Fontos pontokat osztanak az örökrangadón

   

Mindkét csapat javítana a fővárosi derbin.

Az örökrangadók sajátossága, hogy mindig kiszámíthatatlanok. Jóformán ez az egyetlen dolog, ami reményt ad most a ferencvárosi híveknek, akik december eleje óta csak veszíteni látják csapatukat. Sorozatban kilenc vereségnél tart a Fradi, és ennél még sokkal aggasztóbb az, hogy újabban számolatlanul kapja a gólokat is. A legutóbbi 4 mérkőzésén összesen 34-et, ami 8,5-ös átlag. Szétesett csapat benyomását kelti a Ferencváros, ilyen védekezés mellett nem is csoda, ha a pontszerzés esélye csak elvétve csillan fel. A kapusok sem tudják már meccsek óta megadni azt a támogatást a csapatnak, ami esetleg kihúzhatná őket a gödörből. A hazai pálya varázsa is szertefoszlott, az utolsó négy Pesterzsébeten játszott meccsén két hosszabbításos és két rendes játékidős vereséget szenvedett a Fradi. A csatársorból távozott a házi pontlista hatodik helyén álló Szappanos Dávid. Nem lehet túl jó érzés így várni az örök riválist, bár a szörnyű sorozatok sajátossága, hogy egyszer, akár a legváratlanabb pillanatokban is megszakadhatnak. A Ferencváros különösebb lelki teher nélkül játszhat, a felsőházba kerülésre egészen minimális, matematikai esély van még, de ezzel jobb, ha nem is számolnak. A céljuk az kell legyen, hogy újra összerakják a játékot hiszen jön a középszakasz és a rájátszás, ahol fontos mérkőzések következnek még.

Bosszankodásra volt ok elég Újpesten is. A lilák legutóbb Székesfehérváron jártak, ahol ismét megégtek a Fehérvári Titánokkal szemben. Nem segített a szezon eleji keserű tapasztalat sem. Szilassy Zoltán vezetőedző elsősorban arra panaszkodott a mérkőzést követően, hogy játékosai nem dolgozták végig a mérkőzést, nem vették eléggé komolyan az ellenfelet. A csatárok és a védelem egyaránt hozzájárult a vereséghez. Hiába lőtt rengeteget kapura az UTE, csak két gólt tudott lőni. A meccsen pihent Ales Sila, helyette Hajek Márk védett, Sági Máté volt a helyettese. A szlovák harmadosztályból visszahívott egykori újpesti kapus nem tudta megváltani a világot, a csapattal együtt 82,5%-kal védekezték ki az ellenfél kísérleteit. Értékes pontok vesztek oda Fehérváron, az UTE ugyanis 6 pontra növelhette volna előnyét a Csíkszeredával szemben. Nem tette, így most kapaszkodhat, a hátralevő négy játéknapon egy pont előnyt mindenképpen meg kell őrizzen az előnyéből a felsőházhoz, ugyanis a direkt összevetésben a csíkiak állnak jobban.

Győzelmi kényszerben lép tehát jégre az UTE Pesterzsébeten egy olyan Ferencváros ellen, amelyik most már felszabadultan játszhat. Az elmúlt hetek formája alapján sokan tippelnének az UTE győzelmére, de hogy így legyen, azért a liláknak rengeteget kell dolgozniuk. A Ferencváros sokkal jobb csapat annál, mint amit a gyászosan sikerült december mutat, egyáltalán nem esélytelen az örökrangadón. Ha sikerül összekapniuk magukat, akkor visszavághatnak a két ünnep közötti vereségért.

FTCUTEDSC_3414

FTC–UTE 4-3

   

A ferencvárosiak egy 58. percben lőtt Shupe-góllal behúzták az örökrangadót, ezzel megszakították 10 meccs óta tartó nyeretlenségi sorozatukat.

A mérkőzésen először az FTC játszhatott emberelőnyben, de nem használta ki Anze Ropret büntetését. A 13. percben a zöld-fehérek megszerezték a vezetést, Henrick Jaborník talált be Ales Sila kapujába. Az UTE fél perc múlva előnybe került, ezzel a lehetőséggel nem élt, ám a következőt már gólra váltotta Varga Arnold révén. Az első szünetre mégsem 1-1-es állással vonultak a felek, ugyanis a harmad utolsó percében Peter Hubát kiállították testre ütésért, Jaborník pedig újra vezetéshez juttatta a hazaiakat.

A második játékrész első fele a páros büntetésekről szólt, előbb Rafaj Attila és Kiss Dániel, aztán Juhamatti Hietamaki és Anze Ropret oldotta meg, hogy 4 a 4 ellen játszassanak a csapatok. A 34. percben kettős emberelőnybe került az FTC, ki is használta azt, Könczei Áron kétgólosra növelte a zöld-fehér előnyt. Egy kivédekezett UTE-hátrány után fordult a kocka, előnybe kerültek a vendégek, Ropret szépített.

A záró harmad közepén az újpestiek is játszhattak 5 a 3 ellen, Szilassy Zoltán időt kért. A kettős fórból egyenlítettek a vendégek, Caládi fejezte be góllal az akciót. A meccs végjátékában az FTC kihagyott egy emberelőnyt, úgy tűnt, a hosszabbításra marad a döntés. Nem így történt, Preston Shupe az 58. percben belőtte a Ferencváros 4-3-as győzelmét jelentő gólját.

Az FTC 2017. december 1-jén nyert utoljára, a MAC elleni siker óta lejátszott 9 Erste Liga- és 1 Magyar Kupa-mérkőzésen egyaránt vesztesen hagyta el a jeget. Az UTE nem szerzett pontot, így ugyanúgy 47 ponttal áll, mint az a Csíkszereda, amely a bécsi sikerével megelőzte a lila-fehéreket és feljött a 4. helyre a tabellán.

FTCUTEDSC_3477

Fotó: Claus János

Remek érzés újra győztes meccs után itt ülni

 

Több, mint egy hónap után újra nyert a Ferencváros, ráadásul örök riválisa ellen. Nyilatkozatok a derbi után.

Greg Lindqvist, vezetőedző, Ferencváros: “Mindenki tudja, hogy nagyon nehéz helyzetben voltunk, kemény decemberen vagyunk túl, december 1-je óta nem tudtunk nyerni. Az első harmadunk a legjobb játékrész volt nagyon hosszú idő óta. A második harmadban nem használtuk ki elég hatékonyan az adódó lehetőségeket, de a harmadik játékrészben nagyot harcolva sikerült a magunk javára fordítani a mérkőzést. Büszke vagyok a játékosaimra, mert felvettük a harcot, és végig nagyon-nagyon jó hozzáállással küzdöttünk. Remek érzés újra győztes meccs után itt ülni, ennyi idő után, ráadásul egy Derbit nyertünk, ami tovább növeli a siker értékét.”

Szilassy Zoltán, vezetőedző, UTE: “Szeretnék kulturált maradni, de nehéz lesz… Egy nagyon jó péntek esti esemény lehetett volna, ha két tornából felmentett ember nem rontja el az egészet. Azt kell hogy mondjam, ez a játékvezetés méltatlan egy Derbihez. Elvesztem a top centeremet egy vakoldali ütközésnél, és nem fújnak semmit, ez példátlan. Vállalom minden szavamat ezzel kapcsolatban. Ettől függetlenül nagyon jó meccs volt. Sajnos mi jöttünk ki rosszabbul az adok-kapokból, a második játékrészben sok energiánkat felemésztették a kiállítások, a záró harmadban pedig sajnos már nem tudtuk a magunk javára eldönteni a meccset, ami miatt kicsit csalódottak vagyunk, mert három pontért jöttünk.”

Preston Shupe, csatár, Ferencváros: “Egy ilyen hosszú vereségsorozat után egyre nehezebb dolgunk volt, ha meccset akartunk nyerni, úgyhogy nagyon fontos, hogy végre sikerült. Ráadásul egy Újpest elleni Derbin, ami különösen fontos a szurkolóknak, és nekünk játékosoknak is. Fontos, hogy újra rá tudtunk lépni a helyes útra, bár az alapszakasznak már hamarosan vége, de még mindig itt a középszakasz és a rájátszás, úgyhogy most már előre kell tekintenünk, és ezekre a feladatokra koncentrálni.”

 

 

Erste Liga, 695 néző. Játékvezetők: Gangel, Gangel, Váczi, Pálkövi.
Sevela: 93,0% (Pleszkán)
K
Sila: 83,3% (Hajek)
Jászai, Hietamaki, Dubek, Fliszár, Rafaj
1
Huba, Kiss R., Benk, Caladi, Sági Martin
Jaborník, Korbuly, Németh, Könczei, Shupe
2
Kovács A., Kiss D., Sikorcin, Frolík, Ropret
Tuominen, Owen, Roczanov, Farkas, Bödök
3
Nagy N., Varga, Nemes, Dósa, Pichler
Lengyel, Lakatos, Inglis, Kovács V. L., Tóth
4
Pokornyi, Horváth, Schmál
Lindqvist Greg Kjell, Szakács Ferenc
E
Szilassy Zoltán, Baróti Zsolt
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 12:18 FTC Jaborník Németh Shupe
1-1 18:12 UTE PP Varga Sági Martin Caladi
2-1 19:39 FTC PP Jaborník Hietamaki Rafaj
3-1 34:18 FTC PP2 Könczei Hietamaki Jaborník
3-2 39:09 UTE PP Ropret Frolík Huba
3-3 50:45 UTE PP2 Caladi Frolík Huba
4-3 57:23 FTC Shupe Németh
24 Kapura lövések száma 43
14 Kiállításpercek 28

Az FTC–UTE videó-összefoglalója

 

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum