A legnehezebb ellenfél otthonában éledne fel az UTE

   

A pár napja még 3. Újpest az 5. helyen találta magát, vasárnap pontot kell szereznie a címvédő DVTK Jegesmedvék otthonában.

A Titánok és a Ferencváros pont nélkül zárult erdélyi hétvégéje, valamint a DAB pénteki győzelme után új fázisba lépett az Erste Liga alapszakasza. Eddig a három fővárosi klub és a még őket is lepipáló DVTK Jegesmedvék kis túlzással külön csatát vívtak, az elmúlt fordulók eredményei után viszont az élen nő a különbség a csapatok között, míg középen sűrűsödik a mezőny, miközben a Titánok lassan lemaradni látszanak ebből a versenyből. Az alsóházi csapatok közül a Csíkszereda fejlődése a leglátványosabb, ők be is előzték az UTE-t, mindkét csapatnak 24 pontja van, a szeredaiak a 4., az UTE az 5. helyen áll. Előnyük a Brassóval szemben 5, a DAB-bal szemben 6 pont. Jó hír a liláknak, hogy a Fradi előnye csak relatív: két pont, miközben egy meccsel többet játszott.

Ez egyszersmind azt is jelenti, ha a következő meccsét megnyeri az UTE, akkor rögtön két helyet lép előre a tabellán és ismét a harmadik helyen áll majd. Ez persze egyáltalán nem lesz egyszerű, részint mivel a háromszoros címvédő DVTK Jegesmedvék otthonában lépnek pályára, részint mivel a lilák hárommeccses nyeretlenségi szériában vannak. Legutóbb a DAB ellen sokáig úgy tűnt, nem lesz probléma, ám a második harmadban néhány játékost elkapott a hév, ami éppen elég volt ahhoz, hogy pont nélkül zárják az estét. Szilassy Zoltán vezetőedző legalábbis a meccs utáni nyilatkozatában egyértelműen a középső játékrész második felében kapott hat perc tiszta emberhátrányt nevezte meg a meccs fordulópontjának, a rossz helyzetkihasználás mellett.

Ilyen gondjai a Jegesmedvéknek egyáltalán nincsenek, nem is emlékszünk olyanra, hogy egy csapat a szezon ilyen korai szakaszában máris 18 meccses győzelmi szériát építsen fel. Ebben persze benne vannak a nemzetközi és a kupameccsek, de az Erste Ligában is öt ponttal vezetnek a második MAC előtt, akik egy meccsel többet játszottak. A harmadik Fradinak két meccsel van többje, hátrányuk mégis 9 pont. Mindezt úgy, hogy a kanadai táblázat elején nem hemzsegnek a miskolci játékosok, az első tízben “csak” ketten vannak, ám hét játékosuk is elérte már a tízpontos határt, ami sokat sejtet a csapat mélységéről és az erők egyenlő elosztásáról.

EL-UTE-MIS_20170914-900

Fotó: TSH fotó

Mindeközben persze igazságtalan lenne megfeledkezni a kivételes egyéni teljesítményekről, Magosi Bálint 13 meccsen 13 gólt lőtt, emellett 8 asszisztot adott, 21 pontjával vezeti a kanadai tabellát. Radim Valcharnak egy meccsel többől ugyanennyi pontja van ugyan, Magosi kivételességét jól jelzi, hogy mindeközben plusz/mínusz mutatója +17-et mutat, miközben Valchar +1-gyel szerénykedik. Galanisz Nikandrosszal és Miskolczi Márkkal kiegészülve a legdominánsabb sort alkotják az Erste Ligában, amely nem csak számolatlanul lövi a gólokat, de közben alig-alig kapnak.

Nem kérdés, hogy bármennyire mély is a DVTK kerete, az UTE számára külön feladat lesz Magosiék semlegesítése, ha ezt nem sikerül megoldani, aligha járnak majd sikerrel. A vendégek számára a jó hír az, hogy a Jegesmedvék utolsó vereségüket éppen a Megyeri úton szenvedték el, ahol 3-0-ra kaptak ki liláktól. Ha valaki, akkor az UTE tudhatja a miskolci henger ellenszerét.

DVTK Jegesmedvék–UTE 2-3

   

Az Újpest másodszor is legyőzte a bajnokot, és így megszakította a Jegesmedvék nagyon hosszú veretlenségi sorozatát.

A bombaformában lévő Jegesmedvék egy hullámvölgybe került Újpesttel találkoztak vasárnap este a Népkertben, ám mindezek ellenére igazi rangadónak ígérkezett a meccs. Ennek megfelelően kezdtek a felek, Adorjánnak fél perc elteltével már védenie is kellett. A 3. percben Silának gyors egymásután háromszor is komoly munkája akadt, de megoldotta. Pörgős, küzdelmes meccs alakult ki, mindkét oldalon izgalmas jelenetekkel. A 7. percben megszerezték a vezetést a Jegesmedvék: Galanisz lövése még kipattant az oldalra vetődő Siláról, érkezett Magosi, akinek csak üres kapuba kellett lőnie (1-0). Folytatódott a hullámzó játék, ám ekkor Silának már több, és veszélyesebb lövést kellett hárítania, mint kapustársának a túloldalon. Az első emberelőnyt a miskolciak pazarolták el a 15. percben.

A második játékrész elején nagyobb lendülettel kezdett az Újpest, több komoly lehetőséget is kialakítottak, ám végül Adorján minden próbálkozást védett. A következő percekben inkább a küzdelem dominált, a szép megoldások háttérbe szorultak, miközben a hazaiak veszni hagyták második emberfórjukat. Kevés volt a játékmegszakítás, gyorsan pörgött az óra, de az igazán nagy helyzetek után ritkán szisszentek fel a nézők. Ilyen mindkét oldalon akadt, előbb Galanisz bombázott az üres kapu fölé ajtó-ablak szituációban, majd Dósa lőhetett zavartalanul közelről, de Adorján a helyén volt. Harmadik előnyét már gólra váltotta a házigazda: a 37. percben mindössze 11 másodperc volt hátra a fórból, amikor Láda nem túl erős lövése a lábak között a kapuba jutott (2-0).

A harmadik harmad egy áthúzódó miskolci előnnyel indult, ami alatt legalább négy komoly védést jegyezhettünk fel Sila neve mellé. Ennek letelte után fél perccel szépített az Újpest: a 43. percben Frolík egy kapu mögül előre pattanó korongot emelt az üres hálóba (2-1). A 44. percben jött el a vendégek első emberelőnyének ideje, amit el is pazaroltak, pedig volt üres kapus helyzetük is. Az Újpest mozgósította az utolsó erőtartalékait is, és az 55. percben ki is egyenlítettek, miután Ropret fonákkal emelt Adorján kapujába (2-2). Az utolsó percekben mindkét csapat megkapta a lehetőséget, hogy bevigye a győztes csapást, de emberelőnyeiket elpuskázták, így jöhetett a hosszabbítás.

A túlóra elején 55 másodpercnyi előnye még maradt a Jegesmedvéknek, de ezt a lila-fehérek önfeláldozóan kivédekezték. A maradék idő hihetetlen izgalmakat és ordító helyzeteket hozott, de egyik fél sem tudta feltenni az i-re a pontot. A büntetők első ötös körében csak Pavuk és Caládi volt eredményes, így jöhetett az éles sorozat, amelyben Vas lövését védte Sila, Caládi viszont másodjára is magabiztos volt, így az Újpest megszakította a Jegesmedvék igen hosszú veretlenségi sorozatát. A miskolciak utoljára szeptember 15-én szenvedtek vereséget, pont a lila-fehérek ellen, az azóta eltelt közel két hónapban 18 győzelmet arattak az Erste Liga, a Magyar Kupa, a Visegrád Kupa és a Kontinentális Kupa keretein belül.

Mikael Tisell (vezetőedző, DVTK Jegesmedvék): “Nagyon jó mérkőzést játszottunk, az első két harmadban kevés helyzetet hagytunk az Újpestnek. A harmadik harmadban nem tudtuk bevinni a fontos, talán mindent eldöntő harmadik gólt, a szerencse pedig a vendégek mellé pártolt, és ki tudtak egyenlíteni. Én azonban az összképet nézem, amit az elmúlt két hónapban a csapat véghezvitt, az fantasztikus volt, így annyira nem vagyok elkeseredve.

Szilassy Zoltán (vezetőedző, UTE): “A nézők minden bizonnyal élvezték a mérkőzést, az edzők viszont biztosan nem. Az elején a Miskolc nagyon ránk jött, ekkor Sila védéseivel maradtunk meccsben. Amikor igazán nagy volt a gond, összekaptuk magunkat, és 2-0- ról visszajönni a bajnok otthonában nagy teljesítmény, a büntetőket pedig mi lőttük jobban. Csak gratulálni tudok a csapatomnak, ez igazán bravúros győzelem volt.

UTEMIS

Fotó: TSH

Erste Liga, 2017. nov. 5., vasárnap.
Adorján: 89,7% (Kiss B.)
K
Sila: 95,6% (Márkus)
Rusk, Leppanen, Galanisz, Miskolczi, Magosi
1
Kiss R., Kiss D., Benk, Frolík, Ropret
Rantanen, Láda, Pavuk, Vas, Kulmala
2
Huba, Pokornyi, Caladi, Cseter, Szalma
Joe, Vojtkó, Tóth A., Berta, Tóth G.
3
Varga, Hegyi, Nemes, Pápa, Sági Martin
Bernáth, Ritó, Albert, Köllő
4
Schmál, Dósa, Pichler, Turbucz
Tisell Mikael, Parikka Eemeli
E
Szilassy Zoltán, Baróti Zsolt
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 06:20 MIS Magosi Galanisz Rantanen
2-0 36:15 MIS PP Láda Vas Pavuk
2-1 42:29 UTE Frolík Pokornyi Huba
2-2 54:27 UTE Frolík Ropret
2-3 65:00 UTE GWS Caladi
45 Kapura lövések száma 29
4 Kiállításpercek 12

A DVTK Jegesmedvék–UTE góljai

 

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum