Legkedvesebb ellenfeleink 1.

   

Az idén először megrendezendő Visegrád Kupa is indokolja, hogy külön is foglalkozzunk szlovák ellenfeleinkkel. Sorozatot indítunk.

A Fehérvári Titánok és a Vienna Capitals II. kivételével minden Erste ligás klub és a Fehérvár EBEL-csapata is találkozik szlovák ellenféllel az előszezonban. A meccsek közül kiemelkedik a Visegrád Kupa sorozat, de az abban részt nem vevő Ferencváros, Dunaújváros, Brassó és Csíkszereda is komoly tornákon, mérkőzéseken méreti meg magát északi szomszédaink élvonalbeli és másodosztályú csapatai ellen. Összesen hét szlovák extraligás klub, tehát a mezőny 70%-a, valamint három másodosztályú csapat érintett ezeken az összecsapásokon.

A szlovák csapatok a nálunk megszokottól eltérő módon alakítják ki keretüket. A magyar léptékkel mérve óriási játékosbőség időt és lehetőséget ad arra, hogy az első osztályú csapatok számára az előszezon jelentős részben arról szóljon, hogy eldöntsék, a stabil kerettagok mellé ki tudja beverekedni magát kiegészítő embernek. Ennek megfelelően a legtöbb egyesület augusztus elején óriási kerettel kezd, és ahogy egyre közelebb jutunk a szezonkezdethez, úgy búcsúzik el egyre több próbajátékos, és úgy fognak a csapatok egyre inkább hasonlítani a bajnokságban elképzelthez. A másodosztályú klubok viszont éppen ezért jóval hátrébb járnak a csapatépítésben. A játékosok a legjobbak felé törekszenek, sokan az extraligásoknál kezdik az előszezont. A másodosztályúaknak így eleinte kevés játékos jut, ők nem kis részben az extraligás csapatokból kihullókkal töltik fel a létszámot. Így náluk augusztusban még kevesen vannak.

Sorozatunk első részében a három csütörtöki ellenfelet mutatjuk be.

HC Nové Zámky (jelenlegi keret: 40 játékos):
Kapusok (2): Vladimír Kováč, Patrik Romančík
Hátvédek (16): Samuel Hain, Martin Chovan, Pavel Kanarszkij, Peter Kuzmín, Orbán Attila (HUN), Karel Plášil (CZE), Michal Šiška, Filip Vidovič, Radoslav Gábor, Peter Trávniček, Dominik Bílek, Matvej Bozsko (BLR), Ivan Kohút, Denis Šimek, Jesse Dudas (CAN/HUN), Arturs Salija (LAT)
Csatárok (22): Branislav Fábry, Jiří Cetkovský (CZE), Marek Dubec, Sztanyiszlav Kucskin (RUS), Róbert Lantoši, Štěpán Novotný (CZE), Eduard Šimun, Jozef Tibenský, Róbert Varga, Dominik Rehák, Adam Zbořil (CZE), Edmund Piačka, Jakub Vydúrek, Dávid König, Dávid Matejov, Jozef Klenko, Martin Šuba, Sebastián Slávik, Artyom Dubinyin (RUS), Anatolij Rajenko (RUS), Jesse Schultz (CAN), Tommy Thompson (USA)

Ez az Érsekújvár már alig emlékeztet a MOL Ligában látott csapatra. Mindössze Michal Siskát és Marek Dubecet láttuk az újváriaknál játszani a magyar bázisú ligában. Ugyanakkor a csapat továbbra is támaszkodik a magyarországi kapcsolatokra, ezen a nyáron a válogatott Orbán Attila Fehérvárról, az ugyancsak válogatott Jesse Dudas, valamint Jesse Schultz Debrecenből igazolt a zöld-fehér-feketékhez. Ismerős a magyar bajnokságból Branislav Fábry is, bár ő hosszabb kitérővel került Újvárra. Hacsak nem történik valami komoly malőr, vagy nincsenek elmaradásban a felkészüléssel egyesek, akkor a két kapus mellett négyüket és Dubecet is minden bizonnyal törzstagként láthatjuk majd később a csapatban, ahogy a rendkívül rutinos Kanarszkijt, Dubinyint, Novotnyt és Rajenkót, valamint az ugyancsak légiós Thompsont is. Hozzájuk hasonlóan a tavalyi szezon után megtartott Kucskin, Rehák és Tibensky is alighanem úgy indul a felkészülésnek, hogy jó eséllyel ott lesz az Extraliga-szezon rajtjánál is, és a finn elitben is már bemutatkozott Zboriltól szintén ez lenne elvárható. A többiek alighanem küzdenek majd a helyekért, ezért több lehetőséget kapnak a bizonyításra, többek között az eddig lekötött legalább hat magyar érdekeltségű felkészülési mérkőzésen is. Mivel az újváriak immár a másodosztályban is indítanak farmcsapatot, a kimaradók ott gyűjthetik az erőt és tapasztalatot az Extraligához.

Mérkőzések magyar vagy egyéb Erste ligás csapatok ellen:
augusztus 10., csütörtök, 19:00 HC Nové Zámky–Ferencváros (Érsekújvár)
augusztus 15., kedd, 18:00 Ferencváros–HC Nové Zámky (Budapest)
augusztus 18., péntek, 19:00 MAC Budapest–HC Nové Zámky (Budapest)
augusztus 22., kedd, 18:00 HC Nové Zámky–Fehérvár AV19 (Érsekújvár)
augusztus 25., péntek, ??:?? DVTK Jegesmedvék–HC Nové Zámky (Miskolc)
augusztus 27., vasárnap 18:00 HC Nové Zámky–UTE (Érsekújvár)

Nove_Zamky_1_495809-900

fotó: MsHK Zilina

MsHK Žilina (34):
Kapusok (2): Maroš Mikoláš, Tomáš Tomek
Hátvédek (12): Tomáš Harant, Michal Juraško, Peter Mikuš, Andrej Hatala, Félix- Antoine Poulin (CAN), Michal Roman, Tomáš Prokop, Martin Vyskoč, Jakub Emil Mendrej, Daniel Gachulinec, Jakub Bajanik, Matej Pokorný
Csatárok (16): Lukáš Handlovský, Marcel Holovič, Rastislav Konečný, Juraj Jurík (CZE), Peter Huževka, Scott Pitt (CAN), Patrik Rogoň, Václav Stupka, Filip Ondruš, Michal Švihálek (CZE), Ryan Martindale (CAN), Marián Váňa, Patrik Kratochvila, Ondrej Prášil, Michal Murček, Jakub Lesňák

Zsolnán is találunk ismerősöket. A cserepad mögött az egy szezont Újpesten lehúzó egykori hátvéd, Stanislav Skorvanek áll, vezetőedzőként ő irányít. De a játékosok között is van egykori újpesti. A 33 éves kiváló hátvéd, Michal Jurasko három szezont játszott lilában, éppen Skorvanek érkezése előtt szerződött ismét haza. Zólyomba került, ahol 8 éven át, egészen 2016-ig volt stabil csapattag, utolsó ottani teljes szezonjában ő viselte a kapitányi C betűt is. Rajta kívül a kapusok, a rendkívül komoly pályafutással rendelkező Harant, Mikus és Handlovsky, az örökifjú Huzevka és a rutinos Stupka is a maghoz tartoznak, természetesen a kanadaiak mellett. Konecny, Jurik és Holovic igen jó mutatókat hozott össze az előző idényekben a szlovák élvonalban, így ők is a törzsgárda várományosai. A fiatalabbak közül Ondrus és Rogon már tavaly is kaptak lehetőséget a csapatban, aligha lesz ez másként idén. Nem kisebb ellenfél, mint a KHL-es Szpartak Moszkva ellen kezdett volna a gárda, ám ez az összecsapás kútba esett. Így a Csíkszereda ellen kezdi a felkészülési meccsei sorozatát a Visegrád Kupán is induló csapat.

Mérkőzések magyar vagy egyéb Erste ligás csapatok ellen:
augusztus 10., csütörtök, 17:00 MsHK Žilina–Csíkszereda (Zsolna)
augusztus 22., kedd, 18:00 UTE–MsHK Žilina (Megyeri út)
augusztus 25., péntek, ??:?? MsHK Žilina–MAC Budapest (Zsolna)
augusztus 27., vasárnap 18:00 Fehérvár AV19–MsHK Žilina (Székesfehérvár)
augusztus 29., kedd, ??:?? MsHK Žilina–DVTK Jegesmedvék (Zsolna)

HK Michalovce (22):
Kapusok (1): Adam Trencan
Hátvédek (8): Daniel Hancak, Filip Oravec, Tomas Valecko , Pavol Masaryk,, Tobias Lancoš, Martin Dolgos, Marek Kolba, Branislav Cvengros
Csatárok (13): Tomas Banovsky, Ivan Brezniak, Jakub Linet, Dominik Borov, Gabriel Vereš, Nikolas Lancoš, Lubor Balko, Rastislav Gaspar, Kirill Domajev, Lubos Fajcak, Toma, Roman Jasso, Ivan Fedorko

Nem lesz könnyű szezonja a Michalovcénak, amelynek költöznie kell otthonából, míg a nagymihályi pályát átépítik, addig Varannóban edz és játszik a csapat. Hivatalosan jelenleg nem sok játékosa van a narancs-fekete klubnak, mindössze heten szerződtek le a 2014-ben Brassóból rekordgyorsasággal távozó Miroslav Ihnacak irányította gárdához. Hogy kik lehetnek még a vezetők látóterében, arról az edzőmeccsek összeállításából juthatunk információhoz. A jelenleg ismert 22 fős névsorban 5 junior játékos is van. Nemcsak Ihnacak révén van kapcsolódási pontja a jelenlegi keretnek a magyarbázisú nemzetközi ligához, hiszen Valecko egy évet lehúzott a Fradiban, Gaspar pedig a Dunarea Galati tagja volt. Marek Kolba is szép pályafutást mondhat magáénak, volt szlovák bajnok, Kontinentális Kupa-győztes, legutóbb pedig a Ligue Magnusban töltött el két szezont. A Michalovce eddig egyetlen mérkőzésen van túl, a lengyel Nowy Targ otthonában 4 juniorral kiállva szenvedett szoros meccsen vereséget, a végeredmény 1-0 volt a lengyeleknek. Nehezen adták meg magukat, kemény ellenfelek voltak, szólt a lengyelek edzőjének értékelése. Mivel a csapat kerete egyelőre a juniorokkal együtt is igencsak hiányos, a klubvezetés bevalottan is dolgozik az erősítésen, így könnyen megeshet, hogy újabb nevek is feltűnnek Miskolcon csütörtök este.

Mérkőzések magyar vagy egyéb Erste ligás csapatok ellen:
augusztus 10., csütörtök, 18:00 DVTK Jegesmedvék–HK Michalovce (Miskolc)

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

Eseménynaptár
augusztus 19., szombat
PRE 15:00 DABKOS 1-6VÉGE
U16 19:00 HUNEBB 11-0VÉGE
augusztus 20., vasárnap
PRE 11:00 DABBAY 2-6VÉGE
U16 15:00 HUNMAN 1-0VÉGE
augusztus 22., kedd
VIS 18:00 MISPOP 4-3 HVÉGE
VIS 18:00 NITMAC 5-1VÉGE
VIS 18:00 UTEZIL 1-2 HVÉGE
VIS 18:30 NZÁAVS 4-3 HVÉGE
augusztus 23., szerda
U20 19:15 HUNGSE ÉLŐ
augusztus 24., csütörtök
PRE 17:00 SKADAB 
U17 17:10 HUNNOR 
BL 18:00 KLPMIF 
    • SPORT 2
PRE 18:00 TITFTC 
U20 19:30 HUNAUT 
augusztus 25., péntek
VIS 17:00 ZILMAC 
U17 17:40 HUNNOR 
PRE 18:00 TOPDAB 
VIS 18:00 MISNZÁ 
BL 19:00 MÜNCRA 
    • SPORT 2
U18 19:00 POLHUN 
VIS 19:00 AVSNIT 
VIS 19:00 POPUTE 
U20 19:15 HUNBIE 
PRE 20:00 AMIBRA 
augusztus 26., szombat
U20 12:00 HUNFBK 
BL 15:00 FRÖKAC 
    • SPORT 2
U17 15:40 HUNNOR 
U18 16:00 MORHUN 
NŐI 17:40 HUNPOL 
PRE 19:30 VC2KL2 
PRE 20:00 ROUBRA 
augusztus 27., vasárnap
U18 11:00 SVKHUN 
U20 11:00 HUNNOR 
BL 14:30 H71ESB 
    • SPORT 2
VIS 17:00 NZÁUTE 
NŐI 17:40 HUNPOL 
VIS 18:00 MACPOP 
VIS 18:00 NITMIS 
PRE 19:00 KL2VC2 
VIS 19:00 AVSZIL 
augusztus 29., kedd
VIS 17:00 ZILMIS 
VIS 18:00 UTENIT 
augusztus 30., szerda
KHL 19:00 SBADMI 
    • SPORT 2
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk