Gyerehokizni Szapporói hősök a magyar utánpótlásban

   

A 2008-ban A csoportba jutott válogatott 22 tagja közül 10-en már edzősködnek. Hová forduljon az ifjú hokis, ha “szapporói kezek” alatt szeretne fejlődni?

2008-ban váratlanul, de magabiztosan jutott A csoportba Pat Cortina válogatottja. A most kezdődő szezonban ünnepeljük a magyar jégkorong újkori aranycsapatát, a szapporói feljutás első kerek évfordulóját, a tizediket. Ladányi Balázsék komoly mérkőzést kapnak ebből az alkalomból a szeptember 30-ai gálán, a Papp László Arénában, hiszen nem kisebb gárda lesz az ellenfelük, mint Finnország 1995-ös világbajnok együttese. Az a finn válogatott, amely az északi ország történetének első felnőtt vb-aranyát szerezte.

A 2008-as magyar csapatból mindössze két játékos, Hetényi Zoltán és Benk András nem töltötte még be a 30. életévét. A másik véglet Kangyal Balázs, aki 48 éves, mögötte Sille Tamás következik a maga 47 évével. Még 10-en töltötték már be a 40-et ? azaz töltötték volna, mert ide számoltuk a 2009-ben tragikusan fiatalon elhunyt Ifj. Ocskay Gábort is.

Az idő szalad, ezt mutatja az is, hogy az akkori védelem mind a 7 tagja visszavonult, akárcsak Szuper Levente kapus. A legutóbbi szezonban alig néhányan játszottak versenyszerűen: Hetényi Zoltán kapus és Vas Márton hátvéd ? aki Szapporóban és azt követően is csatár volt, nem is akármilyen ? mellett csak támadók: Benk András, Fekete Dániel ? aki évek óta munka mellett hokizik az osztrák másodosztályban ?, Gröschl Tamás, Kovács Csaba, Vas János és Vaszjunyin Artyom. Közülük idén nyáron Gröschl Tamás és Vas Márton jelezte, hogy véget ért profi pályafutása, de egyelőre Hetényinek, Kovácsnak és Vaszjunyinnak sincs bejelentett új szerződése.

szapporoi tetkok

Tanulságos megnézni, hogy visszavonulását követően ki hol kezdett edzői vagy egyéb, jégkoronghoz köthető karriert építeni, és hogy ki hol tart most. A szapporói csapat több mint fele a Fehérvárból ? akkori nevén az Alba Volánból ? érkezett a válogatottba. Pályafutása során szinte mindenki játszott a székesfehérvári egyesület színeiben, egyedüli kivételként csak Szélig Viktor nem. Ezért is érdekes, hogy 22-jük közül jelenleg egyedül ő dolgozik napi szinten a székesfehérvári jégkorongért. A már visszavonult és a sportágban maradt kerettagok közül egyaránt 4-en tevékenykednek a Vasas és a MAC edzőiként, Sille Tamás és Vas Márton személyében pedig egy KMH- és egy MJSZ-alkalmazott is van a sorban. A Volánnál senki sem edzősködik a szapporói gárdából. Két sportvezetőjük azért akad: a klublegenda Palkovics Krisztián a bővebb menedzsmentben dolgozik, Szélig Viktor pedig a szűkebben, a háromfős operatív irányítói kör tagjaként.

A nemzetközi trendnek megfelelően a sikeres magyar játékosok nem az utánpótlás-nevelés gyökerénél, a legkisebbeknél keresnek-vállalnak munkát, inkább a felsőbb korosztályok vonzzák őket. Az alapokat így továbbra sem a legjobb exjátékosainktól fogják megtanulni a magyar hokispalánták. Jellemző adat, hogy a tíz tréner közül a legfiatalabbakkal Tokaji Viktor és Peterdi Imre foglalkozik, ők U16-os vezetőedzők klubjukban.

A klubmunka mellett többen kaptak kisebb-nagyobb feladatokat a felnőtt és a korosztályos válogatott mellett is.

szapporo3

A legnagyobb szakmai sikert eddig Majoross Gergely érte el, aki a Miskolci Jegesmedvékkel MOL Liga-győztes, magyar bajnok és Magyar Kupa-győztes lett élete első felnőtt idényében, 2014/15-ben. A legutóbbi szezonban aztán Magyar Kupát nyert a MAC-cal. Majoross az elmúlt öt évben a felnőtt válogatottnál is dolgozott, előbb videóedzőként, majd Rich Chernomaz jobbkezeként. Sille Tamással és Tokaji Viktorral együtt elmondhatja magáról, hogy szerepet játszott a válogatott krakkói vb-feljutásában, rá majd egy évre a szentpétervári A csoportos szerepléskor is kivette a részét a munkából.

Ne feledkezzünk meg a válogatott két visszahonosított tagjáról sem: a magyar felmenőkkel rendelkező, de Észak-Amerikából érkezett Ennaffati Omar és Holéczy Roger ismét a tengerentúlon él és dolgozik, de egyikük sem a jégkorongban.

Az alábbi névsor korántsem teljes, a még aktív játékosok közül is többen tervezik, hogy a sportág mellett maradnak visszavonulásukat követően. Nyilvánvaló: fontos a hoki számára, hogy a jég után a kispadon is példaképpé váljanak hőseink.

Edzők és sportvezetők a szapporói játékosok közül:

Név Egyesület Poszt
Szuper Levente Vasas szakosztály-igazgató, kapusedző
Ladányi Balázs Vasas szakmai igazgató, U20 vezetőedző
Horváth András Vasas U18 vezetőedző
Peterdi Imre  Vasas U16 vezetőedző
 Majoross Gergely MAC felnőtt vezetőedző
 Svasznek Bence MAC felnőtt másodedző
 Kangyal Balázs MAC szakmai igazgató, U18 vezetőedző
Tokaji Viktor  MAC U16 vezetőedző
Sille Tamás  KMH U20 és felnőtt vezetőedző
Vas Márton  MJSZ mentoredző, U20 válogatott edző
Szélig Viktor Fehérvár GM
 Palkovics Krisztián Fehérvár elnökségi tag

Szapporo HUN 2008

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum