Nem egysoros csapattal utaznak a Titánok Miskolcra

   

A Fehérvári Titánok elleni párharc egyértelmű esélyesei a Jegesmedvék, de a fehérváriak nem feltett kezekkel mennek a csatába.

Tizenkét nappal ezelőtt hazai jégen kapott ki 5-2-re a DVTK Jegesmedvék a MAC-tól, ez pedig a középszakasz első helyébe került a miskolciaknak. Ez természetesen legfeljebb a döntőben jelenthet hátrányt nekik amennyiben eljutnak oda, addig végig pályaelőnnyel vágnak neki a párharcoknak. A döntőbe kerülés természetesen még odébb van, Miskolcon először a soron következő feladatra koncentrálnak. Ez pedig a Fehérvári Titánok elleni első mérkőzés megnyerése. Miközben a Dunaújváros–Csíkszereda és az UTE–Brassó párharcokról kezdettől fogva lehetett sejteni, hogy nem lesz egyszerű feladat egyik csapatnak sem, a MAC és a Jegesmedvék negyeddöntője más megítélés alá esik, óriási meglepetésnek tartaná mindenki, ha nem a pályaelőnnyel induló csapatok jutnának tovább. Éppen ez ennek a feladatnak a nehézsége, és erről kik mesélhetnének többet, mint éppen azok a miskolciak, akik egy éve a Ferencváros ellen hétmeccses óriási csatát vívtak a legjobb négybe kerülésért. Pedig a helyzet akkor is nagyon hasonlított a mostanihoz, egy az alapszakaszból kiemelkedő csapat várta a legjobb 8-ba kerülést a végén, nehezen kivívó ellenfelet. Az esélyesség terhét nem könnyű elviselni, talán ez ennek a negyeddöntőnek is a legfőbb nehézsége, hiszen papíron a két csapat között meglehetősen nagy a különbség.

A Miskolc erre az évre borzasztó erős csapatot épített. A pár éve már a szlovák Extraligába vágyódó egyesület hathatós segítségével létrejött a Visegrád Kupa, amelyen a miskolciakat kikosarazó szlovák elitliga tagjai ellen játszottak a magyar klubok. A Jegesmedvék nem titkolt célja volt az, hogy bebizonyítsák ebben a sorozatban, hogy szakmailag is felkészültek arra, hogy akár Szlovákiában is megállják a helyüket, így a keret játékerejét is erre méretezték, válogatottak egész sora szerepel a csapatban. A bizonyítás sikerült, ezt a Visegrád Kupa eredményei és a szlovákiai közönség és a szakma reakciói is egyöntetűen jelzik. Ennek a csapatépítési filozófiának a mellékterméke pedig az lett, hogy a piros-fehérek a mezőnyből messze kiemelkedve nyerték meg az alapszakaszt és a Magyar Kupát, miközben helytálltak a Kontinentális Kupában is. A januári döntő-dömpinget követően viszont egy kicsit leült a csapat, nem voltak annyira élesek a játékosok, és ez a középszakaszban két vereséget eredményezett, így a MAC megelőzte őket. Nagy gond természetesen nincs, a keret bombaerős, a Jegesmedvék továbbra is a döntő fő várományosai.

Előbb azonban a Fehérvári Titánokon kell túljutni. A fehérváriak egészen más célokkal és szükségszerűen más filozófia alapján építettek csapatot erre az évre. A Titánok legfontosabb célja az, hogy az utánpótlásukban fejlődő fiataljaiknak játéklehetőséget biztosítson a felnőttek között, és felkészítse a legjobbjaikat arra, hogy valamikor az EBEL-csapat stabil tagjai legyenek. Így számos kevésbé tapasztalt játékos van a keretükben, akiket néhány légiós és sokat látott, ám ugyancsak ifjú játékos egészít ki. Kóger István ügyesen gazdálkodott a rábízott játékosokkal, amelyet az is bizonyít, hogy a fehérváriak sok meglepetést tudtak okozni az idény eddigi 40 mérkőzésén. A miskolciak kivételével mindenki ellen tudtak meccset nyerni, és a Jegesmedvéktől is raboltak pontot. Esetükben a rájátszásba jutás volt az elvárás, amelyet a középszakaszban kissé nyögvenyelősen, ám teljesítettek a végére feltámadó bécsiek kétszeri legyőzésével. Innentől számukra a jutalomjáték következik, teher nélkül, felszabadultan játszhatnak, ez pedig akár arra is elegendő lehet, hogy nehéz pillanatokat okozzanak a Jegesmedvéknek.

MIS-TIT_20171230-900

fotó: DVTK.eu

“A második helyen végeztünk a középszakaszban, ami alapvetően nem rossz helyezés – mondta el a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Mikael Tisell, a DVTK Jegesmedvék vezetőedzője. – Láttuk, a Visegrád Kupában, hogy a szlovák csapatokkal szemben az elődöntő és a döntő során mi az a teljesítmény, amire igazából képesek vagyunk. Ez a középszakaszban nyújtott teljesítmény most kicsit elmaradt ettől. A második helyen választottunk, és azért esett a választásunk a Fehérvárra, mert mindenképpen hazai csapatot szerettünk volna, hogy Magyarországon maradjunk és elkerüljük a romániai túrát. Így azok után, hogy a MAC a Ferencváros mellett döntött, egyértelmű volt, hogy a Fehérvár mellett voksolunk. Továbbra is mindig a következő mérkőzésre koncentrálunk, még csak nem is a pénteki, csak és kizárólag a csütörtöki találkozó van a szemünk előtt. A Fehérvár ellen jól szerepeltünk az alapszakasz során, így bizakodásra van okunk, de nem szabad elbízni magunkat ezért mérkőzésről-mérkőzésre haladunk.”

“Azt gondolom, hogy a mi csapatunknak egy kicsit jobban fekszik a Jegesmedvék játéka, meglátjuk, hogy ez mire lehet elég a playoffban – nyilatkozta a Titánok honlapján Kóger István vezetőedző. – A bécsi mérkőzés volt az, ahol igazán nagy teher alatt kellett játszanunk, és szerencsére elmondható, hogy a fiatal magyar játékosaink húzták a csapatot, hiszen a légiósainkat nagyon jól semlegesítette a Capitals. Olyan játékosok tudtak vezéregyéniséggé és húzóemberré válni, akiktől egy kicsit már várjuk is ezt, de eddig adósak voltak ezzel. Most viszont meg tudták mutatni, hogy képesek erre, egy olyan szituációban, amikor ezen a csapat eredményessége múlott. A playoffban is ezt várom. A légiósaink nagyon jó szezont futottak, Ainsworth lett a liga pontkirálya, és Schoenmakers is az első ötben végzett. Ők nagyon jól kiegészítik egymás és sokat tettek azért, hogy a csaat eljusson id. Ugyanakkor a fiatalok is összeálltak a végére, úgyhogy nem egysoros csapatként fogunk menni a rájátszásba. Megpróbálunk több potenciált mutatni és nagyon komoly ellenállást tanúsítani a Miskolc ellen. Bízom akár még meglepetésben is.”

DVTK Jegesmedvék–Fehérvári Titánok 4-0

   

Hazai sikerrel kezdődött a Miskolc és a Fehérvár Erste Liga-negyeddöntője.

Az Erste Liga legizgalmasabb szakasza, a rájátszás megérkezett Miskolcra is, ahol csütörtökön este a Fehérvári Titánok próbálták megtréfálni a háromszoros bajnokot. Rövid tapogatózás után az első komoly helyzetet a 2. percben láthatták a szurkolók, de Pavuk – egy védő szorításában – nem tudta becsúsztatni a korongot a már fekvő Kornakker mellett a kapuba. A Jegesmedvék diktálták a tempót, de a fehérvári fiatalok felvették a kesztyűt, így jó iramú játék alakult ki, és helyzeteknek sem voltunk híján. Az első emberelőny a vendégeké volt a 6. percben, ám kimaradt, sőt annak leteltekor Kulmala maradt egyedül a vendégkapu előtt, de csak a vasat rongálta meg. Két perccel később a finn csatár javított: bevitte a korongot a támadó harmadba, majd két védő asszisztálása mellett helyezett közelről a kapuba (1-0). Ezután a miskolciak is veszni hagyták első fórjukat. Teljes létszámban is a házigazdák domináltak, ám a fehérváriak masszívan védekeztek, mindig volt egy blokk, egy közbenyúló ütő, ha pedig ezen is túljutottak a Jegesmedvék, Kornakker a helyén volt. Az utolsó percekben egy újabb kihasználatlan miskolci előnyt jegyezhettünk fel, és véget is ért az első játékrész.

A második harmadban nem sokat változott a játék képe, a Jegesmedvék irányították a játékot, többet és veszélyesebben támadtak. A fehérváriak ekkor ritkán jutottak el Adorján kapujáig, így kevés esélyük volt egyenlíteni. A házigazdák nyomás alá helyezték a vendég kék-fehéreket, ám a legnagyobb helyzeteket is ki tudták hagyni, és időnként túlbonyolították a játékot. A 31. percben a Titánok kerültek emberelőnybe, ebben előbb Adorján védett bravúrosan egy nagy lövést, majd Vehmanen tévesztette el az üres kaput pár centivel. A 36. percben Kornakker a bárdja nélkül állt a kapuban, Pavuk közelről akarta bebőrözni, ám a kapus fantasztikus reflexmozdulattal úgy zárta a lábát, hogy a pakk alatta maradt. Két perccel később Berta holttérből érkezve ütközte le Pétert, ezért végleges fegyelmit kapott. A Fehérvár így ötperces előnyhöz jutott, amelyben Adorján elképesztő bravúrokkal óvta meg kapuját a góltól.

A harmadik játékrész áthúzódó, két és fél percnyi vendégfórral indult, amelyben a legizgalmasabb pillanat akkor jött el, amikor Galanisz szólóban léphetett ki, de fölé bombázott. Teljes létszámban a Jegesmedvék domináltak ismét, és a 46. percben megduplázták előnyüket: Ritóról teljesen elfeledkeztek a védők a kapu előtt, így az érkező keresztpasszt zavartalanul lőhette a hálóba (2-0). Egy perc múlva Hajós a keresztvasról forgácsolt le némi festéket. A házigazdák ekkor fölényben játszottak, futószalagon dolgozták ki és hagyták ki helyzeteiket. Az 50. percben emberelőnyös góllal lépett el ellenfelétől a hazai csapat: a kapu előtt Joe szúrt bele egy lövésbe, és a pakk a hálóba vágódott (3-0). A meccs hajrájában a Fehérvárnak két emberelőnye követte egymást, de egyikkel sem tudtak élni. A slusszpoént Pavuk szállította, aki 11 másodperccel a vége előtt közelről betalált (4-0).

Az egyik csapat négy nyert mérkőzéséig tartó párharcban a DVTK Jegesmedvék 1-0-ra vezetnek.

Mikael Tisell (vezetőedző, DVTK Jegesmedvék): “Idegesen kezdtünk, a Fehérvár pedig – ahogy számítottunk rá – nagy erőket mozgósítva játszott. Kellett nekünk 10-12 perc, mire fel tudtunk pörögni, így az első gólunk jókor jött. A második harmadban eldönthettük volna a mérkőzést, rengeteg helyzetünk volt, de mindet kihagytuk. A harmadikban végül már gólokat is lőttünk, így megérdemelt győzelmet arattunk.”

Kóger István (vezetőedző, Fehérvári Titánok): ”Ez a mérkőzés számunkra az emberelőnyös játékunkon ment el. Ez korábban jól működött, most is kaptunk egy ötperces, majd több kétperces előnyt, de ezeket nem tudtuk kihasználni. Ez a mérkőzés arra volt jó nekünk, hogy elhiggyük, tudunk győzni a Miskolc ellen. Pénteken ismét megpróbáljuk.”

Erste Liga, Miskolci Jégcsarnok, 845 néző. Játékvezetők: Babic, Babic, Soltész, Kis-király.
Adorján: 100% (Kiss B.)
K
Kornakker: 90,9% (Gyenes)
Rusk, Leppanen, Galanisz, Miskolczi, Magosi
1
Imre, Vehmanen, Kiss P., Ainsworth, Schoenmakers
Rantanen, Láda, Pavuk, Berta, Sakaris
2
Reiter, Takács, Szita, Péter B., Részegh
Joe, Vojtkó, Hajós, Tóth A., Kulmala
3
Szaller, Láday, Vizi, Hamvai, Mazzag
Bernáth, Albert, Ritó, Köllő, Tóth G.
4
Kocsis, Antal, Varga, Balogh, Kiss Zs.
Tisell Mikael, Parikka Eemeli Olli
E
Kóger István, Hegyi Ádám Zoltán
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 09:29 MIS Kulmala Tóth A. Rantanen
2-0 45:08 MIS Ritó Tóth A. Hajós
3-0 49:35 MIS PP Joe Galanisz Magosi
4-0 59:49 MIS Pavuk Hajós
44 Kapura lövések száma 30
37 Kiállításpercek 12

A Jegesmedvék–Titánok galériája

 

A Jegesmedvék–Titánok összefoglalója

   

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum