Az Erste Liga eddigi legfontosabb meccsét Bécsben játsszák

   

A Capitals és a Fehérvár farmcsapata ki-ki meccsen dönti el, melyikük jusson a rájátszásba.

Két csapat tudta kihasználni az új lebonyolítási rendből adódó lehetőségeket, érdekes módon az egyikük az első helyért küzdhet vasárnap, a másikuk kiharcolhatja a bent maradást. A MAC 17 ponttal lemaradva lett második az alapszakaszban a DVTK Jegesmedvék mögött, a felsőházi rájátszásban azonban ezt igen rossz árfolyamon konvertálták bónuszpontokra, hiszen a címvédő pusztán két ponttal kapott többet, mint a fővárosiak. Az alsó fertályon a Vienna Capitals II. végigszenvedte az alapszakaszt, 32 meccsen egyszer nyert rendes játékidőben, egyszer hosszabbításban, összesen 7 pontot szerezve. Ehhez képest a fehérváriak 30 ponttal többet értek el, kis híján megelőzve a Brassót a hetedik helyen. Akik amúgy szintén jól jöttek ki az alsóházi küzdelmekből, hiszen az egyenes kieséses szakasz végére a legkevésbé kívánt ellenfelek egyikévé nőtték ki magukat. Visszatérve Kóger István tanítványaira, hiába szereztek 37 pontot, hiába voltak többnyire partiban szinte minden csapattal, az alsóházat ugyanúgy pont nélkül kezdték, mint a bécsi farmcsapat.

Akik viszont ezt követően megtáltosodtak, a középszakasz hét meccsén egy pont híján ugyanannyit szereztek, mint az azt megelőző 32-n. Előbb a Csíkszeredát győzték le hazai pályán, majd a Ferencváros otthonából hozták el a három pontot pénteken. Előbbi annál is figyelemre méltóbb tény, mivel a bécsiek minden bukdácsolásuk ellenére hazai pályán bárkire veszélyesek tudnak lenni. Így volt ez már az alapszakaszban is, amikor hétből hat pontot az Albert Schultz Halléban gyűjtöttek be, idegenbeli gólkülönbségüket pedig meg tudták felezni az osztrák fővárosban. A Ferencváros ellen szerencséjük is volt, egyrészt a számukra tét nélküli találkozón a zöld-fehérek idén először lehetőséget adtak Soós László kapusnak, másrészt a végén kapusukat lehozva egyenlítettek a bécsiek, majd 13 másodperccel a vége előtt lőtték be a mindent eldöntő gólt. Márpedig ezen a meccsen minden pontnak jelentősége volt, hiszen a Caps eddigi összes győzelme egyetlen gólon múlt. Ha pedig a Fradi elleni meccs után megmaradt volna a három pont különbség a Titánokhoz képest, az azt is jelentette volna, hogy nem pusztán nyernie kellett volna Christian Dolezal tanítványainak, de mindezt négygólos különbséggel kellett volna megtenniük. Ez pedig a lehetetlenhez közelítő nehézségű feladat lett volna a számukra.

VC2-TIT-2017

Így viszont mindkét csapatnak hat pontja van, vagyis elég egyetlen, akár szétlövésben elnyert pluszpont, az rájátszásba jutást ér a győztes fél számára. Ezzel együtt a Fehérvári Titánok számítanak a párharc esélyesének, részint mivel némileg tapasztaltabb csapat, részint mert a légiósok más minőséget képviselnek. De hiba lenne a lendületbe jött farmcsapatot alábecsülniük a fehérváriaknak, ekkora szarvashibát nyilván nem is követnek majd el. Ki gondolta volna a szezon bármely pontján, hogy lesz a szezonnak bármely pontja, amikor a szezon addigi legfontosabb meccsét Bécsben játsszák majd? Márpedig egy fordulóval az egyenes kieséses szakasz előtt éppen ez a helyzet.

Christian Dolezal még a Ferencváros elleni meccsről nyilatkozott a csapat honlapján: „Nem kezdtük jól a meccset. Az első harmad megint nem volt rendben, elsősorban a helyzetkihasználás nem ment úgy, mint ahogy azt elképzeltük. Ennek két szükségtelen gól lett a következménye, amikor a saját védekező zónákban nem voltunk elég figyelmesek és fegyelmezettek. Ezek megint olyan apróságok, amelyeket itt hidegvérrel megbüntetnek. A szünetben aztán megbeszéltük ezeket a hibákat. De végeredményben azért annyira nem volt rossz a teljesítményünk. A második harmadtól a csapatunk átvette az irányítást, sok időt töltöttünk a magyarok térfelén. Minden egyes csere egyre jobban sikerült, lendületbe jöttünk, alig hagytunk nekik teret és egyre nagyobb nyomást gyakoroltunk rájuk. A gólhelyzeteinket hidegvérrel használtuk ki. Az utolsó játékrészben a nyomásunk tovább fokozódott. Nagyon tetszett nekem, hogy a fiúk a befejező szakaszban nemcsak pontot akartak, hanem egyenesen mindhárom pontot meg akarták szerezni. Nagyon örülök, hogy a csapatom egy igazi döntő lehetőségét teremtette meg a rájátszásban való részvétel jogáért. Mindenki padlógázon fog játszani, ez egy igazi fokmérője lesz annak, hogy ki milyen erős.”

Kóger István, a Fehérvári Titánok mestere szintén a csapathonlapnak beszélt az elvárásairól: „Így alakult a végjáték, hogy a leges-legutolsó mérkőzésen fog eldőlni, hogy ki marad ki a rájátszásból és ki az, aki folytatni tudja a szezont még. Természetesen nem számolgatunk. Annak örülünk, hogy a saját kezünkben van a sorsunk. Elmegyünk Bécsbe, begyűjtjük a három pontot és készülünk a rájátszásra. Ismerjük a Bécs játékát. Egy fiatal, nagyon pörgős, nagyon sokat dolgozó, de a koruknál fogva “nem túl képzett” csapat. A gyors kontráikra, gyors lefordulásaikra kell nagyon figyelnünk, az agresszív letámadásra és az abból korongszerzésből visszatámadásra. Egy picit hasonló a játékstílusuk, mint a miénk, de azt gondolom, hogy mi már azért két év rutinnal a fiatalok zsebében és az idegenlégiósainkkal talán jobb csapatnak számítunk.”

Az Erste Liga alsóházának állása:

1. Brassó 21 (7 mérkőzés)
2. SC Csíkszereda 16 pont (7)
3. FTC 12 (8)
4. Fehérvári Titánok 6 (7)
5. Vienna Capitals II 6 (7)

Vienna Capitals II–Fehérvári Titánok 2-3

   

Megjárta a poklot a Fehérvár a meccsen belül, de végül magyar játékosainak köszönhetően behúzta azt és ezzel kiharcolta a rájátszást saját magának.

Rémálomszerűen indult a találkozó a vendégek számára, Ylitalo az ötödik percben vezetéshez juttatta a Capitalst. A gondok a második harmad elején fokozódtak, a 23. percben kettőre növelte előnyét a hazai csapat, Philip Pelz révén. Ebben a pillanatban messze kerültek a rájátszástól Kóger István tanítványai, de jól reagáltak a kiélezett helyzetre, hat perccel később Péter Balázs révén megfelezte a különbséget a csapat. A gólnál Szabó Bence és Szita Donát jegyeztek asszisztot. A bécsiek sikerrel vették ki a játékból a Fehérvár legveszélyesebb légiósait. Ráadásul a középső harmad második felében négy perc hátrányt is ki kellett védekezni, majdnem folyamatosan, így az egyenlítés nem jött össze, 2-1-es hazai előnyről indult a harmadik harmad. A Fehérvár ennek megfelelően kapujához szögezte ellenfelét, de az sokáig jól állta a sarat. Az egyenlítést végül Reiter Attila szerezte meg 11 perccel a rendes játékidő vége előtt. Ennyi választotta el a Bécset a továbbjutástól, amelyhez már nem jutott közelebb, ugyanis Szita Donát 38 másodperccel a vége előtt megszerezte a mindent eldöntő harmadik gólt. A Bécs időt kért, később még kapusát is lehozta, azonban ez sem segített, 3-2-re nyert a Fehérvár.

titvc2-2

Fotó: Fehérvári Titánok

Az Erste Liga alsóházának végeredménye:

1. Brassó 24 (8 mérkőzés)
2. SC Csíkszereda 16 pont (8)
3. FTC 12 (8)
4. Fehérvári Titánok 9 (8)
5. Vienna Capitals II 6 (8)

Nagyon jó érzés volt megélni a tiszta, őszinte örömöt

   

Az utolsó pillanatban fordította a maga javára a folytatásról döntő találkozót a Fehérvári Titánok. Így látta a két edző a mérkőzést.

Christian Dolezal (vezetőedző, Vienna Capitals II): “Nagyon intenzív mérkőzést játszottunk. Jól kezdtünk, jó volt a szerkezetünk. Az első gólunk ugyan szerencsés volt, de a vezetésünk az első szünetben megérdemelt volt. Ebben a szakaszban a csapatom szinte semmit nem engedélyezett a Titánoknak. Bár a második harmadban ellentétes oldalon volt a cserepadunk, sikerült kétgólosra növelni az előnyünket. Aztán egy lövésünk a vason landolt, és az ellentámadásból szépített az ellenfél. Sajnos a második harmadban túl passzívakká váltunk, de a szünetre meg tudtuk tartani az egygólos előnyt. A záró harmadban a Fehérvár tovább nyomott, sajnos a mi ellenállásunk lassan megtört. Két apró hiba okozta végül a különbséget. Természetesen nagyon keserű volt a fehérváriak harmadik gólja 38 másodperccel a vége előtt. Ezzel a szezonunk véget ért. De ez a mérkőzés is rendkívül tanulságos volt a fiúknak. Nagyon jó szellemet mutattunk. Sajnos az utolsó lökés hiányzott, természetesen ez elsősorban a kevés tapasztalaton múlott. De dolgozni fogunk ezen. Kemény és tanulságos év volt ez. A srácaim sok tapasztalatot fognak magukkal vinni az első Erste Liga-idényükből.”

Kóger István (vezetőedző, Fehérvári Titánok): “Látszott, hogy a hazaiak jól felkészültek a játékunkból, a legponterősebb sorunk ellen kiválóan védekeztek, velük korcsolyáztak, láthatóan őket akarták megfogni és úgy győzni ellenünk. Szerencsére a csapat minden tagja keményen küzdött és a második harmadtól kezdte át is vettük az irányítást, onnantól egy-egy kontratámadásra adtunk csak lehetőséget a hazaiaknak. A mérkőzés előtt elmondtam a srácoknak, ne stresszeljük túl a mérkőzést. Azt is elmondtam, hogy ne adjunk sok lehetőséget az ellenfélnek, ne legyenek eladott korongok, az első harmadban ez így is történt, csakhogy nem merték a játékosok azt játszani, amire igazán képesek. A második harmadban – felelősséggel – már többet vállaltak, visszalendültünk a saját játékunkba és végül megnyertük a mérkőzést. Minden tisztelet kijár a Bécsnek, nagy munkával nagyot küzdöttek, méltó ellenfelünk voltak. Óriási nyomás és feszültség került le a csapat válláról a lefújás pillanatában. Nagyon jó érzés volt megélni a tiszta, őszinte örömöt az öltözőben a találkozó után.”

Erste Liga, Albert Schultz-Eishalle, 222 néző. Játékvezetők: Németh, Németh, Pálkövi, Berger.
Sidor: 90,6% (Maros)
K
Kornakker: 92,0% (Gyenes)
Kuqali, Wolf, Szabad, Karitnig, Maxa
1
Imre, Vehmanen, Antilla, Ainsworth, Schoenmakers
Piff, Kruckovyc, Maurer, Ylitalo, Vendis
2
Reiter, Szabó B., Szita, Péter B., Részegh
Pelz, Steibl, Schlögl, Ranftl, Thalhammer
3
Szaller, Láday, Vizi, Hamvai, Mazzag
Leitner, Rohm, Artner, Schönwetter, Janisch
4
Erdei, Sándor, Varga, Kiss Zs., Kiss P.
Dolezal Christian, Schweda Peter
E
Kóger István, Hegyi Ádám Zoltán
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 04:25 VIC Ylitalo Rohm
2-0 22:20 VIC Pelz Artner Thalhammer
2-1 28:45 FHA Péter B. Szabó B. Szita
2-2 49:03 FHA Reiter Kiss Zs. Vizi
2-3 59:22 FHA Szita Láday Schoenmakers
25 Kapura lövések száma 32
6 Kiállításpercek 6

A Vienna–Titánok összefoglalója

   

Így dőlt el a rájátszásba jutás kérdése Bécsben

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum