Nino Niederreiter döntőbírósághoz fordul

 

Az RFA státusú játékosok július 5-éig jelezhetik, ha elégedetlenek a bérükkel. A svájci játékos példáján keresztül elmagyarázzuk, hogyan működik a rendszer.

A döntőbíróság intézménye a korlátozott feltételekkel szabadon igazolható játékosok helyzetét szabályozza. Ők azok, akik már túl vannak az első, három évre szóló belépő szerződésükön, de a második lejártakor még nem töltötték be a 27. évüket (akik betöltötték, azok korlátozás nélkül igazolhatóvá válnak, vagyis UFA státusúak lesznek). Mivel ők még fiatalok, ezért klubjuk bizonyos előjogokat élvez. Módosított ajánlatot tehetnek a szabadpiac megnyitása előtt, ami a szerződés egyéves meghosszabbítását jelenti, az előző évi fizetés 100-110%-ának megfelelő bérrel. Nino Niederreiter esetében ez meg is történt, hiszen ez volt az alapfeltétele annak, hogy csapata, a Minnesota Wild megőrizze exkluzív tárgyalási jogait. Ha a Wild ezt elmulasztotta volna, a svájci szélső automatikusan UFA státusba vált, és mehet, amerre lát.

Niederreiter 3,5 millió dollárt keresett tavaly. Ez elég sokahhoz, hogy módosító ajánlatában a Wildnak ne kelljen emelést vállalnia a következő évre. Viszont abban sincs semmi meglepő, hogy a csatár ezt nem fogadta el. Folyamatosan javuló teljesítményt nyújt, az elmúlt szezonban 82 meccsen 1236 percet töltött a pályán, 25 gólt, összesen 57 pontot szerzett, +17-zel zárt a plusz/mínusz mutató tekintetében. Munkabírása is egyedülálló, négy szezont töltött Minnesotában, 359 meccsen lépett pályára a rájátszással együtt, és mindössze három meccset hagyott ki. Ezek alapján joggal várja el, hogy hosszú távú, az előző évinél jobban fizető szerződést kapjon.

jea 0156 wild canadiens.JPG

Ekkor új folyamat veszi kezdetét. Egyrészt meghallgathatja más klubok ajánlatát. Ha kap ilyet, akkor a klubnak 7 napja van, hogy eldöntse, megadja-e ő is ugyanazokat a feltételeket. Ha igen, akkor a játékos az övé, ha nem, aláírhat új csapatához, aki draftjogokkal kompenzálja az eredeti klubot. Mivel Niederreiter fizetése elég magas volt, így esetében ez akár egy első és egy harmadik körös draftjog is lehetett volna. Ennyiért azonban a draftjogokkal bőven rendelkező Las Vegasnak sem kellett, így az ügy más csapásirányon halad tovább.

Ez nem más, mint az arbitráció, vagyis a döntőbíróság. A játékos és a csapat is kérheti, hogy független döntőbíró állapítsa meg a játékos bérét. A hokisoknak erre idén július 5-én, keleti parti idő szerint délután 5 óráig van módjuk. A határidő lejárta után a csapatoknak 24 órájuk van, hogy megtegyék ugyanezt. Ha a csapat elfogadja a bíró döntését, a meghatározott bért kell kifizetnie a játékosnak, ha nem, akkor szabadon távozhat.

Az elmúlt években általában mintegy kéttucatnyi játékos használta a bérmegállapodás eme intézményét: 2014-ben 20, 2015-ben 23, tavaly 24. Idén több mint 40 játékos fordulhat bírósághoz, köztük olyanok is, mint Mikael Granlund, Alex Galchenyuk, Ondrej Palat, Tyler Johnson és Tomas Tatar. A meghallgatásokra július végén és augusztus elején kerül sor, a verdiktek kimondásáig a felek szabadon megegyezhetnek.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum