Új statisztikai mutatók Csehországban

 

A Corsi, a Fenwick és más speciális adatok elérhetőségével a cseh első és második osztály Európában egyedülálló lesz.

Az NHL-ben a Corsi, a Fenwick és egyéb speciális mutatókat csak lelkes amatőrök tartották nyilván, nem hivatalos oldalakon hosszú éveken keresztül. Ott azonban egészen mélyen belementek a témába, ami nagyon sok hasznos információhoz segítette azokat, akik igényt tartottak erre. A szurkolóknak pedig volt igényük rá, így az NHL két évvel ezelőtt hivatalosan is bővítette a statisztikáját ezekkel a számokkal. Nagyon leegyszerűsítve mindkét indikátor plusz/mínusz-mutató egy továbbfejlesztett változata, amelyek célja nem a góldifferenciát mérni, hanem a korongbirtoklásban megmutatkozó különbséget. A Corsi nagyobb népszerűségnek örvend, lényegében az összes lövési kísérletet veszi számba (kaput eltaláló, kaput tévesztő és blokkolt lövéseket egyaránt), a plusz oldalon azokat, amelyeket az ellenfél kapujára küldtek a játékosok, a mínusz oldalon azokat, amelyekkel az ő kapujukat vette célba az ellenfél. A Fenwick ugyanez, csak ebben a blokkolt lövéseket nem számolják. A képlet tehát így néz ki:

corsifenwick

A fenti képletet csapatszinten és egyéni játékosra lebontva egyaránt szokták használni, utóbbi esetben azokat a lövéseket számolják, amelyek akkor estek, amikor az adott játékos jégen volt. Ehhez persze szükség van a megfelelő apparátusra, éveken keresztül ezt a munkát manuálisan és önkéntes alapon végezték az NHL-t követő lelkes közösség statisztikai vénával megáldott tagjai. A dolog a mai napig megosztja az igazi szakembereket, de ma már minden csapat alkalmaz erre a posztra külön analitikust, és a legtöbb edző, főként az új generáció, maga is őszintén hisz benne.

Ezek után nem csoda, hogy ehhez képest Európában mostohagyerekként kezelték a kérdést, egészen mostanáig. A cseh Extraligában és a második vonalnak számító WSM Ligában ugyanis a 2017/18-as szezonban hivatalosan is elérhetőek majd ezek a számok a BPA sport marketing jóvoltából. A projektet egyelőre egy szezonra, azaz tíz hónapra hozták létre és a jövőbeni folytatását attól teszik függővé, hogy a szurkolók és a csapatok részéről milyen visszajelzést kapnak.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum