Két éremmel gazdagabban tér vissza a ligába a Miskolc

   

A szezon második felében nagy formát futó Dunaújváros ellen folytathatja a címvédő DVTK Jegesmedvék a bajnoki pontvadászatot.

Tizenkét nappal ezelőtt hosszabbításban győzte le a DVTK Jegesmedvék a Dunaújvárost az Erste Liga alapszakaszának utolsó mérkőzésén. Azóta a miskolciak meglehetősen aktívan töltötték az időt, játszottak egy kupa elődöntőt a Ferencváros ellen, amelyet 5-1-re nyertek meg, egy kupadöntőt az UTE ellen, amelyet 4-0-ra nyertek meg, majd a Visegrád Kupa döntőjében büntetőkkel kaptak ki 5-2-re a legutóbbi két szlovák bajnokság döntősétől, az ott egy arany- és egy ezüstérmet szerző HK Nitrától. Összességében ez bajnoki szünetben nyújtott a produkció a Jegesmedvéknek is egy arany- és egy ezüstérmet ért, nem mellesleg jó hírét vitték a magyar hokinak a miénknél jóval nagyobb hagyományokkal rendelkező Szlovákiában is. Sokat tanulhatott Mikael Tisell csapata elsősorban a nyitrai meccsből, és bizonyosan lesznek olyan tanulságok, amelyeket már magukkal is tudnak hozni az Erste Liga középszakaszába is.

Az ellenfél Dunaújváros számára a legnagyobb kihívás az elmúlt két hétben alighanem az volt, hogy hogy tartsa felpörögve csapatát Jason Morgan. Elképesztő, hogy mekkora változást hozott a csapat életében a kanadai edző érkezése, aki nem mellesleg két éve – szintén idény közben átvéve a csapatot – a Miskolcot vezette el a MOL Liga győzelemig. A néhány, év közben érkezett játékos is segített a csapatot előre lökdösni, Turcotte ott folytatta, ahol Belgrádban abbahagyta, hihetetlen a gólérzékenysége, szinte minden bepattan róla, 19 meccsen máris 14 gólnál tart. Hári Norbert az előkészítésben jeleskedik, Becze pedig pár mérkőzés alatt máris többet csinált, mint Újpesten, igaz, pontjai legnagyobb részét a Titánok és a Ferencváros ellen szerezte. Hogy mi a jobb, menetből, három éles mérkőzéssel érkezni egy rangadóra, vagy kihasználni egy közel két hetes időszakot a csapat játékának csiszolására, az ki fog derülni péntek este Miskolcon.

MIS-DAB_20180114-900

Nagyon sűrű időszakon vagyunk túl, három nap alatt két kupadöntőben is szerepeltünk – mondta a csapathonlapnak Mikael Tisell, a DVTK Jegesmedvék vezetőedzője. – Mivel ezek a sorozatok véget értek, most már teljes erőbedobással tudunk az Erste Ligára koncentrálni. Elégedettek lehetünk azzal, amit az alapszakaszban elértünk. Úgy látom, hogy a Liga színvonala magasabb, mint tavaly, így még ha sikerült is szép pontfölénnyel nyerni, ez nem volt egyszerű feladat. Örülök, hogy sikerült az élen végezni, de most újra bizonyítanunk kell, hiszen az ellenfeleink megint bele fognak mindent adni ellenünk. A középszakasz elején talán a legfontosabb számunkra, hogy fel tudjunk töltődni, és teljes erővel a pénteki játékra tudjunk fókuszálni. Tudjuk, hogy mennyi pontra van szükségünk, hogy az élen végezzünk, sokat beszéltünk erről. Ma reggel jót edzettünk, és készen állunk a holnapi megmérettetésre.

“Nagyon hosszú volt ez a szünet, hiszen 12 nap telt el a legutolsó meccsünk óta – mondta Jason Morgan, a DAB mestere. – Ez lesz a legnagyobb kihívás is egyben, vissza kell térjünk a legjobb formánkhoz a lehető leggyorsabban. Nagyon keményen edzettünk a jégen és azon kívül is. Remélhetőleg az időzítés megfelelő és amikor a mérkőzésen bedobják a korongot, ugyanazon a szinten tudjuk folytatni, ahol abbahagytuk. A DVTK nagyon jó csapat, nagyon kemény csata vár ránk. Nagyon mély játékoskeretük van, tehát a legjobb formánk lesz csak elég a sikerhez.”

DVTK Jegesmedvék–DAB 5-2

   

A bajnok magabiztosan győzött első középszakaszbeli meccsén a Dunaújváros ellen.

A felsőházi középszakasszal megkezdődött a bajnokság igazán izgalmas szakasza, hiszen itt már minden kis hibának, botlásnak komoly következménye lehet a végső sorrend szempontjából. Talán ennek is betudható, hogy a meccs elején kicsit óvatosan játszott mindkét csapat, a játékosok a legbiztosabb megoldásokra törekedtek, és nem is kezdtek nagy rohanásba. Az első komolyabb helyzetre így az 5. percig kellett várni, amikor Duschek védett egy közeli lövést. Egy perc múlva azonban jött az első gól: a hazaiak 3 az 1 ellen vihették a korongot, Tóth Adrián azonban nem passzolt, hanem egy testcsel után maga fejezte be az akciót (1-0). A gól után a Jegesmedvék diktálták a tempót, ekkor látszott, hogy ők sokkal inkább meccsben vannak, mint a két hetet csak edző Acélbikák. Több helyzetük is volt, és azok veszélyességi foka is magasabb volt, mint a vendégeké, a 13. percben például Kulmala a bal kapuvasat találta telibe. A 15. percben fújták be a játékvezetők a meccs első kiállítását, ami után a Miskolc játszhatott két percig egy játékossal többel, de nem éltek a lehetőséggel, sőt egy kontrából a vendégek is veszélyeztettek. Az utolsó két percben némi időeltolódással három játékos is kiült a büntető padra, így bő fél percig 4 a 3 ellen játszhattak az újvárosiak, eredmény nélkül.

A második harmad 44 másodperces vendég kettős fórral indult, ám sem ezt, sem a szimpla előnyt nem sikerült kihasználni. Sőt a büntetőpadról a jégre lépő Pavuk azonnal kapta a korongot, de lövését védte Duschek. A 4. percben növelték előnyüket a Jegesmedvék: egy gyors kontra során szép figurával passzolták ki a vendégvédelmet, és ennek végén Magosi közelről talált a kapuba (2-0). Egy perccel később egy páros kiállítás után 4 a 4 elleni játék jött, amely különösebb izgalom nélkül pörgött le. Teljes létszámban továbbra is a házigazdák akarata érvényesült, magabiztosan kontrollálták a meccset, a DAB nem tudott megfelelően felpörögni. A 31. percben az Acélbikák kerültek emberelőnybe, és bár lőttek becsülettel, Adorján mindent hárított. A 34. percben szépítettek a vendégek: a miskolciak a saját harmadukban adták el a korongot, amely Nagyhoz került, ő pedig kilőtte a hosszú sarkot (2-1). Két perc múlva emberelőnyben válaszoltak a hazaiak: Galanisz oldalról bombázott a kapuba (3-1). A gól után magasabb sebességi fokozatba kapcsoltak a csapatok, és ez fél perccel a lefújás előtt miskolci gólhoz vezetett: a kapu felé robogó Kulmala kapta a korongot a támadó harmad közepén és a lepókhálózta a bal felső sarkot (4-1).

A harmadik játékrész miskolci góllal kezdődött: alig telt el két perc, amikor Kulmala a támadó harmad közepéről, az előtte álló védő lába mellett engedett el egy lövést, a korong pedig a bal sarokba vágódott (5-1). Mivel ezzel a góllal a meccs nagy kérdései eldőltek, az izgalom is elillant. Ezt követően gyűrték egymást a felek, de ezt leginkább a mezőnyben tették. A miskolciak negyedik sora is több lehetőséget kapott a korábbiakhoz képest, és éppen ők hozták össze a harmad legnagyobb helyzetét az 50. percben, de Duschek bravúrral védett. Két perc múlva egy újabb előnyt hagytak veszni az Acélbikák. Az utolsó percben Adorján bosszankodhatott nagyon, hiszen Salló lerontotta a statisztikáját, miután közelről az üresen maradt kapuba lőtt (5-2).

dabmis

Fotó: DAB

Mikael Tisell (vezetőedző, DVTK Jegesmedvék): ”Az első harmadban nagyon lassúak voltunk, nem ment úgy a játék, ahogy terveztem. A másodikban már sikerült felpörögnünk, szép gólokat lőttünk, miközben jó volt az emberhátrányos védekezésünk, és stabilak maradtunk hátul. Innentől már látszott, hogy mi vagyunk a jobb csapat. Megérdemelt, fontos győzelmet arattunk.”

Jason Morgan (vezetőedző, DAB): ”A Miskolc az egész alapszakaszban bizonyította, hogy kitűnő csapat, és ezt megtette most is. Nagyon kijött a különbség, hogy mi két hétig csak edzettünk, addig az ellenfelünk nagy iramú, jó mérkőzéseket játszott. Ennek megfelelően ők sokkal élesebbek, koncentráltabbak voltak. Nagyon csalódott vagyok a csapatom mai teljesítménye miatt. Sem az erőfeszítés, sem a fegyelmezettség, sem a mentális apróságok nem voltak olyan szinten, mint amit én elvárok. Ennek csak vereség lehetett a vége.”

Az Erste Liga felsőházának állása:

1. DVTK Jegesmedvék 7 pont (1 mérkőzés)
2. MAC Budapest 5 (1)
3. Dunaújvárosi Acélbikák 1 (1)
4. UTE 0 (1)

 

Erste Liga, Miskolci Jégcsarnok, 1005 néző. Játékvezetők: Varjú, Varjú, Kis-király, Pálkövi.
Adorján: 94,1% (Kiss)
K
Duschek: 87,8% (Koitmaa)
Rusk, Leppanen, Galanisz, Miskolczi, Magosi B.
1
Erdélyi, Mestyán, Nageler, Azari, Novotny
Rantanen, Láda, Pavuk, Vas, Sakaris
2
Szkripec, Orbán, Odnoga, Becze, Léránt
Joe, Vojtkó, Hajós, Tóth A., Kulmala
3
Lencsés, Hruby, Turcotte, Hári, Izacky
Albert, Köllő, Ritó, Berta, Tóth G.
4
Hüffner, Tanka, Silló, Németh, Nagy
Tisell Mikael, Farkas Tamás
E
Morgan Jason, Borbás Gergely
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 05:21 MIS Tóth A. Hajós Leppanen
2-0 23:47 MIS Magosi B. Miskolczi Galanisz
2-1 33:54 DAB Nagy Silló Németh
3-1 35:28 MIS PP Galanisz Magosi B. Leppanen
4-1 39:29 MIS Kulmala Tóth A. Rantanen
5-1 42:04 MIS Kulmala
5-2 59:08 DAB Silló Németh Nagy
41 Kapura lövések száma 34
10 Kiállításpercek 8

A Jegesmedvék–Acélbikák képekben

   

A DVTK Jegesmedvék–DAB góljai

 

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum