Győzelemre hajt a Fehérvár és a Graz is

   

Felsőházba vágyó tabellaszomszédok találkoznak Székesfehérváron. Csak a győzelem lehet jó mindkettejüknek.

Legutóbbi két mérkőzését elvesztette a liga két legerősebb csapata ellen a Fehérvár, és így visszacsúszott az EBEL 9. helyére. Hét fordulóval az alapszakasz vége előtt 5 pont a lemaradás a felsőházat érő 6. helytől, 11 pedig az 5. helyen álló Innsbrucktól. Az Innsbruck már eléggé távol van de a Medvescak még esetleg befogható egy jó hajrával. Azonban akkor sem mindegy, hogy zár a csapat az alapszakaszban, ha a felsőház mégsem jönne össze, hiszen tudjuk jól, a középszakasz mindkét házában bónuszpontokkal indulnak a legjobbak, ami a rájátszásért folytatott harc szempontjából egyáltalán nem mindegy.

Ebből a szempontból kulcsfontosságú mérkőzésre kerül sor vasárnap kora este Székesfehérváron, ahol a jelenleg a 8. helyen álló, a Fehérvárt 2 ponttal előző Graz vendégeskedik majd. Ez lesz kettejük idei harmadik összecsapása, amelyet pénteken követ majd a negyedik. Tabellaszomszéd elleni meccs mindig hatpontosnak számít ebben a ligában, ahol különösen tömör és kiegyenlített a mezőny. Eddig mindketten megnyerték saját hazai meccsüket, a Fehérvár egyetlen góllal, a Graz hárommal, az egymás elleni összevetés tehát egyelőre az osztrákoknak kedvez, de reméljük, ez már nem sokáig marad így. Ez lesz a 28. összecsapásuk Fehérváron, és eddig mindketten 14-14  győzelemnél tartanak.

AVS-G99_20171105-05_-900

fotó: Fehérvár AV19, Máté Eszter

A Graz két győzelemmel és ezáltal kellő önbizalommal felvértezve érkezik a csatába. A legutóbbi meccsük előtt igazolták le a kanadai csatárt, Anthony Camarát, aki jobb bemutatkozást nem is remélhetett volna, az ő góljával győzött ugyanis a Graz Klagenfurtban 2-1-re. A csatár szerint most is a három pont a céljuk, nem adták még fel az egyenes kvalifikációt a rájátszásba, amihez a felsőházba kell jutni. Ehhez azért össze kell kapniuk magukat, hiszen a Klagenfurtban aratott győzelmük ellenére is övék a liga legrosszabb idegenbeli mérlege. Reméljük, a Fehérvár segít újra beigazolni ezt.

“A Linz elleni meccsből a pozitívumokat kell magunkkal vinni -  nyilatkozta a ligahonlapnak Hannu Jarvenpaa, a Volán mestere. – A csapat megmutatta, hogy van karaktere és küzdőszelleme. A Graz ellen újra csak teljes erőbedobással kell játszanunk, és akkor újra jönni fognak a gólok is. A Graz életveszélyes a speciális játékokban, így nagyon fegyelmezettnek kell maradnunk.”

Fehérvár–Graz 4-1

   

Carruth vezetésével magabiztosan verte a Fehérvár az első harmad végén megroppanó Grazot.

Nem rontottak egymásnak a csapatok, az első percekben főleg a Volán védő harmadában folyt a játék, különösen Setzinger megmozdulásai jelentettek veszélyt Carruth kapujára. Hamarosan fordult a kocka, Kóger kapott nagy ütést a kezére a darálóban, a korong Hári elé került, de lövését Toivonen védte. Felpörgött a mérkőzés, az 5. percben Higgs lépett ki ziccerben, Carruth hárított, de a szabálytalankodó Pallint kiállították. Jól zárt a hazai retesz, gond nélkül átvészelték az emberhátrányt Hartyék. A másik oldalon Setzinger ült ki, de a fehérváriak sem tudták kihasználni a fórt. A 13. percben ismét Hári volt a főszereplő, passzával Erdély lépett ki, de rossz megoldást választott. Nem úgy két perccel később, amikor a Volán 36-osa megküzdött a korongért Toivonen kapuja mögött, majd tökéletesen érkezett Kóger beadására (1-0). Próbált váltani és gyorsan egyenlíteni a Graz, de közben nagyon kinyíltak hátul. A 20. perc elején ismét Erdély szólózott és ezúttal szép csel után, fonákkal a hálóba emelt (2-0). Még meg sem ünnepelték a második gólt a hazai szurkolók, amikor Reisz és Music is kiugrottak, végül Reisz nem passzolt, hanem pontos lövéssel, maga fejezte be az akciót (3-0).

A középső harmad első perceit megnyomták a vendégek, de Carruth vezérletével kitartott a védelem. Öt perc után úgy tűnt, kifogytak a szuszból Wogerék, sorra jöttek a Volán-helyzetek. A 25. percben Music kerülgette az osztrák bekkeket, de lövése célt tévesztett, majd Gilbert kétszer is veszélyeztette Toivonen kapuját. Erdély, majd Luttinen helyzetei következtek, érett a negyedik hazai gól. LoVecchióék már a semleges harmadban sorra lefülelték a rossz grazi passzokat, amikkel azonnal támadásba lendültek. A játékrész derekára csökkent az iram, nem jött jókor Uotila kiállítása, de ezt az emberhátrányt is könnyedén átvészelték a fehérváriak. Csendesen csordogált tovább a mérkőzés, küzdött a szépítésért a Graz, de magabiztosan őrizte háromgólos előnyét a magyar EBEL-csapat. Az utolsó öt percben aztán beszorultak Manavianék, Higgs és Zusevics is kihagyott egy-egy száz százalékos ziccert, Carruth is bemutatott néhány szép védést. Végül a második harmadban nem esett gól, komoly előnnyel várhatta a Jarvenpaa-csapat a harmadik húsz percet.

Az utolsó harmad is osztrák helyzetekkel és egy fehérvári kiállítással indult, de a korong behozatala is gondot okozott Higgséknek. Az emberhátrány utolsó pillanataiban aztán Carruth babonázta meg a grazi támadókat, majd öt az ötben ismét Hári és Erdély akciója csalt ki tapsot a közönségből. Utóbbi egy ütközés után nagyot esett, de később folytatni tudta a játékot. Felesleges kockázatot nem vállalt a Volán, fegyelmezetten játszva pergették a perceket Luttinenék. A 48. percben Gilbert végleg eldönthette volna a mérkőzést, de nem tudta bepofozni a gólvonalon pattogó korongot. A harmad felénél hazai emberelőny következett, Kóger kanyarodott a kapu elé, majd hatalmas gólt lőtt a rövid felsőbe (4-0). A mérkőzés ezzel végleg eldőlt, a hátralevő időben még egy kivédekezett emberhátrány maradt – ma este a speciális egységek is kiválóan teljesítettek. A tökéletes meccsbe Ograjensek rondított bele, aki két perccel a vége előtt bekotort egy kipattanót (4-1). A fehérvári győzelmet ez már nem befolyásolta, győzelmével továbbra is versenyben van a rájátszásért a magyar EBEL-csapat.

avsg99-201801

Fotó: Soós Attila (Fehérvár AV19)

EBEL, 3125 néző. Játékvezetők: Baluska, Trilar, Rakovic, Soós.
Carruth: 97,4% (Kornakker)
K
Toivonen: 85,7% (Höneckl)
Vidmar, Uotila, Erdély, Hári, Kóger
1
Carlsson, Weihager, Woger, Brophey, Oberkofler
Manavian, Stipsicz, Gilbert, Latendresse, LoVecchio
2
Unterweger, Laakso, Ograjensek, McLean, Nixon
Palin, Harty, Reisz, Music, Luttinen
3
Natter, Setzinger, Pirmann, Higgs, Strohmeier
Szaller, Szita, Vincze, Kocsis, Szabó K.
4
Zusevics
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 15:08 FHA Erdély Vidmar Kóger
2-0 19:16 FHA Erdély Uotila
3-0 19:36 FHA Reisz Luttinen Manavian
4-0 49:56 FHA PP Kóger Luttinen Hári
4-1 57:27 G99 Ograjensek Laakso Pirmann
28 Kapura lövések száma 38
8 Kiállításpercek 4
Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum