Egy pont kell az egy ponthoz a Fehérvárnak

   

A Salzburg ellen bónuszpontokért megy a csata mindkét oldalon.

Öt mérkőzés óta nyeretlen a Fehérvár az EBEL-ben, ilyen hosszú rossz sorozata még nem volt a csapatnak ebben a szezonban. A liga alapszakaszának utolsó fordulójában az a Salzburg érkezik a Raktár utcába, amely viszont ötmeccses nyerő szériában van és önbizalomtól duzzad. Mindkét csapat sorsa régeldőlt már nagy vonalakban, a Salzburg a felsőházban, a Fehérvár az alsóházban folytathatja. Ami még kérdéses, hogy hányadik helyen végeznek és mennyi bónuszpontot visznek magukkal a saját középszakasz körükbe.

A Fehérvárnak a saját kezében van a sorsa. Két pont az előnye a Villach-hal szemben, ráadásul az egymás elleni eredmények is a Volánnak kedveznek. Előrébb már nem juthat a csapat. Így az a kérdés, egy bónuszponttal vagy bónuszpont nélkül indulnak-e a középszakasznak. Hogy ne kelljen izgulni azon, hogy mi lesz Bécsben a Villach-hal, ahhoz egyetlen apró pontocskára van szüksége a Volánnak. Persze nyilván ennél többre vágynak Fehérváron, a lelkes és az utóbbi évek nem túl sikeres idényei ellenére is nagy létszámú közönség megérdemelné, hogy folytatódjék az a hagyomány, miszerint a Volán–Salzburg meccseken mindig a hazai csapat nyer.

AVS-RBS-SAE_7560-900

fotó: Fehérvár AV19, Soós Attila

Ehhez azonban a Salzburgnak is lesz hozzáfűzni valója. Ellentétben a Volánnal a Bikák sorsa másoktól is függ ugyan, de az biztos, hogy a saját részüket meg akarják majd tenni ahhoz, hogy esetleg előrébb jussanak az alapszakasz záró táblázatán. Hátrafelé nem kell figyelniük, előre viszont igen, két ponttal előzi őket a jelenlegi második Linz. Ha sikerülne pontszámban befogni a vasárnap Innsbruckban játszó linzieket, akkor az egymás elleni eredmények miatt a Salzburg vihetne négy bónuszpontot magával, a Black Wings pedig kettőt. Ehhez a Salzburgnak legalább 2 ponttal többet kell szereznie, mint vetélytársának. Ebből következik, hogy számukra csak a győzelem jelenthet bármiféle segítséget ennek a célnak az elérésében.

Ebben az idényben eddig háromszor játszott egymással a két csapat. Fehérváron a Volán nyert 2-1-re, Salzburgban viszont egy 8-4-es és egy 2-0-s osztrák siker született. A Fehérvár eddig 99 lőtt gólnál tart a ligában, így vasárnap a századik megszületését is ünnepelheti a közönség. Reméljük, nem is szeretnének megállni száznál Háriék, és ezzel emelkedni fog az utóbbi 5 mérkőzés nem túl acélos 1,2-es gólátlaga.

Fehérvár–Salzburg 1-2

 

Hári Jánosék a vereségük ellenére is a 10. helyen zárták az EBEL alapszakaszát, így bónuszponttal vágnak neki a középszakasznak.

A Fehérvár AV19 SC elnöke, Gál Péter Pál a mérkőzés előtt, a jégen jelentette be, hogy Hári János a 2018/2019-es szezont is a magyar EBEL-csapatban tölti. A Salzburg erősen kezdett, gyorsan megpróbálta elrontani a fehérvári szurkolók örömét. Ennek köszönhetően már a 3. perc elején emberelőnybe került. Ezt kivédekezték Manavianék, de hiába jött vissza a kiállított, továbbra is a Volán harmadában folyt a játék. Majd Vidmar vesztette el a korongot, Carruth azonban a helyén volt, nem lett komoly gond az esetből. Továbbra is a vendégek uralták a meccset, Mueller keveredett a kapu elé, majd Harris kecsegtető helyzetben fölé lőtt. A 8. percben Uotilla bedobókörből leadott lövése jelezte, a Fehérvár is a jégen van. A harmad derekára kijöttek a szorításból a hazaiak, Hári lekészített korongját Kóger centiméterekkel lőtte mellé. Nem tartott sokáig a fehérvári lendület, hamarosan újra a Salzburg percei következtek. Carruth remekül védett, Viveiros középre tartó, közeli lövését is hárította. A 14. percben ő sem tudott segíteni, Mueller keresztpasszát Brouillette kapásból vágta a hálóba (0-1). Két perccel később Hári harcolt ki emberelőnyt. A legnagyobb helyzet LoVecchio előtt adódott, de Gracnar fölé tolta a gólba tartó korongot. A hajrá ismét az osztrákoké volt, de az eredmény nem változott.

A folytatásra agilisabban jöttek ki Kógerék. Több veszélyes akció után, a 23. percben Luttinen került helyzetbe, csak szabálytalanul tudták megállítani. A finn támadó büntetőjét Gracnar mamuttal hárította. Ez a harmad kiegyenlítettebb játékot hozott, több fehérvári helyzettel és lövéssel. A 27. percben Sárpátki és Reisz mehettek kettő az egyben az osztrák kapura, végül előbbi tüzelt mellé. Két perccel később Carruth kapuja előtt pattogott a korong, amit Hughes emelt a hálóba, de a játékvezetők már korábban belesípoltak az akcióba. A 31. percben másodszor is emberelőnybe került a Salzburg. Pár másodperccel Luttinen büntetésének lejárta előtt Harris kibújt a határozatlan fehérvári védők között és a felső kapuvas segítségével kettőre növelte a vendégelőnyt (0-2). A góltól nem omlott össze a Volán, sikerült gyorsan szépíteni. A 36. percben Uotilla távoli lövését még blokkolták, Vidmar ismétlése viszont Gracnarról a gólvonal mögé vágódott (1-2). A hátralevő időben a Fehérvár komoly energiákat mozgósított az egyenlítés érdekében, a legnagyobb helyzet egy kontra végén mégis Harris előtt adódott, aki melléhúzta a ziccert, így teljesen nyílt volt a találkozó az utolsó játékrész előtt.

A középső harmadhoz hasonlóan kezdődött a záró húsz perc. Kógerék keményen küzdöttek, nyoma sem volt már a korábbi salzburgi fölénynek. Stipcicz emelésénél közel volt az egyenlítés, de ez a helyzet is kimaradt. A 48. percben Viveiros ütötte ki a korongot, jöhetett az újabb emberelőny. Luttinen passzolt Hárihoz, akinek lövését Gracnar – a meccs védését bemutatva – lekapta a levegőből. Nem sokkal később LoVecchio ziccerét is hárította a szlovén kapus, majd Manavian távoli bombája a kapuvasat érintve vágódott mellé. Az utolsó tíz perc is Volán-fórral indult, de a második gól csak nem akart megszületni. Így érkeztünk el a hajrához. Hannu Jarvenpaa időt kért, de nem sikerült begyötörni az egyenlítő találatot. A Fehérvár a második harmadtól jól játszott, a harmadikat egyértelműen uralta, de csak egy gólt lőtt, így vereséget szenvedett. A többi eredménynek köszönhetően 44 meccs után a 10. helyen zárt és 1 bónuszponttal kezdheti a középszakasz küzdelmeit.

avsrbs-2018

Fotó: Soós Attila (Fehérvár AV19)

EBEL, 2857 néző. Játékvezetők: Stefik, Trilar, Began, Zgonc.
Carruth: 94,3% (Rajna)
K
Gracnar: 96,2% (Starkbaum)
Vidmar, Uotila, Erdély, Hári, Kóger
1
Trattnig, Brouillette, Harris, Rauchenwald, Mueller
Manavian, Stipsicz, Gilbert, Latendresse, LoVecchio
2
Generous, Raymond, Hughes, Duncan, Herburger
Palin, Szabó D., Sárpátki, Music, Luttinen
3
Stajnoch, Heinrich, Huber, Schiechl, Latusa
Kocsis, Szaller, Vincze, Reisz, Szabó K.
4
Viveiros, Pallestrang, Cijan, Winkler, Baltram
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 13:06 RBS Brouillette
0-2 32:06 RBS PP Harris Rauchenwald
1-2 35:13 FHA Erdély Hári Vidmar
26 Kapura lövések száma 37
4 Kiállításpercek 6
Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum