Fiatalokkal hajt becsületpontjaira az UTE

   

Ehhez a bajnok DVTK-t kell legyőznie a Megyeri úton. Nagyszerű hír, hogy Ágoston Olivér visszatérhet a csapatba.

Ha az alapszakasz pozitív meglepetése az volt, hogy a DAB harmadik helyen jutott be a felsőházba, akkor a középszakasz negatív szenzációja az UTE szereplése. A lilák bombaerős kerettel vágtak neki az Erste Ligának, egyedül nekik volt pozitív mérlegük a DVTK Jegesmedvékkel szemben, a MAC-cal és a DAB-bal egálra végeztek, csak a hátrébb lévő csapatok ellen szenvedtek igazán. Ellenük is többnyire idegenben, ahol közel sem voltak annyira erősek, mint hazai pályán. A Megyeri úton lejátszott 16 mérkőzésen 40 pontot gyűjtöttek, csak a Jegesmedvék voltak ebben jobbak, viszont idegenben mindössze 13-at pakoltak hozzá, ami a hatodik helyre volt elég a mezőnyben. Mindenki joggal várhatta tehát, hogy az egyenes kieséses szakasz közeledtével az idegenbeli forma és játékstílus csiszolódni fog, aminek kulcsa elsősorban a feszes védekezés.

UTEMIS
Fotó: TSH Fotó

Ehhez képest az UTE soha nem látott tempóban kapja a gólokat a középszakaszban, négy meccsen már 27 találatnál járnak, ugyanannyinál, mint az első DVTK és a harmadik DAB összesen. Ez meccsenként közel hét kapott gólt jelent, aminek semmi előjele nem volt az alapszakaszban. Összehasonlításul elég megnézni, mit játszott a három később felsőházba jutott ellenfelével az UTE az alapszakaszban. Ha kivesszük a DVTK Jegesmedvék, MAC Budapest és DAB elleni összesen 12 meccset, akkor azt látjuk, hogy ezeken az összesített gólarány 32-34 az ellenfelek javára. A közel három kapott gólt kevésnek nem lehet nevezni, de két és félszer kevesebb, mint a középszakaszbeli hét. Mindeközben a támadójáték ugyanolyan hatásfokkal üzemelt, 32 lőtt góljuk kicsit kevesebb csak átlagban, mint a középszakaszbeli 4 meccsen szerzett 12 találat. Miközben az is igaz, hogy szoros állás mellett nehezebben születnek a gólok, mint 4-0 vagy 8-3 után.

Szilassy Zoltán vezetőedző ezt nyilván számolás nélkül is tudta, sőt, feltehetően az okokat is pontosabban látja mindenki másnál. Két fordulóval a vége előtt pont nélkül áll a csapata, a DVTK és a DAB elleni meccs maradt számára arra, hogy az éles szakasz előtt helyreállítsa a kizökkent harci szellemet. Pénteken ez messze nem lesz egyszerű, hiszen az a DVTK Jegesmedvék látogat hozzájuk, amely nem csak a mezőny eddig vitathatlanul legjobb csapata, de mindez páratlan munkafegyelemmel is párosul. Az Erste Ligában 36 meccset játszottak eddig, a Magyar Kupát 9 meccsel nyerték meg, a Kontinentális Kupában két forduló, azaz hat meccs jutott nekik, a Visegrád Kupában 10 meccset játszottak, ami összesen máris 61 meccset jelent. Mindezt úgy, hogy komolyabb hullámvölgynek nyoma sem volt, mindenhol domináltak, ami az ő szintjük volt, és heroikus munkával fel tudtak nőni az ellenfelek szintjére is a nemzetközi porondon. A középszakaszban csak a MAC otthonában kaptak ki, de az is élvezetes, pörgős meccs volt, némi fáradtság látszott a csapaton, a küzdőszellem lankadása viszont egy pillanatra sem.

Ugyanerre számíthatunk tőlük péntek este is, amikor újabb fontos lépést tehetnek a középszakasz megnyerése felé. A nagy kérdés az, hogy az UTE visszatalál-e arra az útra, amelyen járva az alapszakaszban ennyire eredményes tudott lenni ellenük.

“Ugyanúgy készülünk, mint az eddigi középszakasz meccsekre – nyilatkozta a csapat közösségi oldalán Szilassy Zoltán, az UTE vezetőedzője. – Az egész középszakasz alatt rengeteget dolgoztunk, rosszmájúan lehet azt mondani, hogy elengedtük a középszakaszt, de ez nem így van. Nyilván nem voltunk kihegyezve, de ez nem mentség arra, hogy kikaptunk, mert a védőjátékunkat elfelejtettük és ezt nyilván helyre kell tenni. Egyértelműen a rájátszásra készültünk fizikálisan, de ez természetesen nem hordozta magában, hogy ennyi gólt kapjunk meccsenként. Hozzáállásbeli hiba, hogy elfelejtettük a védőmunkánkat elvégezni és így az elvégzett védőmunka által hozott előnyök nem jöhettek ki. Pozitív energiát hozhat egy kivédekezett emberelőny vagy egy kivédekezett játékszakasz, amikor nyomás alatt vagyunk. Ezek nem voltak meg. Nyilván volt egy fizikai tompaság, amivel számoltunk előre, illetve probléma lett, hogy az alapszakaszban annyi meccset nyertünk sok kapott góllal, hogy elhittük, hogy ez mindig így fog velünk történni. Pedig nem lehet mindig 5-6-7 gólt lőni. Három lőtt góllal is kell tudni meccseket nyerni, de ennek előfeltétele, hogy a védekezéssel is foglalkozzunk. Újra ennek kell lennie az első számú dolognak az életünkben. Ezt visszahozni és gyakorolni van két mérkőzésünk. Ostobaság lenne azt várni hogy a DVTK ellen már újra tökéletesen fog működni ez, nem azért, mert nem tudjuk, mit kell csinálni, hanem az agyat és az idegpályákat kell újra erre ráállítani, és ennek az első playoff-meccsen már jól kell működnie. Ezért viszont a Miskolc és a DAB elleni meccseken is nagyon sokat kell majd tennünk. Ez a két meccs remek gyakorlás lesz. Nagyon sok fiatalt ki tudok majd próbálni. Az biztos, hogy Sila ezen a két meccsen pihenni fog, és ami nagyon örömteli, hogy Ágoston Olivér már újra leülhet a padra. Nyilván neki még minimális jégideje lesz, vagy semennyi. A fiatalok szerepeltetése lehetőséget ad arra is, hogy az idősebb játékosok közül többen ha nem is pihenőt, de meccs nélküli időszakot kaphatnak, ezzel egyben az esetleges újabb végleges fegyelmiktől és az eltiltásoktól is megkíméljük őket. Számtalan variáció van a kezünkben, egészséges gyakorlatilag majdnem mindenki. Ezen a két meccsen elsősorban a védekezés fejlesztése és a fiatalok kipróbálása a legfontosabb feladatunk.”

Mikael Tisell (vezetőedző, DVTK Jegesmedvék): “Egész héten arra készültünk, hogy ez a két hétvégi mérkőzés jól sikerüljön. Szerencsére mindenki egészséges, így jó teljesítményt várok, de nem szabad alábecsülnünk az Újpestet, hiszen – bár a középszakasz nem sikerült nekik jól – okoztak már nekünk meglepetést. Egy nagyon jó játékerőt képviselő csapatról van szó, akik hazai pályán különösen jók, de bízom a sikerünkben, fontos számunkra, hogy a tabella élén végezzünk.

UTE–DVTK Jegesmedvék 0-8

   

A miskolciak kiütötték a középszakaszban összeomló újpestieket. A hosszú kihagyás után visszatérő Ágoston Olivér 45 percet védett.

Mindkét edző pihentette első számú kapusát, nem is nevezték őket, így a miskolciak kispadjára a 18 éves Agárdy Adrián ült le élete első Erste Liga-mérkőzésén, a hazaiaknál pedig hosszú idő után ismét beöltözött az agytumor után visszatérő Ágoston Olivér. Közepes tempóban kezdtek a csapatok, az első percekben kevés említésre méltó eseményt lehetett feljegyezni. Az 5. percben megszerezték a vezetést a Jegesmedvék: Kulmala kapta a korongot a támadó kék vonalon, két védő között egyedül lépett ki, és közelről mattolta Ságit (0-1). A gól után változatos játék alakult ki. A vendégek némileg többet támadtak, de így is mindkét oldalon voltak helyzetek. A 11. percben növelték előnyüket a vendégek: a csatárok szépen háromszögelték ki az újpesti védelmet, Hajós pedig egy védővel a nyakán, közelről passzolt a hálóba (0-2). Még egy perc sem telt el, amikor ismét az újpesti kapuba került a korong: Berta fülelt le a palánknál egy korongot, azonnal lőtt, a kapu előtt álló egyik játékosról felperdült a pakk, és a
nagy kavarodásban valahogy túljutott a gólvonalon (0-3). Az Újpest ebben az időszakban alig tudott ellenállást kifejteni, és emberhátrányban újabb gólt kaptak: a 14. percben a miskolci csatárok ismét könnyedén játszották meg a háromszög-figurát és végül Magosi lőtt a jobb alsó sarokba (0-4). Szilassy Zoltán ezután lépett: lehozta Ságit, és Ágoston állt a kapuba. Ám a lila-fehérek vesszőfutása tovább folytatódott. A 18. percben Kulmala a védő harmadban szerzett korongot, egyedül lépett ki, és az utóbbi időben tőle látott magabiztossággal használta ki a szólóját (0-5).

A második játékrész elején az Újpest némileg megemberelte magát, ekkor már hosszabb időt töltöttek a miskolci kapu előtt, de ez nem járt eredményességgel. A védelmük azonban továbbra is ingatag lábakon állt, így Ágostonnak bőven volt dolga. A 31. percben már ő sem tudott segíteni, egy gyors támadás végén Sakaris oldalról vette be a kapuját (0-6). A 32. percben jött el az első újpesti emberelőny ideje, ám ebben csak egy kapuvasig jutottak. Nem sokkal később nagy esélyt kaptak a házigazdák a góllövésre, hiszen két percre kettős előnybe kerültek, de nem tudtak ezzel élni, sőt a büntetőpadról visszatérő Tóth Adrián csaknem azonnal gólt lőtt. Ezt Ágoston akadályozta meg, miután bravúrral vetődött vissza és elakadt benne a korong.

A harmadik harmadra nem sok eldöntendő kérdés maradt, ennek ellenére a csapatok mentek előre becsülettel. A lilák védekezése továbbra sem állt össze, így a miskolci csatárok alaposan tesztelhették Ágostont, ugyanakkor Kiss Bencének sem járt munkanélküli segély. A 47. percben a Jegesmedvék túlléptek a féltucaton: Hajós lövése kijött Ágostonról, éppen az ott lévő Tóth Adrián elé, aki a kapus mellett csúsztatta a pakkot a gólvonal mögé (0-7). Az 53. percben Vas indult el, a támadó harmadban áthámozta magát a védőjén, majd közelről a rövid sarokba emelt (0-8). Az utolsó percek már izgalom nélkül teltek el, az Újpest pedig elkönyvelhetett egy újabb nagyarányú vereséget a felsőház középszakaszában.

Az Erste Liga felsőházának állása:

1. DVTK Jegesmedvék 16 (5)
2. MAC Budapest 11 pont (4)
3. Dunaújvárosi Acélbikák 7 (4)
4. UTE 0 (5)

Erste Liga, Megyeri út, 425 néző. Játékvezetők: Kókai, Kókai, Soltész, Váczi.
Sági Máté: 55,6% (Ágoston: 86,7%)
K
Kiss B.: 100% (Agárdy)
Huba, Kiss D., Benk, Frolík, Caladi
1
Rusk, Leppanen, Galanisz, Miskolczi, Magosi
Varga, Kovács A., Sikorcin, Kovács Cs., Ropret
2
Rantanen, Láda, Pavuk, Vas, Sakaris
Nagy N., Kiss R., Nemes, Szalma, Sági Martin
3
Joe, Vojtkó, Hajós, Tóth A., Kulmala
Pokornyi, Pichler, Horváth, Schmál, Pápa
4
Albert, Köllő, Ritó, Berta, Tóth G.
Szilassy Zoltán, Baróti Zsolt
E
Tisell Mikael, Parikka Eemeli Olli
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 04:31 MIS Kulmala Leppanen
0-2 10:35 MIS Hajós Tóth A. Kulmala
0-3 11:13 MIS Berta
0-4 13:20 MIS PP Magosi Galanisz Miskolczi
0-5 17:30 MIS Kulmala
0-6 30:04 MIS Sakaris Vas
0-7 46:37 MIS Tóth A. Hajós Kulmala
0-8 52:04 MIS Vas Rusk
28 Kapura lövések száma 39
6 Kiállításpercek 6

Az UTE–DVTK Jegesmedvék videó-összefoglalója

 

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum