A csehek csodát tennének Kanada ellen

   

Csütörtökön kiderül, hogy ki jut a junior-világbajnokság döntőjébe. Csehország Kanadával, az USA Svédországgal játszik. Dánia a kiharcolhatja a bent maradást.

Korszakos zsenik hiányában Kanada a torna előtt a csapategységben, a sebességben és a keret mélységében bízott. Ez eddig teljes mértékben bejött, ők lőtték a legtöbb gólt (29) és kapták a legkevesebbet (8), az egyetlen vereségüket az USA ellen szenvedték el a csoportkörben, akkor is vezettek, de aztán a körülményekhez képest irreálisan túlcifrázták a játékukat, fogadkoznak, hogy ez még egyszer nem fordul elő velük. A kiugró gólkülönbségben persze szerepet játszik, hogy a negyeddöntőben nekik jutott a legkönnyebb feladat, 8-2-vel gázolták át Svájcon. Az viszont valóban figyelemre méltó, hogy a sok gól ellenére a góllövőlista első húsz helyezettje között csak három kanadait találunk, a kanadai táblázaton pedig négyet. Ez visszaigazolja a szakvezetés előzetes elképzeléseit a keret mélységéről, mind a négy soruk képes gólt szerezni. A másik játékelem, amiben a mezőny fölé nőnek, az az emberelőnyös kihasználás, jelenleg közel 53%-on állnak ebben.

A cseheknek tehát nem lesz egyszerű dolguk, bár éppenséggel az emberelőnyös játékban ők az egyetlenek, akik képesek felvenni a versenyt a juharlevelesekkel, ők minden második előnyükből gólt lőnek. Kanadának átlagosan három perc kell előnyben ahhoz, hogy betaláljanak, a cseheknek mindössze 20 másodperccel több. A fölényükről mindent elmond, hogy harmadik az USA, nekik két perccel többre van szükségük ahhoz, hogy kihasználják az előnyt. Náluk azonban mindez egyértelműen az első sor érdeme, Filip Zadina négy emberelőnyös góllal vezeti ezt a mutatót, Martin Necas összesen 9 pontot szerzett, egy egységgel maradva el a torna MVP-címének első számú várományosától, az amerikai Casey Mittelstadttól. Ehhez a kék vonalról jelentős támogatást kapnak Hajek Libortól, aki 7 ponttal a legponterősebb hátvéd a mezőnyben, megelőzve a tavaly negyedik helyen draftolt Cale Makart és a svéd szupertehetséget, Rasmus Dahlint, aki az előttünk álló draft első számú esélyese. Ha valaki, akkor Kanada képes lehet megtalálni Zadina ellenszerét, hiszen a kapusedzőjük az az Eric Raymond, aki Zadina klubjában, a Halifax Mooseheadsben tölti be ugyanezt a pozíciót.

A csehek utoljára 2005-ben jártak ilyen messze a rájátszásban, most egyelőre ennél fényesebb céljaik vannak. Filip Pesan vezetőedző mindenesetre szerdán azt nyilatkozta, bármennyivel is esélyesebb Kanada, a taktikájuk nem épülhet pusztán a védekezésre és a kontrákra, mert abból lehetetlenség nyerni: “Nem szedhetünk össze buta kiállításokat. Aktívan kell játszanunk, nem nézhetjük tétlenül, hogy mire mennek velünk. Nem koncentrálhatunk kizárólag a védekezésre, mert akkor egész meccsen óriási nyomás alá helyeznének minket. Ezzel nem nyerhetünk ellenük. Magabiztosnak kell lennünk a koronggal, gyorsan kell járatnunk, és agresszívan kell mennünk érte. Készen állunk a feladatra, meg akarjuk verni őket.”

2018 IIHF World Junior Championship

A másik ágon a svédek az amerikaiakkal játszanak. Itt az esélyek jóval kiegyenlítettebbek, még akkor is, ha a hazai pálya és a kisebb jégfelület nagy segítség lehet az USA számára. A két csapat mindenesetre az elmúlt nyolc világbajnoki aranyból négyet elvitt. Az amerikaiak támadójátéka Casey Mittelstadt szervezőkészségére és Kieffer Bellows gólérzékenységére épül. Mittelstadt jó úton jár afelé, hogy a torna legértékesebb játékosa legyen, négy gólnál és tíz pontnál jár, plusz/mínusz mutatója +7-en áll. Mellette Bellows a fontos meccsek legfontosabb góljainak szerzője. Kanada ellen, 44 ezer néző előtt két gólt szerzett, köztük a meccset eldöntő első büntetőt is a szétlövés során. Következett az oroszok elleni roppant kiegyenlített negyeddöntő, ahol szintén kétszer volt eredményes, 2-2 után, hét és fél perccel a vége előtt szintén ő lőtte a győztes gólt, egyéni akció végén. Ennek az amerikai csapatnak egyébként is az az egyik legnagyobb erőssége, hogy a legnehezebb pillanatokban is képes gólt lőve meccset nyerni, ugyanez sikerült a finnek ellen is, amikor háromgólos előnyt adtak le az amerikaiak, innen jöttek vissza a meccsbe.

A papírforma nem a svédek mellett szól, az elmúlt tíz junior-világbajnoki meccsből kilencet megnyertek a svédek ellen, csak a tavalyi csoportkörben tudtak győzni ellenük, de a bronzmeccsen már kikaptak. Ezzel együtt most minden okuk megvan az önbizalomra, hiszen ők az egyetlen csapat a tornán, amely még nem szenvedett vereséget. Utoljára 2014-ben játszhattak az aranyért, akkor hazai pályán éppen a nagy rivális finnek verték őket a döntőben. Azóta mindháromszor a negyedik helyen végeztek. Eddig 23 gólt szereztek, ami a harmadik legtöbb a mezőnyből, ebből kilencet a Lias Andersson (5), Elias Pettersson (4) kettős, de minden csatárnak van már pontja a keretben. A passzokban a még mindig csak 17 éves Rasmus Dahlin (6) és Alexander Nylander (5) jeleskedik. Góltalansága ellenére Dahlin eddig teljesen mértékben felnőtt a nem apró elvárásoknak, amelyeket a következő 1/1-es elé állítanak: +7-en áll, meccsenként 24 perc jégidőt átlagol.

A svédek csapatszinten semmiben sem kiugró, inkább igyekeznek minden játékelemet a lehető legjobban csinálni. Legnagyobb előnyük az USA-val szemben eddig a kapusteljesítményük: 91,74%-os hatékonyságuk és meccsenkénti 1,77-es kapott gólátlaguk áll szemben 89,74%-os és 2,37-es amerikai mutatóval. Az USA a mezőny legkevesebbet szabálytalankodó csapata, meccsenként átlagban 6 perc kiállítást kapnak, szemben a svédek nyolc és fél percével. Ezt a háromkoronások a jobb emberhátrányos védekezésükkel ellensúlyozhatják, átlagban közel három perccel többet húznak ki létszámhátrányban, mint az amerikaiak. Emberelőnyben viszont az USA előnye látványos, két perccel kevesebb gól kell speciális egységeinek a gólszerzéshez. Kérdés, ennek mekkora jelentősége van, mikor e statisztikák többsége a mérsékelten fontos csoportkörben nyújtott meccsekből áll elő. Egy ilyen tornán kiemelt jelentősége van a formaidőzítésnek, hogy a csapatok folyamatosan tudjanak javulni a játék egyes elemeiben. Akinek ez jobban sikerül csütörtökön, annak döntő lesz a jutalma.

Az USA magyar idő szerint este tízkor kezd Svédország ellen, Kanada hajnali két órától játszik Csehországgal. A napot a kiesési rangadó nyitja este hattól, amelyet Dánia vív Fehéroroszországgal. A dánok hektikus meccset nyertek kedden, egy újabb győzelemmel le is zárnák a párharcot. Jó hír a számukra, hogy visszatér a keretbe az egy meccsre eltiltott Christian Mathiasen-Wejse.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum