KHL-bajnokkal érkezik a MAC-hoz a Csíkszereda

   

A csapat már az igazolás hírére bombaformába lendült, egyre feljebb tornázzák magukat a tabellán, pénteken Pjotr Szcsasztlivij be is mutatkozhat.

A 10-12. fordulóra kissé széttöredezett az Erste Liga mezőnye. A tabellát toronymagasan vezetik a DVTK Jegesmedvék, amely a megszerezhető pontok közel 87%-át zsebelte be eddig, tíz mérkőzésen egyetlenegyszer kapott ki, további egy alkalommal pontot hullajtott. Őket követi a MAC és az UTE, utóbbi csapat 73%-os, előbbi 67%-os hatékonysággal gyűjtögette a pontokat. Ezek még mindig domináns, erős számok, még a pillanatnyilag valamivel gyengébb teljesítménnyel rendelkező MAC is átlagban két pontot hoz el meccsenként. Az élbolyt a Fradi és a Csíkszereda követi, előbbi némiképp leszakadóban tőlük, utóbbi feljövőben rájuk. A Fradinak 11 meccs után 20, a Csíkszeredának 9 mérkőzés után 15 pontja van. A középmezőny aljához a Brassó, a Titánok és a DAB tartozik, ők az elérhető pontok 33-37%-át szerezték meg eddig. A mezőny végén a bécsi farmcsapat található, ők eddig két pontnak örülhettek ebben a szezonban.

SCC-MAC-1

A Csíkszereda tehát komoly meccselmaradásban van, ami akár kiváló alkalmat is jelenthet számára ahhoz, hogy pontszámban is beérje közvetlen riválisát, a Ferencvárost. Csakhogy ez egyáltalán nem lesz egyszerű feladat, hiszen az Erste Ligában elképzelhető legnehezebb hétvége előtt állnak. Leo Gudas fiai pénteken a MAC, vasárnap az UTE, hétfőn pedig a DVTK Jegesmedvék otthonába látogatnak, a pillanatnyi dobogós helyezettek végiglátogatása nem kötelező kilencpontos vizit. Még akkor sem, ha a csapat több mint egy hónapja kapott ki utoljára, azóta a DAB-ot oda-vissza győzte le, de hazai pályán az UTE, a MAC és a bécsiek sem tudtak pontot szerezni ellenük. Ha azonban valóban komoly céljaik vannak, akkor idegenben is el kell kezdeni produkálni a bravúrokat, erre pedig a mostani hétvégénél keresve sem találhatnának jobb alkalmat. A csapat pihenten érkezik, utolsó tétmérkőzésüket még október közepén játszották a román bajnokságban, ha az elmúlt hétvégi Sportul Studentesc elleni 30-1-et és 19-0-t nem számoljuk. További előnyt jelent a számukra, hogy végre játékra kész a liga legnagyobb sztárja, Pjotr Szcsatlivij, aki 2011-ben Gagarin Kupát nyert a Szalavat Julajevvel.

Velük szemben pénteken az a MAC veszi fel a versenyt, aki legutóbb vasárnap egy izgalmas és szoros meccsen szenvedett vereséget a Ferencváros otthonában. A csapatban többen kezdenek magukra találni, így például Keegan Dansereau, aki az utóbbi öt mérkőzésén 9 pontot rakott bele a közösbe és már második a házi kanadai tabellán. A magyar kontingensből továbbra is Nagy Krisztián, Terbócs István és Pozsgai Tamás nyújtja a legmegbízhatóbb teljesítményt, Pozsgai és Nagy ponterőssége stabil védőmunkával is párosul, mindketten +10-zel állnak. A csapat azonban érzékeny veszteségeket is elszenvedett az elmúlt hetekben, a bármikor kiugró teljesítményre is képes Mestyán István hazaigazolt Dunaújvárosba, Nagy Gergő pedig a tengerentúlon folytatja a tervek szerint. Egyelőre Jesse Dudas sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, négy meccsen két pont és +1-es mutató áll a neve mellett. Utoljára egyébként október 6-án, Miskolcon lépett jégre a csapatban, az utóbbi öt meccsen nem került a keretbe.

A két csapat meccsén este hétkor dobják be a korongot, izgalmas meccsre van kilátás, ahol egy KHL-győztes csatárt is megnézhet magának a publikum.

Majoross Gergely (vezetőedző MAC Budapest): “Következő ellenfelünk a Csíkszereda, akik otthon le tudtak győzni minket, lesz tehát miért visszavágni, bízom benne, hogy ez pluszmotivációkat mozgósít majd a társaságban.”

Leo Gudas (vezetőedző, Csíkszereda): “A csapaton belüli hangulat a sorozatos győzelmeknek köszönhetően egyre jobb és jobb, de tudjuk azt, hogy három nagyon nehéz meccsünk következik. Amennyiben a két héttel ezelőtti koncentrációt tudjuk hozni, akkor egyenlő ellenfelei tudunk lenni mindenkinek. Ehhez nagyon fegyelmezett játékra van szükségünk, továbbá jól kell megjátsszuk az előnyös, illetve hátrányos játékunkat. Ez utóbbi kettő alapjaiban határozhatja meg a találkozók összképét.”

MAC Budapest–Csíkszereda 6-4

   

Izgalmas végjátékot hozott a két gyors hokit játszó csapat gólgazdag meccse.

Komoly érdeklődés mellett zajlott az Erste Liga-mérkőzés a Tüskecsarnokban. A lelátó felét ismét ponyvával takarták le, ezen lehangoló látványt nyújtó részeken kívül szinte megtelt a lelátó. A csíki tábor nagy létszámmal jelent meg, a hazai nézők is igyekeztek velük tartani a lépést. A vendégekné bemutatkozott a KHL-győztes és világbajnoki bronzérmes Pjotr Szcsasztlivij. A 38 éves orosz csatárnak még kell néhány mérkőzés, mire formába lendül, ezen a mérkőzésen nem sok emlékezetes momentuma volt.

Nem úgy a többieknek. Az első tíz perc kiegyenlített ide-oda hokit hozott, majd a MAC kerekedett felül, jóval több lehetőséget dolgozott ki, megérdemelten szerzett vezetést a budapesti csapat a 14. percben. Somogyi Balázs fonákja volt eredményes. A gól felrázta a szeredaiakat, a harmad hajráját ők uralták, több helyzetük is volt, a legnagyobb egy kapuvas formájában.

A második játékrész sokkal egyértelműbb volt, Majoross Gergely csapata végérvényesen átvette az irányítást, folyamatos nyomást helyezett a csíki kapura. Egy ideig állta a sarat Onodi Ottó, ám a 32. percben emberhátrányban már nem volt ellenszere. Nagy Krisztián bravúrosan váltott ritmust, majd a kapu előtt keresztbe korcsolyázva húzta be a korongot. Két perccel a vége előtt Klempa szerzett korongot a saját kapujánál, Dansereau és Dudas kialakította belőle a helyzetet, majd a szlovák csatár ért fel az akció végére a kapu elé, és ő lőhette meg a harmadik hazai gólt a 39. percben. 3-0 után nem játszott sok kérdés a harmadik húsz perc előtt, aztán mégiscsak nyílt lett a vége.

Ahogy a szezonban már többször, úgy most is viszonylag sima meccset tett a maga szempontjából kaotikussá a MAC Budapest. Valchar gyors szépítőgóllal nyitott a harmadik játékrészben. Erre Terbócs István ügyes kapu előtti munkával még gyorsan reagált, ám a legjobb formában lévő szeredai csatár, Peter Fabus átlőtte BÁlizs Bencét, 4-2-re módosítva az eredményt. Majoross mester megérezte, hogy valami nincs rendben, időt kért. Volt hatása: a 49. percben a mérkőzés legszebb góljával már 5-2-re vezetett a MAC, egy Brown, Klempa Dansereau háromszögezés végén. Ám 5-2-nél fejben véget is ért a hazai játékosok számára a meccs. Ezt a Csíkszereda kihasználta. A székely csapat az egész mérkőzésen felszabadultan hokizott, nem görcsölt be akkor sem, amikor ellenfele érvényesítette játéktudásbeli fölényét. Az 53. percben Salló Alpár gyilkos lassú lövése jutott el a hálóig a vert helyzetben lévő Bálizs Bence mellett. Ezzel lett 5-3, és ezzel fújt ébresztőt táborának a kék-fehér csapat. Óriási hangulatban indult a hajrá, és a Sportklub megmutatta, a végsőkig képes küzdeni. Többször is beszorították a MAC-ot kapuja elé, közel álltak a szépítéshez. Nem volt szerencséjük, nem igazán pattantak jól a korongok számukra. Ők is időt kértek, levitték a kapust, és ez jó ötlet volt. Két és fél perccel a vége előtt mégis megjött a várva várt negyedik gól, ismét Fabus mattolta a MAC-védelmet. 5-4 után még nagyobb izgalmak következtek. A Szereda újra csak hat mezőnyjátékossal próbálkozott, egy percig a levegőben lógott az egyenlítés, de a MAC-os bekkek jól csúsztak-másztak, Bálizs is a helyén volt, így nem jött össze az 5-5. Lett belőle 6-4, Dansereau zárta le hanyag korongcsúsztatással a mérkőzést.

Mindkét csapatnak járt a vastaps a szórakoztató találkozó lefújását követően.

Erste Liga, 830 néző. Játékvezetők: Mayer, Mayer, Kis-király, Iihf.
Bálizs: 88,2% (#2465)
K
Onodi: 87,2% (Ruczuj)
Dudas, Pozsgai, Klempa, Brown, Dansereau
1
Papp, Belov, Antal Zs., Valchar, Taratuhin
#4914, Garát, Nagy, Terbócs, #2474
2
Brnák, Salló, Fabus, Bíró, Szcsasztlivij
Macaulay, #3879, #693, Orban, Majoross
3
Györfy, Farkas, Fodor, Molnár, Rokaly N.
Fejes, Vokla, #4048, #3579, #4629
4
Orbán, János, Antal N., Egyed
Majoross Gergely, Kontsas Jukka
E
Gudas Leo, Hozó Levente
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 13:35 MÚB #9 Orban #44
2-0 31:19 MÚB PP Nagy #9 Pozsgai
3-0 38:03 MÚB Klempa Dudas Brown
3-1 40:40 SCC Valchar Taratuhin Antal Zs.
4-1 41:23 MÚB Terbócs #52 #44
4-2 44:32 SCC Fabus Molnár Bíró
5-2 48:15 MÚB Dansereau Klempa Brown
5-3 52:21 SCC PP Salló Fabus Bíró
5-4 57:34 SCC Fabus Antal Zs. Szcsasztlivij
6-4 59:52 MÚB EN Dansereau Klempa
40 Kapura lövések száma 34
8 Kiállításpercek 16

A MAC–Csíkszereda góljai

 

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 3-2VÉGE
VB18 16:30 JPNHUN 3-6VÉGE
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN INFO
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum