Meg kell őrizni a hibátlan mérleget a Dornbirn ellen

   

Győznie kell a Fehérvárnak a Dornbirn ellen, hogy a saját kezében maradjon a sorsa a rájátszásért folytatott küzdelemben.

Kedvezően alakulnak eddig az események a Fehérvár számára az EBEL középszakaszában. Az alsóházban ugyanis a Dornbirn már biztosan a rájátszás tagja lett, a többiek pedig szorgalmasan potyogtatják el a pontokat, így a Volán már azelőtt megelőzheti a Bolzanót, hogy játszott volna vele. Ehhez nem is kell mást tenni, mint szerdán este legyőzni az előbb említett Dornbirnt. Bár a vorarlbergiek eddig csak 5 pontot vesztettek a középszakaszban, és szinte szárnyalnak, a legyőzésük mégsem tűnik lehetetlen küldetésnek, hiszen ezt eddig már háromszor is megtette a Fehérvár, hazai jégen mindkét alkalommal és egyszer idegenben is. Egy újabb fehérvári győzelem azt jelentené, hogy az Ördögök pontelőnnyel várhatnák a sorsdöntőnek ígérkező pénteki csatát a Bolzano ellen.

Ha csak a középszakaszban nyújtott teljesítményt nézzük, akkor a Dornbirn és a Fehérvár kiemelkedik a mezőnyből azzal, hogy ők ketten azok, akik eddig csak egy meccsen nem szereztek pontot. Ez a két csapat a Bolzanóval kiegészülve szerezte eddig a legtöbb pontot ebben a szériában, a Dornbirn 16-ot, míg a Fehérvár és a Bolzano egyaránt 14-et. Örömteli, hogy a Volánnak összeállt a védekezése, ebben a körben a második legkevesebb kapott gólt jegyezhette, sajnos a góllövés viszont továbbra sem erősségük Háriéknak, 17 góljuknál csak a Graz szerzett kevesebbet.

Öt fordulóval ezelőtt találkozott utoljára a két csapat, a Dornbirn akkor kétszeri Volán-vezetést követően az utolsó harmadban fordítva 4-3-ra győzött, Azóta a Bulldogok egy hosszabbításos vereséget és három győzelmet arattak, a Fehérvár viszont kétszer kapott ki büntetőkkel hazai jégen, majd idegenben hárompontos győzelmekkel vágott vissza. Eddig minden középszakasz-meccsén szerzett pontot a Volán az ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnokban, de ez kétszer is csak vereséghez volt elegendő. Ezúttal nagyon fontos lenne, hogy a középszakaszbeli győzelmek száma utolérje a vereségekét. A rájátszásért folytatott csatából már rég kiesett a középszakaszban terített betlit bemutató Graz, és a legutóbbi vereségével a Villach is. A Dornbirn már biztosan ott van, a maradék egyetlen helyért a Fehérvár, a Bolzano és a Znojmo küzd. Közülük a Fehérvárnak vannak a legjobb lapjai, ugyanis ha minden hátralevő meccsét megnyeri, akkor a többiek bármit is csinálnak, befejezik a szezont, a Volán pedig várhatja, ki választja ellenfélül a negyeddöntőre. Ehhez persze túl kellene lépnie az utóbbi időben gyange hazai formáján. Ebben az évben ugyanis még csak a Grazot sikerült legyőzni a Raktár utcában, igaz, őket kétszer, a másik hat hazai meccsen viszont három rendes játékidős és három túlórás vereséget szedett össze a gárda.

AVS-DEC_20171209-09_-900

fotó: Fehérvár AV19, Soós Attila

“Két jó mérkőzést játszottunk idegenben, de ezek már többé-kevésbé a történelem részei – nyilatkozta Hannu Jarvvenpaa, a Volán vezetőedzője. – Igyekszünk ezekből a pozitív dolgokat kiemelni, és magunkkal vinni a Dornbirn elleni meccsre. A továbbjutás a playoffba a mi kezünkben van, és a mi kezünkben van az is, hogy hogyan játszunk. Nemcsak a Dornbirn elleni mérkőzésen, hanem az egész szezonban. Játsszunk tehát jól és gyűjtsük be ezzel a szükséges pontokat. A Dornbirn keményen küzdött és bebiztosította a helyét a rájátszásban. Az ő játékosai is emberek, egy kicsit megkönnyebbültek. De ez egy profi liga, ahol a játékosok is profik, és biztos vagyok benne, hogy az lesz a céljuk Fehérváron is, hogy felbosszantsanak bennünket. Nagyon jól járatják a korongot, a speciális játékuk pedig kiemelkedően veszélyes. Tehát mindenképpen meg kell próbálnunk elkerülni a kiállításokat. ”

“Magabiztosan meneteltünk eddig a középszakaszban – mondta Martin Grabher-Maier, a DEC támadója. Meccsről meccsre egyre jobb lett a csapat teljesítménye, és szeretnénk ezt ugyanígy folytatni is.”

Fehérvár–Dornbirn 5-4

   

A székesfehérváriak Latendresse és Music 2-2 góljának, valamint Szabó Krisztián győztes büntetőjének köszönhetően jó helyzetben fogadhatják pénteken a Bolzanót.

A Dornbirn már az előző fordulóban biztosította a helyét a rájátszásban, ez volt a célja a Fehérvárnak is. Ennek megfelelően nagy elánnal kezdtek Kógerék, sokat korcsolyázva és sokat lőve nekirontottak az osztrákoknak. Hári kapuvasa nyitotta a helyzetek sorát, az első gólra sem kellett sokat várni. Az 5. percben Latendresse az alapvonal mögül visszakanyarodott a kapu elé, lecsúszott a korong az ütőjéről, ez megzavarta Strojt, másodjára már a kapus lábai között a gólvonal mögé csúsztatta a pakkot (1-0). Reisz és Sárpátki szinte azonnal összehozta a másodikat is, ez még kimaradt, de egy perccel később már újra örülhettek a hazai szurkolók. A Titánoktól az EBEL-keretbe felkerült Antilla a kapu mögül passzolt Musichoz, aki közelről a hálóba bombázott (2-0). A harmad feléig kitartott a lendület, majd átadta a területet a Volán, de hiába volt többet a korong a vendégeknél, semmi veszélyt nem jelentettek Carruth kapujára. A 15. percben, korongszerzés után gyors kontra következett, Gilbert passzolt Latendresse-hez, akinek lövését védte Stroj. A végén Kóger unta meg a vendégek szurka-piszkáit, a játékvezetőknek kellett lehámozniuk Magnanról, 4 a 4 elleni játékkal ért véget az első harmad.

A középső harmad elejét megnyomta a Dornbirn, záporoztak a lövések Carruth kapujára, de az amerikai állta a sarat. Pár perc után kiegyenlítettebbé vált a játék. Sőt, a 26. percben Erdély lecsapott a korongra, egyedül húzott kapura, de mellé lőtt. A ziccer után LoVecchio mehetett a büntetőpadra. Az emberhátrányt gond nélkül kivédekezte a Volán. A kiállított játékos visszajövetelekor, Pance lövésénél pedig a kapuvas segítette ki Stipsiczéket. A játékrész második felének elején Hári lövésénél, majd egy kapu előtti kavarodásnál is közel volt a harmadik gólhoz a Fehérvár, ám kimaradtak a helyzetek. A 32. percben büntetett a Dornbirn: előbb Reid távolról bombázott a kapuba, majd 43 másodperccel később Fraser lövését még bravúrral védte Carruth, Grabher Meier ismétlésénél viszont már tehetetlen volt (2-2). Ne szépítsük, kétgólos előnyének tudatában belealudt a meccsbe a Volán. A folytatásban is a vendégek irányítottak, egészen az utolsó percekig, amikor Wolf kiállítása elhozta az újabb fordulatot. Az emberfórt Latendresse használta ki, aki közelebb lopta magát a kapuhoz, és mivel nem támadták, hatalmas gólt ragasztott a jobb felsőbe (3-2). Kevesebb, mint egy perccel később Music a bizonytalan Stroj mellett a kapuba piszkálta a korongot, visszaállítva a kétgólos különbséget (4-2).

A 42. percben újra kihagyott a védelem, és Sylvester gondoskodott róla, hogy ez a harmad se legyen izgalommentes, kapásból lőtt a hálóba (4-3). Az ellentámadásnál Hári cselei után Erdély már csak az üres kapuval állt szemben, de elütött a korong fölött. Kisebb sérülés miatt állt a mérkőzés, Stroj nézett bele egy Manavian-bombába, az ápolás után vissza tudott állni a vendégkapus. Keményedett a játék, Caruso takarította el Erdélyt, némi meglepetésre a játékvezetők mindkettőjüket kiállították. A 4 a 4 elleni játékból ismét a Dornbirn jött ki jobban, McMonagle küldte a korongot a rövid felsőbe (4-4). Nem esett kétségbe a magyar EBEL-csapat, azonnal támadásba lendült. Luttinen lövése után a pakk a kapuvasról vágódott vissza a mezőnybe. Hazai emberelőny következett, letáboroztak a vendégkapu előtt LoVecchióék, de nem sikerült visszavenni a vezetést. Az utolsó 10 perc a fehérvári támadók és Stroj kapus harcáról szólt, kiváló formába lendült a dornbirni cserekapus. Újabb emberfór maradt kihasználatlanul, majd az 58. percben kettős emberelőny következett, de csak helyzetekig jutottak Háriék, Stroj a bravúrjaival hosszabbításra küldte a csapatokat.

A túlóra is Volán-fölényben telt, egészen az utolsó percig, amikor a kiugró Fraserrel szemben Uotilla szabálytalankodott. Az emberhátrányt kivédekezték Melandék, jöhettek a büntetők.

Az első körben McMonagle és Latendresse betalált, ahogy a másodikban Fraser és Hári is. A harmadikban mindkét rávezetés kimaradt, egyesével folytatták a felek. Szabó Krisztián állt a korong mögé és gyönyörű köténygóllal újra a Fehérvárt juttatta előnyhöz, mivel Carruth kivédte az utolsó dornbirni büntetőt, ez két pontot ért a Volánnak, amivel a Bolzanót egy egységgel megelőzve ismét playoff-helyre ugrott a magyar EBEL-csapat.

A sorsolás szeszélye és az eredmények alakulása okán pénteken, a Raktár utcában a Fehérvár AV19 és a Bolzano gyakorlatilag az egymás elleni meccsen dönthetik el, melyikük jut a rájátszásba, a magyar együttesnek ehhez egy rendes játékidős győzelemre lesz szüksége.

avsdec-20180228

Fotó: Soós Attila (Fehérvár AV19)

EBEL, 3055 néző. Játékvezetők: Piragic, Smetana, Zgonc, Soós.
Carruth: 87,1% (Rajna)
K
Stroj: 87,8% (Rinne)
Meland, Uotila, Erdély, Hári, Kóger
1
Gauthier-Leduc, Magnan-Grenier, Reid, Timmins, D'Alvise
Manavian, Stipsicz, Gilbert, Latendresse, LoVecchio
2
Connelly, Caruso, Grabher-Meier, Sylvester, Fraser
Palin, Szirányi, Antilla, Music, Luttinen
3
Vallant, McMonagle, Neubauer, Arniel, Pance
Kocsis, Szaller, Sárpátki, Reisz, Szabó K.
4
Wolf, Macierzynski, Haussle, Haberl
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 04:30 FHA Latendresse Manavian Stipsicz
2-0 05:42 FHA Music Antilla Luttinen
2-1 31:45 DEC Reid D'Alvise Gauthier-Leduc
2-2 32:28 DEC Grabher-Meier Fraser
3-2 37:58 FHA PP Latendresse Palin Manavian
4-2 38:38 FHA Music Luttinen Antilla
4-3 41:37 DEC Sylvester Grabher-Meier
4-4 45:47 DEC McMonagle Timmins Gauthier-Leduc
5-4 65:00 FHA GWS Szabó K.
41 Kapura lövések száma 31
10 Kiállításpercek 14

A Fehérvár–Dornbirn góljai

 

A szerdai mérkőzés rendes játékidejének 4-4 találata, valamint Szabó Krisztián szemtelen büntetője videón.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 3-2VÉGE
VB18 16:30 JPNHUN 3-6VÉGE
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN INFO
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum