Graz elleni győzelemmel zárkózhat a Fehérvár

   

A Bolzanónak nem lesz már hatpontos hétvégéje, de a Fehérvárnak még lehet. Sokat kell ezért tenni a Graz ellen, de a feladat teljesíthető.

A legjobbkor sikerült újra három pontot szereznie a Fehérvárnak. A csapatot az utóbbi három fordulóban a hátán cipelő Hári János góljával és Mac Carruth 40 védésével a Volán lenullázta a hatpontos hétvége céljával útnak induló Bolzanót és ezzel egy pontra megközelítette a dél-tiroli csapatot. Vasárnap újabb három ponttal a többi meccs kedvező eredménye esetén akár előzni is lehet, de mindenképpen újabb csapatot lehet lőtávolba hozni. A Volán rekordja ebben a szezonban eddig két egymás utáni győzelem, de olyan még nem volt, hogy háromszor tudtak volna győzni zsinórban, ahogy két hárompontos győzelem sem sikerült még egymás után. A lehető legjobbkor jönne, ha vasárnap meglenne a hármas győzelmi sorozat, és ha ez egy rendes játékidőben elért győzelem lenne, az különösen sokat érhetne. A Bolzano ellen sem javult az ellenfél kapuja előtti hatékonyság, de ha ezt olyan védőmunkával és kapusteljesítménnyel tudja kompenzálni a társaság, ami shutouthoz vezet, akkor ezt senki sem bánja különösképpen. Az azért megnyugtatóbb lenne, ha az utóbbi meccseken szárnyaló Hári János mellé mások is fel tudnának zárkózni.

Annál is inkább, mert a vasárnapi ellenfél, a Graz elég jól áll a speciális játékok alapján vezetett tabellán. Igaz, cserében övék a leglyukasabb védelem, az eddig lejátszott 17 fordulóban ők kapták a legtöbb gólt. Hogy mégis a Volán előtt állnak, az elsősorban annak köszönhető, hogy többen is megszórták magukat. A csapat házi pontkirálya eddig a szlovén Ken Ograjensek, akit pár éve még a Slohokej Liga döntőjében láthattunk, ám azóta igyekezett szorgalmasan kihasználni a légiós éveket. Egészen elképesztő, hogy az eddigi 17 mérkőzésén 16 gólpassznál tart már. Védekezésben úgy tűnik, még a Fehérvárnál is kevésbé masszív a Graz. Legalábbis ezt jelzi, hogy összességében rosszabb a kapusteljesítményük mint a Fehérvárnak és az egész mezőnyben a legtöbb gólt kapták. A legutóbbi 5 mérkőzésükből mindössze 1-et nyertek, összesen 3 pontot szereztek ezeken. Idegenben legutóbb október 1-jén nyertek, a Fehérvárhoz hasonlóan a Dornbirn otthonában.

Nem verhetetlen ellenfél a Graz, de az biztos, hogy a győzelemhez fegyelmezett játék és kevés szabálytalanság lesz szükséges. Ha ez a kiindulási alap megvan, akkor lehet a stájereket kizökkenteni saját játékukból. Október közepén Grazban az akkori hazai csapat nyert, most elérkezett a visszavágás ideje.

avs2017

Fotó: Máté Eszter (Fehérvár AV19)

Fehérvár–Graz 3-2

 

A Volán két nap alatt a második sikerét aratta, így hatpontos hétvégét zárt, sikerével megelőzte a Bolzanót és elmozdult az utolsó helyről.

A kezdő korongbedobás után Vidmar vette célba a grazi kaput, míg a másik oldalon Carruthnak kellett hárítani, már a meccs elején látszott, hogy a szombatihoz hasonló, magas intenzitású csata vár a Fehérvárra. Amelyik csapat korongot szerzett, azonnal kapura tört, villámgyorsan elrepült a harmad első fele. A legnagyobb helyzet Higgs előtt adódott, aki a 7. percben tisztán lőhetett, de Carruth a kapuvasra tolta a pakkot. A 11. percben jött az első kiállítás, Stipsicz mehetett a büntetőpadra, a fórt pedig gyorsan kihasználták a vendégek: Carruth a saját bekkjével ütközött, fekve pedig nem háríthatta McLean emelését (0-1). Öt az ötben Lattendresse keveredett a kapu elé, de túl közel került Hönecklhez, így odalett a lehetőség. A 14. percben a Volán is emberelőnybe került, több nagy helyzet után LoVecchio húzott középre és takarásból kiegyenlített (1-1). Az iram mellett a feszültség is fokozódott a jégen, egyre több lett az összekapaszkodás, de a játékvezetők elejét vették a komolyabb bunyónak.

Hazai lehetőségekkel kezdődött a középső játékrész, de Höneckl a helyén volt. A tempóra továbbra sem lehetett panasz, élvezetes hokit produkáltak a csapatok. A 25. percben fordított a Fehérvár: Gilbert a kapu mögül tálalt Manavian elé, aki kapásból bombázott a hálóba (2-1). A középkezdés után Reisz lépett ki, de a kapusba lőtt. Feljebb kapcsolt a Graz, előbb Setzinger, majd Brophey próbálkozott éles szögből, Carruth mindkétszer résen volt. A harmad derekán Szabó Krisztián lövései és Gilbert helyzete fokozták a hangulatot. Úgy tűnt, bírja erővel a magyar EBEL-csapat. A 32. percben jött a második hazai emberelőny, mégis a roppant veszélyesen játszó Setzinger került helyzetbe. Öt az ötben is maradt az osztrák fölény, többször kiegyenlíthettek volna Higgsék, de Carruth ezúttal is remekül védett és a szerencse is Stipsiczékkel volt. Hiába támadott nagy erővel a 99ers, keményen küzdött a Volán is. Az utolsó másodpercben Gilbert kihagyott még egy helyzetet, de így is egygólos előnyben és vastaps kíséretében vonultak az öltözőbe a fehérváriak.

Nehéz utolsó harmad várt a magyar EBEL-csapatra. A 44. percben Manavian igyekezett ezen könnyíteni, amikor a jobb szélső pozíciójából kilőtte a rövid felsőt (3-1). Azonnal jött az osztrák emberelőny és két perccel később ismét csak egy volt közte: McLean keresztpasszát Oberkofler vágta a kapuba (3-2). Óriási energiákat mozgósítottak a vendégek az egyenlítés érdekében, de Hartyék állták a sarat. Közben kimaradt egy hazai emberelőny, így érkeztünk el az utolsó öt perchez. A játék képe nem változott, támadott a Graz, védekezett a Fehérvár. Túlságosan kinyílt a 99ers, négy perccel a vége előtt Gilbert eldönthette volna, egyedül ugrott ki, de Höneckl hárította a szólót. Az utolsó percben Doug Mason időt kért, kapusát is levitte. Carruth tovább javította védési statisztikáját, de az eredmény már nem változott. A Volán tökéletes hétvégét zárt, két napon belül hat pontot szerzett, amivel elkerült az utolsó helyről és lőtávolba került a középmezőnyhöz.

avsg99-20171105

Fotó: Máté Eszter

EBEL, 0 néző. Játékvezetők: Siegel, Baluska, Németh, Soós.
Carruth: 88,9% (Rajna)
K
Höneckl: 82,4% (Toivonen)
Vidmar, Harty, Gilbert, Latendresse, Erdély
1
Carlsson, Strohmeier, Woger, Brophey, Oberkofler
Manavian, Uotila, LoVecchio, Hári, Luttinen
2
Weihager, Iberer, Zusevics, McLean, Setzinger
Stipsicz, Szabó D., Sárpátki, Music, Vincze
3
Unterweger, Laakso, Ograjensek, Higgs, Buzzeo
Jyrkkiö, Szita, Reisz, Szabó K.
4
Soritz, Petrovitz, Natter, Zierer, Pirmann
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 10:31 G99 PP McLean Oberkofler
1-1 13:49 FHA PP LoVecchio Hári
2-1 24:21 FHA Manavian Gilbert
3-1 43:22 FHA Manavian
3-2 45:24 G99 PP Oberkofler Brophey McLean
- Kapura lövések száma -
4 Kiállításpercek 6
Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR INFO
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum