Győznie kell a Dunaújvárosnak az élbolyban maradásért

   

Győzelmi kényszerben játszanak a felek az Erste Liga hétfő esti rangadóján.

Fokozódnak az izgalmak az Erste Liga középszakaszában. Az UTE betlizése egyben azt is jelenti, hogy a Jegesmedvék, MAC, Dunaújváros hármas kötelékben repül a mezőny élén, mivel az első három fordulóban mindegyikük legyőzte a lilákat és egymás ellen pedig körbeveréssel zárt, így maradt a kezdeti állapot, a bónuszpontok választják el egymástól a csapatokat. A negyedik játéknapon az első lépést a MAC tette meg az UTE idegenbeli legyőzésével, hétfőn este pedig a miskolciak látogatnak Dunaújvárosba. A MAC győzelme egyszersmind lépéskényszerbe hozta a többieket, hiszen a tabella élére álltak, 1 pont előnyel a Miskolc, 4 pont előnnyel a DAB előtt. A dunaújvárosiak csak győzelemmel tudják az esélyt maguknál tartani ahhoz, hogy megnyerjék a középszakaszt.

Utoljára december 22-én a Fehérvári Titánok távozott győztesen a dunaújvárosi csarnokból, azóta a közönség csak győzni látta a kedvenceit. A Magyar Kupa végjátéka miatt tartott kéthetes szünet végén Jason Morgan ugyan attól tartott, nehezen veszi fel a ritmust újra a csapata, de a jelek szerint az első forduló miskolci mérkőzése elég volt erre. Az akkori háromgólos vereséget ugyanis az UTE 4-, majd a MAC 3 gólos különbségű legyőzése követte. Ugyanakkor van még min csiszolni, hiszen az emberelőnyben játszva 49 másodperc alatt kapott két gól aligha töltötte el örömmel az NHL-t is megjárt vezetőedző szívét. Ugyanakkor az is igaz, hogy a csapat aztán jól reagált erre a kihívásra, és a végjátékban 3 gólt szerezve döntötte el a maga javára a meccset. Ez volt a ligában játszó magyar játékosok korelnökének, Lencsés Tamásnak az 500. felnőtt mérkőzése dunaújvárosi színekben, amelyet így végül méltóképpen ünnepelt a csapat. Hétfőn este újabb ünneplésre lehet okuk az Acélbikáknak, hiszen ha hinni lehet a statisztikáknak, akkor Azari Zsolt eddig 149 gólnál tart az Erste Ligában és jogelődjénél, a MOL Ligában.

lecso_500-900

fotó: Dunaújvárosi Acélbikák, Boda Bence

Azarira a másik oldalon is van válasz, például a liga góllövő örökranglistáját vezető Galanisz vagy az ugyanezen a listán negyedik Tóth Adrián személyében. A miskolciak sokkal sűrűbb programból érkeztek a középszakaszba, mint ellenfelük. Ki ne tudná szurkolói körökben, hogy négy napon belül két döntőben voltak érdekeltek, előbb megnyerték a Magyar Kupát, majd óriási csatában lettek ezüstérmesek a Visegrád Kupában. A középszakaszt a DAB elleni győzelemmel kezdték, majd jött a MAC-tól elszenvedett idegenbeli vereség, végül a gyengélkedő újpestieket győzték le. A MAC elleni mérkőzésen többen is úgy vélték, nem volt meg a csapatban a megszokott éhség, mintha nem lett volna olyan éles a csapat, mit ahogy azt ebben az idényben megszoktuk. A lilák elleni győzelem viszont akár arra is alkalmas lehetett, hogy – amennyiben igaz volt ez a megállapítás – újra meghozza a játékosok győzelem iránti éhségét. Erre szükségük is lesz, hiszen a tét az első választás illetve a rájátszás alatti pályaelőny sorsa.

“Ugyanarra a csapatteljesítményre van szükségünk, amit pénteken láthattak a szurkolók a MAC ellen – nyilatkozta a klub előzetesében Jason Morgan, az Acélbikák vezetőedzője. – Akkor mind a négy sorunk hozzájárult a sikerhez támadások szempontjából és a két emberelőnyben kapott gólt kivéve magabiztosan játszottunk a védekező harmadban is. A speciális egységek is nagy szerepet kaptak, hiszen pénteken száz százalékos volt az emberhátrányos védekezésünk, emberelőnyben pedig három gólt lőttünk. A DVTK egy nagyon erős támadójátékkal rendelkező csapat, épp ezért kiemelkedően kell megjátszanunk a korongot, ha le akarjuk őket győzni. Valószínűleg lesz néhány változtatás a sorokban, mivel vannak, akik kisebb sérülésekkel bajlódnak és lehet, hogy ki kell hagyniuk a meccset. Nagyon jó mérkőzést várok hétfőn.”

DAB–DVTK Jegesmedvék 3-6

   

Dunaújvárosban egy sok hibával tarkított mérkőzésen a harmadik harmadban kerekedett vendéglátója fölé a bajnokcsapat.

A felsőház középszakaszának első fele – az első három csapat esetében – emberes körbeverést hozott, így várható volt, hogy a bajnok dunaújvárosi vendégjátéka parázs meccs lesz. Így is indult a találkozó, az első percben Adorjánnak két nagy védése is volt. A 4. percben megszerezték a vezetést a Jegesmedvék: Galanisz maradt teljesen egyedül a hazai kapu előtt, a levegőből levette a korongot, majd két testcsel után a hosszú felső sarokba lőtt (0-1). A következő cserék a vendégeknek sikerült jobban, több komoly lehetőségük is volt. Ezután sem találta a ritmust a DAB, így a miskolciak többet tudtak támadni, könnyen jutottak helyzetekhez, és továbbra is csak Duschek remek formája tartotta meccsben a házigazdákat. A 11. percben aztán eléggé váratlanul, nagy miskolci védekezési hibából egyenlítettek az Acélbikák. Az egyik védő nem tudta kilőni a miskolci harmadból a korongot, amit Odnoga stoppolt le, majd remekül indította a kapu elé kísérő nélkül érkező Izackyt. A cseh csatár elfektette Adorjánt, és az üres hálóba csúsztatta a pakkot (1-1). Felpörgött a meccs, kevesebb lett a játékmegszakítás, ám a meglehetősen sok hiba jó néhány ígéretes akciót hiúsított meg. A 16. percben megfordította az állást a hazai csapat: Turcotte vitte be a korongot lendületesen a támadó harmadba, a kék vonal után azonnal nagy bombát eresztette meg, és a pakk Adorján keze mellett a bal felső sarokba vágódott (2-1).

A második harmadot nagy elánnal kezdték a vendégek, az első percben három lövés is ment Duschek kapujára, eredmény nélkül. A meccs első emberelőnyét a dunaújvárosiak kapták, amit nem tudtak gólra váltani. A büntetőpadról visszatérő Pavuk előtt nagy helyzet adódott, de közelről a kapusba lőtt. A Jegesmedvék érezhetően nagyobb sebességbe kapcsoltak, nyomás alá helyezték a vendéglátókat, akik be is szorultak, és a korong kihozatala is nehézséget okozott nekik. Az első vendégfór ideje a 30. percben jött el, ám ők is veszni hagyták ezt a lehetőséget. Teljes létszámban továbbra is a Jegesmedvék domináltak, de fölényük leginkább a mezőnyben érződött, Duschek azonban így sem unatkozott. A DAB a 35. percben jött ki a szorításból, rögtön tesztelték is Adorján éberségét, majd növelték az előnyüket. Lencsésre senki sem figyelt a kapu előtt, ő pedig a megkapott korongot a jobb felső sarokba lőtte (3-1). Két perccel később Rantanen kék vonalas lövése csattant a kapuvason, majd Izacky kígyózott át több miskolci védő között, de lövését hárította Adorján. Az utolsó percben a hazaiak a támadó harmadban vesztettek korongot, amivel Kulmala léphetett ki szólóban és nem hibázott (3-2). Az utolsó másodpercben (vagy talán már utána) Miskolczi ugyan berúgta a korongot a  kapuba, de ezt persze – videózás után – nem adták meg a játékvezetők.

A harmadik játékrész áthúzódó miskolci előnnyel kezdődött, és bár voltak nagy helyzeteik, Duschek mindent védett. A 43. percben egyenlítettek a Jegesmedvék: Kulmala is egyedül álldogált a támadó harmad közepén, és onnan ki is púpozta a bal sarkot borító hálót (3-3). A 44. percben jött a következő vendégfór, de ez is eredménytelenül telt el. A 47. percben ismét

vezettek a Jegesmedvék: Hajós próbált keresztbe passzolni a kapu előtt, ám a korong Szkripec korcsolyájáról a gólvonal mögé pattant (3-4). Ritmust váltottak az Acélbikák, rövid időn belül két komoly védeni valója is akadt Adorjánnak. Az 50. percben növelték előnyüket a vendégek: egy kipattanót Miskolczi terelt az üresen maradt kapuba (3-5). Az 56. percben ritkán látható jelenetnek lehettek szemtanúi a szurkolók: miután kétperces kettős előnybe kerültek az Acélbikák, Jason Morgan edző a kapusát is levitte, így 6 a 3 ellen játszhattak, a szépítés azonban így sem sikerült. A végére maradt még egy üreskapus vendéggól Vas révén (3-6).

Jason Morgan (vezetőedző, DAB): ”Jól kezdtünk, szép gólokat lőttünk. A fordulópont egyértelműen a második harmad végén egy buli után kapott balszerencsés gól volt, akkor valami megtört a csapatban. Utána a Miskolc fordítani tudott, és bár mentünk előre, nem adtuk fel, de végül nem tudtunk nyerni.”

Mikael Tisell (vezetőedző, DVTK Jegesmedvék): ”A Dunaújváros azt a játékot hozta, amire számítottunk. Nagyon veszélyesen támadnak le, amellyel sok gondot okoztak nekünk is ma este. Aztán menet közben egyre jobban megtaláltuk a saját formánkat. Nagy dolognak tartom, hogy ebben a csarnokban 3-1-ről tudtunk nyerni. Szerencsére a csapatnak van egy nagyon erős magja, amely fel tudja húzni a nehéz helyzetben a többieket.”

dabmis

Fotó: DAB

Erste Liga, Dunaújvárosi Jégcsarnok, 500 néző. Játékvezetők: Kókai, Kókai, Kis-király, Soltész.
Duschek: 88,1% (Koitmaa)
K
Adorján: 91,9% (Kiss)
Hüffner, Mestyán, Becze, Nageler, Azari
1
Rusk, Leppanen, Galanisz, Miskolczi, Magosi B.
Szkripec, Orbán, Odnoga, Izacky, Novotny
2
Rantanen, Láda, Pavuk, Vas, Sakaris
Lencsés, Hruby, Turcotte, Hári, Léránt
3
Joe, Vojtkó, Hajós, Tóth A., Kulmala
Török, Silló, Németh, Tanka
4
Albert, Köllő, Ritó, Berta, Tóth G.
Morgan Jason, Borbás Gergely
E
Tisell Mikael, Parikka Eemeli Olli
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 03:31 MIS Galanisz Magosi B.
1-1 10:30 DAB Izacky Odnoga
2-1 15:10 DAB Turcotte Hári Lencsés
3-1 34:43 DAB Lencsés Novotny Odnoga
3-2 39:03 MIS Kulmala
3-3 42:19 MIS Kulmala Joe
3-4 46:39 MIS Hajós
3-5 49:22 MIS Miskolczi Magosi B. Galanisz
3-6 59:39 MIS EN Vas Rantanen
37 Kapura lövések száma 42
6 Kiállításpercek 8

Az Acélbikák–Jegesmedvék góljai

 

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum