A negyeddöntőkkel folytatódik a junior-vb

 

A csehek a finnekkel, Kanada Svájccal, a svédek a szlovákokkal, az USA pedig Oroszországgal játszik. A kiesés elkerüléséért Dánia Fehéroroszországgal mérkőzik.

Magyar idő szerint este hatkor a csehek a finnek ellen kezdenek. Az utóbbi időben Csehország nem dominált a vb-ken, utoljára 2000-ben és 2001-ben nyertek aranyat, míg a finn utánpótlás ragyogó teljesítményéről mi is többször írtunk már, ennek eredményeként a csapat 2014-ben és 2016-ban is elhozta az aranyérmet. Idén egyelőre nem annyira átütő a teljesítményük, de azért Kanada és az USA utáni “kötelező” harmadik helyet így is elhozták. A csehek viszont az utóbbi idők legjobb eredményét érték el azzal, hogy Svédország és Oroszország közé oda tudtak érni a második helyre. A csapat a negyedik legtöbb gólt szerezte, átlagban 4 és félszer találnak be az ellenfeleknek meccsenként. Ebben főleg a Martin Necas, Filip Zadina, Filip Chytil alkotta hármasra támaszkodhatnak, akik összesen 7 gólt és 14 pontot szereztek eddig. A keddi negyeddöntő igazi erőpróba lesz a számukra, hiszen a finnek védelme az egyik legmélyebb az egész tornán, még ha ez egyelőre az eredményeken nem is látszik. A négy meccsen kapott 12 gólt még akkor sem neveznénk kevésnek, ha ez a harmadik legjobb mutató a tornán. A kapusok egyik oldalon sem remekelnek, 88% körül hozták eddig a tornát, ám a finneknél a tavaly ifjúsági világbajnokságot nyert Ukko-Pekka Luukkonen bármikor képes lehet extra teljesítményre. A fegyelemnek is kulcsszerepe lehet, hiszen a finnek az egyik legkevesebbet, a csehek egyértelműen a legtöbbet szabálytalankodó csapat. Mindketten elég rosszul védekeznek hátrányban, a cseheknél legalább az előnyös játékukra nem lehet panasz.

Az emberhátrányok minimalizálása Svájc számára is fontos lesz, hiszen az övék a torna legrosszabb hátrányos védekezése. Ezzel együtt a Kanada elleni negyeddöntő feltehetően nem ezen fog múlni, ez tűnik a legegyértelműbb párharcnak az egyenes kieséses körben. A helvétek eddig 21 alkalommal futottak bele Kanadába a junior-vb-k történetében és még egy döntetlenre futotta. Sok esély erre most sem lesz. Tisztában van ezzel Christian Wohlwend vezetőedző is, aki a meccs előtt így nyilatkozott az IIHF honlapján: “Igyekszünk kemény küzdelemre késztetni őket, de mit is mondhatnék? Hét játékosukat draftolták az első körben, a többieket mind a másodikban. Ha ez nem lenne elég, akkor van egy negyedik helyen elkelt játékosuk (Victor Mete, Montréal Canadiens), akinek a legtöbb NHL-meccse van eddig. Nálunk van egy darab negyedik körös játékos, a többieket nem is draftolták.” A svájciak mellett egyrészt az szól, hogy mindenféle teher nélkül játszhatnak, másrészt hogy bár csoportjukban az oroszoktól, a svédektől és a szlovákoktól is kikaptak, mindhárom meccsen sokáig jól tartották magukat. Ha Kanada ellen is megteremtik maguknak az esélyt, illetve ha a harmadik harmadra találnak még valahonnan plusz erőforrásokat, akkor a juharlevelesek dolgát is megnehezíthetik. Ez azonban nem lesz egyszerű a torna legnagyobb gólkülönbséget elérő csapatával szemben.

A torna legnagyobb meglepetését Szlovákia szolgáltatta eddig az USA legyőzésével. Samuel Bucek és Roman Durny a csapat húzóemberei, a csatár szebbnél szebb gólokat szerez, jelenleg 3+3-mal áll, a kapus 93%-os védési hatékonysággal a torna legstabilabb embere a vasak között. A svédek ellen ismét extraklasszis teljesítményre lesz szükség, nem csak tőlük, hanem az egész csapattól. Svédország 2006 óta nem kapott ki a negyeddöntőben, akkor Tuukka Raskon véreztek el. A finn hálóőrnek képtelenség volt gólt lőni, 53 védéssel tartotta meccsben csapatát, amely végül szétlövésben nyert 1-0-ra. A svédek között találjuk a jelenlegi gólkirályt, Lias Andersson 5 gólnál jár, de Elias Pettersson és Alexander Nylander is ott van az élbolyban 6-6 ponttal. A két csapat a közelmúltban háromszor is találkozott egymással, 2014-ben 6-0-ra, két évvel később 8-3-ra nyertek a háromkoronások, 2015-ben viszont a szlovákok nyerték a bronzmeccset velük szemben.

2017 IIHF World Junior Championship

A nap rangadóján az USA fogadja Oroszországot. Van elszámolni valója az oroszoknak az amerikaiakkal szemben, hiszen a tavalyi elődöntőben éppen utóbbiak ütötték el őket a továbbjutástól egy szétlövésben elért 4-3-as győzelemmel, melynek során Troy Terry nem kevesebb, mint három alkalommal próbálkozott és mindháromszor sikeresen tette ezt. Idén is volt már hasonló győzelmük, a Kanada elleni csoportrangadót nyerték meg 4-3-ra rávezetésekkel, akkor Kiefer Bellows bizonyult a nyerőembernek. A Portland Winterhawks csatára a torna egyik meglepetésembere, négy gólt lőtt már a tornán. A keret mélységét mutatja, hogy már a mezőnyjátékosok közel fele betalált. Közülük is kiemelkedik Casey Mittelstadt, akit tavaly a Buffalo draftolt az első kör nyolcadik helyén. A leendő közönsége előtt játszó csatár már 9 pontnál jár, egyértelműen ő a favorit a torna legértékesebb játékosának címére. Négy meccsen 9 pontot szerzett, a legnehezebb pillanatokban is képes vállára venni csapatát, mint tette azt Szlovákia vagy Kanada ellen. Sortársa, Brady Tkachuk szintén roppant veszélyes, ő 2+4-gyel áll. Az oroszoknál Klim Kosztyinra lesz érdemes figyelni, aki négy gólja mellett kétszer volt asszisztos, de Artur Kajumovnak és Andrej Szvecsnyikovnak is 5-5 pontja van. Az USA a torna legfegyelmezettebb csapata, aminek különösen jelentőséget ad, hogy jelentősen rosszabbul védekeznek hátrányban, mint az oroszok, átlagosan hat perc sem kell nekik ahhoz, hogy gólt kapjanak. Oroszország kétszer annyi időt töltött hátrányban, mint az USA, mégis kevesebb gólt kapott. Ezt a mutatót az egyik legjobb speciális egységgel rendelkező csapattal szemben aligha lesz tartható.

A keddi negyeddöntők után az elődöntőket csütörtökön rendezik, Kanada ágán a svájciak mellett a csehek és a finnek vannak, míg az USA?Oroszország párharc győztese vagy a svédekkel vagy a szlovákokkal játszik.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum