Az Újpestnek el kell felejtenie a középszakaszt

   

Szerda este a Megyeri úton a második párban is megkezdődik az Erste Liga negyeddöntője.

Az UTE a Brassót fogadja, és nagyon nehéz kihívás elé néz. Nem sikerült jól az újpestieknek a középszakasz, minden meccsükön nagy különbségű vereséget szenvedtek. Összesen 40 gólt kaptak, miközben mindössze 12-t lőttek. Innen kell visszahozni a csapatot ahhoz a produkcióhoz, amellyel kivívta a felsőházba jutás jogát. Erre a nemzetközi szünet állt a szakvezetők rendelkezésére, ám Szilassy Zoltán ezt a hetet a válogatottnál töltötte, így távollétében Baróti Zsolt vezetésével zajlott a munka. A középszakasz utolsó mérkőzéseit Szilassy Zoltán arra használta fel, hogy pihentesse kulcsjátékosait és kipróbáljon fiatalokat is. A pihenés elsősorban Ales Silára fért rá, aki Ágoston Olivér megbetegedését követően szinte egyedül kellett végigvédje a szezon hátralevő részét. Óriási öröm, nemcsak az újpesti szurkolók számára, hogy a középszakasz végére Ágoston is vissza tudott térni, nemcsak a cserepadra, hanem a jégre is.

A Brassó egészen más módját választotta a rájátszásra való felkészülésnek, mint az UTE. A kék-sárgák menetből érkeznek Újpestre, az elmúlt egy hétben ugyanis nem kevesebb, mint hat román bajnokit játszottak le, hogy bepótolják az eddigi elmaradásaikat. Február 13-án a Progym elleni 5-3-mal kezdték a menetelést, 15-én és 16-án Galacon győztek 1-7-re és 3-5-re. Ezekkel a brassói győzelmekkel egyszersmind az is eldőlt, hogy a Dunarea, amely tavaly még a MOL Ligában játszott és otthon bronzérmet szerzett, az előtte levő két bajnokságot pedig megnyerte, nem jut az elődöntőbe, hanem a Sportullal meccsel a román bajnoság 5. helyéért. 17-én és 18-án a Sportul játszott Brassóban, 12-2 és 19-2 lett a vége brassói szempontból, a sorozat végén hétfőn este pedig a Steaua ellen nyertek a Farkasok 8-1-re.

UTEBRA

fotó: TSH fotó

A két csapat eddigi négy meccsén újpesti fölény alakult ki, a lilák három meccset húztak be, ezeken összesen 8 pontot szereztek. A győzelmek közül azonban csak egy volt biztos, Brassóban egyszer az utolsó harmadban fordították meg a meccset, és emlékezetes lehet sokak számára a Megyeri úti, hosszabbításban 1-0-ra megnyert meccs is, ahol Patrik Polc kivédte a lilák szemét. Az UTE több válogatottal rendelkezik, ám a Brassó sem kell a szomszédba menjen jó játékosokért, Hét légiósa mellett Polc, Zabludovszkij és Jemeljanyenko honosított, Saluga pedig a szezon előtt hoppon maradt debreceni játékosokra vonatkozó kedvezmény miatt nem számít a légiós keretbe. Julius Pénzes érkezése óta a Brassó szárnyal, szinte minden meccsét megnyerte, így nagyon fel kell kötniük a gatyát a liláknak, ha szeretnék behúzni a párharc nyitómeccsén a győzelmet.

“El kell felejtenünk mindent, ami eddig történt a szezon folyamán – mondta blogunknak Szilassy Zoltán, az UTE vezetőedzője. – Mostantól nem érdekes, mi történt az alapszakaszban és a középszakaszban, a rájátszás külön műfaj. Ugyanúgy építettük fel a szezont, mint egy éve, akkor is a januárunkat a playoffra való felkészülés jegyében alapozással töltöttük, és ez az akkori január-februári eredményeinken is meglátszott. Ez most is így történt, ráadásul a középszakaszban többször is rossz mentalitással játszottunk. Azt hittük, a sokgólos győzelmeink nyomán a védekezésről elfeledkezve is győzni tudunk. A felsőházban az ellenfeleink hamar az értésünkre adták, hogy ez nem így van. Elsősorban avédekezésünket kell összerakni, kevés gólon kell tartanunk az ellenfelet. Ez korábban már sikerült, tehát a játékosok tudják, mit kell tenniük ehhez, csak meg is kell valósítsák.

A rájátszás egészen más műfaj, mint az alap- és középszakasz. Itt az egyszerűség, sallangmentesség hozhatja meg a győzelmeket. Az alap a biztonságos védekezés, ebből kell gyorsan átmenni támadásba. A Brassó nagyon jó csapat, nem meglepetés az, hogy az edzőváltást követően a középszakaszra így összeszedte magát. Azt gondolom, ez a teljesítménye közelebb áll a realitásokhoz, mint az alapszakasz. Nagyon jó játékosai vannak, akik igen veszélyesek a kapura, így végig oda kell figyelnünk. Fontos a nyugodtság és összeszedettség. A rájátszás kezdetekor minden csapaton úrrá lesz a lámpaláz, fontos lehet, hogy kinek sikerül hamarabb megnyugodnia.

Jó hír a korábbiakhoz képest, hogy a nyilatkozatom pillanatában mindenki bevethető a csapatból. Ágoston Olivér is, akinek a gyors visszatérése egészen hihetetlen. Nagy köszönet jár érte az orvosoknak és Olivérnek is, aki hihetetlen akaraterővel vetette bele magát a visszatéréshez vezető nagyon komoly munkába. A középszakasz végén több fiatalt is kipróbálhattunk, ami örömteli, Ales Silának pedig, aki kulcsjátékosa a csapatnak, de Ágoston Olivér betegsége alatt egyedül kellett védje a kaput, végre sikerült megfelelő pihenőt adnunk. Vele igyekeztünk olyan munkát végezni ebben az időszakban, ami a mentális regenerációját is elősegíti, lövésekkel sem nagyon terheltük az edzéseken. Eddig tartott a szezon könnyebbik része, mostantól minden mérkőzés éles, oda kell tegyük magunkat. Természetesen a célunk, hogy a pályaelőnyünket megtartva utazhassunk Brassóba a második két meccsre, ehhez mindenképpen győznünk kell.”

UTE–Brassó 1-4

   

A Sportklub után a másik erdélyi csapat is győzelemmel kezdte a negyeddöntőket.

A párharc első gólját a Brassó szerezte, miután Péter Zsolt lövését úgy tűnt, megfogta Ales Sila, ám kicsúszott a kesztyűjéből a korong és Bíró Mátyás belőtte a kapuba. Az UTE a 15. percben egyenlített: egy ellentámadás során Kovács Csaba lövését még védte Polc, ám Erik Caladi közelről értékesítette a kipattanót. A 22. percben újra megszerezték a vezetést a vendégek, Richard Filip passzát Braden Walls lőtte be a kapu torkából. A mérkőzés az 53. percben dőlt el, amikor egy brassói kontraakciót Péter Zsolt fejezett be lendületből érkezve. A 4-1-es végeredményt Walls állította be egy üres kapus góllal.

A két csapat csütörtökön újra összeméri az erejét.

Jól menedzseltük a mérkőzést

   

Az UTE kihagyta a helyzeteit, a Brassó pedig belőtte, nem is lehetett más a vége, mint brassói győzelem. Edzői vélemények a negyeddöntő első mérkőzését követően.

Szilassy Zoltán, vezetőedző, UTE: “A meccs első felében, különösen az első harmadban rengeteg helyzetet hagytunk kihasználatlanul, közte két üres kapusat is. A Brassó pedig közben szép csendben lőtt két gólt. Aztán elkezdtünk egyre kevesebbet lőni kapura, és nem is voltunk elég határozottak a kapuk előtt. A harmadik harmadban ahogy telt az idő és nem jött az egyenlítés, ki kellett nyílnunk, ezt a Brassó egy kontrából kihasználta. A negyedik gól más kategória, 19-re lapot kellett kérnünk, hiszen nem volt vesztenivalónk, de sajnos nem alsót húztunk. Ezt a gólt nem számítva a három kapott gól már elfogadható lenne, a baj az egy lőtt góllal van, annyival nagyon ritkán lehet meccset nyerni, most sem sikerült. Azt mondják a hokiban, hogy a góllövés egy jó szokás, amit gyakorolni kell eleget. De az is biztos, hogy ha nem lövünk eleget, akkor nem is fogunk gólt szerezni. Sokszor komplikáltuk túl a játékot a kapu előtt, és ezzel odalett a lövőhelyzet. Ez az, amiben javulnunk kell. Egyszerűbben kell játszani, el kell felejteni a szépséget, ha lehet, azonnal lőni kell, és sokkal nagyobb forgalmat kell teremteni az ellenfél kapuja előtt, mint ma.”

Strenk Hunor, másodedző, Corona Brassó: “Jól kezdett az Újpest, nagy tempót diktált, nagy helyzeteket dolgozott ki, amelyeket szerencsére kihagyott. Szerencsés góllal szereztünk vezetést, amelyet az Újpest végül kiegyenlített. Az utóbbi időszakban játszott mérkőzéseinknél nagyobb volt az iram, ehhez hozzá kellett szoknunk, és ehhez kellett egy kis idő. Ahogy sikerült felvennünk az UTE által diktált iramot, jól helytálltunk, mindkét oldalon voltak helyzetek, ezekből szerencsére mi értékesítettünk néhányat, az UTE pedig nem. Az újból megszerzett előny birtokában igyekeztünk nyugodtan játszani, megítélésem szerint jól menedzseltük a mérkőzést, ez vezetett a győzelmünkhöz. A folytatásban is igyekszünk a saját játékunkat játszani.”

Erste Liga, Megyeri út, 465 néző. Játékvezetők: Babic, Babic, Muzsik, Kis-király.
Sila: 90,9% (Ágoston)
K
Polc: 96,3% (Tőke)
Huba, Kiss D., Dósa, Pápa, Pichler
1
Filip, Jemeljanyenko, Walls, MacMillan, Gliga
Varga, Hegyi, Benk, Kovács Cs., Caladi
2
Sirokovs, Nagy I., Saluga, Tranca, Knyazev
Nagy N., Kovács A., Sikorcin, Frolík, Ropret
3
Mihály E., Bíró O., Mihály Á., Molnár, Zsók
Kiss R., Schmál, Nemes, Szalma, Sági Martin
4
Bors, Csíki, Péter, Bíró M., Zabludovszkij
Szilassy Zoltán, Baróti Zsolt
E
Pénzes Július, Strenk Hunor
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 03:57 BRA Bíró M. Péter
1-1 14:58 UTE Caladi Kovács Cs. Huba
1-2 21:36 BRA Walls Filip
1-3 52:52 BRA Péter Zabludovszkij Bíró M.
1-4 59:01 BRA EN Walls Gliga Bíró O.
27 Kapura lövések száma 34
6 Kiállításpercek 6

Az UTE–Brassó videó-összefoglalója

 

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum