Phaneuf Los Angelesbe, Gáborík Ottawába került

 

Beindult a játékoskeringő az NHL-ben. Február 26-ig cserélhetnek a csapatok.

Az idei trade deadline közeledtét jelzi az, hogy megszületett az első nagyobb volumenű üzlet a ligában. A Los Angeles megszerezte a korábbi, elit szinten jegyzett Dion Phaneuf játékjogát az Ottawától Marian Gáboríkért cserébe. Kiegészítésként a Kingsbe ment még Nate Thompson, míg a Senatorsba Nick Shore.

Elsőre kicsit érthetetlen a csere és nemcsak a szakírók, hanem a Los Angeles-i és az ottawai szurkolók számára is. Miért is? A Kings ugyanis kapott egy drága, már egy zenitjén túl lévő hátvédet Phaneuf személyében, aki ráadásul több mint ötmilliót kap majd egészen 2021-ig. Phaneuf fizetésének a 25%-át továbbra is az Ottawa állja, ami szép húzás a Kings menedzsmentjétől, de nem is ezzel van a probléma. A Kings kapta a harmadik legkevesebb gólt a ligában (140), így elviekben nem ez a csapatrész az amely erősítésre szorulna hanem a csatársor, amely csak a 19. legjobb. Sőt, ha ehhez hozzávesszük azt, hogy az Ottawa kapta a harmadik legtöbb gólt (189), amelynek éppen Phaneuf a vezére, már erősen kérdőjelessé válik a csere.

Ennek ellentmond Phaneuf nyilatkozata, aki azt mondta, hogy ő csak győztes csapatba akart kerülni, a Los Angeles pedig szerinte ilyen, és mindent megfog tenni annak érdekében, hogy a Kings ismét kupagyőztes legyen. Hasonló véleményen volt Rob Blake menedzser is, aki áradozott az új szerzeményről és csak annyit fűzött hozzá, hogy Dionnak semmi más dolga nem lesz csak az, hogy tökéletesen beilleszkedjen a játékrendszerbe. A menedzsment éppen arra számít, hogy ez a játékrendszer jobban fekszik majd a veterán hátvédnek, aki így ismét magára találhat.

phaneuf trade1

Ugyanez lehet a cél a Phaneuf ellenértékeként érkező Marián Gáborík számára a kanadai fővárosban. A tavalyi Világkupán még remekelt, de aztán megsérült és csak november végén tért vissza. A szezont jól kezdte, az első hét meccsen hat pontot, közte négy gólt szerzett, de ezután a teljesítménye látványosan visszaesett. Legutoljára december 30-án volt eredményes, az utolsó 12 találkozóján mindössze egy gólpasszra futotta az erejéből és a bottom 6-ba sorolták vissza. A 36 éves szlovák szélsőtől ez elfogadhatatlan teljesítmény közel ötmillió dolláros, szintén 2021-ig tartó fizetésért. Ehhez a pénzhez ha még hozzávesszük Phaneuf fizetésének a felét, akkor azt kapjuk, hogy az Ottawa fizetési sapkájában alig több mint egymilliós hely van, miközben nyáron az első számú prioritást Erik Karlsson megtartása jelentené.

Ottawai oldalról azt sem szabad elfelejteni, hogy a szezon közben érkezett Matt Duchene, most Gáborík, akik ketten együtt jóval a tudásuk alatt játszanak közel 11 millió dollárért, miközben az elcserélt Kyle Turris szárnyal Nashville-ben és vezeti a csapatával a központi divíziót.

Végül ejtsünk szót a két kiegészítő játékosról. A 33 éves Nate Thompson valószínűleg a negyedik, esetleg a harmadik sor centereként kap lehetőséget a Kingsben és hasonló sors vár az Ottawába került Nick Shore-ra is. A két játékos teljesítményében és fizetésében sincs nagy különbség, Thompson 11 pontot szerzett és 700 ezer dollárral keres többet mint a 15 egységig jutó Shore.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum