Kikre lesz érdemes figyelni a fiatalok közül?

 

Minden rosszban van valami jó, az NHL olimpiai bojkottja például utat nyithat a fiatalok előtt.

Az elsősorban kiterjedt játékosadatbázisáról ismert eliteprospects.com összeállította azon játékosok listáját, akik számára az olimpiai torna jó alkalom lehet arra, hogy a felnőttek között is letegyék névjegyüket. A hét nevet tartalmazó lista a negyedik helyről indul, hiszen a legismertebb három játékossal nem foglalkoznak, de mi azért röviden összefoglaljuk azt is, hogy róluk mit érdemes tudni.

A torna legfiatalabb hátvédje a még csak 17 éves Rasmus Dahlin lesz. A svéd bekk a 2018-as draft 1/1-es helyének toronymagas esélyese, a decemberi junior-világbajnokságon sem mutatott senki hozzá fogható teljesítményt. A szakértők között csak abban van vita, hogy stílusa és karaktere Victor Hedmanra, Erik Karlssonra vagy Nicklas Lidströmére emlékeztet inkább. A problémát eddig Ray Ferraro, a korábbi csatárlegendából lett sportriporter oldotta meg legkreatívabban, szerinte Dahlin úgy védekezik, mint Lidström, viszont úgy korcsolyázik, mint Karlsson. Többet nem is szükséges mondani, majd meglátják, mit keres egy 17 éves hátvéd a felnőttek között.

Dahlin mögött két finn tehetséget kell kiemelni, a szintén hátvéd Miro Heiskanent és a csatár Eeli Tolvanent. Előbbit a tavaly draft harmadik helyén vitte el a Dallas Stars, jelenleg a finn élvonalban pallérozódik, 25 meccsen 19 pontja van. Tolvanen a torna legfiatalabb csatára, de teljesítményével máris alaposan rácáfolt a játékosmegfigyelőkre, meglepő módon ugyanis csak a 30. helyen kelt el a drafton. Ennek a Nashville Predators szurkolói örülhetnek leginkább, hiszen azóta a KHL-es Jokeritben ontja a gólokat. Bemutatkozásként rögtön egy mesterhármassal kezdett, amit egy hónapon belül megismételt, nehogy valaki a véletlenre fogja a dolgot. Két fordulóval az alapszakasz vége előtt máris ő a KHL történetének legponterősebb 18 éves játékosa, jelenleg 34 egységnél tart, az eddigi csúcstartó Jevgenyij Kuznyecov volt 32-vel.

olimpia_rookies

E játékosok mögött az orosz válogatottból a Kosecskin mögötti két fiatal kapusra lesz érdemes figyelni. Annál is inkább, mert Ilja Szorokin és Igor Sesztyorkin nem csak a mostani válogatottban rivalizálnak egymással, de egész karrierjük során. Mindketten 1995-ös születésűek, jelenleg a KHL két legnagyobb riválisánál védenek, Szorokin a CSZKA Moszkvában, Sesztyorkin a SZKA-ban. Ráadásul utóbbit a New York Islanders draftolta 2014-ben a 78. helyen, előbbit az Islanders városi riválisa, a Rangers, ugyanabban az évben a 118. helyen. Mindketten 93%-os védési hatékonysággal rendelkeznek idén, Szorokin 1,58 gólt kap meccsenként, Sesztyorkin 1,77-et. Az orosz válogatottból mindenképpen meg kell említeni Kirill Kaprizovot is. A húszéves csatár a tavalyi junior-világbajnokságon az orosz csapat kapitánya volt, és igazi vezérré nőtte ki magát. Hét meccsen lőtt kilenc gólt, adott három gólpasszt, a legfontosabb embere volt a bronzérmet szerzett csapatnak. Ő lett a torna pont- és gólkirálya is. A 2015-ös drafton a Minnesota Wild választotta ki a 135. helyen, úgy tűnt, a világbajnokság után a tengerentúlon folytatja. De aztán kommunikációs problémák léptek fel, Kaprizov arra panaszkodott, hogy a Wild menedzsmentje nem nagyon törte magát érte, a klub viszont arról számolt be, hogy a junior-vb ideje alatt képviselőit nem engedték a játékos közelében sem. A hercehurca vége az lett, hogy nyáron a Wild helyett a CSZKA Moszkvával írt alá hároméves szerződést, amit eddig 46 meccsen szerzett 40 pontjával hálált meg.

A cseheknél az 1995-ös születésű balszélső, Dominik Kubalík robbanhat be a felnőttek közé. Ebből sokat profitálhatna, hiszen csak a hetedik kör 191. helyén draftolta a Los Angeles Kings, amely tavaly nem is kínált neki szerződést tavaly nyáron, ezzel pedig elveszítette a játékjogát, vagyis szabadon igazolhatóvá vált. Pedig nem ment rosszul tavaly sem, a HC Plzenben 51 meccsen 29 gólt és 48 pontot szerzett, idén szezon közben vitte el a fanatikus szurkolótáboráról is ismert Ambri-Piotta. A svájci és a cseh bajnokságban is pont/meccs átlag felett produkált, odahaza 20 meccsen 24, az NLA-ban 23 meccsen 26 pontot ért el.

Az amerikai válogatottnak nem kell NHL-bojkott ahhoz, hogy a válogatottjukat telepakolják tehetségekkel, idén is szívfájdalom nélkül lemondtak Dan Sextonról, a KHL egyik legjobb csatáráról, de a svéd és német első osztály pontlistáját vezető Ryan Lasch és Keith Aucoin sincs ott a keretben. Helyettük viszont lesz három igen fiatal játékos. Közülük Jordan Greenwayt nem lesz nehéz észrevenni, hiszen az ifjúsági és junior-világbajnok szélső 197 centijéhez 103 kiló párosul. A 21. születésnapját a Szlovákia elleni csoportmeccsen ünneplő csatár a Boston University játékosa, 28 meccsen 25 pontnál jár. A két korosztályos világbajnokságon csapattársa volt az a Troy Terry, aki a szétlövések specialistája. Terry a tavalyi junior-világbajnokságon szerzett hírnevet magának, amikor az oroszok elleni elődöntő büntetőpárbajában nem kevesebb, mint három alkalommal vette be az ellenfél kapuját, majd a döntőben Kanada ellen szintén szétlövésben szerezte a meccset eldöntő gólt, miután egyszer már eredményes volt. Az olimpián a felnőttek között is megmutathatja, hogy kötélből vannak az idegei. A harmadik amerikai játékos, akire érdemes lesz figyelni a 21 éves Ryan Donato, aki igazi hokis családból származik. Édesapja, Ted Donato 800 meccsnyi NHL-tapasztalattal rendelkezik, ezek többségét a Boston Bruins színeiben játszotta, majd a Harvard Universitynél lett edző, ahol Ryan is játszik jelenleg. A fiatal center nem csak ebben követi édesapját, őt is a Bruins draftolta a 2014-es draft 56. helyén. Jelenleg az NCAA gólkirálya lenne, ha az olimpia miatt nem játszott volna hét meccsel kevesebbet, mint a nála két góllal többet szerző Adam Gaudette.

A maga 26 évével Par Lindholm a kakukktojás az Eliteprospects listáján. A svéd center az idei évadig semmi különöset nem csinált, nem is draftolták, de azért többnyire a svéd elsőligás Skelleftea csapatában játszott, ami önmagában is elég figyelemre méltó dolog. A későn érő típusú játékosnak azonban kimondottan jót tett, hogy idén összetették két NHL-es múlttal rendelkező játékossal, Oscar Möllerrel és Joakim Lindströmmel, akikkel olyan jól megértik egymást, hogy az SHL legveszélyesebb támadótrióját alkotják. Feltehetően nem lesz ez nagyon másként az olimpián sem, ahol szintén egy sorba kerülhetnek. Lindholm 43 meccsen 17 gólt lőtt és 43 pontot szerzett, több NHL-es csapat már figyelteti, ha az olimpián is jól szerepel, jövőre a tengerentúlon folytathatja, de egy KHL-es szerződés mindenképpen kinéz neki.

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 3-2VÉGE
VB18 16:30 JPNHUN 3-6VÉGE
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN INFO
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum