Az UTE ellen debütálnak a bécsiek

   

Hazai jégen mutatkozhat be szurkolóinak és az ellenfeleknek az Erste Liga legújabb csapata, a Vienna Capitals II.

Bécsben minden készen áll a rajtra, indulhat a Capitals fiataljainak nagy kalandja. “Hatalmas kihívás előtt állunk – mondta Christian Dolezal, a bécsiek vezetőedzője a rajt előtt. – Biztos vagyok abban, hogy jól meg fogunk felelni ennek. A fiatal tehetségeink égnek a vágytól, hogy bebizonyítsák, képesek a proficsapatunk színvonalára fejlődni. Csak így teljesíthetik be vágyukat, hogy a Vienna Capitals első csapatában játszhassanak.”

Motivációban nem lesz tehát hiány, becsvágyó fiatalok várnak az újpestiekre. Amit várhatunk a Capitalstól, az az, hogy az előző idényben EBYSL-bajnok Silver Caps strukturált, kanadai stílusú játékát játssza, ami hasonlít az EBEL-csapat harcmodorához is. Mindehhez a fiatalok lelkesedése, gyorsasága és a nem kiforrott játékos mivoltukból adódó hibái társulnak. Hogy mire lehet ez elég az előző idény bronzérmese, a nyáron megerősödött UTE ellen, az majd kiderül, ahogy az is, hogy hol tart most a csapatépítésben a klub, hiszen aligha az a végleges kerete, amelyet az előkészületi mérkőzéseken láttunk.

“Természetesen minden mérkőzésen nyerni szeretnénk – mondta Dolezal. – De a legfontosabb mégiscsak az, hogy hogyan fejlődnek a játékosaink. Ez egy tanulási folyamat, amivel a profi szintre érkezhetnek el. Mérkőzésről mérkőzésre gondolkozunk, minden egyes párharcban a lehető legjobbunkat akarjuk adni. A végén aztán megvonjuk a mérleget. Az UTE elleni mérkőzés rögtön egy olyan, ami segít megmutatni, jelen pillanatban hol tartunk. Természetesen arra számítunk, hogy a lelátóról sok segítséget kapunk majd.”

MAC-VC2_20170903

Fotó: Mudra László (MAC Budapest)

Hét mérkőzéssel, kemény ellenfelek ellen készült a rajtra az UTE. Szilassy Zoltán csapata részt vett a Visegrád Kupán, ahol ugyan egyetlen pontot szerzett csak, de nem volt elérhetetlen távolságban a pontszerzés a többi meccsen sem. “Amit el akartunk végezni, azt elvégeztük – mondta az edző a felkészülésről. – Jól jött, hogy sikerült lekötnünk még egy partit az Olimpija Ljubljanával is szeptember elejére, mert a Visegrád Kupában ugyan nagyon színvonalas ellenfelekkel játszhattunk, de a szlovák hoki stílusa más, mint a miénk. Kevesebbet ütköznek, többet van náluk a korong, más szerkezetben játszanak. A Ljubljana ellen visszazökkenhettünk abba az agresszívebb, ütközősebb stílusba, ami a mi ligánkra inkább jellemző.”

A lilák tapasztalt csapattal, válogatott kerettagokkal utaznak Bécsbe a nyitófordulóra. Ugyanakkor lesz két hiányzójuk, Kovács Attila és Nagy Nilan megsérült, nem tarthatnak a többiekkel. A fiatalok közül Kiss Roland fog előrelépni. “Kisgyerek kora óta ismerem őt – mondja róla Szilassy –, és úgy is számítottam rá, hogy gyakran fog a felnőttcsapatban játszani. Persze, a fiatalokkal vigyázni kell, nem szabad őket kiégetni, szerencsére vannak nálunk más, ugyancsak tehetséges játékosok, akiknek szintén nyugodt szívvel adhatunk játéklehetőséget a fejlődésük elősegítésére.”

A lilák némileg tartalékosan is győzni mennek Bécsbe, de tudják, nem lesz könnyű dolguk. “Egészen biztosan nagyon tudatos, strukturált játékot játszik majd a Capitals. Bár tele vannak fiatalokkal, nem szabad lebecsülni őket. Ha más nem, a DVTK példája intő kell legyen a számunkra. Nem lazázhatjuk el a helyzeteinket, és nem szabad lehetőséghez juttatni őket. Az első pillanattól az utolsóig koncentrálnunk kell, mert Miskolcon megmutatták, ha csak egy kis levegőhöz jutnak, máris nagyon hatékonyan használják ki akár a kevés lehetőségüket is. Egy ilyen csapat ellen hajlamosak a játékosok kiengedni meccs közben. Nem tehetjük meg ezt, mert arra rögtön ráfázhatunk.”

A Vienna Capitals pénteken éppen a Fehérvár AV19 vendége lesz az EBEL-rajton, így a farmcsapat ezúttal nem kaphat fentről segítséget. A Capitals II az Albert Schultz Halle 3-as csarnokában (Halle 3) játssza majd hazai meccseit. A bejárat a lenti képen jelölt helyen, a Prandaugasse felől nyílik. Egy órával a meccs előtt lehet a belépésre jogosító karpántokat az Overtime étterem (Halle 3) melletti kasszánál átvenni. A jegyek támogatói jegyek, tehát a belépés nem fix árhoz kötött. A bécsiek honlapján magyar nyelvű információkat is találnak minderről.

Eingang_VIC-II_Spiele

Vienna Capitals II–UTE 1-3

   

Ideges, türelmetlen és pontatlan UTE győzött egy nagyon becsvágyó Vienna Capitals ellen a vártnál sokkal nehezebben.

Az UTE buszának meghibásodása miatt majdnem kétórás késéssel kezdődött a mérkőzés. Beköltözött az első percekben a bécsiek harmadába az Újpest, de ebben segítségére volt egy gyorsan jött hazai kiállítás is. Aztán hamar vissza is kapták az előnyt, egy támadóharmadban elkövetett kampózás következményeként. Ettől felbátorodtak a fekete mezben játszó bécsiek, és egyre többször tűntek fel Sila kapuja előtt. Szellős volt az UTE védelme, kissé türelmetlennek látszottak a lilák, mintha siettették volna a góllövést. Ez a dekoncentrált játék megbosszulta magát, egy a saját harmadban kissé figyelmetlenül középre passzolt korongot szerzett meg a Vienna, Maxa Thalhammerhez passzolt, aki középről, a harmad közepéről lőtt az újpesti hálóba. Hamar jöhetett volna a válasz, de egy nagyon szép Sági-Sikorcin-Sági összjáték végén a frissen igazolt csatár lövését Zimmermann védeni tudta. Nem sokkal később újabb emberelőnyhöz jutott az UTE. Nagyon beszorította a bécsieket, több nagy gólszerzési lehetőséget is kihagyott Szilassy Zoltán csapata. Végül egy kapu elé betett korongot Benk harmadik nekifutásra túljuttatott Zimmermannon, ezzel egyenlített az UTE. Továbbra is támadásban maradtak Benkék, jobban figyeltek a bécsi megugrásokra, így a hazaiak már nem sokszor jutottak el az újpesti kapuig, miközben Zimmermannnak többször is nagyot kellett védenie. Újabb gól azonban a szünetig már nem esett.

VC2-UTE_20170908-1

A második harmad az elsőhöz hasonlóan kezdődött. Az UTE pillanatok alatt bevitte a korongot a bécsi védőharmadba, Ropret a 2. másodpercben már tiszta helyzetből lőhetett.A Vienna elsősorban megugrásokból jutott át a félpályán, az 5. percben egy újpesti védelmi könnyelműséget követően Silának kellett szólót védenie. Kicsit engedett az újpesti nyomás, többször szabadult ki a Vienna a kapuja elől, de Silához igazán veszélyes közelségbe először csak a 9.percben jutottak, Rohm hagyott ki egy közeli tiszta helyzetet. Az UTE sorra nyerte a párharcokat, amikor sikerült pontosan játszaniuk a játékosoknak, a bécsiek hosszú időszakokra a saját kapujuk elé szorultak. A befejezésekkel azonban rendre gondok akadtak, vagy pontatlan volt az utolsó passz, vagy lecsúszott a korong az ütőről, és ha ezekkel nem volt baj, akkor ott volt Zimmermann kapus, aki sok remek védést mutatott be. Az UTE az utolsó percet tűzijátékkal zárta, mindenhonnan lőttek a lilák csatárai, de nem sikerült gólt lőniük.

A harmadik harmadban folytatódott mindaz, amit az azt megelőző kettőben láttunk. Nyomott az UTE, ritkán támadott, de akkor veszélyes megugrásokkal próbált operálni a Vienna. Az 5. percben aztán megtört a jég, az addig hiábavaló újpesti próbálkozásokat siker koronázta egy olyan góllal, ami jellemző volt az egész meccsre. Benk, Becze és Ropret alakított ki tiszta lövőhelyzetet Benk számára, amiből nem lett gól. Az ismétlésből Becze lőtt hatalmas kapuvasat, a harmadok próbálkozás lejött Zimmermannról, negyedszerre Ropret valahogy a kapus hátára pattintotta a korongot, ami a hálóba került. Meglett az áhított vezetés. Szinte az újrakezdésből viszont megint egy bécsi játékos tudott meglógni, a ziccert Sila védte. Felszabadultabban kezdhetett volna játszani az UTE, de ehelyett továbbra is idegesek voltak a játékosok, a harmad 10. percében Kiss Dánielnek sikerült is kiküzdenie egy kisbüntetést. Az újpestiek többször is naggyá tették Zimmermannt, például a 14.percben Benk, aki lekorcsolyázta a komplett bécsi csapatot, majd a szólót a kapusba verte. Így aztán maradt izgulni való az utolsó percekre is. A vendégek szerencséjére Karitnig kiállítást érő szabálytalanságot követett el az 56. percben, és egy perccel később A sokadik lövésből Benk a kék vonal közeléből a hálóba emelt.

Látszott, hogy ezen az esténcsak az Újpestnek volt veszíteni valója. Ideges, kapkodó csapat lépett jégre a Vienna vendégeként, így nem csoda, hogy nyögvenyelős győzelmet aratott. Ha kicsit is türelmesebbek lettek volna, ezt a mérkőzést sokkal nagyobb különbséggel is nyerhették volna, de a sportban sosincs ha. A három pont meglett a liláknak, tanulságos este volt mindkét csapatnak. A fiatal bécsiek szépen helytálltak, megérdemelték a szép számú közönségtől a tapsot a levonuláskor.

Erste Liga, 234 néző. Játékvezetők: Gangel, Gangel, Váczi, Pálkövi.
Zimmermann: 93,9% (Wegerer)
K
Sila: 93,3% (Ágoston)
Piff, Kuqali, Janisch, Maxa F., Schönwetter
1
Kiss R., Kiss D., Pichler, Roczanov, Turbucz
Karitnig, Wolf, Maxa A., Habernig, Artner
2
Dósa, Huba, Becze, Sági Martin, Sikorcin
Kruckovyc, Pelz, Szabad, Schlögl, Thalhammer
3
Varga, Hegyi, Benk, Cseter, Ropret
Leitner, Bolterle, Rohm
4
Nagy R., Pápa, Nemes, Schmál, Szalma
Dolezal Christian, Schweda Peter
E
Szilassy Zoltán, Baróti Zsolt
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 10:15 VIC Thalhammer Maxa F.
1-1 15:12 UTE PP Benk Kiss D. Cseter
1-2 44:08 UTE Ropret Huba Benk
1-3 56:44 UTE PP Benk Huba Cseter
15 Kapura lövések száma 49
12 Kiállításpercek 10

A Vienna Capitals II–UTE góljai

   

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum