Máris kezdődik a döntő a junior-világbajnokságon

 

Svédország hat év után nyerné első aranyát, Kanada 2015-ben lett első, tavaly is eljutott a döntőbe. Este tízkor a bronzmeccsel hangolódhatunk, melyen a csehek mérkőznek a házigazda amerikaiakkal.

Meglepő módon a svédek eddig mindössze két alkalommal szereztek aranyérmet a junior-világbajnokságok történetében, az elsőt 1981-ben, legutóbb 2012-ben. Ez annál is meglepőbb, mivel utoljára 2007-ben kaptak ki csoportmeccsen, ehhez képest ebben a 11 évben ötször végeztek a negyedik helyen, négyszer lettek másodikok és egy-egy arany-, illetve bronzérem jutott nekik. A tavalyi Kanada elleni elődöntő előtt Dominique Ducharme, aki már akkor is a juharlevelesek szakvezetője volt magabiztosan nyilatkozta, hogy a svédek bár mindig nagyon erős kerettel érkeznek, nem aggódik, mert a rájátszásban rendre nem remekelnek. Be is jött a jóslata, 5-2-re nyert Kanada. Az idei döntő egyik pikantériája, hogy most ugyanazzal a Tomas Monténnal nézhet szembe, akit tavaly legyőzött.

A svédek idén is megnyerték az alapszakaszt, aztán Szlovákia ellen jött a szokásos betlihez közelítő forma, azonban az USA ellen azonban megmutatták, hogy ennek a csapatnak más a karaktere. Pedig az USA saját közönsége előtt játszott, ráadásul igyekeztek kemény játékkal elvenni a svédek kedvét a játéktól, de ezzel sem mentek sokra. A meccs legelejét leszámítva a svédek játékban jobbak voltak, keménységben pedig minimum felvették a kesztyűt. A buffalói nézők a döntőre sem maradtak saját játékos nélkül, annak ellenére sem, hogy a nagy kedvenc Casey Mittelstadtnak, csak a bronzmeccsen jut majd szerep. 2017-ben őt draftolta a Buffalo az első kör 8. helyén, egy évvel korábban viszont Alexander Nylandert, ugyanazon a helyen. Nylander az USA elleni első gólnál adott gólpasszt, huszadik meccsén ez volt a 28. pontja, amivel a junior-világbajnokságok történetének családi kanadai tabelláján beérte édesapját, Michael Nylandert. A döntőben feltehetően ő lenne a legboldogabb, ha fia alaposan ráverne és győztesként lenne a junior-vb-k történetének negyedik legeredményesebb svéd játékosa.

A túloldalon a semmiből tört elő Drake Batherson, aki hét góljával a legeredményesebb játékos a tornán, az amerikai Kieffer Bellows és a cseh Filip Zadina társaságában. A kanadai szakvezetés munkáját dicséri, hogy egyáltalán beválogatták a keretbe, hiszen korábban semmilyen korcsoportban semmilyen válogatottba vagy kiválósági programba nem került be, az idén ősszel kapta meg először az esélyt arra, hogy válogatott mezben lépjen pályára. A QMJHL-ben nem túl acélosan szereplő Cape Breton Screaming Eagles játékosa, aki tavaly közel pont/meccses átlagot hozott. Kiváló játékos tehát, de (egyelőre) nincs egy polcon a legjobbakkal, nem véletlen, hogy csak a negyedik kör 121. helyén csaptak le rá. Mindez azonban nem zavarta a válogatott szakmai stábját, gond nélkül berakták a keretbe, még úgy is, hogy szezon közben eltört az ujja. Ő ezt most gólokkal hálálja meg, asszisztja egyelőre nincs. Batherson hokija amúgy európai gyökerekből is táplálkozik, hiszen édesapja a Straubing Tigers légiósa volt. Mint erről a játékos a TSN-nek nyilatkozott: ?Az egyetlen hoki, amit ekkor láttam a tévében, az a DEL volt. A német első osztály volt az én NHL-em.?

2018 IIHF World Junior Championship
Fotó: Matt Zambonin/HHOF-IIHF Images

A kapuban is nagy csata várható. Az egyik oldalon Carter Hart, a másikon Filip Gustavsson véd majd, nagyon hasonló statisztikájuk van, amiben a svéd minimális előnnyel vezet. Mindketten 305 percet védtek eddi, 120 körüli lövést kaptak, amelyből a svéd 9, a kanadai 10 gólt kapott, így védési statisztikája is jobb Gustavssonnak egy árnyalattal: 92,37% vs 91,67%. A kanadai kapus roppant babonás, például a bemelegítésnél neki kell utoljára elhagynia a jeget. A svájciak igyekeztek is ezzel megtréfálni, ugyanis a negyeddöntő előtt Philip Wuthrich semmi pénzért nem akart lemenni a jégről. A jégfelújítás már javában zajlott, amikor ő még mindig nyújtott. Hart végül úgy tett, mint aki lemegy, és amikor erre kollégája is elindult lefelé, visszajött a játékoskijáróból egy utolsó szertartásra.

Nem kell mondani, a kanadaiak fő erőssége a góllövés és az emberelőnyös játék. 36 gólt lőttek eddig a tornán, a második helyen álló svédek kilenccel kevesebbet. Eddig is fantasztikus fórjátékukon a csehek ellen tovább javítottak és négy lehetőségből hármat bevertek. 22 emberelőnyös lehetőségből már 13 gólt szereztek, a csehek mindössze hatnál járnak. A svédeknek eddig nem volt különösebben nagy erősségük a hátrányos védekezés, az amerikaiak elleni elődöntőben azonban éppen ez volt az egyik játékelem, amelynek segítségével meg tudták verni őket. Két szélvészgyors csapatról van szó, eszeveszett száguldás várható. A védelem mindkét oldalon tele van offenzív hátvédekkel, közülük a legponterősebb Cale Makar (8 pont), harmadik Rasmus Dahlin (6 pont), de plusz/mínusz-mutatóban magasan vezető Conor Timmins, vagy a Toronto draftoltját, Timothy Liljegrent is érdemes lesz figyelni. Dahlin teljesítménye annál is figyelemre méltóbb, mivel csak 17 éves. Ennek ellenére csütörtökön a kimondottan gyors, okos és erőszakos játékot bemutató amerikaiakat is úgy kerülgette a legélesebb szituációkban, mint a bójákat, nem állt messze a gólszerzéstől sem, egy csodálatos egyéni akció végén.

Elöl szinte bármelyik kanadai csatár képes zavart kelteni, közülük egyelőre Jordan Kyrou a legponterősebb a maga 9 pontjával, de Sam Steelnek és Cale Makarnak is 8-8 egysége van már. Kyrout a St. Louis Blues draftolta 2016-ban a második kör 35. Helyén, Steelt az Anaheim az első kör 30. helyén, Makart a Colorado a negyedik helyen. Bár Svédország lőtte a második legtöbb gólt a tornán, a kanadai táblázat első tíz helyezettje között hiába keressük őket. Lias Andersson és Elias Pettersson a 12. és 13. Helyen állnak 7-7 ponttal. Közülük a csapatkapitány Andersson a gólerősebb, neki 6, Petterssonnak 5 találata van. Utóbbi lövéseit élményszámba megy nézni, egy pillanat alatt zsebkendőnyi területről is képes elképesztőerővel és pontossággal eltalálni a korongot. Nagyon nagy meccs lesz, amely hajnali két órakor kezdődik.

2018 IIHF World Junior Championship
Fotó: Matt Zambonin/HHOF-IIHF Images

Előtte, este tízkor, a bronzmeccs kezdődik. Az amerikaiak nagyon fogadkoznak, hogy nem esnek össze a csütörtöki csalódást jelentő vereség után, miközben a cseheknek is roppant fontos lenne egy érem, mert 2005-ben szereztek ilyet utoljára. Náluk inkább azzal kapcsolatban fogalmazódnak meg kétségek, hogy az elődöntő vége és a bronzmeccs kezdete között eltelt 17 óra elegendő lesz-e a regenerálódásra. Nagy küzdelem várható, a cseheket külön is hajthatja, hogy Martin Necast Casey Mittelstadt elé repítsék a kanadai táblázaton, hiszen jelenleg több lőtt góljának köszönhetően vezeti azt az amerikai, de a verseny nagyon szoros: 4+6 vs 3+7.

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum