Csúcsrangadóval indul az új év az Erste Ligában

   

A tabella első két helyezettjének, a legutóbbi két év döntősének rangadója igazi hokicsemege.

Harmadik éve üldözi egymást a MAC és a DVTK Jegesmedvék, jobbára miskolci sikerekkel. A két csapat mérkőzései mindig magas színvonalúak, izgalmasak, eseménydúsak. Nem is nagyon emlékszünk olyan összecsapásra kettejük legújabb kori közös történetéből, amelyen ne apróságok döntöttek volna. A MAC decembere – köszönhetően a karácsony körüli három vereségnek – szokatlanul gyengére sikerült, még akkor is, ha óévbúcsúztatásul a csapat nagyon kitömte a Ferencváros hálóját. Hogy az ott nyert lendületből mennyit sikerül átvinni a DVTK Jegesmedvék elleni csúcsrangadóra, az döntő lehet. A MAC célkitűzése az, hogy az alapszakasz végén megszerezze a második helyet, és az ezzel járó 2 bónuszpontot. Ehhez minden pontra szüksége van, hiszen a DAB és az UTE és a Csíkszereda is hajt a felsőházért. Ebben az idényben eddig még csak Miskolcon játszott egymással a két csapat bajnokit, azokon a DVTK Jegesmedvék szoros győzelmeket aratott. A Magyar Kupában viszont a Tüskecsarnokban játszottak, és a szezon legnagyobb különbségű győzelme ott született, a MAC 5-1-re nyert.

MAC-MIS

Fotó: MAC Budapest facebook

A háromszoros címvédő Jegesmedvék már alapszakasz-győztesként látogatnak a Tüskecsarnokba. Mikael Tisell legényei rendkívül komoly szezont futnak, amiben elindulnak, ott komolyan leteszik a névjegyüket. Így volt ez a Kontinentális Kupában és a Visegrád Kupában is. Rendkívül magabiztos csapat alakult Miskolcon, a játékosok duzzadnak az önbizalomtól. Az UTE elleni karácsonyi hazai mérkőzésük, ahol a harmadik harmadban kétgólos hátrányból fordítottak ellentmondást nem tűrő módon, látványosan mutatta mindezt. Rendkívül stabilan védekeznek, mindössze 43 kapott gólnál járnak, ez azt jelenti, hogy mindenki másnál meccsenkénti átlagban legalább egy góllal kevesebbet kapnak. Igazi gépezetként működik a DVTK, minden játékos pontosan tudja a feladatát, és aláveti magát a csapat érdekeinek. Eddig ketten találták meg ennek az ellenszerét, az UTE és a Dunaújváros tudta őket legyőzni. Hogy tud-e kettejükhöz csatlakozni a MAC is, az teljességgel kiszámíthatatlan.

“Biztos vagyok benne, hogy mindkét csapat kiemelten fogja kezelni ezt a mérkőzést is, ugyanúgy, ahogy az eddigieket is – mondta Majoross Gergely, a MAC vezetőedzője. – Hazai pályán eddig még csak a kupában játszottunk ellenük ebben az idényben, bízom benne, hogy sikerül jó teljesítményt nyújtanunk.”

MAC Budapest–DVTK Jegesmedvék 3-4

   

Izgalmas, változatos mérkőzést vívott egymással az előző két kiírás döntőse, amelyből végül büntetőkkel a Jegesmedvék jöttek ki győztesen.

A mérkőzést egyértelműen a Jegesmedvék kezdték jobban, hiszen már másfél perc elteltével megszerezték a vezetés: Pavuk az alapvonal mögül adott középre, a szabadon hagyott Rantanen pedig nem hibázott (0-1). Egy perccel később csaknem válaszolt a MAC, ám Bodó oldalról leadott lövése a keresztvasról vágódott a mezőnybe. Rögtön ezután emberelőnybe kerültek a házigazdák, ám a miskolciak nem izzadtak meg túlságosan amíg kivédekezték azt. Teljes létszámban a MAC támadott többet, és a 7. percben ismét centiken múlt az egyenlítés: Klempa óriási bombája kijött Kissről, Brown közeli lövése viszont a bal kapuvasról forgácsolta le a festéket. És amíg a hazaiak a vasat, a vendégek a gólokat gyűjtötték: a 8. percben – 4 a 4 elleni játékban – ismét Rantanenre nem figyeltek a védők, ő a kék vonaltól kicsit lopta a távolságot, majd lepókhálózta a hosszú sarkot (0-2). A harmad felénél átvette a játék irányítását a miskolci gárda, amiben közrejátszott egy emberelőny is, amelyet viszont ők is könnyedén elszórtak. A 15. percben Dansereau adta keresztbe a korongot, Brown kapásból lőtt, ám Kiss nagy bravúrral visszaért és védett. Az ezt követő két-három cserét nagyon megnyomta a MAC, ám csak helyzetekig jutottak. A vendégek kihagyták második előnyüket is, és a kék-sárgák hét másodperccel a vége előtt büntettek: Orban a saját kipattanóját lőtte a miskolci kapuba (1-2).

A második harmad első percében két nagy helyzete is volt a házigazdáknak, de Kiss hárított. A MAC lendületét Brown kiállítása törte meg, amelyben Bálizs több nagy védéssel tartotta meccsben csapatát, míg a fór végén az elmozduló kapu miatt nem adták meg a miskolciak gólját. A következő percek a Jegesmedvék támadójátékáról szólt, jó pár helyzetet kialakítottak, ám nem tudták növelni előnyüket. Ezután ismét változott kép, a MAC veszélyeztetett többet, Garát például alaposan fejbe lőtte Kiss kapust. A játékrész derekán egyenlítettek a házigazdák: emberelőnyben Dansereau előbb kicselezte ellenfelét, majd két védő között úgy lőtt a kapuba, hogy a korong a jobb vasról vágódott a hálóba (2-2). Határozottan paprikásabb lett a meccs, egyre több lett a kemény ütközés és szaporodtak az egyéb csetepaték is. Az utolsó percekre felpörögtek a csapatok, felváltva volt dolguk a kapusoknak, sőt Leppanen a kapuvasat is telibe találta.

A harmadik játékrész elejét alaposan megnyomta a MAC, Kissnek többször is védenie kellett. A presszió a 43. percben érett góllá: egy kék vonalas lövésbe többen is beleértek, a pakk ide-oda pattogott, és végül Dansereau sodorta azt a gólvonal mögé (3-2). A gól megfogta a Jegesmedvéket, továbbra is a házigazdák akarata érvényesült, sorra alakították ki a helyzeteiket. A Miskolc csak hosszú percek után tudott kijönni a szorításból, Vas közel állt a gólhoz, de végül Bálizs védett. Az 50. percben Bálizs rosszul ütötte ki a korongot a hátsó palánk mellől, Hajós az üres kapura bombázhatott, de a hálóőr óriási bravúrral visszavetődött és védett. Miskolci emberelőny következett, ám ebben a legnagyobb lehetőségek a MAC játékosai előtt adódtak, de hibáztak. Szinte azonnal MAC-fór jött, amelyben viszont a miskolciak rontottak ziccereket. Az 57. percben egyenlítettek a Jegesmedvék: Kulmala lövése előre pattant ki Bálizsról, a csatár pedig két védő között emelte a pakkot a hálóba (3-3). Az utolsó két perc nem hozott döntést, így jöhetett a hosszabbítás.

A túlóra második percében előnybe kerültek a miskolciak, amelynek elején Brown szólóban mehetett el, de Kisst nem tudta mattolni. A vendégek nem tudtak élni a 4 a 3 elleni játék előnyével, sőt a lefújás pillanatában Dudas bevette a miskolci kaput. A játékvezetők némi videózás után nem adták meg a találatot, mivel hamarabb szólalt meg a duda. Az extra pontról így a büntetők döntöttek: a miskolciak hármat belőttek, a fővárosiak ugyanennyit kihagytak, így a Jegesmedvék nyerték meg a mérkőzést.

Fotó: Mudra László - MAC

Fotó: Mudra László (MAC)

Majoross Gergely (vezetőedző, MAC Budapest): ”Érdekes, izgalmas mérkőzés volt, a védelmek sok helyzetet engedtek a támadóknak, ami nem jellemző a két csapatra. Az elején két hibából elhúzott az ellenfél, utána viszont jól játszottunk, fordítottunk, de végül nem tudtuk behúzni a három pontot. Érdekes volt látni, hogy hátrányban sokszor veszélyesebbek tudtunk lenni. A büntetők, különösen jégkészítés nélkül, lutrinak számítanak, amiben ma a Miskolc volt a jobb, és így nyert.”

Mikael Tisell (vezetőedző, DVTK Jegesmedvék): ”Furcsa mérkőzés volt, úgy éreztem, hogy mindkét csapat olykor elvesztette a lendületét. Hiába kezdtünk jól, a végén örülhettünk, hogy döntetlenre mentettük a rendes játékidőt. A büntetőkben jobbak voltunk, így örülök a győzelemnek.

Erste Liga, 2018. jan. 2., kedd.
Bálizs: 89,2% (#2465)
K
Kiss: 92,9% (Adorján)
Macaulay, Garát, Klempa, Brown, Dansereau
1
Ruikka, Leppanen, Miskolczi, Magosi, Galanisz
#4914, Dudas, Orban, Nagy, Bodó
2
Rantanen, Láda, Pavuk, Vas, Sakaris
Fejes, #3879, #693, Terbócs, Majoross
3
Joe, Vojtkó, Hajós, Tóth A., Kulmala
Vokla, #3579, #4629, #2474
4
Rusk, Tóth G., Albert, Köllő
Majoross Gergely, Kontsas Jukka
E
Tisell Mikael, Parikka Eemeli Olli
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 01:23 MIS Rantanen Pavuk Láda
0-2 07:14 MIS Rantanen Sakaris Leppanen
1-2 19:53 MÚB Orban Bodó
2-2 30:09 MÚB PP Dansereau Klempa #3
3-2 42:18 MÚB Dansereau Garát Brown
3-3 56:15 MIS Kulmala Tóth A.
3-4 65:00 MIS GWS Galanisz
42 Kapura lövések száma 37
14 Kiállításpercek 10

A MAC–DVTK Jegesmedvék góljai

 

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR ÉLŐ
VB18 16:30 JPNHUN ÉLŐ
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum