Vay Ádám megkapja az esélyt, hogy szintet lépjen

 

Pénteken kezdődik a Minnesota fejlesztő tábora, kedden és csütörtökön lesznek a felkészülési mérkőzések.

A játékosok csütörtökön érkeztek a helyszínre, pénteken fizikai felmérő tesztekkel indul a munka, szombattól hat napot töltenek jégen. Összesen 42 hokis kapott meghívót a táborba, őket két csapatra osztják, akik egymástól elkülönülten edzenek naponta kétszer, közben kedden és csütörtökön összemérik erejüket. Az edzéseket ? tavalyhoz hasonlóan ? a Wild szakvezetése vezényli, vagyis Darby Hendrickson és Bob Woods NHL-es segédedzők, Derek Lalonde, az AHL-es farm, az Iowa Wild vezetőedzője, David Cunniff, a Minnesota Wild helyettes általános igazgatója, az 1100-nál is több NHL-meccs rutinjával rendelkező Andrew Brunette, Brad Bombardir, a dél-koreai junior és felnőtt válogatott másodedzője, Richard Park fejlesztőedző, Andy Ness, a korcsolyatechnika fejlesztéséért felelős szakember, végül utolsó sorbanFrederic Chabot kapusedző.

A 42 játékos közül 15-en keltek el a drafton, közülük hat idei választott, de ott lesz a 2016-os 1/15-ös Luke Kunin is. A pálya azonban nem csak a legnagyobb ígéretek számára nyitott, Carson Soucyt és Avery Petersont még 2013-ban draftolta a Wild, idén ők is kapnak egy esélyt, hogy megmutassák, mit tudnak.

Vay Ádám tavaly csiszolatlan gyémántként érkezett a táborba, ahol komoly tekintélyt vívott ki magának, meg is kapta a legkeményebb melós díját. Bombardir a következőképpen nyilatkozott róla: ?Minden elképzelhető képessége megvan ahhoz, hogy jó kapus váljon belőle. Hozzáállása fenomenális, mentalitása talán még a fizikai adottságainál is nagyobb erőssége. Mindig mosolyogva közlekedik. Azt hiszem, neki most bejött az élet.? A szezon nem kezdődött túl jól a számára, sokáig hezitáltak, hogy melyik szinten vessék be, végül az ECHL-es Quad City Mallardsnál kötött ki. 39 meccsen játszott, ezeken 90%-kal védett, 3 gólt kapott meccsenként. Mindeközben vetélytársa, C. J. Motte brillírozott, a liga egyik legjobb kapusa volt a szezon első felében.

Az ú jévet emlékezetes bunyóval kezdte a magyar kapus, együtéses K. O.-ja jót tett az önbizalmának, innentől kilőtt, ötmeccses veretlenségi sorozatot produkált vele a Mallards, háromszor zárt shutouttal, de volt meccs, ahol 42 lövésből kapott egy gólt. Egyértelmű, ha innen tudja folytatni, akkor minden esélye megvan arra, hogy szintet lépjen.

Ezzel együtt a feladat továbbra sem egyszerű, ha lehet, a kapusoknak még kegyetlenebb odaát az élet, mint a többi hokisnak. Az NHL-es csapatban továbbra is Devan Dubnyk az első számú hálóőr, Darcy Kuempert azonban elvitte a Los Angeles, így az AHL-ben tavaly negyedmagával a második legjobb védési hatékonyságot felmutató Alex Stalock lett a nagycsapat backup kapusa. Az AHL-es Iowa Wild a KHL-ből igazolt első számú hálóőrt, a svéd Niklas Svedberg öt évvel idősebb magyar kollégájánál-vetélytársánál, tavaly a Szalavat Julajevben játszott 48 meccset, hasonló mutatókkal, mint Vay az ECHL-ben: három kapott gól meccsenként, 90% körüli hatékonyság. Nagy előnye, hogy van NHL-es tapasztalata is, az AHL-ben pedig a szezon kapusának választották 2013-ban. És ott van még Steve Michalek, aki idén RFA lett, meg is tette ajánlatát a Wild, ami arra utal, hogy meg akarja tartani.

The Cincinnati Cyclones beat the Quad City Mallards 4-1 Thursday

Utánuk Vay Ádám következik a sorban, egyelőre azonban így is az ECHL lehet a legvalószínűbb állomáshely a számára. Ez semmiképpen nem a Quad City Mallards lesz, hiszen a csapat a Las Vegas Golden Knights farmja lett időközben, a Minnesota pedig a Rapid City Rushsal kötött új megállapodást. A dél-dakotai városka csapata nem tartozik az élvonalba, tavaly 60 pontot értek el ? a Mallards 84-et ? a nyugati konferencia hegyvidéki divíziójában.

Vaynak azonban egyelőre ezekkel nem kell foglalkoznia, az ő feladata most az, hogy úgy védjen az edzőtáborban, mintha a Stanley Kupa döntőjében játszana. Nyilván így is fog tenni. Bombardir az NHL honlapjának így nyilatkozott róla: ?Sokat fejlődött, meg kell értenie, hogy mik az erősségei, és hogy hogyan fogjon pozíciót a kapuban. Hatalmas termetű játékos, akinek meg kell tanulnia, hogyan tudja a méreteit értékké váltani. A kapuban állva kontroll alatt kell tartania az eseményeket a jégen, és be kell gyűjtenie a korongokat, napról napra erre kell koncentrálnia.?

Cimkék: , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum