Folyamatosan fejlődök, egyelőre nagyon élvezem

   

Bartalis Balázs a svéd junior élvonalban, a Växjö Lakers szuperelites csapatában másodedző. Ő felel az ifi és junior gimnazista játékosok egyéni képzéséért is.

Nem ismeretlen a jégkorong a Bartalis családban, de mi vezetett az edzősködés felé?

Valóban családi ártalom nálunk a hoki. Apukám és Isti által szinte biztos volt, hogy a jégkorong lesz az én utam is valamilyen formában. Az elején azért ez nem indult egyszerűen, egy ideig szinte biztos voltam benne, hogy sosem leszek edző. A junior éveim után nem kaptam olyan profi szerződést játékosként, ami marasztalt volna, viszont tudtam, hogy nekem a jégkorong az életem, és ezzel akarok foglalkozni. Azt is tudtam, ha komoly szinten akarom csinálni, mindenképpen külföldön szeretnék tanulni. Apukám és Fekti Bálint biztatására jelentkeztem a híres finn edzőképző egyetemre Vierumäkiba, és amint elkezdtem a képzést, tudtam, ez lesz a jövőm. Már az elején pozitív visszajelzéseket kaptam, és úgy látom, hogy a magyar hoki és a világelit között nincs akkora szakadék, mint sokan hiszik. Talán az edzőképzés az, ami gyerekcipőben jár az ottanihoz képest. De ahogy hallottam, otthon is fejlődik ez a rendszer.

A finn oktatásról sok jót hallani, elégedett voltál az edzőképzővel?

Nagyon. Teljesen másra számítottam előtte. Tetszett, hogy eltérő technikával és módszerekkel oktatnak, mint otthon. Nem az a tipikus, iskolapadban ülős, elméleteket tanulós élmény volt az egyetem számomra. Mentorrendszerben dolgoztunk, ami annyit jelent, hogy kizárólag rajtad múlik, mennyi tudást szívsz magadba. Senki nem fogja a kezed, neked kell eldöntened, hogy mi az, ami érdekel, mennyi áldozatot és munkát vagy hajlandó beletenni. Nekem inkább mély víz volt ez az elejétől kezdve. Gyakorlatban sajátítottam el a tudás nagyobb részét, már az első évben lehetőséget kaptam a felnőtt másodosztályban. A második évben a helyi U20-as csapatban voltam felelős a játékosok egyéni fejlesztéséért. Az első két évben Vierumäkiban fejlődtünk, a program harmadik évét, legalább egy szezont viszont főállású profi edzőként, szerződéssel kell eltöltenünk. Ezt gyakorlati évnek hívják, és szükséges az iskola befejezéséhez, de ez már a nagybetűs élet. A suli folyamatosan konzultál a csapattal, ahol dolgozunk, majd a végén diplomamunkát kell készítenünk.

Hogyan kötöttél ki pont a Växjőnél?

A szemeim előtt kizárólag Finnország vagy Svédország lebegett, mindenképp szerettem volna északon szerződést kapni. Växjö maga volt az álom. Azóta szerettem volna itt dolgozni, mióta elkezdtem az iskolát. Úgy éreztem, ez lenne a tökéletes hely a fejlődésemhez. 2015-ben bajnokok lettek, tavaly a juniorok döntőztek. Tetszik az is, hogy a fiatalok képzésére mekkora hangsúlyt fektetnek. A sikert abban mérik, hogy mennyi sikeres játékost tudnak kinevelni. Ez a prioritás, és nem az eredmény, ami ettől függetlenül nagyon jó. Tavaly több játékost is draftoltak a mi junior csapatunkból. Idén is vannak többen a listán, ráadásul nagy valószínűséggel az első körben viszik el az egyik játékosunkat. Nagy kihívás ezekkel a srácokkal dolgozni, kivívni a tiszteletüket. A hozzáállással szerencsére eddig nincs probléma.

bartalis balazs vaxjo

Az egyetem segített bejutni a csapathoz, vagy egyénileg találtad a lehetőséget?

A sulihoz érkezik rengeteg ajánlat csapatoktól, ezt lehet böngészni, de nem igazán fogott meg egyik sem ezek közül, amikor választanom kellett. Hívtak dolgozni Dubaiba és Dániába is, illetve magyar csapatok is megkerestek. Itthon Fekti István adott korrekt ajánlatot a Fehérvárnál, illetve a Győrben idén indult svéd akadémia is opció volt. A többi itthoni megkeresést picit komolytalannak éreztem. Volt egy finnországi B-tervem is, egy kapcsolatom révén egy akadémián lehettem volna skills edző, de szerettem volna csapatot is vinni, így ez csak akkor jött volna szóba, ha nem marad más. Szerencsére nem így történt. Már feladni készültem a växjői álmot, amikor augusztus elején csörgött a telefonom, és Janne Karlsson utánpótlás-vezető keresett. Nagyon boldog voltam, álomszerű volt, mivel nem gyakran fordul elő, hogy valaki egyből az iskolai évei után ilyen magas szinten tud elhelyezkedni. Ehhez a csapathoz még soha senki nem jött az én sulimból, és jelenleg ezt az iskolát tartják a legjobb edzőképzőnek Európában. Janne az egyik finnországi mentorommal edzősködött együtt, és a Bartalis nevet is jól ismerte, hiszen még a Växjö vezetőedzőjeként Isti ellen sokszor játszottak. Hallott róla, hogy szívesen jönnék ide, és ő is pont keresett valakit az U20-ba. Először kihívtak három napra, fontosnak tartották, hogy személyesen is találkozzunk, és megismerjenek. A végén letettek elém egy szerződést, amit egyből alá is írtam.

Miről szól pontosan ez a szerződés?

Az U20-as csapat másodedzői pozíciójáról ? illetve az U18 és U20-as gimnazisták egyéni képzéséért is felelek. Én tartom a reggeli edzéseket ezeknek a fiataloknak az U18-as vezetőedzővel együtt.

Az első hónapok után milyenek a tapasztalataid?

Nagyon profi minden, a hozzáállás, a munka. Kifejezetten örülök, hogy van felelősségem, nem csak bójatologató vagyok. Az első meccstől kezdve én felelek a cserékért, előnyben, hátrányban is. Cam Abbot a vezetőedzője a junior csapatnak. Az első perctől kezdve megtaláltuk a közös hangot. Rögtön mondta, hogy mi egy csapatot alkotunk, együtt felelünk az U20-ért, és nincs alárendeltség, együtt hozunk döntéseket. Nagyon örülök, hogy megkaptam a gimnazisták képzését is. Az U18-as vezetőedző felel a hátvédekért, én a csatárokért. Egyelőre sok pozitív visszacsatolást kapok, főleg az egyéni képzéses programért. Ezt már Finnországban is csináltam egy évig egyetem közben, és tudtam egy-két olyan dolgot mutatni, ami újnak számított itt is. Jó látni, milyen könnyen alkalmazkodnak és fejlődnek a játékosok, nagyon motiváltak, mindenki profi szerződésért dolgozik. Természetesen én is folyamatosan fejlődök. Egyelőre nagyon élvezem.

Magyarországon is edzősködnél később? Mik az álmaid?

Most szeretnék itt maradni, megtanulni svédül, és minél többet fejlődni. De egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy hazatérjek. Ha lenne egy olyan szerep, olyan felelősséggel, ami előrelépés és nagy kihívás lenne szakmailag, akkor biztosan átgondolnám. Egyik álmom, hogy egyszer a magyar válogatott mellett edzősködhessek, akár korosztályos szinten, vagy a felnőtt csapatnál.

Bartalis edzhetne Bartalist?

A közeljövőben nem túl nagy erre az esély, de persze nagyon jó lenne. Sokan abban sem hittek, hogy ide bekerülhetek, miért ne történhetne meg ez is. Isti nagyon támogat, naponta többször is beszélünk, jó testvérek vagyunk. Szakmai dolgokban is kisegít, és ha úgy van, és ő is ki szokta kérni a véleményemet egy-egy meccs után, hogy mit gondolok a játékáról. Nagyon szerencsés vagyok a családom miatt, a szüleimnek is sokat köszönhetek, kitartóak, a mai napig támogatnak.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum