Kezdődik az Erste Liga rájátszása

 

Az előző idényhez képest módosultak a túlóra szabályai az Erste Liga rájátszásában. A playoff kezdete alkalmából összefoglaljuk a legfontosabb eltéréseket az alapszakasz szabályaihoz képest.

hosszabbítás: Egy év elteltével ismét megszűntek a büntetők, a rájátszásban minden mérkőzés a rendes játékidőben vagy hosszabbításban dől el. Ha a rendes játékidő nem hozott győztest, akkor a csapatok újabb harmadokat játszanak, egészen addig, amíg valamelyik csapat meg nem szerzi a győztes gólt. Az extra játékrészekben teljes létszámnál 4 a 4 ellen játszanak a csapatok. A rendes játékidő vége és az első hosszabbítás között, valamint a hosszabbítások harmadai között 15-15 perc szünet van, jégfelújítással. A csapatok minden játékrész előtt térfelet cserélnek, tehát a 2. harmadhoz hasonlóan a cserepadokkal ellentétes oldalon lesznek a kapuk az első hosszabbításban.

Ha kiállításra kerül sor, akkor a szabályokat a Liga versenyszabályzatának rendelkezései értelmében az alábbi módosításokkal kell alkalmazni: Ha a rendes játékidő végén a csapatok 5 a 3 ellen játszanak, a hosszabbítás 5 a 3 ellen kezdődik. Amikor a játékosok létszáma eléri az 5 a 4-et, vagy az 5 az 5-öt, akkor a következő játékmegszakítás során a játékosok létszáma 4 a 3-ra, vagy 4 a 4-re rendeződik, a játékszituációnak megfelelően. Ha a rendes játékidő végén a csapatok 4 a 4 ellen játszanak, a hosszabbítás 3 a 3 ellen kezdődik.

Ha a rendes játékidő végén a csapatok 3 a 3 ellen játszanak, a hosszabbítás 3 a 3 ellen kezdődik. Amikor a játékosok létszáma eléri a 4 a 4-et, az 5 a 4-et, vagy az 5 az 5-öt, akkor a következő játékmegszakítás során a játékosok létszáma 3 a 3-ra, 4 a 3-ra, vagy 4 a 4-re rendeződik, a játékszituációnak megfelelően.

Egy csapat jégen tartózkodó mezőnyjátékosainak száma sosem csökkenhet 3 alá. Ez egy negyedik vagy adott esetben akár egy ötödik mezőnyjátékos beállását teheti szükséggé a játékmenet során kiszabott büntetésekre tekintettel. Ha egy csapatot büntetéssel sújtanak a hosszabbításban, a csapatok 4 a 3 ellen játszanak. Ha mindkét csapat ellen kisbüntetést ítélnek ugyanabban a játékmegszakításban (és más büntetés nem kerül kiszabásra), a csapatok 4 a 4 ellen folytatják a játékot.

A hosszabbításban, ha egy csapatot oly módon büntetnek, ami kettős emberhátrányhoz vezet, a vétkes csapat létszáma 3 mezőnyjátékos marad, míg a vétlen csapatnál egy 5. mezőnyjátékos is pályára léphet. A kettős emberhátrány leteltét követő első játékmegszakítás alkalmával a csapatok létszáma visszarendeződik vagy 4 a 3-ra, vagy 4 a 4-re, a játékszituációnak megfelelően. Az egybeeső büntetéseknek nincs kihatása a jégen lévők létszámára a hosszabbításban.

végleges fegyelmik, automatikus eltiltások: A játékosok tiszta lappal indulhatnak neki a rájátszásnak, azaz az alapszakasz és a középszakasz során kapott végleges fegyelmi büntetéseket nem kell figyelembe venni a rájátszásban. A rájátszásban továbbra is két végleges fegyelmi vagy egy végleges kiállítás után jár 1 mérkőzésre szóló automatikus eltiltás, de a számolás mindenkinél 0-ról indul.

a bajnoki végeredmény megállapítása: A rájátszásból azonos szakasz végén kieső csapatok között a végső helyezéseket az alapszakaszban megszerzett pontok alapján kell eldönteni.

átjátszás más bajnokságokban szereplő csapatokból: A rájátszásban egyetlen farmcsapat, a Fehérvári Titánok érintett. Esetükben az EBEL-csapatból korlátlanul pályára léphetnek az Erste Liga playoff mérkőzésein az U23-as,tehát az 1995. január 1. után született játékosok, a többiek közül pedig azok, akik a Ligába nevezésüket követően az alap- és középszakasz mérkőzéseinek legalább 30%-án játszottak.

a játékvezetéssel kapcsolatos szabályok: A rájátszásban minden olyan pályán, ahol nincs video-gólbíró rendszer, kötelező gólbírók közreműködése. Amennyiben egy csapat a rájátszás egyik mérkőzése során külföldi vezető bírókat kér, az azonos körülmények biztosítása érdekében a párharc valamennyi hátralevő mérkőzésére kérnie kell ezt. Azonban ebben az esetben is 4 játékvezetővel kell a mérkőzéseket lebonyolítani. A külföldi játékvezetőt kérő csapatnak joga van eldönteni, hogy ebben az esetben mindkét vezető bíró, vagy csak az egyik legyen külföldi.

Ha valamilyen vis maior körülmény következtében a mérkőzésre kijelölt 4 játékvezető nincs jelen, úgy a mérkőzés kevesebb játékvezetővel is lejátszható, amennyiben legalább 2 játékvezető jelen van, és a mérkőzés lejátszásába mindkét csapat előzetesen beleegyezik. A kezdő korongbedobáshoz történő felállás a csapatok részéről visszavonhatatlan beleegyezésnek minősül a mérkőzés kevesebb játékvezetővel történő lejátszására vonatkozóan. A csapatok beleegyezését követően arra hivatkozva, hogy nem volt jelen 4 játékvezető, óvás egyik fél részéről sem nyújtható be.

meccskorong: A rájátszás mérkőzéseit az erre az alkalomra készített korongokkal kell lejátszani, egy ilyet láthatnak az alábbi fotón.

dav

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum