajnokságokban is, nagyszerűen kezelte a különleges bánásmódot.”

Erste Liga, Megyeri út, 609 néző. Játékvezetők: Halassy, Halassy, Váczi, Kis-király.
Sila: 87,5% (Ágoston)
K
Tőke: 90,6% (Polc)
Huba, Kiss D., Pápa, Pichler, Turbucz
1
Filip, Jemeljanyenko, Walls, Mihály Á., Gliga
Varga, Hegyi, Benk, Sikorcin, Kovács Cs.
2
Sirokovs, Nagy I., Saluga, Tranca, Knyazev
Nagy N., Kovács A., Frolík, Caladi, Ropret
3
Bors, Bíró O., MacMillan, Molnár, Zsók
Kiss R., Schmál, Szalma, Dósa, Sági Martin
4
Mihály E., Bíró M., Bíró G., Péter, Zabludovszkij
Szilassy Zoltán, Baróti Zsolt
E
Pénzes Július, Strenk Hunor
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 10:37 BRA PP Walls Jemeljanyenko
1-1 14:01 UTE Kovács Cs. Benk Kiss D.
2-1 23:24 UTE Kiss D. Kovács Cs. Benk
3-1 31:49 UTE Caladi Ropret Frolík
3-2 35:31 BRA Bíró M. Mihály E.
3-3 49:03 BRA PP Knyazev Nagy I. Sirokovs
3-4 65:42 BRA Sirokovs Tranca Mihály Á.
32 Kapura lövések száma 32
14 Kiállításpercek 10

Az UTE–Brassó góljai

 

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum