Szabályváltozások és pontosítások az Erste Ligában

   

Elfogadták a középszakasz bónuszpontrendszerét. Egy másik fontos kérdésben is döntött az MJSZ szakmai bizottsága.

Az Erste Liga-alapszakasz végeredménye alapján a középszakaszban a felső- és az alsóházban is bónuszpontokat kap az első három helyezett. Az alapszakasz győztese 4, a második helyezettje 2, a harmadik 1 ponttal kezdi a középszakaszt. Az alsóházban ugyanígy a három legjobb helyen végzett csapat kap 4, 2, 1 bónuszpontot.

Az alapszakaszban az IIHF-szabályoknak megfelelően 5 perces 3 a 3 elleni játékkal folytatódnak a mérkőzések, amennyiben döntetlen az állás hatvan perc játékidőt követően. Ha gól esik az 5 perc alatt, véget ér a mérkőzés, ha nem, akkor a büntetőlövések döntenek. Itt változás, hogy a KHL után az Erste Liga is igazodik az IIHF szabályváltoztatási terveihez, azaz 5-5 rávezetés vár a csapatokra az eddigi 3-3 kísérlet helyett.

A rájátszásban a liga egy év után visszatér a hirtelen halálhoz, az első gólig tart a küzdelem a jégen. A 60 percet követően 4 a 4 ellen játszanak a csapatok, 20 perces harmadokban.

Ahogy jeleztük, a 2017/18-as szezontól az úgynevezett fair fight esetén nem kötelező végleges fegyelmivel büntetni a játékosokat. A verekedők ? meccsenként csak egyszer ? visszatérhetnek a jégre az 5 perces büntetés letöltése után. A fair fight az EBEL-ben és a KHL-ben már jól bevált szabály. Akkor alkalmazható, ha egyszerre csak két ember verekszik, és a konfliktusuk kiváltó oka nem egy harmadik játékos. Ha a boksz kesztyűvel a kézen zajlik, és azonnal abbahagyják, amint az egyikük jégre kerül vagy a vonalbírók közbeavatkoznak, akkor ezt az eseménysort jövőben csak 5 perccel büntetnek az Erste Liga játékvezetői is. Az 5-5 perces büntetés kiszabásánál a csapatok nem kerülnek emberhátrányba, csak akkor, ha plusz büntetést kap az egyik verekedő játékos. Például még két perc jár az agresszornak, amennyiben egyértelműen megállapítható, hogy ki volt a kihívó fél.

Pontosította a bizottság a farmcsapatokra vonatkozó átjátszási szabályt. Ez a Fehérvári Titánokat és a Vienna Capitalst érinti, amelyek az Erste Liga mellett az EBEL-ben is működtetnek felnőtt csapatot. Ahogy írtuk, náluk az 1995. január 1-je előtt született játékosok közül csak azok nevezhetők a rájátszásba, akik az alap- és középszakaszmeccsek legalább 30%-án pályára léptek. A kiegészítés így szól: a 30%-os küszöböt a szezon közben érkező játékosok esetében időarányosan kell kiszámolni.

Az év végi díjazást érintő módosítás, hogy a jövőben nem a kanadai táblázat alapján dönti el, hogy ki a liga legértékesebb játékosa ? azaz az MVP ?, hanem az MJSZ szakmai bizottsága szavaz róla.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum