A Volánnak el kell kapnia a Dornbirnt

   

Tabellaszomszédok találkoznak Székesfehérváron az újabb EBEL-fordulóban.

Két olyan csapat meccsel egymással péntek este, amelyek legnagyobb problémája a büntetések kivédekezése. A Fehérvár borzalmas, 71,4%-os mutatóval utolsó, de az őt két hellyel előző Dornbirn sem lehet büszke a maga 72,7%-ával. Kulcskérdés lesz tehát, hogy melyik mennyire képes fegyelmezetten és felesleges szabálytalanságok nélkül játszani.

Sokszor leírhattuk már, hogy a fehérváriak idei teljesítményére leginkább a hullámzás a jellemző. Legutóbbi két meccsük nem sikerült rosszul, ez a Salzburg ellen egy hazai győzelemre, a Linz ellen egy szoros idegenbeli vereségre volt elegendő. Szerdán Érsekújváron járt a csapat, ahol Visegrád Kupa-negyeddöntőt játszott, és egy szerencsétlen, utolsó pillanatokban kapott góllal szenvedett 5-4-es vereséget. Örömteli, hogy ezen a meccsen tucatnyi fiatal – közöttük jó pár, az Erste Ligában számításba vett játékos – kapott lehetőséget arra, hogy a nagycsapatban játszhasson, tapasztalatot szerezhessen, és nem utolsósorban megmutassa Benoit Laporte edzőnek, hogy számíthat rá akár az EBEL-meccseken is. Még jobb hír, hogy többen élni is tudtak ezzel a lehetőséggel. A Fehérvár és a Dornbirn egyaránt 8-8 ponttal áll a táblázaton, jelenleg a 10. és a 11. pozíciót foglalják el, de az alsóház nagyon sok csapatból áll még, egy győzelem, pláne egy hárompontos siker nagy előrelépést jelenthetne. A helyezésnek ebben a szakaszban nem nagy még a jelentősége, annak viszont igen, hogy a közvetlen ellenfelektől a lehető legtöbb pontot el kell venni a jó zárás érdekében. Márpedig a Dornbirn egyértelműen ebbe a kategóriába tartozik. A tervek szerint ezen a találkozón már pályára lép a sérült Szirányi Bence pótlására érkezett Antonin Manavian.

A vorarlbergiek nem mondhatnak jó sorozatot magukénak. Győzelemmel kezdtek, majd öt vereség következett. Egy hete hazai jégen a Villach ellen jött össze az újabb siker, de a Graz már ismét győztesen hagyta el Dornbirnt. A DEC a 4-3-as meccsek specialistája, nyolcból hatszor ez volt a végeredmény, vagy a javukra, vagy a kárukra. Vigyázni kell velük emberhátrányban, 20% feletti arányban használják ki ezeket a helyzeteket. Hogy energiát spóroljanak, a dornbirniek Bécsig repülővel utaznak, onnan ruccannak át busszal péntek délután. “Erős felépítésű, nagyon hajtós, küzdős csapat ellen játszunk, akik otthon nagyon erősek” – mondta a Dornbirn honlapjának Rick Nasheim, a csapat másodedzője. Ugyanakkor a vendégek megfelelő önbizalommal léphetnek jégre, hiszen legutóbbi négy, Fehérvár elleni meccsüket megnyerték.

Fehérvár AV19–Dornbirn 2-1

   

A magyar EBEL-csapat nagyon fontos riválist győzött le, ezzel közelebb került a középmezőnyhöz.

Az első kapura lövés a vendégeké volt, de ezután a Volán percei következtek. Kiválóan sikerültek a Fehérvár első cseréi, képtelen volt kijönni harmadából a Dornbirn, viszont a a korongok kijöttek Quemenerről. A kipattanóknál hiányzott némi szerencse vagy talán jobb reakcióidő, így sem Stipsicz, sem Hári nem tudott a hálóba találni. Hiába a jó hazai kezdés, a 4. percben a Dornbirn szerzett vezetést: Timmins tökéletesen passzolt Neubauerhez, aki közelről, Rajna lábai között csúsztatta a pakkot a kapuba (0-1). A középkezdés után kis híján jött a következő vendéggól, szerencsére sikerült megúszni az eladott korongból adódó védelmi zavart. A harmad közepére ismét a Volán lett kezdeményezőbb. A 9. percben jött is az első kiállítás, Arniel volt a kelleténél keményebb. Manavian azonnal megmutatta miért is szeretik Fehérváron, ám távoli bombáját, ha nem is könnyen, de hárította Quemener. A hátralevő időt már könnyedén kivédekeztek a vendégek, majd ők kerültek emberelőnybe. Music négy az ötben is lekorcsolyázta védőjét, majd a lövés előtt gyanús körülmények között elterült – a játékvezetők nem látták okot a közbeavatkozásra. A 16. percben Szabó Krisztián húzott el a szélen, de a kapusba lőtt, majd Hári próbálkozhatott egymás után kétszer is, de ő sem járt sikerrel. A vendégek magabiztosan őrizték előnyüket, a letámadásuk sokszor zavarba hozta a hazai bekkeket. A Fehérvár – egy-két villanást leszámítva – sokszor tűnt tanácstalannak.

A középső harmad elején elmaradtak a várt fehérvári rohamok, ahogy a játék színvonala sem javult az első húsz perchez képest. Jóindulattal küzdelmesnek lehet leírni a harmad első felét. Brusztoltak a hazaiak, de nemhogy ziccereket, jó lövőhelyzeteket sem sikerült kialakítani. A dornbirni ellenakciók tudatosabbnak tűntek, gyorsan felértek a támadással D’Alvise-ék, akik egyszer az oldalhálót, egyszer Rajna sisakját lőtték telibe, de ennél közelebb ők sem kerültek a gólhoz. A 29. percben Connelly kiállítása jelentette az újabb esélyt az egyenlítésre a magyar EBEL-csapatnak, de Manavian erőteljes lövésén kívül csak egy veszélyes vendégkontrát jegyezhettünk fel. Wolf is kiült két percre, de ebből a fórból sem sikerült komolyan veszélyeztetni Quemener kapuját. Öt az öt ellen feljebb tolta állásait a Dornbirn, hosszú másodpercekig csak nyomozták a korongot a fehérvári bekkek. A véghajrá azonban a Voláné volt, sorra jöttek a lövések, előbb Hári, majd Vincze egyenlíthetett volna. A fehérvári fölény újabb emberelőnyt hozott, a negyedik fórból pedig már sikerült betalálni: a 38. percben Latendresse passzolt középre, a korong egy védőn irányt változtatott, a középen üresen érkező Luttinen pedig a felső sarokba bombázott (1-1).

A harmadik harmaddal az élvezetesebb hoki is megérkezett. Legalábbis mindkét csapat magasabb sebességbe kapcsolt, a korábbinál sokkal több akció futott a jégen. A felgyorsult játékot rövid intermezzo szakította félbe, az egyik palánkillesztéssel akadtak gondok, de gyorsan sikerült orvosolni a problémát. A veszélyes hazai helyzeteket viszont veszélyes vendéghelyzetek váltották fel, sokat köszönhettek ekkor Rajnának a fehérváriak, a válogatott kapus sokszor a védelem hibáit is korrigálta. A harmad felére csökkent az iram, több lett a hiba, az eladott korong. Pozitívum, hogy Rajna továbbra is biztos pont volt a kapuban. Öt perccel a rendes játékidő vége előtt Vincze szerzett korongot, majd a ráváltó védő mellett Hárihoz passzolt, aki túl közel került a kapushoz, így ez a helyzet is odalett. A következő támadásból viszont már sikerült betalálni. Ismét Luttinen volt jókor jó helyen, és három elmélázó vendégvédő között kapásból bevágott egy kipattanót (2-1). Mindössze négy perce maradt a vendégeknek az egyenlítésre, mindhiába. A Fehérvár alacsony színvonalú, de küzdelmes mérkőzésen megszerezte a három pontot és visszakapaszkodott a középmenybe.

EBEL, 2965 néző. Játékvezetők: Zrnic, Smetana, Zgonc, Soós.
Rajna: 95,8% (Kornakker)
K
Quemener: 90,5% (Stroj)
Manavian, Uotila, Vincze, Hári, Luttinen
1
Gauthier-Leduc, Magnan-Grenier, Grabher-Meier, Arniel, D'Alvise
Vidmar, Harty, LoVecchio, Latendresse, Erdély
2
Connelly, McMonagle, Reid, Sylvester, Fraser
Szabó D., Stipsicz, Szita, Music, Szabó K.
3
Vallant, Caruso, Neubauer, Timmins, Pance
Jyrkkiö, Kocsis, Sárpátki, Reisz
4
Wolf, Macierzynski, Haussle, Haberl
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 03:19 DEC Neubauer Timmins Pance
1-1 37:54 FHA PP Luttinen Latendresse LoVecchio
2-1 55:53 FHA Luttinen
21 Kapura lövések száma 24
2 Kiállításpercek 8

A Fehérvár–Dornbirn képes összefoglalója

   

A teljes fotógalériáért kattintsanak ide.

A Fehérvár–Dornbirn összefoglalója

   

Nagyon szép 2-1-es sikert aratott a jobban akaró Fehérvár a némileg erősebb rivális felett.

A gólokat itt nézhetik vissza.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR INFO
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum