Úgy érzem, ennél még sokkal többre vagyok képes

 

Varga Arnold, az Újpest új bekkje azt mondja: a lila-fehérek képesek lehetnek megnyerni az Erste Ligát.

Alighanem pályafutása eddigi legjobb szezonján van túl a válogatott védő. A dunaújvárosi nevelésű hokis 6 évet töltött Fehérváron, ebből 3-at az EBEL-ben, majd annak ellenére igazolt 2016 nyarán Debrecenbe, hogy utolsó idényében 42 meccsen 3+5 pontot termelt és +7-es plusz-mínusz mutatója is figyelemre méltónak volt mondható. A váltás mégis bejött számára, hiszen a DHK vezéregyéniségeként nemcsak hátul dolgozott színvonalasan, elöl is megtette a magáét, ami az alapszakaszban 10+14, az elődöntőig tartó playoffban 2+2 ponttal volt mérhető. Varga Arnold ráadásul a válogatottban is kivágta a rezet, hiszen az U25-ös programból indulva küzdötte be magát a kijevi divízió 1/A-s világbajnokságon részt vett keretbe.

A játékos és a Debrecen közös története bizonyára tovább tartott volna, de közbejött a csapat csődje. Hogy Varga Arnoldra lecsap valaki, az valószínűnek tűnt, a nyertes az egyre erősödő Újpesti TE lett, amely a bajnoki bronz után nagy reményekkel vág neki a 2017/18-as nemzetközi bajnokságnak.4

Varga Arnold

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

Egy évvel visszaugorva az időben kezdésként azt kérdeztük, miért hagyta ott Székesfehérvárt. „Új impulzusokat kerestem – válaszolta. – Nagyon sok időt töltöttem ott, szeretem a várost, szinte otthonomként tekintek rá. Rengeteg barátom van Fehérváron, akikkel a mai napig tartom a kapcsolatot. Ha netán egyszer még úgy adódik, szívesen játszanék ott.”

Debrecenben bejöttek a várakozásai: „Rengeteg játéklehetőséget kaptam, és sok olyan szituációt kellett megoldanom, amiket azelőtt csak a kispadról nézhettem. Úgy érzem, vezéregyénisége tudtam lenni a csapatnak – magyarázta. Szerinte talán ennek tudható be az is, hogy ismét bekerült a válogatott keretbe. Miben fejlődött és miben kell fejlődnie még, forszíroztuk tovább: „Jobban látok a pályán, meg merek húzni olyasmiket, amiket azelőtt nem. Több lett az önbizalmam, ez rengeteget számít. A jövőben mindenképpen jobban szeretném használni a testi adottságaimat. Volt rá példa, hogy emiatt nem kerültem be a válogatottba. Úgy érzem, jogosan, hiszen egy ekkora hátvédnek (Varga Arnold 190 cm magas, a súlya 95 kg – a szerk.) kőkeménynek kell lennie minden szituációban.”

A kijevi volt Varga Arnold második felnőtt-világbajnoksága, első alkalommal Dél-Koreában küzdhetett a feljutásért. Adódott a felvetés, hogy hozzánk hasonlóan ő is a legjobbnak tartja-e a szezonját. „Mindenképpen sokat segített, hogy csapatot váltottam, ám azt nem jelenteném ki, hogy ez volt a legjobb szezonom. Azért, mert úgy érzem: ennél még sokkal többre vagyok képes.” S vajon miért nem sikerült a feljutás, és mire lehet jó Magyarország a 2018-as budapesti D1A-s tornán? „Mindenképpen jobb eredményt várok. A mi közönségünk előtt, a hazai rendezésű vb-n szinte minden adott kell legyen ahhoz, hogy újra feljussunk az A csoportba.”

Varga Arnold DHK 2016_17

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

Amikor régebben jól mentek a védő dolgai, sokszor közbejött valami. Sérülései is voltak, meg egy nagy port felvert motorbalesete is. Ezt a témát sem kerültük meg: „Mióta az ominózus motorbaleset megtörtént, azóta sok mindent másképpen látok. Próbálom elkerülni a sérülésveszélyes helyzeteket a magánéletben is. Hogy őszinte legyek: a baleset után egyszer még felültem a motorra, hogy a lelkem megnyugodjon. De tisztában vagyok vele, hogy hiába szeretem a motorokat kisgyerek korom óta, amíg sportolok, nem engedhetem meg magamnak ezt a kedvtelést és közlekedési módot. Ha majd úgy alakul, nyugdíjas éveimben folytatom!”

A DHK-csőd erősen megviselte a debreceni játékosokat. Varga Arnold őszintén, nyíltan fogalmaz: „Minden hirtelen történt. Pánik lett rajtunk úrrá, nehéz helyzetbe kerültünk. Nemcsak az volt a gond, hogy nem kaptuk meg a fizetést. Minden mást is ugyanúgy elveszítettünk egyik pillanatról a másikra: lakást, munkát, egzisztenciát. Bele sem merek gondolni, mi lesz azokkal, akik nem tudnak elhelyezkedni. A DHK karriereket tett tönkre, kemény szituációkba hozott embereket, családokat. Csak remélni tudom, hogy minden csapattársam folytatni tudja valahol a hokit.”

A végére hagytuk az éppen kezdődő fejezetet. Milyen lesz a következő szezon UTE-ja, soraiban Varga Arnolddal? „A közös felkészülést augusztusban kezdjük, már nagyon várom. A szezont még jobban. A csapat tavalyi teljesítménye alapján azt gondolom, benne van a levegőben, hogy akár a bajnoki címet is megszerezzük. Persze nem szeretném elkiabálni dolgokat. Ami tény: rengeteget beszélgettem Szilassy Zoltán vezetőedzővel, megkaptam tőle a bizalmat. Kitartott mellettem a kialakult helyzetben, hálás vagyok érte. Oda fogom tenni magamat!”

Varga Arnold HUNPOL vb

Fotó: Fényes Gábor (MJSZ)

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 14., hétfő
VB 16:15 KORNOR 0-3VÉGE
VB 16:15 RUSSVK 4-0VÉGE
  • SPORT 2
VB 20:15 CANLAT 2-1 HVÉGE
  • SPORT 2
VB 20:15 CZEAUT 4-3VÉGE
május 15., kedd
VB 12:15 FINUSA 6-2VÉGE
  • SPORT 1
VB 12:15 SUIFRA 5-1VÉGE
VB 16:15 BLRSVK 4-7VÉGE
VB 16:15 CANGER 3-0VÉGE
VB 20:15 LATDEN 1-0VÉGE
VB 20:15 RUSSWE 1-3VÉGE
  • SPORT 1
május 17., csütörtök
VB 16:15 RUSCAN 4-5 HVÉGE
  • SPORT 2
VB 16:15 USACZE 3-2VÉGE
VB 20:15 FINSUI 2-3VÉGE
  • SPORT 2
VB 20:15 SWELAT 3-2VÉGE
május 19., szombat
VB 15:15 SWEUSA 6-0VÉGE
  • SPORT 2
VB 19:15 CANSUI 2-3VÉGE
  • SPORT 2 (22:45)
május 20., vasárnap
VB 15:45 USACAN 4-1VÉGE
  • SPORT 2 (18:15)
VB 20:15 SWESUI 3-2 BVÉGE
  • SPORT 2
Partnerünk