Újraszabályozzák az EBEL?Erste Liga visszajátszást

   

A Fehérvár és a Vienna Capitals szabadon nevezhet EBEL-kerettagokat az Erste Liga alapszakaszában ? a rájátszásban viszont meg kell felelni egy feltételnek. Több fontos módosítás várható a 2017/18-as szezonban.

A Jégkorongblog úgy értesült, hogy néhány lényeges ponton változhat az Erste ? leánykori nevén: MOL ? Liga versenyszabályzata. Ezek közül a legfontosabb lehet, hogy az előttünk álló szezonban megszűnik a tavalyi, szinte korlátlan visszajátszás intézménye. Eddig ugyanis az volt a gyakorlat, hogy a Fehérvár bonyolult előfeltételek mentén, de jelentős számban nevezhetett a magyar bázisú nemzetközi bajnokság végjátékában olyan játékosokat, akik februárig szinte vagy egyáltalán nem szerepeltek a hazai ligában, csak az EBEL-ben. Amióta ez a lehetőség fennáll, számtalan probléma, vita forrása a két felnőtt csapat közötti átjátszás szabályozása. A pró és kontra érveket most nem taglaljuk.

Úgy tűnik, ezúttal minden eddiginél észszerűbb, igazságosabb és mindenképpen kiszámíthatóbb megoldást talált az MJSZ szakmai bizottsága. Nyilvánvalóan ez sem elégít ki minden érdekelt felet, hiszen ebben a kérdésben mindig lesznek olyan vélemények, amelyeknek nincs metszetük. De az összes szempontot figyelembe véve ez tűnik az eddigi legoptimálisabbnak.

Ha minden érdekelt fél rábólint a szakmai bizottság döntésére, akkor a 2017/18-as szezon alapszakaszában a két farmcsapat az EBEL-játékoskeretből korlátlanul nevezhet játékosokat az Erste Liga-mérkőzésekre. A rájátszásban az U23-as játékosok ? tehát az 1995. január 1-je után születettek ? korlátozás nélkül játszhatnak, a náluk idősebbek viszont csak akkor, ha az alap- és középszakaszmeccsek legalább 30%-án pályára léptek. Ez azt jelenti, hogy szeptember és február között 11-12 ligameccs lejátszása szükséges a két farmcsapatban az Erste Liga-playoffbeli szerepléshez.

20170222142

Fotó: MAC Budapest

Az Erste Ligában a verekedésért nem mindig jár majd végleges fegyelmi. Az EBEL-ben már évek óta így van ez, ők is az NHL-ből vették át az ötletet. Az úgynevezett tiszta verekedések után 5 perces büntetés jár, de a játékvezető mérlegelésén múlik majd, hogy végleges fegyelmivel is sújtja-e a párbajozókat. Ha nem, a verekedők visszatérhetnek a mérkőzésbe 5 perc után.

A hónap elején merült fel, hogy a szövetség úgy tudna segíteni a bajba jutott debreceni játékosokon, ha kivételesen nem számítanának bele új csapataik légióskeretébe az előttünk álló szezonban. Ez az ötlet minden jel szerint zöld lámpát kapott, így a Debreceni HK-val júniusig szerződést kötő, vagy szóbelileg megállapodó magyar állampolgárságú játékosok közül remélhetően minél kevesebben maradnak csapat nélkül a következő szezonban. Martin Saluga máris élt a lehetőséggel, a Brassóba igazolt, ahol nem számít majd légiósnak.

Úgy tudjuk, további részletszabályok is változnak, ezekre remélhetőleg a jövő héten fény derül.

erste liga logo fekvo

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum