Horváth Bálint bemutatkozott a svéd elitben

   

A fiatal magyar csatár hasít a Rögle juniorjai között, így megkapta a lehetőséget az SHL-ben is.

Az 1999-es születésű, 185 centi magas center egészen fiatalon került ki Svédországba, 14 évesen már az U16-os bajnokságban szerepelt a Troja/Ljungby színeiben. Második évében 24 meccsen 40 pontot ért el Horváth Bálint, majd az ifjúsági korosztályt a Röglénél kezdte. Mivel itt is szorgalmasan termelte a pontokat, viszonylag fiatalon bemutatkozott a junioroknál. Ahol idén első évesként 28 meccsen 10 gólt, 15 pontot szerzett. Az alapszakaszban nem jutottak az első öt közé, így a középszakaszban a tízcsapatos alsóbb osztályból igyekeznek kiharcolni a feljutást a legjobb 16 közé. Ebben egyelőre jól állnak, hiszen a hatodik hely az övék, de  kemény finisük lesz, mivel az utolsó nyolc meccsből hetet idegenben kell játszaniuk.

horvath_balint1
Fotó: Lasse Mauritzson

Horváth formája szezon közben is sokat erősödött, a középszakasz 10 meccséből hétszer lépett pályára, négy gól és két gólpassz a termése, ami a legjobbak közé emeli a csapaton belül. A szakvezetés is jutalmazta erőfeszítéseit, február 2-án a nagycsapattal edzett, másnap pedig be is öltözhetett velük az Örebro elleni mérkőzésen az SHL-ben. 13. csatárként jégre nem lépett, de a csapat honlapjának adott interjúban nem sokat bánkódott emiatt: „Pénteken edzettem először az A csapattal, ami egyszerre volt nagyon szórakoztató és roppant tanulságos. Ezek után nagyon örültem, hogy a kispadra is leülhettem velük, és bár jégre nem léptem, rengeteget tanultam.”

horvath_balint2
Fotó: Lasse Mauritzson

A bemutatkozás, úgy tűnik, meghozta az extra motivációt játékosunk számára, hiszen múlt vasárnap juniorban az AIK ellen két gólt lőtt emberhátrányban, majd a szétlövések során ő volt az egyetlen, aki betalált, és ezzel eldöntötte a mérkőzést, 5-4-re nyert a Rögle. Ezzel a teljesítménnyel igencsak zsúfolttá tette a programját, hiszen a következő hétfőn, egy hete, ismét a felnőttekkel utazhatott Malmőbe, és második meccsén jégre is lépett az SHL-ben, 13. csatárként két perc jégidő jutott neki. Ezzel Horváth Bálint a hatodik magyar, aki az SHL-ben játszott, olyanok után, mint Szuper Levente, Vas János, Gröschl Tamás, Hári János és Galló Vilmos.

Ennek voltak előzményei, hiszen a játékos tavaly felkerült az előzetes NHL-draftlistára is, akkor azonban közbeszólt a sérülés és a betegség, így végül nem választották ki: „Konkrétan nem tudom, mikor és miért kerültem le az előzetes draftlistáról, de a tavalyi szezonom, ami nagyon jól kezdődött, sajnos novemberben a térdszalagom sérülése miatt megszakadt. Így a decemberi U20-as világbajnokságot a Jégpalotában csak a lelátóról tudtam nézni, onnan szurkoltam a fiúknak. 3 és fél hónapos kihagyás után a rájátszásra épültem fel, de már a negyedik mérkőzés előtt és alatt is gyengének éreztem magam. Mint kiderült, mononukleózisom volt, és ezzel sajnos vége is lett a szezonomnak. Lassan, május közepére gyógyultam fel. A betegség alatt közel 10 kilót fogytam, amit el kellett kezdenem sok munkával visszaépíteni.”

Szerencsére ez jól sikerült a fiatal játékosnak, így idén már nem hátráltattak rajta kívül álló tényezők: „A felkészülés jól sikerült, de utána ősszel még nem igazán találtam a helyemet. A világbajnokság előtt pár héttel kezdtem el érezni, hogy több kell, hogy húzóember legyek vagy egyáltalán engem hívjanak a felnőttekhez. Akkor volt egy fordulópont, azóta még keményebben edzek, jobban odafigyelek, és érzem, hogy hétről hétre fejlődök.”

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
augusztus 16., csütörtök
FEL 16:00 SEWBRA 1-3VÉGE
FEL 19:00 MACVIC 1-2VÉGE
    • DIGI SPORT 3
FEL 19:15 PRBDEB 5-2VÉGE
augusztus 17., péntek
FEL 17:00 ZILAVS 3-5VÉGE
FEL 17:30 KL2VC2 6-1VÉGE
FEL 17:30 SNVHKB 3-4 BVÉGE
FEL 19:00 JESTIT 6-4VÉGE
FEL 19:00 KAPBRA 0-8VÉGE
FEL 19:15 DEBJST 1-3VÉGE
augusztus 18., szombat
FEL 11:00 DEBS20 1-4VÉGE
FEL 15:00 KL2TIT 1-3VÉGE
FEL 16:00 OLLBRA 7-6 HVÉGE
augusztus 19., vasárnap
FEL 18:30 DABNIT 0-3VÉGE
augusztus 21., kedd
FEL 18:00 NITMAC 
augusztus 22., szerda
FEL   VASDAB 
augusztus 23., csütörtök
FEL 17:00 SKLHKB 
FEL 18:00 MISKOS 
FEL 18:00 NITUTE 
Partnerünk