A Znojmo elleni dupla első felvonása jön

   

A nemzetközi szünetet követően a Znojmo lesz a Fehérvár első ellenfele szerdán. Pénteken pedig jön a visszavágó is.

Másodszor fog duplázni a Znojmo ellen a Volán a szezonban, és az elsőről kellemes emlékeink vannak. Szilveszter előtt egy nappal hazai jégen győzött büntetőkkel a magyar EBEL-induló a cseh felett, majd újév napján a visszavágón idegenben is biztos győzelmet aratott. A szezon másik két mérkőzésén idegenbeli győzelmek születtek, a Znojmo a szezon elején rendes játékidőben nyert Fehérváron, az Ördögök ezt egy hosszabbításos győzelemmel adták vissza Csehországban. Összesítésben tehát eddig kedvező a mérleg a mieink számára. Hogy ez továbbra is így maradjon, az nagyon fontos lenne, hiszen az EBEL középszakaszában jelenleg a harmadik, már nem továbbjutó helyen áll a Fehérvár. A lemaradás a Villachtól 3, a Dornbirn mögött pedig 5 pont, ráadásul a Villach a Fehérvárt egy pont lemaradással követő Bolzanót fogadja. Fehérvári pontvesztés esetén vagy a Villach előnye nőne, vagy a Bolzano előzhetne, de akár mind a kettő egyszerre is bekövetkezhetne, és ezek egyike sem tartozik a jó forgatókönyvek közé. Mivel a Znojmo egyelőre 6 ponttal csak az 5. az alsóházban, elmondható, hogy mindkét csapat számára csak a győzelem, mégpedig lehetőleg a 3 pontos győzelem teremtené meg az életben maradás esélyeit.

A Volán két győzelemmel kezdte a középszakaszt, ám ezt két vereség követte, a két, jelenleg továbbjutó helyen álló csapattól. A Znojmo középszakaszban játszott meccsei eddig következetes sormintát követnek, idegenbeli vereséget hazai győzelmek követnek. Az ötödik fordulóban is adottak a külső körülmények a sorminta folytatódásához, hiszen újra idegenbeli meccs jön, amely egy hazai győzelmet követ. Persze, a külső körülmények kiaknázásához nagyon sokat kell tenni is. Elsősorban, meg kell fékezni a znojmói támadókat, akik a középszakasz eddigi két idegenbeli meccsén is szereztek azért 5 gólt. Igaz, hogy ennél többet kaptak, de a Fehérvárnak ebben az idényben nem ujjgyakorlat az, hogy háromnál több gólt szerezzen egy-egy meccsen. Legyen tehát meg az esély arra, hogy akár kevesebb lőtt góllal is meglehessen a győzelem, aztán ha sikerül megszórni őket, az csak hab a tortán.

Ami a két csapat statisztikáit illeti, azok nagyon hasonlóak egymáshoz. Nem véletlen, hogy kötelékben repültek a táblázaton, és általában csak egy-két pont választotta el őket egymástól. Nagyon hasonló a speciális játékban nyújtott teljesítményük, nagyjából ugyanannyit hoztak a legponterősebb játékosaik is, egyedül a kapusteljesítményben illetve a helyzetkihasználásban van különbség, a gyengébb védési hatékonyságot eredményesebb támadójáték kompenzálja náluk, míg a mieink gyengébb hatékonyságát Carruth remek kapusteljesítménye egyenlíti ki.

AVS-ZNO_20171230-900

fotó: Fehérvár Av19, Soós Attila

“Természetes, hogy van még esélyünk a rájátszásba kerülni – mondta a csapathonlapnak adott nyilatkozatában Hannu Jarvenpaa vezetőedző. – De ez vért, verítéket és könnyeket kíván tőlünk. Ráadásul most a következő ellenfelünk a Znojmo lesz itthon, aztán pedig ugyanők idegenben. Nekik nincs most játékosuk a válogatottban az olimpián, vagy olyan, aki a nemzetközi szünetben bármely más válogatotban játszott volna, így teljes csapattal gyakorolhattak a teljes nemzetközi szünetben. De ezt tudomásul kell vennünk. Úgy kell odaállnunk, hogy mindent kiteszünk a jégre amink csak van. Ha meglesz bennünk ez a küzdőszellem, akkor rendben leszünk.

Nem szabad passzívan játszanunk. Ha ezt tesszük, egy olyan csapat ellen, mint a Znojmo, akkor azt látjuk majd, hogy ott fognak körözni a mi védőharmadunkban a koronggal. Ehelyett aktívaknak kell lennünk, és amit mindenképpen szeretnék látni, az az, hogy egy kissé legyünk agresszívak is. Yellow Horn nagyon veszélyes ugyan, de mi nem összpontosíthatunk az ellenfél egyetlen játékosára. Az egész csapatra oda kell figyelni, de végeredményben csak a saját játékunkat tudjuk irányítani.”

“Csak magunkra szabad figyelnünk – nyilatkozta a csapat honlapjának Jan Lattner, a Znojmo legponterősebb védője. – Tudjuk, hogy a Fehérvár elleni oda-vissza meccsek nagyon fontosak lesznek. Keményen készülünk, és abban bízunk, hogy ez a meccsen is meglátszik majd. Szeretnénk pontokat hazahozni Székesfehérvárról.”

Fehérvár–Znojmo 2-3

   

A fehérváriak szétlövéses vereséget szenvedtek a csehek ellen, a középszakasz felénél még élnek a playoff-reményeik.

Egy-egy emberelőnnyel indult a mérkőzés. Az első fór a Voláné volt, de egy Manavian-lövésen kívül komolyabb helyzet nélkül lepergett a két perc, majd a csehek következtek, akik gólra váltották az előnyt, Corbett kék vonalas lövésébe Plihal ért bele a kapu előtt (0-1). Öt az öt ellen is támadásban maradt a Znojmo, Carruthnak volt dolga bőven, egyszer pedig Kóger szerelt a saját kapuja előtt az utolsó pillanatban. Frissebbek voltak a vendégjátékosok, egy újabb kontra végén Nemec lövését védte Carruth. A nyögvenyelős első tíz perc után is hiába várták a hazai drukkerek a jobb folytatást, továbbra is Yellow Hornék uralták a mérkőzést, a Fehérvár kevés energiával és sok hibával játszott. Bartos felperdülő lövése volt a következő figyelmeztetés, a korong centiméterekkel kerülte el a kaput. Ahogy fogytak a percek, fogyott a türelem is a nézőtéren, a szurkolók szórványos füttyel fejezték ki elégedetlenségüket. A hajrára még egy emberelőny jutott, és ahogy kiegészültek a vendégek, a semmiből egyenlített a Volán. Gilbert húzott középre, majd az érkező Erdélyhez passzolt, aki közelről a hálóba lőtt (1-1). A fehérváriak 36-osa az utolsó percben a vezetést is megszerezhette volna, szép cselsorozata után Schwarz kapus megakadályozta ebben.

A középső harmad elején is a küzdelem és nem a szép játék dominált, de ekkor már egyenlő félként harcolt a Volán. Ráadásul egymás után kétszer is emberelőnybe került. Az első fórban mégis Lattneré volt a legnagyobb lehetőség, aki Uotilla eladott korongjával megugrott, Carruth eszén azonban nem tudott túljárni. A második fór is fehérvári helyzet nélkül ért véget. A játék minősége nem sokat javult, az akaratra viszont nem lehetett panasz. Carruth is hozzátette a magáét, egy keresztpassz után villámgyorsan átért a másik oldali lövésre és megőrizte a döntetlent. Az első harmadhoz képest többet volt a korong a Znojmo kapuja előtt, de lövésig csak ritkán jutottak Kógerék. A 34. percben cseh emberelőny következett, ezt minden gond nélkül kivédekezték Stipsiczék, majd egyenlő létszámban Latendresse bombáját Schwarz bravúrral tolta ki oldalra. Az utolsó percekre felgyorsult a játék, LoVecchio átfűzte magát a védőjén, ismét hárított a cseh kapus, míg a másik oldalon kapuvasig jutottak a vendégek.

Még óvatosabb hokival folytatták a csapatok, igyekeztek kerülni minden kockázatot. Az alacsony színvonalú mérkőzés 42. percében közel járt a vezető gólhoz a Volán: Meland a kapu mögül játszott Vincze elé, akinek lövését Schwarz védte. Az unalmasan csordogáló meccsbe Latendresse és Stehlik bunyója csempészett némi izgalmat, így érkeztünk el az utolsó tíz perchez. Az 51. percben újra vezetést szereztek a vendégek: a tisztán maradt Biro távolról lőtt a fehérvári kapuba (1-2). Próbált változtatni a Volán, de továbbra is pontatlanul játszott, a Znojmo viszont veszélyes ellentámadásokat vezetett - csak Carruthon múlt, hogy nem dőlt el a mérkőzés. Három perccel a vége előtt ismét minden előzmény nélkül sikerült egyenlíteni. Manavian élesen középre lőtt korongját LoVecchio segítette a kapuba, egy pontot megmentve csapatának (2-2).

A hosszabbítás már jobban sikerült, több volt a hazai helyzet, Meland a kapuvasat is eltalálta, de a döntés a büntetőkre maradt. Az első két körben hibáztak Sárpátkiék, míg a cseheknél Mrazek magabiztosan lőtt a hálóba, Guman pedig szerencsés gólt szerzett, amivel a vendégeké lett a két pont (2-3).

A középszakasz felénél a Fehérvár hátránya mindössze 2 pont a még playoff-helyen álló Villachhal szemben, a folytatásban viszont sokkal jobb teljesítmény kell a magyar EBEL-csapattól, ha a rájátszásba akar kerülni.

avszno-2018

Fotó: Soós Attila (Fehérvár AV19)

EBEL, 2943 néző. Játékvezetők: Baluska, Smetana, Gatol, Németh.
Carruth: 92,3% (Kornakker)
K
Schwarz: 83,3% (Halasz)
Meland, Uotila, Erdély, Hári, Kóger
1
Biro, Corbett, Cip, Plíhal, Yellow Horn
Manavian, Stipsicz, Gilbert, Latendresse, LoVecchio
2
Tejnor, Stehlík, Guman, Bartos, Novak
Palin, Szabó B., Sárpátki, Luttinen, Antilla
3
Boruta, Lattner, Mrázek, Raska, Nemec
Láday, Vincze, Reisz, Szabó K.
4
Zajic, Snajnar, Csamango, Matus, Spacek
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 04:24 ZNO PP Yellow Horn Corbett Lattner
1-1 18:14 FHA Erdély Gilbert Latendresse
1-2 50:38 ZNO Biro Plíhal Yellow Horn
2-2 57:26 FHA LoVecchio Manavian Latendresse
2-3 65:00 ZNO GWS Mrázek
12 Kapura lövések száma 39
4 Kiállításpercek 8

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 12., kedd
EL 17:30 SCCBJA 3-4 HVÉGE
EL 18:00 UTEGYE 0-4VÉGE
EL 18:30 DEBFTC 1-4VÉGE
EL 18:30 MISBRA 2-7VÉGE
március 13., szerda
EL 17:30 SCCBJA 4-3VÉGE
EL 17:30 UTEGYE 2-6VÉGE
    • M4 SPORT
EL 18:30 DEBFTC 3-2VÉGE
EL 18:30 MISBRA 1-4VÉGE
ICEHL 19:45 PUSAVS 4-2VÉGE
március 16., szombat
AL 15:15 ASPFTC 5-3VÉGE
EL 17:30 BRAMIS 5-4VÉGE
EL 17:30 FTCDEB 2-0VÉGE
ICEHL 17:30 AVSPUS 1-4VÉGE
EL 17:40 BJASCC 4-3 HVÉGE
AL 18:30 ETOWRM 9-2VÉGE
AL 19:00 SZGIKO 6-5VÉGE
AL 21:00 VASLHL 2-6VÉGE
március 18., hétfő
EL 17:30 MISBRA 1-2VÉGE
    • M4 SPORT
EL 17:30 SCCBJA 3-2 HVÉGE
március 20., szerda
AL 19:00 ASPFTC 
EL 19:00 BJASCC 
    • M4 SPORT
Partnerünk
Archívum