A Rangers felrobbanthatja a játékospiacot

 

A klubot nem érdekli a rájátszás, nincs bajnokesélyes csapata, ezért nyílt levélben hirdetett kiárusítást.

Az NHL következő fontos dátuma február 26, ekkor jár le a nevezési határidő a világ legerősebb bajnokságában. Egy hete azt írtuk, hogy Joe Sakic, a Colorado Avalanche általános igazgatója akkora üzletet kötött Matt Duchene elcserélésével, ami rendesen feltornázhatja az árakat http://www.jegkorongblog.hu/2018/02/03/a-pittsburgh-megszerezheti-derek-ryant/ a piacon, és akkor nem számíthatunk nagy üzletekre szezon közben. Ebbe az állóvízbe a New York Rangers dobott bele egy kisebb sziklatömböt csütörtökön. Glen Sather, a klub elnöke és Jeff Gorton általános igazgató szokatlan formában, nyílt levélben fordult a szurkolókhoz, amelyben arra kérik a „világ legjobb táborát”, hogy legyenek türelemmel a csapatvezetés felé a következő hetekben és hónapokban, mert teljes újjáépítés veszi kezdetét. Azt írják, hogy bár páratlanul sikeres évtized áll mögöttük, melynek során megnyerték az alapszakaszt, háromszor jutottak be a keleti konferencia döntőjébe és egyszer a Stanley Kupáért is mérkőzhettek, a nagy célt nem sikerült elérni, az a bizonyos kupa egyszer sem került New Yorkba. És bár a Rangers jelenleg mindössze három pontra van a rájátszástól, úgy érzik, jó eséllyel idén sem szállhatnak harcba érte. Ezért a klub vezetése úgy döntött, átalakítja a keretet és ennek során megtörténhet, hogy számos, régről ismert arctól elköszönnek, akiknek mindazonáltal sokat köszönhetnek, és akiket ők is sokra értékelnek.

Bár ez eléggé szokatlan formája a kommunikációnak, a folyamatnak már voltak előjelei, hiszen nyáron két ikonikus játékostól már elköszönt a csapat, Dan Girardi Tampába, Derek Stepan Arizonába igazolt. Őket most újabbak követhetik, márpedig klasszis játékosból New Yorkban nincs hiány. Azonnal el is indultak a találgatások, ki mindenki jöhet szóba. Az idézett nyílt levél szerint az átépítés során fiatal, sikerre éhes játékosokat akarnak igazolni, akik gyorsak, képzettek és rendelkeznek azzal a karakterrel, ami a győztes csapathoz elengedhetetlen. Ezek alapján a 24 éves Jimmy Vesey, illetve a 23 esztendős Brady Skjei aligha kerülnek veszélybe, nem beszélve a két legifjabb titánról, a nyáron az első körben draftolt két játékosról, Lias Anderssonról és Filip Chytilről. Henrik Lundqvistot védi a szerződése, amely vétót biztosít a számára eladás esetére és a játékos kijelentette, hogy élni is kíván ezzel, ő már New Yorkban akarja befejezni NHL-es karrierjét. Ugyanez igaz Mark Staalra is, akiért feltehetően nem állnak majd sorban úgysem, a 30 éves hátvéd élete legrosszabb periódusában van, az elmúlt két évben 122 meccset játszott, ezeken 4 gólt és 17 pontot ért el.

rangers1

A csatárok közül a legnagyobb szóba jöhető név kétségkívül Rick Nash. A 193 centis szélső pár éve még a liga egyik legponterősebb játékosa volt, az idei 55 meccsen elért 27 pontja mögött jóval nagyobb potenciál rejtőzik. Az is igaz ugyanakkor, hogy a vevő nem kis kockázatot vállal vele, hiszen keresete a CapFriendly szerint 7,8 millió dollár, bár csak nyárig van szerződése. A legjobb ár/érték arányú játékos elöl az osztrák Michael Grabner, aki 1,65 millió dollárt tesz zsebre, ő közel ötödannyi pénzből is képes volt 27 pontot termelni, közte 22 gólt. Mats Zuccarello szerződése jövő nyáron jár le, 4,5 millió dollárért idén 39 pontot szorgoskodott össze. Az amerikai válogatott Kevin Hayes tavaly közel 50 pontos szezont produkált, idén egyelőre elmarad ettől a maga 22 egységével, de a fenti játékosokkal ellentétben ő még bőven innen van a harmincon a maga 25 évével, éppen ezért nem is biztos, hogy rajta szívesen túladna a klubja. 2,6 millió dolláros keresete sem mondható soknak. A hátvédek között is találunk nagy neveket szép számmal. Ott van például a csapatkapitány Ryan McDonagh, aki a csapat egyik legfontosabb láncszeme, szerződése jövő nyáron jár le, évi 4,7 millió dollárt keres. Staal mellett a másik rossz üzletet Brendan Smith-szel kötötte a Rangers, 4,35 milliós béréhez képest keveset nyújt. Kevin Shattenkirkért nagy versenyfutás volt nyáron, amit a New York-iak nyertek meg, éppen ezért nem valószínű, hogy megválnának tőle, ráadásul éppen sérültlistán van.

Ez csak pár név az értékesíthető vagyontárgyakból, látható, hogy miféle dinamikát adhat a játékospiacnak, ha a klubok ráharapnak az ajánlatra. Márpedig ez könnyen előfordulhat, hiszen a Rangers igénye elsősorban tehetségekből áll, vagy pályájuk elején járó játékosok vagy draftjogok formájában. Erre annál is nagyobb szükségük lenne, hiszen 2012-ben választottak utoljára az első körben, akkor a 28. helyen Skjeit vitték el. Az események tehát felpörögtek, a pletykák szerint például Nash a klub kérésére már le is adta azt a 18 állomáshelyet tartalmazó listát, ahova nem szeretne menni. A képet tovább árnyalja, hogy még a nyílt levél megjelenése előtt szóba került Ilja Kovalcsuk szerződtetése is. Jelenleg ugyan a New Jersey rendelkezik a játékjogával, de nyáron már szabadon igazolhatóvá válik, Elliotte Friedman értesülései szerint pedig első számú célpontja a Rangers lenne. Nagy kérdés, hogy az átépítés közepette kell-e nekik egy 34 éves orosz játékos.

New Yorkban tehát valami elindult, közel sem biztos, hogy ez február 26. előtt máris éreztetni fogja a hatását, a nyáron azonban mindenképp nagy mozgások várhatók. Az viszont az alábbi képen is jól látszik, hogy a hír hallatán olyan nagy szurkolói felháborodással kell számolnia a szakvezetésnek.

adopt me

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
november 10., szombat
U17 10:25 HUNSVK 3-6VÉGE
U18 11:30 HUNITA 5-2VÉGE
NŐI 12:00 FRACHN 6-0VÉGE
U20 12:00 SLOITA 0-4VÉGE
NU18 15:30 HUNESP 1-0 HVÉGE
NŐI 15:30 SVKDEN 3-4VÉGE
U20 15:30 HUNFRA 4-3 HVÉGE
EIHC 16:00 HUNITA 7-1VÉGE
NŐI 19:00 HUNNOR 8-4VÉGE
november 11., vasárnap
NU18 16:00 HUNPOL 4-1VÉGE
november 13., kedd
U18 14:55 UTEMIS 5-1VÉGE
U20 16:00 MISPEF 2-3 BVÉGE
EXL 17:00 O20MIS 1-8VÉGE
EBEL 18:45 AVSG99 6-7 HVÉGE
    • DIGI SPORT 2
november 14., szerda
U20 15:20 DHKKMH 
U18 17:20 KMHVAS 
U18 17:30 AVSOKW 
EL 18:00 UTEDEB 
EXL 18:00 DTVMAC 
EL 18:30 TITVC2 
EXL 18:30 MISDTR 
    • DIGI SPORT 1
U18 18:30 ETOMAC 
EL 18:40 HKBFTC 
EL 18:40 VASDAB 
november 15., csütörtök
U18   DABZEG 
U20 15:20 DHKAVS 
U18 15:50 PEFFTC 
U20 18:00 MACUTE 
Partnerünk