Egy észak-amerikai olimpián ott lehetne az NHL

 

A világkupáról és a következő lockoutról is bestélt Gary Bettman ligaelnök egy torontói sportmenedzser-konferencián.

Bettman félórás kérdezz-felelek keretében beszélt, melynek során Gord Miller, a TSN riportere faggatta a liga aktuálisan legfontosabb kérdéseiről. A ligaelnök szavait Emily Kaplan, az ESPN újságírója jegyezte le.

A kérdések közül még mindig az olimpia váltotta ki a legnagyobb érdeklődést. Bettman nem is értette, minek kellene ezzel a ?döglött lóval? annyit foglalkozni: ?Az elején volt egy maréknyi csapat, amelyik azt mondta: Ó, olimpia? Nagyszerű. Aztán volt egy kicsivel nagyobb maréknyi csapat, amelyik azt mondta: ez kettétöri a szezont. És volt egy harmadik csoport, amelyik azt mondta: ehhh. Aztán amikor a NOB azt mondta, hogy nem akarja fizetni a költségeinket, az minden klubból ugyanazt a reakciót váltotta ki: várjunk csak, gondoljuk ezt át még egyszer. Ha ők nem értékelik a részvételünket, akkor mi minek szakítsuk meg a szezonunkat? Ez aztán robbanáshoz vezetett, ahogy az is, hogy továbbra is képtelenek lettünk volna bármilyen módon reklámozni azt a tényt, hogy ott vagyok. Sidney Crosby gólja Vancouverben ? nincs engedélyünk arra, hogy ez erről készült felvételek felhasználjuk. Csak ebbe gondoljanak bele.? Az olimpiai részvétel jövőjével kapcsolatban a következőket emelte ki: ?Erre két válaszom is van. Az első, hogy Thomas Bach, a NOB elnöke azt mondta, ha nem mentek Koreába, akkor nem jöttök Pekingbe sem. Hát jó, rendben. Köszönjük. A másik, hogy a téli olimpia egyszer visszatér Észak-Amerikába, nos, az egy egészen új képlet lenne.”

Az olimpia mellett és részben helyett az NHL a világkupára helyezi a hangsúlyt: ?Négyévente szeretnénk világkupát rendezni. De 2020 időzítése érdekes, mert mi és a szakszervezet is felmondhatja a kollektív szerződést. Ezt 2019 szeptemberében jelezni kell, és 2020 szeptemberében lép hatályba, éppen akkor, amikor a világkupát rendeznénk.? Ez azért érdekes, mert a Stanley Kupa legutóbbi döntője előtti sajtótájékoztatóján Bettman gyakorlatilag lemondott a világkupáról. Tudta, hogy az olimpiai bojkott olyan mélyen sebzi meg a játékosokat, hogy aligha várhatja el, hogy ne ott üssenek vissza, ahol Bettmannek a legjobban fáj. Úgy tűnik tehát, hogy mostani kommunikációját már nem (annyira) a háborús logika jellemzi.

bettman
Fotó: Michael Martin/NHL via Getty Images

Ezzel el is érkeztünk a kollektív tárgyalások ügyéhez, ami egyre biztosabban közelít az újabb szünet felé. Ennek kapcsán Bettman igyekezett minden felelősséget a játékosokra tolni: ?Utálom a munkabeszüntetést. Sokkal szívesebben járok meccsekre. Sokkal szívesebben mennék haza, és néznék meg több meccset is a tévében. Érdekes lesz látni, hogy melyik oldal fogja kezdeményezni a kollektív szerződés újratárgyalását, és melyik nem. Nem szeretem a munkabeszüntetéseket, de mindenki azt teszi, amit tennie kell. De ha megnézzük, milyen volt a játék, a mezőny kiegyenlítettsége, a liga egészségi állapota, a játékosok fizetése, egyértelmű, hogy új rendszerre volt szükség. Mindig kétkedéssel fogadtam, hogy a munkabeszüntetés felelősségét miért mindig a menedzsmentre hárítják. 12 vagy 13 évvel ezelőtt végül is a játékosok pont azt kapták, amit munkabeszüntetés nélkül kaptak volna. Az új rendszer bevezetése elkerülhetetlen volt. Ahogy Arthur Levitt, aki a liga gazdasági helyzetét elemezte akkoriban, mondta: a feledés homálya felé meneteltünk. A játék sem volt különösebben jó akkor. Miért? Mert az egyik csapat négyszer annyit költött a játékosok fizetésére, mint a másik. Márpedig az egyetlen módja annak, hogy egy negyedannyi pénzből gazdálkodó klub versenyképes maradjon a gazdagabbakkal szemben, ha rúg, harap, karmol, egyszóval eltünteti a tudásbeli különbséget.?

Az olimpia, a világkupa és a kollektív tárgyalások után a negyedik téma a bővítés kérdése volt. Ezzel kapcsolatban Bettman a következőket mondta: ?A megfelelő körülmények között talán fontolóra vennénk egy újabb csapat csatlakozását. De most még ez nem kimondottan célunk. Csak a szimmetria kedvéért nem fogunk bővíteni ? utalt arra a ligaelnök, hogy 31 csapat mellett a keleti konferenciában eggyel több versenyez, mint a nyugatiban. ? Jelenleg nem foglalkozunk egyetlen jelentkezővel sem. Vannak helyek, ahol kifejezték abbéli szándékukat, hogy csatlakoznának. Őket meghallgatjuk, de egyelőre nem kezdünk velük semmit.?

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum