A hazámat is képviselem az érsekújvári csapatban

   

Orbán Attila óriási lehetőséghez jutott Érsekújváron. Komoly felelősséget is vesz a vállára, hiszen ő az első magyar hátvéd északi szomszédunk bajnokságában.

Jégkorongunk újabb nyilvánvaló elismerése ez a szerződés. Korábban csak olyan játékosokkal álltak szóba szlovák extraligás csapatok, akik a magyar válogatott első két sorának stabil tagjai voltak. Mehetett volna Ocskay Gábor, Ladányi Balázs és Palkovics Krisztián is, de különböző okok miatt végül mindannyian maradtak idehaza, az előző nagy generációból csak Budai Krisztián játszott végül Szlovákiában. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a magyar játékosok számára a Volán csatlakozásával megnyílt az út az EBEL-be, és ehhez viszonylag jó fizetés és úgy-ahogy stabil anyagi háttér párosult.

Ezúttal azonban olyan játékost igazoltak az Extraligába, aki nem stabil válogatott: Orbán Attilát a legutóbbi vb-re sem vitte el a szakvezetés. Ez is jelzi, hogy szép lassan bővül a merítési lehetőség idehaza. Nem a világbajnokság az egyetlen kiugrási lehetőség, nem csak a válogatotton át vezet az út felfelé.

Persze ne feledjük, hogy Érsekújváron és környékén nagyon sok magyar él, Sucharda Ferenc elnök pedig kiválóan ismeri a jégkorongunkat, kitűnő csapatával nem is olyan régen még MOL Ligát nyert. Azóta a harmadosztályból az élvonalba küzdötte magát a HC Nové Zámky. Az előző szezonban újoncként magabiztosan maradt bent, idén pedig nyilvánvalóan magasabb célokat tűz ki maga elé a zöld-fehér gárda. A kiváló magyar játékosok ? Orbán Attila és a múlt héten leigazolt Jesse Dudas ? jelenléte a felvidéki és a magyarországi szurkolók számára is komoly vonzerőt jelenthet, további nézőket terelhet be az érsekújvári jégcsarnokba.

7_15

Fotó: Mudra László (MJSZ/jkb.hu)

A Fehérvár AV19-nek finoman szólva sem volt jó szezonja a legutóbbi, de Orbán Attila egyéni mutatók tekintetében jól teljesített az EBEL-utolsó csapatban is. A Volán hátvédjei közül egyedüliként zárt pozitív plusz-mínusz mutatóval, az övé volt a legjobb, +3 ? rajta kívül csak Andrew Sarauernek sikerült a vonal felett zárnia, aki +1-et produkált. Orbán a magyar bekkek közül a legtöbb gólt lőtte, és időarányosan nézve a legtöbb pontot is szerezte.

?Stabil volt a szezonom. Azt gondolom, ha valaki megnézi az adatokat, nem mondhatja, hogy ez véletlen. Magukért beszélnek a számok. Érsekújváron is szeretném a tőlem az utóbbi években látott kockázatmentes, stabil játékot nyújtani.? A 27 éves bekk számára tehát eljött a külföldi lehetőség, az új kaland ideje. Komoly kihívás ez, idegenben is fel kell építenie magát.

Ahogy mondja, Fehérvárról azért távozott, mert a feleknek nem voltak közösek az elképzeléseik.

Amikor eldőlt, hogy új csapatnál fog játszani, beszélt szinte az összes korábbi edzőjével ? többek között Rob Palinnal, Marty Raymonddal, J. P. MacCallummal, illetve tanácsot kért Kercsó Árpádtól ?, és konzultált menedzserekkel. ?Nem titok, hogy már akkor megkeresett az Érsekújvár, de kaptam szerződésajánlatot brit és francia élvonalbeli csapattól is. Nagyon jólesett, hogy mennyi lehetőség nyílt meg számomra. Mehettem volna olasz csapathoz, és Rob lehetőséget teremtett volna arra is, hogy az ECHL-ben kipróbáljam magamat.? Szakmai és családi okok miatt nem akart messze költözni, ezért a kellemest és a hasznosat összekötve ? miután a Debrecen csődöt jelentett ? a HC Nové Zámky ajánlatát fogadta el.

?Jó csapathoz kerültem, úgy gondolom, a szlovák élvonal rangos, gyors liga, technikás hokit játszanak itt, akárcsak az EBEL-ben, mindkettő európai elitligának számít. Tehát megfelelő bajnokságból kaptam visszautasíthatatlan ajánlatot, szeretettel várnak, nagyon örülök ennek, élnem kell a lehetőséggel. Várom a szezont, készülök rá keményen. Dunaújvárosban Borsos Attilával dolgozom a konditeremben, hetente hatszor. Emellett ahogy szoktam évek óta, úszom és a küzdősportot is csinálom folyamatosan. Izomzatilag elértem a szezonkezdethez szükséges szintet, több mint száz kiló vagyok, nagyon alacsony zsírszázalékkal. Most a gyorsaságra és az állóképességre megyünk rá.?

Orban HUNKOR

Nyáron sem lazsál a csupa izom bekk, aki keménységével az EBEL-ben is kivívta magának a tiszteletet. ?Voltam az inline vb-n is, amit kiváló kiegészítő sportágnak tartok. Sok mindenben más, mint a hoki, de kondicionálisan felkészít a szezonra, extra kardiótréningnek felelt meg ez a vb is, amit negyvenfokos csarnokban játszottunk végig. Nagyon szeretem ezt a játékot is, 18 éves korom óta válogatott vagyok, csak egy világbajnokságot hagytam ki, amikor a Fehérvárral hosszabb ideig tárgyaltam, és emiatt nem tudtam menni.?

Idén csak ez az egy világbajnokság adatott meg számára, mivel a kijevi divízió 1/A-s tornára nem válogatta be Rich Chernomaz. Nyilvánvalóan nem kell jobb motiváció a visszakerüléshez, mint a jövő évi hazai rendezésű vb. ?Így van. Nagyon csalódott voltam amiatt, hogy elég jó szezont futottam, és ezután mégis könnyen lemondott rólam a szakmai stáb a vb előtt. Valamit talán jelent, hogy most az Extraligából kaptam szerződést, a magyarországi hátvédek közül egyedüliként játszhatok komoly külföldi bajnokságban a következő szezonban. Ráadásul első magyar hátvédként igazoltak Szlovákiába. Extra megerősítése ez annak, hogy nem járok rossz úton, mindez nem lehet véletlen. A történtek még több és jobb munkára sarkallnak, nem tagadom, égek a bizonyítási vágytól. Szeretném megmutatni a következő szövetségi kapitánynak, hogy nem lehet engem kihagyni a budapesti vb-keretből.?

Komoly felelősség az érsekújvári vendégszereplés, hiszen amit Orbán Attila nyújt a szlovák élvonalban, jelentős részben azon keresztül fogják megítélni a magyar hokit. ?Így van, érzem is azt a felelősséget, hogy a hazámat is képviselem majd az érsekújvári csapatban.?

Az egyéniek mellett fontosak a csapatcélok is. A magyar hátvéd nem tette alacsonyra a lécet új klubja számára: ?Elég jó a játékoskeret, a vezetés az újoncszezont követően kicserélte szinte a teljes csapatot, karakteres játékosokat igazoltak, úgyhogy bármilyen eredmény elképzelhető a végén. Azt gondolom, idén a szlovák bajnoki cím megszerzését kell megcéloznunk Érsekújváron. Ehhez én sem közepes játékkal szeretnék hozzájárulni, az a célom, hogy meghatározó alakja legyek csapatomnak.?

7_19

Cimkék: , , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum