Kanada a világbajnok

   

Színvonalas, izgalmas mérkőzésen az utolsó percekben tudta csak legyőzni Svédországot a kanadai juniorválogatott.

A döntő már az első percektől sokkal kiegyenlítettebb volt, mint az elődöntő. Akkor az amerikaiak teljesen kapujukhoz szögezték a svédeket, ez a kanadaiaknak nem sikerült. Az első harmadban nem is esett gól, még akkor sem, amikor a kanadaiak emberelőnyben támadhattak. Ez a fő erősségüknek számított ezen a tornán, de látszott, hogy a svédek remekül kitanulták, mit tehetnek ez ellen. Ehhez képest a második harmad elején kicsit a semmiből született az első találat, Jordan Kyrou iramodott meg a saját harmadából, őt szorosan fogta Rasmus Dahlin, de társa Timothy Liljegren kicsit lemaradt emberéről, a csapatkapitány Dillon Dubéről, aki viszonylag szabad helyzetben kapván a korongot megszerezte a vezetést Kanadának. Nem ez volt Dube első találata, ám a korábbit nem adták meg a játékvezetők, mivel Gustavsson kapus már előtte rátenyerelt a korongra. Kifejezetten eseménydús volt a meccs ezt leszámítva is, bár a játék kicsit felnőttesebb volt, mint az USA?Svédország elődöntőn, a nagy tempó mellett jobban ügyeltek a csapatok a védekezésre. Ennek ellenére a háromkoronások ismét emberhátrányból szereztek gólt, a 34. percben Tim Söderlund ragasztott nagy gólt a különben parádézó Carter Hart kapujába.

A meccs egyik érdekessége a svéd emberhátrányos védekezés volt, amely remekül működött az emberhátrányos gólt követően is. A harmadik húsz perc is áthúzódó kiállítással kezdődött, majd az utolsó tíz percből is négyet emberelőnyben játszhattak a juharlevelesek, de Taylor Raddysh kapuvasánál tovább nem jutottak. Elvileg nem is kellett volna, hiszen Kyrou passza teljesen üresen találta a kapu előtt, de kimaradt a helyzet. Ami viszont nem sikerült fórból, az összejött egyenlő létszám mellett, 1:40-nel a vége előtt Tyler Steenberger szerezte meg első gólját a világbajnoki tornán, a legjobbkor, a legfontosabbat. A svédek még megpróbálták lehozni a kapusukat, ebből Alex Formenton állította be a 3-1-es végeredményt egy rangjához méltóan izgalmas és színvonalas találkozón.

2018 IIHF World Junior Championship
Fotó: Matt Zambonin/HHOF-IIHF Images

A bronzmeccs ennél jóval simább volt. Közel egy harmadon keresztül tartani tudta a sokkal jobb erőkből álló amerikai válogatottat Csehország, de az első gól demoralizáló körülmények között született. Az történt, hogy a harmad végére emberelőnybe került Csehország, ám ahelyett, hogy gólra váltotta volna az előnyt, négy másodperccel a harmad vége előtt gólt kapott. A gólszerző Trent Frederick volt, akit a 2016-os draft első körének 29. helyén választott a Boston Bruins. A fiatalember teljesítménye annál is inkább figyelemreméltó, mivel még háromszor betalált, így összesen négy gólt szerzett. Mint az gyanítható az eddigiekből is, a csehek tudománya hamar elfogyott, a második harmad végére 7-0-s hátrányba kerültek. Necasék nem adták fel, a végéig küzdöttek, ennek köszönhetően lett 9-3 a végeredmény.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum