Bundabalhé a kijevi világbajnokságon

   

Az utóbbi évek legnagyobb botránya van kibontakozóban, a divízió 1/A-s torna utolsó mérkőzése előtt két hazai hokis pénzt fogadhatott el a Korea elleni vereségért.

A kapus Eduard Zaharcsenkóról és a hátvéd Volodimir Varivodáról van szó. A hírt ukrán forrásokra hivatkozva finn és svéd lapok  is megírták. Ezek szerint nem arról van szó, hogy az ügyletből közvetve a legnagyobb hasznot húzó Korea érintett lenne, hanem Olekszij Lazarenko, a Vityaz Harkiv exvezetőedzője állhat a háttérben, aki óriási összeggel fogadott Korea legalább kétgólos győzelmére. Ezért a két válogatott játékos fejenként 30 ezer dollárt kapott. A hírek szerint a feladatuk az lett volna, hogy gondoskodjanak Ukrajna ilyen arányú vereségéről a torna zárómérkőzésén. Mint ismeretes, ezen a találkozón dőlt el, hogy Ausztria mögött hatalmas meglepetésre nem az utolsó napon Magyarországot legyőző Kazahsztán, hanem Korea kerül fel az A-csoportba. Története során először.

Photo: Andrey Basevich

A két bundagyanúval megvádolt jégkorongozót (fenti képünkön) egyelőre nem sikerült megszólaltatniuk az őket üldöző hírportáloknak. Az ügyet kirobbantó ukrán újság, az Obozrevatyel azonban közölte április 29-én kelt, kézzel írt levelük másolatát, amelyben a pénz visszafizetéséről biztosítják a Vityaz volt játékos-edzőjét. Mint ismert: Dél-Korea nem tudta megnyerni a meccset rendes játékidőben, végül büntetőkkel sikerült kiharcolnia a feljutást.

Olekszandr Szavickij, a válogatott kapitánya egyelőre nem nagyon találta a szavakat, Ihor Zsdanov sportminiszter viszont elszántabbnak mutatkozott Facebook-oldalán: ?Várom az ukrán szövetség részletes jelentését az ügyről. Ha bebizonyosodik, hogy ez megtörtént, akkor komoly büntetést fogok kérni minden érintettre.?

René Fasel IIHF-elnök szintén kijelentette, hogy alaposan meg fogják vizsgálni a meccs minden részletét. A statisztikák alapján úgy tűnik, hogy a hazai rendezésű vb-n Zaharcsenkóban megszólalt a lelkiismeret, a 65 percnyi játék alatt 36 lövésből 35-öt megfogott, ami 97,2%-os teljesítmény, nem csoda, hogy a mérkőzés legjobb ukrán játékosa lett. Azóta egyébként Nagy-Britanniába igazolt Kremencsukból, a Nottingham játékosa lett. Varivoda mínusz eggyel zárt a találkozón, de pusztán ebből messzemenő következtetéseket levonni nem érdemes.

Photo: Andrey Basevich

Az ügynek komoly következményei lehetnek, hiszen az efféle csalást az ukrán törvények szigorúan büntetik. Legrosszabb esetben közel húszezer eurós bírság vagy 2-5 év börtön is várhat a bűnösökre.

Cimkék: , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum